Sneeuw op de Tafelberg

Roel op 15 juni 2010· geen reacties

Bij ons nadert de langste dag van het jaar maar bij het WK hikken ze tegen de kortste dag aan. Het is immers winter in Zuid-Afrika. Dat levert atypische beelden op: stromende regen in Kaapstad bij Italië-Paraguay, kou in Johannesburg om nog maar niet over de nachten te praten. In de oostelijke stad Underberg werd het afgelopen nacht -12,8C.

De lage temperaturen in combinatie met een neerslagzone zorgden ook voor sneeuw. Op de Tafelberg lag een dun laagje sneeuw en dit zijn winterse beelden uit het enige skiresort dat Zuid-Afrika rijk is, Tiffindell. Men garandeert hier 100 dagen wintersport per jaar op een hoogte van 2700 tot 3000m.

De winterse plaatjes zijn niet zo vreemd als we de temperatuurkaart van dinsdagmiddag bekijken. In grote delen van het land werd het vanmiddag niet warmer dan 3 tot 9 graden. In de bergen bij Lesotho bleef het ook overdag vriezen. De oorzaak ligt bij een hogedrukgebied dat zich even ten westen van Zuid-Afrika ophield. Het zuigt kou aan vanaf de Zuidpool die ongehinderd over het Zuid-Afrikaanse continent is uitgestroomd. Ter vergelijking, de rest van Afrika zat op dat moment rond de 30 tot ver boven de 40 graden.

Rafravn005
Rafravn005

Dat het in Zuid-Afrika ook best heet kan zijn bewijst het station in Upington vlakbij de Kalahari-woestijn. In 1948 werd het hier 51,7 graden. Dat is nu niet aan de orde. in de Afrikaanse winter kijken onze voetballers tegen besneeuwde bergen aan en is een muts tijdens de training blijkbaar geen overbodige luxe.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie