Winter nadert: voorbereidingen (deel I, de fiets)

Rogier op 15 augustus 2010· 6 reacties

null

Gister trok de lucht helemaal dicht hier boven de Zuid Franse Alpen, binnen no-time regende het keihard en zakte de temperatuur zienderogen. Ondanks dat het nog steeds zomer is gaf dit koude en regenachtige weer ons het gevoel dat de winter er aan komt. Verschillende toppen rondom mijn dorp waren deze ochtend dan ook wit. Tijd om te beginnen met de voorbereidingen voor een nieuw wintersportseizoen…

Kriebelen
Het komt de laatste posts steeds vaker terug in hier op wintersporters.nl, het begint te kriebelen. Gisteren fietste ik een hoge bergcol op de grens van Frankrijk en Zwitserland en ving daar twee sneeuwvlokjes op mijn handschoenen, en vanmorgen bleek het daar goed gesneeuwd te hebben (zie het webcambeeld hiernaast). De winter komt eraan en ik wil klaar zijn als het skibaar wordt!

null

Sportief
Wintersport, de naam zegt het al, is een sport. Om een sport goed en ‘veilig’ uit te kunnen voeren is altijd kracht en conditie nodig. Afhankelijk van de manier van wintersporten is een meer of mindere training aan te raden. Wie blessure vrij wil skiën en boarden doet er dus goed aan om te trainen voordat hij of zij op de lange latten stapt.

Verschillende trainingen
Iedereen skiet en board op een ander niveau en met andere doelen. Wie lekker over de pistes glijd en geniet van de vergezichten vraagt minder kracht aan zijn lichaam dan een wintersporter die continu ‘vol gas’ naar beneden dendert. Dat deze beide wintersporters bij een andere manier van voorbereiding baat hebben mogen duidelijk zijn. Maar iedere wintersporter zal meer plezier hebben van hun sport op het moment dat ze kracht en conditie te over hebben.

null

Voorbereidingen
Voorbereiden op de wintersport kan op verschillende manieren en met verschillende sporten. In een paar blog-posts schrijf ik over hoe ik mezelf klaar maak voor het wintersport seizoen. In dit eerste deel: de fiets.

Fietsen en wielrennen
Voor mij is wintersporttraining ‘nummer één’: de fiets. Een groot deel van de spieren die je tijdens een fiets tocht gebruikt gebruik je ook tijdens het skiën. De bovenbenen worden al fietsend goed getraind en met fietsen bouw je ook snel een stevige basisconditie op. Een van de grote voordelen van fietsen is de kracht die je opbouwt in je bovenbenen zonder je knieën te belasten. Hierdoor bouw je een ‘buffer’ op aan spierkracht die je knieën tijdens het skiën beschermen.

Trainen en trainen
Voor relaxte wintersporters kan een voorbereiding bestaan uit simpelweg de fiets pakken op het moment dat je anders de auto in zou stappen. Kleine boodschappen, bezoek bij vrienden e.d. pak de fiets in plaats van de auto. je conditie zal zienderogen verbeteren en zonder extra moeite ben je bezig met een goede wintersport voorbereiding.
Wie daarentegen alles wil geven tijdens de wintersport doet er goed aan om echt te trainen op de fiets. Op een racefiets lange tochten te rijden (het liefst met klimmetjes) is een perfecte voorbereiding. Ook tochten door bossen en heuvels op de mountainbike is een ideale voorbereiding en een hele leuke sport.

null

Nadeel en voordeel
Mountainbiken en vooral wielrennen (meer krachtopbouw) zijn ideaal als wintersportvoorbereiding. Maar er kleeft ook een nadeel aan het voorbereiden op de fiets en dat is het prijskaartje aan een goede fiets uitrusting. Wie lekker en comfortabel op de fiets wil zitten is snel een paar duizend Euro aan materiaal kwijt. Een behoorlijke investering.

Basis
Met een fietsen bouw je snel een goede basisconditie op, en train je kracht in je benen. Als basis vind ik de fiets ideaal, op enkele maanden van het ski-seizoen is de fiets mijn ideale trainingspartner. Binnenkort stap ik over op meer toegespitste trainingsvormen, maar daarover in volgende blogs meer…

Wie traint ook nu al voor de wintersport? En wat doen jullie als training?

Lees meer:

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Trainen… het leven is een grote training!! Als je gewoon lekker bezig blijft blijft je lichamelijke conditie vanzelf op pijl… en je geniet van het fietsen, lopen, rennen, klimmen, skieen, zwemmen, kajakken,skaten, wandelen…
http://team-ami.nl

Ha Team Ami!

Dat is zeker waar! Maar niet voor iedereen… En soms kan specifieke training ook geen kwaad! En een goed excuus om de race fiets of mountain bike te pakken is ook nooit weg ;-)

Rogier

Voor wie in Nl gaat mountainbiken volstaat een MTB van ca 1.000 euro mi ook. Heb zelf een Cube WLS Access en die rijdt prima.
Tuurlijk echt in de bergen voldoet die niet meer, maar hier wel.

Ha Stammetje,

Klopt gedeeltelijk wel, het probleem in NL is vaak de modder die een relatief duurdere groep niet overbodig maakt. Maar helaas ben je er niet met slechts een MTB: helmen, schoenen, fietskleding horen ook bij een uitrusting…

Rogier

toevallig heb ik net het boekje ‘wielrennen’ van bart brouwers gelezen. het staat vol met tips voor de beginnende wielrenner, en de schrijver weerlegt ook legio excuses om de fiets te laten staan. echt een leuk en nuttig boekje dus.
Ik ben afgelopen dagen in le bourg d’oisans geweest en heb daar met mijn bikkelverzet onder andere alpe d’huez, col d’ornon en les2alpes beklommen. ik kan het iedereen met een goeie conditie aanraden!

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

hoi kilometervreter: ik ben begin juli daar ook geweest, met de mountainbike 2 keer de alp van huez beklommen en daarna het bike-park verder in geweest voor een aantal x-country trials. doorgaans train ik in nederland elke week 2 keer op de mountainbike, tochten rond de 35 a 45 km. Helaas bouw je niet zoveel kracht op als 2 maal per week de Alp van H. beklimmen, al doe ik daar rond de 1,5 uur over. Voorbereiden op de fiets is OK, mits er flink in geklommen moet worden. Want trainen in het vlakke NL heeft voor je conditie en uithoudingsvermogen enorme voordelen, maar voor de echte kracht doet het weinig. Kracht kun je beter trainen met oefeningen. Heel veel en zware oefeningen…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie