De winter nadert: Voorbereiding (deel II)

Rogier op 19 september 2010· 7 reacties

null

De winter komt zienderogen dichterbij. De ochtenden worden frisser en de kleuren in ‘mijn’ Franse dal veranderen van zomers groen naar de meest mooie herfstkleuren. Het zal niet heel lang meer duren of de eerste skibochten kunnen gedraaid worden. Over zo’n drie maandjes zijn alle skigebieden sowieso open. De hoogste tijd om aan voorbereiding van het wintersporten te denken.

De fiets
In mijn vorige blog sprak ik over de fiets, in mijn optiek een van de beste wintersport voorbereidingen. De beenspieren die we bij het fietsen gebruiken lijken heel erg op de spieren die we al skiënd en boardend gebruiken. Maar er kleeft een groot nadeel aan de fiets en dat is de prijs. Een goede fiets, race-fiets (of mountainbike) is snel prijzig. Dit nadeel heeft hardlopen en wandelen niet.

Hardlopen
Om in conditie te komen is er bijna niets makkelijker dan te hardlopen. Je trekt een paar goede hardloopschoenen aan, je stapt de deur uit en je bent weg. Hardlopen is relatief eenvoudig, effectief en kost weinig investeringen. Wie een paar keer week een aantal kilometers hard loopt heeft zijn conditie zo op peil. Ideaal om snel een prima basisconditie op te bouwen.

Omhoog en omlaag
Hoe goed hardlopen ook is om snel een conditie op te bouwen, pure kracht train je er niet mee. In ieder geval niet zoals op de race-fiets. Toch heb ik jarenlang hardlopen als belangrijkste wintersport training gebruikt. Om flinke bovenbeen spieren te kweken maakte ik zoveel mogelijk hoogtemeters door in Nederland over dijken omhoog en omlaag te rennen. Ondanks dat Nederland een plat land is, zijn bijna overal wel hellingen te vinden die in een mooi trainingsrondje passen. Ook zijn interval trainingen en sprint trainingen ideaal om kracht aan te zetten. Dus ook hardlopen is wintersportspecifiek te maken.

Niet zo heftig
Maar het hoeft allemaal natuurlijk niet zo heftig. Wintersporters die gewoon lekker rustig naar beneden glijden hoeven niet per se uren hard te lopen en specifieke trainingen af te werken. Wekelijks een paar mooie wandeltochten zorgt er zeker voor dat de conditie beter wordt en dat je minder blessure gevoelig zult zijn tijdens de wintersport.

null

Motivatie
Om te beginnen met hardlopen is een zekere motivatie nodig. Het kan helpen om in een groepje te gaan lopen (mede wintersportgangers?) of een lidmaatschap van een hardloopclubje te overwegen: een stuk makkelijker om motivatie op te brengen als je niet in je eentje hoeft te lopen…

Schoenen
Er zijn weinig investeringen nodig om lekker te kunnen hardlopen of wandelen. Ben je van plan om veel te gaan lopen dan is het wel aan te raden om hardloopschoenen te kopen in een gespecialiseerde winkel. Goed schoeisel vermindert de kans op blessures aanmerkelijk.

In het volgende deel over de wintersport-voorbereidingen info over specifieke krachttraining voor de veeleisende wintersporters!

Lees meer:

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

wielrennen hoeft echt niet duur te zijn! een goede tweedehandsfiets kost maximaal een paar honderd euro en kan jaren mee gaan. soms is een kleine oplapbeurt genoeg. de paar kilo die je meer in beweging moet houden omdat je geen carbon hebt, rij je vanzelf van je lichaam af wanneer je gaat trainen.

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

tip: trainen tijdens een regenachtige dag?

zoek een lekkere hoge flat uit, en loop naar het trappenhuis. leef je vervolgens lekker uit tijdens het traplopen en gebruik hierbij ook een beetje je fantasie door te varieren met het aantal treden tegelijk omhoog te lopen. voordelen: je loopt lekker droog en je hebt een behoorlijk intensieve trainingsvorm voor de afwisseling van je normale looptrainingen.

Ha Marcel, inderdaad dat is een hele goede tip! Toen ik in NL woonde was ‘flat lopen’ een van mijn standaard trainingen!

Click. Click. Peace

Zelf doe ik aan voetbal en wielrennen. Eigenlijk tref ik nooit speciale voorbereidingen voor wanneer ik richting de sneeuw ga. Misschien dat dit nog langzamerhand met de jaartjes moet gaan komen ;-)

Hoe effectief is een workout op een roeiapparaat naar jouw idee?

Een work-out op een roei-machine is zeer effectief voor skiërs! Maar er kleeft een nadeel aan deze training, als je hem niet goed doet is het zeer blessure gevoelig. Zorg ervoor dat je houding goed is, en dat je de beweging goed maakt. Leren roeien (sportschool) op een roei-machine is niet overdreven. Maar nogmaals: ideaal!

Rogier

Click. Click. Peace

De conditietraining die aan mij besteed is, is vooral gericht op de après-ski. Dat kan je heel het jaar oefenen.
Daarnaast behoren fietsen , wandelen en voetballen tot de actieve voorbereiding

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie