Moeten skigebieden uitbreiden?

Rogier op 03 oktober 2010· 17 reacties

null

Na mijn blogs over nieuwe liften rees bij mij de volgende vraag: “Moeten skigebieden uitbreiden?”. Dat er oude liften vervangen worden lijkt mij een goede zaak, maar moeten gebieden ook uitbreiden ten koste van alles?

Veel gebieden denken dat uitbreiding de manier is om meer wintersporters te trekken. Ik durf deze stelling ik twijfel te trekken. Want de laatste jaren zien we een opkomst van kleine en middelgrote (beter betaalbare) gebieden terwijl de grootste ski domeinen het er niet altijd makkelijker op krijgen.

Zo kijk ik dan ook niet altijd positief naar voorgestelde uitbreidingen. Twee uitbreidingen vlak bij mij in de buurt: de uitbreidingen van het gebied ‘La Fôret Blanche’ en in het gebied van Montgenevre doen bij mij vragen rijzen. Beide gebieden willen twee dalen ontsluiten die voornamelijk door toerskiërs worden gebruikt en waar nog heel veel wilde dieren leven. Liften en pistes op dit soort onontgonnen terrein zal de natuur verstoren. Is dit erg?

null

Hoeveel kilometer
Hoeveel kilometer heb je werkelijk nodig in een skigebied? Is het altijd nodig om heel veel extra pistes te hebben? Dat is een van de vragen die je jezelf moet stellen bij dit soort uitbreidingen. Is het gebied van Montgenvre, eventueel met de aansluiting naar Via Lattea (400 km+) al niet groot genoeg? Kunnen we de Mont Chaberton (de berg waar misschien nieuwe liften op komen) niet gewoon ‘natuur’ laten? Hetzelfde geld voor La Fôret Blanche, is het echt wel nodig om de wilde Vallon de Crachet vol te bouwen met liften?

Toerskiën en Off-piste skiën
Skigebieden moeten ook nadenken over de nieuwe trends in de wintersport. Zo is off-piste skiën en toerskiën steeds populairder. De verkoop van toerski’s en freeride ski’s is nog steeds stijgend terwijl de verkoop van piste latten al jarenlang gestaag afneemt. Dit is een trend die volgens mij serieus genomen moet worden door skigebieden. Het lijkt erop, vooral in de Alpen landen, dat mensen steeds meer opzoek gaan naar natuur en niet naar de snelste en grootste liften.

null

Wat denken jullie
Wat denken jullie? Hoe meer liften hoe beter? Of moet er ook naar de andere kant van het verhaal gekeken worden? gaan jullie liever richting een klein of middelgroot gebied of moet een skigebied voor heel veel piste kilometers hebben? Ik ben benieuwd naar jullie meningen…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

De gebieden moeten niet groter! De hotels en apartementen moeten beperkt blijven. Op die manier is en blijft het leuk tijdens het hoogseizoen. Supersnelle 6 en 8 zitters zijn leuk hoor, geen rijen meer onderaan, maar check dan de drukte op de piste en dus na een uur de afgetrapte pistes en off piste stukken!

Ik ga al jaren naar Frankrijk en de skigebieden daar zijn groot genoeg. Hooguit een paar liften erbij voor de aansluitingen of drukke doorgangen wat verbreden.
Betere optie is om de (school)vakanties beter te spreiden zodat er minder pieken in de belasting van de skiegebieden zijn.
Verder een beetje slim omgaan met je tijd. 's morgens vroeg beginnen rond 11.30u eten vanaf 12.00 tot 14.30u skiën en daarna nog ff rustig aan doen.

nee de pistes niet uitbreiden zijn groot genoegmijn mman en ik zijn overal z,n beetje geweest de laatste tijd gaan wij naar Serfaus, en die is groot genoeg als het te druk stop je maar eerder of ga gelijk om 9.00uur dan kun je tot 11.00 uur rustig skien
gr. Magda

Grote uitbreiding hoeft voor mij ook niet. Alhoewel ik bij het zoeken naar de ideale skibestemming toch wel kijk naar het aantal ski km.
In het geval van Les Sybelles (dit gebied is groot genoeg), zou men zich beter concentreren op de toegangsweg naar St Sorlin. Deze weg is niet aangepast aan het drukke verkeer van en naar het skidorp.
Ik ben ervan overtuigd dat het wegwerken van dit euvel het skitoerisme in dit gebied ten goede komt.

Ik denk dat een groter aantal pistes noodzakelijk is om het gebied bij de gemiddelde toerist aan te prijzen. Zelf heb ik geen zin om een week in een gebied met minder dan 80km pistes te zitten. Off piste mogelijkheden moeten wel zoveel mogelijk bewaard blijven :D

Geef hun s ongelijk, hoe meer km pistes, hoe beter het verkoopt, meer bezoekers dus meer geld. Al ben ik zelf ook tegen zo’n uitbreiding. Ze kunnen beter meer diversiteit aan pistes maken. Niet uitbreiden dus, maar andere types, bijvoorbeeld tourpaden door het bos maken.

Ik zoek juist de wat onbekendere en kleinere gebieden op. Het gros gaat naar de bekende en grote skigebieden. Ik vind het best, zo blijven de kleinere en relatief onbekende gebieden voor mensen zoals ik aantrekkelijk.

Hoe meer lange pistes , hoe beter . Dusss er is nog genoeg plaats in malaysie voor wilde dieren

Lekker boarden off piste.Tussen de diertjes en de hutten

gebieden zijn groot zat
da charme van een klein gebied waar je wel veel off piste mogelijkheden hebt, mist goed bestuderen van hoogte kaarten en veiligheids voorzieningen, is voor mij veel waar. liever een half uur hiken en daarna iets prachtigs terug krijgen dan dat iederen boeren L*L, zonder kennis en techniek ergens de poeder in duikt. Dit zal natuurlijk 99% vd gevallen goed gaan. Dat is dus gevaarlijk. off piste moet niet makkelijk bereikbaar zijn, je moet er iets voor doen, nadenken, piste en hoogte kaarten lezen. Berg en sneeuw aanvoelen en dus niet makkelijk maken.

Ze maken het je misschien wel makkelijk, maar dan moeten ze dus overal hekken neer zetten om BC gast te stoppen.

tja…

Beste Rogier, het lijkt een beetje op eigenbelang, dit stukje. Volgens mij interesseert het welzijn van de dieren jou niet zoveel, maar wel het feit dat mooie valleien, die nu alleen door toerskiërs gebruikt worden, straks voor iedereen toegankelijk worden.
Zonder uitbreiden hadden skigebieden nooit kunnen worden wat ze nu zijn, en hadden we met z’n allen op een veel kleiner gebied moeten skiën, hetgeen waarschijnlijk meer schade aan de natuur had betekend. Met uitbreiden heb ik dan ook geen enkele moeite, zeker niet in de zuidelijke alpen, waar sowieso maar een relatief heel klein percentage van het totale berglandschap voor de wintersportsport wordt gebruikt

@ Paul, graag reageer ik op jouw opmerking. Het welzijn van Alpendieren (en natuur) gaat mij zeer aan het hart. (https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/807/Milieu_bewust_…)
Inderdaad ik hou van een goede poederafdaling, en dat is geen geheim, maar ik doe er alles aan om zo verantwoord mogelijk te skiën.
De discussie is meer of de skigebieden niet al groot genoeg zijn? En of een eventuele uitbreiding nodig is bij gebieden die al groot zijn. En de twee voorbeelden die ik noemde zijn toevallig al de grotere gebieden in de (Zuid) Franse Alpen.

Click. Click. Peace

Op zo’n vraag is het natuurlijk nooit zwart-wit antwoorden, toch? Sommige skigebieden hebben nog marge om (duurzaam) verder te groeien door bestaande toegankelijke valleien verder met liften toegankelijk te maken of door verbindingen met andere skigebieden mogelijk te maken. Andere gebieden zijn dan weer zo groot geworden dat je echt wel merkt dat er sprake is van overlast voor fauna & flora… Dan zijn er misschien andere ontwikkelingen mogelijk waardoor een gebied ook aantrekkelijker wordt: gecombineerde skipassen, alternatieve activiteiten, beperktere toegang (verzamelparking als hub), etc. Groter is geen garantie voor beter…

ik ben een voorstander van grote gebieden. hoe groter hoe beter. dus sluit het ene dorp op het ander dorp aan. als voorbeeld Mayrhofen (tirol). daar is in de loop der tijd finkenberg + schwendau bijgekomen. nu is men verder aan het kijken richting kaltenbach. ik kan dit alleen maar toejuichen. je kan dan toch in je oude vertrouwde dorpje blijven maar toch kan je elke keer weer opnieuw uitkijken naar een nieuw stukje uitdaging. en voordeel 2 als de gebieden groter zijn je ook een betere verspreiding krijgt van alle mensen. dus de pistes blijven langer goed. over off piste: alhoewel ik buiten de pistes skien super vindt, ben ik van mening dat men dit zo weinig mogelijk moet doen. als alternatief skiroutes doen. deze worden gecontroleerd. het hoeft maar 1x fout te gaan buiten de piste en als men dan je moet gaan zoeken kan dit als je pech hebt lang duren. dit nog afgezien van de extra kosten die een reddingsdienst voor je moet maken.

Ik maak de leukste skidagen mee in de kleine skigebieden.

Als je in Oostenrijk in Ski Amadé skiet(zoals ik) dan kan je van het ene gebied naar het andere gebied skiën, en als je niet verder kunt, kan je gewoon de gratis skibus pakken en naar het volgende skigebied reizen, zo kun je leuke tochten maken en dat allemaal met één skipas. Dus nee, gebieden hoeven niet uit te breiden om meer bezoekers te trekken.

Ik vind niks aan die grote gebieden; zoek liever kleine charmante gebiedjes op!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie