Ski- en snowboard les in Oostenrijk

Redactie op 02 oktober 2010· 5 reacties


Veel mensen vragen mij: 'Bart, welke skischool in is nu eigenlijk de beste? ’
Mijn antwoord is simpel: ‘Dat hangt af van de man of vrouw die je les geeft!’
De skileraar brengt je de kneepjes van het vak bij, of hij/zij een blauw, geel of rood pak draagt maakt helemaal niets uit.

Voor wie
Skiles is er voor iedereen van beginner tot ervaren wintersporter. Het mooie aan wintersporten is dat je nooit uitgeleerd bent. Nieuwe technieken, veranderende materialen en wisselende omstandigheden zorgen voor steeds nieuwe uitdagingen.

De eerste keer
Het is gaaf om de wintersport voor het eerst mee te maken. Je leert wat het is om te glijden, te kunnen sturen en al heel snel kun je kleine tochtjes maken door het skigebied. Maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ook de meer ervaren wintersporters heel veel uit skilessen kunnen halen. Echt leren carven met strakke bochten, een mooie ‘wedel’ van korte bochten maken of juist met lange bochten naar beneden suizen. Zelfs maken lessen het mogelijk om veilig buiten de pistes te komen. Skiles stopt niet als je weet hoe je moet sturen en remmen – verrijk je wereld.


Voorpret
Het is natuurlijk wel van belang te kijken naar welke school het beste past. Wat is de bevinding van de skischool door anderen en hoe staat de skischool vermeld op het internet? Veel Oostenrijkse skischolen hebben een website met daarop hun specialisme vermeldt. Tevens vind je op deze sites belangrijke informatie als: lesduur, kosten, verzamelplaats, locatie boekingskantoor, groepsgroottes en het lesprogramma.

Welke skischool
Als je opzoek gaat naar een skischool is het van belang om te weten, wie de lessen gaat volgen. Zoek je een school voor jezelf of ben je op zoek naar een passende school voor de kinderen? Wat wil je leren? Sommige scholen richten zich voornamelijk op kinderen. Andere scholen zijn juist erg sterk in specifieke wedstrijdtraining of zelfs freestyle lessen.

Lestijden
Iets om rekening mee te houden zijn de lestijden. In Oostenrijk is het vaak zo georganiseerd dat elke skischool een andere starttijd heeft en dus ook op verschillende tijden pauze heeft. Hou rekening met deze lestijden voor een goede dagindeling. Verschillende familieleden op verschillende skischolen kan dus lastig zijn.

Groepsgrootte
De grootte van lesgroepen verschilt per skischool. De grootte kan variëren van 6 personen in het laagseizoen tot 14 in het hoogseizoen. Het moge duidelijk zijn dat de aandacht die een leraar voor je heeft in een groep van 8, groter is dan in een groep van 12 personen.

Prijzen
De prijzen van Oostenrijkse groepslessen voor volwassenen, voor vaak ongeveer 4 uur per dag, variëren tussen de € 119,- en € 145,-. Dezelfde dag voor kinderen varieert tussen de € 110,- en € 135,-. De kinderklassen hebben vaak de mogelijkheid om ‘Mittags betreuung’ bij te boeken. De kinderen eten dan met de leraar en de andere kindergroepen gezamenlijk in een bergrestaurant.

Privé-les
Een andere mogelijkheid is het nemen van privé-les. Een eigen leraar die 100% aandacht voor je heeft. Hierdoor leer je de kneepjes van het vak zeer snel. Zeker voor gevorderde en zeer gemotiveerde skiërs is privé les een uitkomst om de puntjes op de i te zetten. Maar privé lessen zijn duur: een standaard privé-les van 2 uur komt op ongeveer € 130,- euro (vaak is het wel mogelijk om een privé-les te boeken voor twee cursisten). Door de intensiteit van deze lessen zijn deze wel een stuk vermoeiender. Maar ja, voor wat hoort wat…


Kwaliteit van de leraren
Met de kwaliteit van skileraren zit het wel goed! Elke leraar is verplicht in het bezit te zijn van een Oostenrijks erkend diploma voor sneeuwsportleraren. Hierbij is de zogenaamde “Anwärter” het minimale. De scholen zijn verplicht om dit te controleren, ook de buitenlandse leraren moeten dit diploma overdragen aan de skischool.

Skischolen vergelijken
Vanuit Nederland is het dus zeker mogelijk om je een klein beetje te oriënteren op de keuze van de skischool. Welke skischool past het beste bij je wensen? Uiteindelijk zijn alle leraren super wintersporters en hebben zij als doel hun passie zo goed mogelijk over te brengen op anderen!

Wat zijn jullie ervaringen (goede en zeker ook de slechte) met skischolen? tips?

Redactie
Bruno3 oktober 2010 · 12:34

Vermijdt in het hoogseizoen de grote skigebieden en laat je kids in de kleinere gebieden les volgen! Meer persoonlijke aanpak, minder hektisch,… neem bvb St Martin am Tennengebirge: klein gebiedje, super skischool en op 10 min van het grote Flachau. Of boek bij een van de vele Belgische organisatoren gespecialiseerd in kinderski: les in het nederlands en s’ avonds nog animatie!!!bvb http://www.axionskiteam.com

Bruno4 oktober 2010 · 18:19

Het fijne is dat de meeste skischolen hun leraren een Cursus Nederlands laten volgen. En soms zijn er zelfs leraren uit Nederland die er lesgeven, zoals bijvoorbeeld in Altenmarkt(Oostenrijk).

Bruno15 januari 2011 · 11:48

Echt superveel informatie! Dit helpt echt bij m’n project! Superbedankt :)

Bruno25 maart 2012 · 13:36

hoe moet je sturen als je op je rechterbeen staat dan ga je naar ? rechts of links?

Bruno11 oktober 2013 · 10:43

@henk dan ga je naar links, mits je natuurlijk wel met je skies die kant op staat :)

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.