Geheimtipps in Österreich…. sst!

Rogier op 13 oktober 2010· 9 reacties

null

Ben je het ook zat om je in het buitenland in Nederland te voelen? Wil je uitdaging en rust? Dit jaar tonen wij hier op wintersporters.nl een aantal ‘geheimtipps’ in de verschillende Alpen landen. Relatief onbekende skigebieden die de moeite meer dan waard zijn.

Zelfs in Oostenrijk zijn nog gebieden te vinden die onbekend zijn bij een groot publiek. In dit blog wil ik jullie voorstellen aan een skigebied die absoluut onder de noemer Geheimtipp valt.

Hochkönig
Een skigebied wat vele mogelijkheden biedt maar nog niet bedolven is onder het massale toerisme is met recht een Geheimtipp te noemen. Het gebied Hochkönig is populair bij Duitse en Oostenrijkse wintersporters die het gebied veelal als weekend uitvlucht hebben gevonden. De Nederlanders vind je hier voornamelijk in Maria Alm en Dienten terwijl het skigebied veel meer is dan deze twee plaatsjes.
Het skigebied van Hochkönig strekt zich uit vanaf het in Nederland bekendere Maria Alm tot aan Mühlbach. Een prachtig uitgestrekt skigebied wat qua sneeuwval nooit te klagen heeft. Direct achter de hoge wanden van de Berchtesgadener Alpen is het met recht een ‘Schneeloch’ te noemen.

null

Meerdere kleine gebiedjes
Het totale skigebied bestaat uit meerdere kleinere skigebiedjes: Maria Alm (Aberg, Hintermoos, Hinterthal), Dienten en Mühlbach. De reden dat dit eigenlijk geweldige gebiedje niet ontdekt is door de grote massa heeft meerdere oorzaken. Dit komt vooral omdat er weinig ‘bedden’ per pistekilometer zijn. Hierdoor kan dit gebied niet al te veel skiërs herbergen. Een rustige vakantie verzekerd.

Nog niet ontdekt
Het aantal gasten wat zijn onderkomen kan boeken in het Hochkönig skigebied is ten opzichte van andere grotere skigebieden gering te noemen. Het aantal te reserveren bedden ligt ten opzichte van het nabij gelegen Zell am See ruim 30% lager. Terwijl Hochkönig meer pistenkilometers te bieden heeft. Tel uit je winst!

Verbindingen door het gebied
Een van de redenen dat Hochkoning ook niet zo populair is, is het feit dat het bekend staat om de vele sleepliften. Ik herinner mij een prachtige tocht met twee snowboardende vrienden. Om de sleeplift niet nogmaals vanuit het dal te moeten nemen bleven zij na een val krampachtig hangen. Zij hebben de 1,7 kilometerlange sleeplift vanuit Dienten richting Mühlbach al slepend over de grond meegemaakt. Een hilarisch moment, helaas volgt er vervolgens nog een sleeplift om echt over de kam richting Mühlbach te komen. Maar gelukkig wordt er flink geïnvesteerd in het gebied en wordt de gevreesde Bürglalmlift in de zomer van 2011 vervangen door een stoeltjeslift.

null

Mogelijkheden voor beginners
Het is voor de beginnende skiër in Hochkönig goed toeven, elk dorpje heeft zijn eigen mogelijkheden voor het aanbieden van beginnerlessen. De nog niet zo ervaren wintersporters zijn echter genoodzaakt om hun kunnen eerst goed te leren op de blauwe pistes, deze blauwe pistes zijn voornamelijk bij de dorpskernen te vinden. Hier zit dan ook het euvel voor Hochkönig, het skigebied is grotendeels verbonden door rode pistes.

Knallen over pistes en…
Juist de gevorderde skiër kan in dit skigebied zijn gram halen omdat er heerlijke tochten te maken zijn en de pistes genoeg uitdaging bieden. Je kan in een dag van de ene naar de andere kant skiën en weer terug komen. Er zijn gelukkig genoeg pistes die de moeite waard zijn om veelvuldig te nemen. Wat een van mijn favorieten is in dit gebied is de zwarte afdaling van de Zachhofalm (vanuit Dienten naar Mühlbach) en dan 2 liften doorsteken naar de 6 persoons fellersbachlift. Dit stuk biedt echt alles: mooi uitdagende lijnen, buckelpistes, heerlijke afdalingen met weinig wachttijden. Echt een stukje skigebied om van te smullen. Als het gesneeuwd heeft, vind je hier heerlijke off-piste mogelijkheden om de verse sneeuw te testen! De lange weg terug naar Hinterthal geeft je als toetje dan nog een heerlijke zwarte piste om ervoor te zorgen dat je écht toe bent aan een energiegevend, verzachtende chocomel ☺

Wie heeft er ook ervaringen met Hochkönig?

Meer info over Hochkoning En over wintersport in Oostenrijk

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Het gebied is dus meer voor de ski’ers dan snowboarders? Tenzij je geen moeite hebt met sleepliften neem ik aan?

Ik heb er 18 jaar geleden leren skiën toen ik klein was, vervolgens ongeveer 5 jaar achter elkaar geweest. Mooi uitgestrekt gebied met inderdaad (mooie) pistes die altijd onderbevolkt waren. Vroeger was het gedeelte bij Maria-Alm (Aberg) alleen met de rest van het skigebied verbonden d.m.v. een korte rit met de skibus skibus (van Hintermoos naar Hinterthal), maar de afgelopen jaren wordt er veel geinvesteerd in nieuwe liften. Afgelopen jaar bijvoorbeeld een nieuwe stoeltjeslift vanuit Hintermoos de Aberg op, dit jaar een nieuwe gondel vanuit Hintermoos tot boven Hinterthal (die de skibus overbodig maakt) en een nieuwe stoeltjeslift in Hinterthal, en volgend jaar (zoals in het artikel beschreven) een nieuwe stoeltjeslift voor de verschrikkelijk steile en lange sleeplift vanuit Dienten; uiteraard allemaal in Hochkoenig-style, hetgeen wil zeggen: luxe Doppelmayr liften met bubbles. Ik ga er zeker nog eens terug!
Oh ja: het is nu dus wel degelijk één aan elkaar gesloten skigebied, met in totaal 150 km piste.

@ Rink - mwoa, het is voor boarders ook een vet gebied, mooie tochten en goede pistes. Nu nog even doorbijten dus vanuit Dienten maar na 2011 is ook hier een prachtige stoeltjeslift.

@ Matthijs - Yep, prachtige nieuwe doppelmayers, zorgen ervoor dat het gebied beter verbonden wordt en ook voor boarders minder stoeien met de sleeplift is. De nieuwe lift uit Hintermoos richting dienten is een verademing. Het enige wat nu nog mist is een lift terug vanaf de Aberg richten het dorp Maria Alm (Natrun).
Dan is de 150 km echt aaneengesloten!

Man toch, waarom schrijf je dat nu, dit is zowat de enige plek waar er geen luidruchtige Nederlanders te vinden zijn.

Leuk artikel dat me zeker nieuwsgierig maakt. Sleepliften zijn voor een beetje ervaren snowboarder trouwens toch geen probleem? Maar de komst van stoeltjesliften is zeker fijn. Wel zo comfortabel.

Mijn eerste wintersport vakantie was in Maria Alm. Dit is al ruim 23 jaar geleden! Het was daar inderdaad heerlijjk rustig en weining nederlanders. Zelfs een leuke vakantieliefde gehad! Zij was ook geen Nederlandse, maar een ja, een Duitse! en geen rustige belg!

Inderdaad een ondergewaardeert skigebied.
Al vind ik dat dit zijn voordeel heeft. Zo rustig kan je haast nergens meer skiën. Voor mij mag het zo rustig blijven, doch dit gebied verdient beter, veel beter!

Wij skien al jaren in Flachau en vorig jaar voor het eerst een uitstapje gemaakt naar Hochkonig. Wat een verademing na de drukte van Flachau :) mooie pistes waar je zowel kan knallen als lekker relaxt afdalen!

Sssssst Bart, niet teveel vertellen hoor!
Geweldig skigebied om een dag te knallen. Heb niks toe te voegen aan dit verhaal.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie