Sneeuw in weekend het begin van meer

Roel op 15 oktober 2010· 9 reacties

null

Zoals Rogier al aangaf, de winter nadert! Een mooi moment om onze nieuwe sneeuwkaart van stal te halen met de verwachte sneeuw voor de komende 48 uur. Te zien is dat een groot deel van de Alpen zondag wit ziet, maar de langere termijn laat ook veelbelovende ontwikkelingen zien. Dit soort webcambeelden als in Leukerbad (CH) met mist in het dal en zonovergoten bergtoppen zien we na vandaag in ieder geval niet meer.

Warm zeewater
Zaterdag bereikt een koufront vanuit het noordwesten de Alpen met regen die vanaf 1000-1400m overgaat in sneeuw. Sneeuw dus aan de west- en noordkant maar de neerslagzone springt rap over naar de Italiaanse (zuid)kant door een hoogtelaag dat zich in de buurt van Genua ontwikkelt. Dit onder invloed van het warme Middellandse Zeewater. Zeker tot en met zondag blijft dit systeem plakken. Zoals in mijn vorige verwachting ga ik voor de meeste sneeuw nog steeds uit van de Dolomieten en het zuiden van Oostenrijk door de zuidelijke aanstroming, lokaal tot een halve meter. Van tijd tot tijd kunnen sneeuwzones echter de Alpenhoofdkam overzwiepen zodat het ook in Oostenrijk (en in mindere mate Zwitserland en Frankrijk) nog van tijd tot tijd sneeuwt.

Veelbelovende ontwikkeling voor de nieuwe week: een koude noordelijke stroming die vanaf dinsdag de Alpen bereikt.
Veelbelovende ontwikkeling voor de nieuwe week: een koude noordelijke stroming die vanaf dinsdag de Alpen bereikt.

Volgende week het echte werk?
Spannend zijn de ontwikkelingen begin volgende week. Een hogedrukgebied op de oceaan breidt zich uit naar Groenland, tegelijkertijd nemen lagedrukgebieden bezit van Scandinavië. Tussen deze twee systemen komt een koude noordelijke stroming op gang die vanaf dinsdagavond ook de Alpen bereikt. Deze befaamde arctische glijbaan klappert op de Alpen waardoor het vanaf dinsdagavond mogelijk langdurig gaat sneeuwen. De beste papieren liggen op dit moment voor Zwitserland; een kleine verschuiving van de glijbaan kan echter betekenen dat de grootste dump juist voor Frankrijk of Oostenrijk is weggelegd. We houden dit dus in de gaten. Het ziet er in ieder geval naar uit dat de winter zijn intrede doet met eind volgende week waarschijnlijk dikbesneeuwde Alpen.

Tot slot
Een uitstapje naar de andere kant van Europa. Deze prachtige depressiekrul boven Scandinavië liet gisterochtend 24cm sneeuw achter in het Zweedse Glommersträsk. Ook daar doet de winter komende week nadrukkelijk zijn intrede.

scand
scand

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Het seizoen kan starten. De weermannen van dienst zullen in hun handen mogen wrijven. Want het zal werken en natuurlijk ook genieten zijn. Op verschillende plaatsen zie ik al sneeuwkanonnen staan. Ze zijn klaar voor die pakken sneeuw te verwelkomen.

Super nieuws aangezien ik 6nov skitest dagen in Sölden heb.
Kan niet wachten…

Ik hoor geluiden over dumps van ongeveer 100cm :-)

When life gets too complicated.... SKI

@Alex: ik denk dat dit ergens voor rond de 23/24 zal zijn

Wat een heerlijke berichten Roel! Op naar een sneeuwrijke winter!

Click. Click. Peace

Dit ziet er allemaal zeer mooi uit.
Toch heb ik een dubbel gevoel dat dit iets te vroeg komt.
Is de ondergrond wel genoeg afgekoeld om deze pakken sneeuw goed te conserveren?

Beste Krism, een koude ondergrond is niet heel belangrijk voor het sneeuwdek. Sowieso als er een paar decimeter sneeuw ligt is de temperatuur op de grond 0° graden en niet kouder. Als de grond dus bevroren is warmt deze na sneeuwval zelfs op.
Wat zeker waar is met vroege en late sneeuwval is dat de zon nog krachtig is, krachtiger dan mid-winter en deze kan de sneeuw dus sneller laten smelten. Alhoewel in noord en westhellingen is er niet bar veel zon meer…

Click. Click. Peace

De voorpret is weer begonnen!!Heerlijke periode dit,en al helemaal met zulke voorsellingen.

Een goed seizoen alle,

in het bijzonder aan Roel,

Idd, geniet elke dag van dit soort berichten…

Wat mijn beteft, laat ut seizoen maar gewoon beginnen…!!

William & José
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie