Zwitserland de volle laag

Roel op 19 oktober 2010· 7 reacties

null

In lijn met onze verwachting van vrijdag gaat het er later vandaag en morgen goed uitzien voor Zwitserland! Poollucht linea recta afkomstig van de oostkust van Groenland bereikt dan de Alpen met flink wat sneeuw. En in het weekend is er al de nodige sneeuw gevallen. Zie deze maagdelijke helling op de Kronplatz in de Italiaanse Dolomieten.

Vooraf was duidelijk dat de meeste sneeuw in deze regio ging vallen maar de toppers zaten in een uithoek. In Vogel, Slovenië tegen de grens met Italië viel op 1500m 32cm. Op dit satellietbeeld van vanochtend zijn de witte Alpen eventjes zichtbaar. Let ook op de scherpe sneeuwgrens links in beeld, precies over de grens tussen Frankrijk en Italië.

null

Sneeuw aan de noordkant
Vanaf vanavond is het prijs aan de noordkant van de Alpen, de eerdergenoemde poollucht nadert dan vanuit het noordwesten. Natuurlijk is de lucht boven de Noordzee wat opgewarmd maar het grote temperatuursverschil tussen bovenlucht en zeewater heeft ervoor gezorgd dat de lucht volledig is volgezogen met vocht. Dat vocht sneeuwt de komende 48 uur lekker uit boven het noorden van de Alpen. Het noorden van Zwitserland ligt op ramkoers maar ook Vorarlberg kan een flink pak sneeuw verwachten vanaf 800m. Van deze situatie profiteert ook de rest van Oostenrijk én de noordelijke Franse Alpen al verwacht ik hier toch minder sneeuw. Onze nieuwe sneeuwverwachtingskaart voor de komende 48 uur geeft dat prachtig weer.

null

Temperatuursomslag
Vanuit het westen komt namelijk een hogedrukgebied dichterbij dat de neerslagactiviteit onderdrukt, het eerst in Frankrijk. Het is het begin van een paar dagen met droog en vrij zonnig weer. Een nieuwe uitzakking van lagedruk, een zogenaamde trog, ligt daarna alweer klaar op de oceaan. Vanaf zaterdag neemt de neerslagkans snel toe vanuit het westen.

Met een zuidwestenwind wordt het ook gevoelig zachter. Aan de noordkant van de Alpen, waar het kwik morgen nauwelijks boven nul komt kan het zondag weer bijna 20 graden worden. Gelukkig niet voor lange tijd want een koufront ligt klaar om voor afkoeling en sneeuwbuien te zorgen. Zo blijft het sterk wisselvallig, eigenlijk typisch herfstweer. De ene keer nazomerse trekjes, daarna weer sneeuw tot in de dalen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dat zijn prachtige beelden! is het eigenlijk toegestaan om te voet omhoog te gaan en dan over de ongeprepareerde piste naar beneden te rossen?

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

Zeker, het gebeurt in het voorseizoen zelfs vaak door toerskiërs als de liften nog niet draaien. Gisteren zag ik er twee lopen in Val Gardena. Ongerepte poedersneeuw op de piste!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Maak me gek! Ik wil NU skien.

Kan niet zeggen dat ik nu niet jaloers ben. Maar ‘mijn’ bergen worden vast ook snel nog witter…

Click. Click. Peace

Het is zeker toegelaten de piste nual op te gaan. Je moet dit wel doen met de nodige kennis. Vermits er altijd wel gevaar is voor lawines.

Wat een heerlijkheid! Ik kan bijna niet wachten om naar de Alpen te komen maar helaas moet ik nog even wachten…

Ik heb net wat webcams bekeken, dikke sneeuw (20-30cm) op dit moment in het oosten van Zwitserland en Vorarlberg. Het gaat nog even door!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie