Sensatie in de Telegraaf

Roel op 22 oktober 2010· 9 reacties

Op onze website hebben we deze week natuurlijk uitgebreid stilgestaan bij het winterse weer in de Alpen. Wie gisteren de Telegraaf opensloeg was ook meteen op de hoogte.

null

Dit artikel was namelijk te lezen op de voorpagina. Ik val normaal niet graag journalisten af maar ik heb zelden zoveel onzin gelezen in één artikel als hier.

Waarom klopt er zo weinig van?
We lopen het artikel van boven naar onderen na. “In grote delen van de Duitse heuvels” zijn zeker geen tientallen centimeters sneeuw gevallen. Dit was alleen in het Zwarte Woud het geval, en dan met name in het uiterste zuiden rond de Feldberg. In Oostenrijk en Zwitserland viel wel over een groter gebied flink wat sneeuw maar dat dit “het verkeer op grote schaal lamlegde” is onzin. Dinsdagmiddag was de sneeuwgrens al gestegen tot 1100-1200 meter zodat de meeste steden en snelwegen weinig last meer hadden van sneeuw. Daar dooide het.

Vervolgens valt te lezen dat “tot tegen het weekend in het laagland rekening gehouden wordt met zware sneeuwval”. Misschien dat de schrijver daar rekening mee houdt maar de modellen lieten toen al duidelijk zien dat donderdag de laatste paar vlokken zouden vallen. Verder volop zon op de meeste plaatsen.

Dat in Frankrijk belangrijke bergpassen zijn afgesloten waag ik eveneens te betwijfelen, daar is nauwelijks sneeuw van betekenis gevallen. Net als in de Pyreneeën trouwens waarvan Telegraafweerman Frans Schrader beweert dat het winterweer hier eveneens heeft huisgehouden. Het tegendeel bewijzen de satellietbeelden van Sat24.nl hieronder. Geel-omcirkeld de Pyreneeën waar geen wit plukje te bekennen is.

null

Het artikel eindigt met de meest bizarre passage. De Telegraaf schrijft: “In Zwitserland worden net als in Oostenrijk recordhoeveelheden sneeuwval voor oktober verwacht. De komende dagen wordt een kleine meter sneeuw berekend.”

Dit is mijns inziens bewuste sensatiezoekerij want van recordhoeveelheden is geen sprake en die meter zullen ze wel horizontaal meten. Vanaf het moment van schrijven zou er volgens alle modellen namelijk nauwelijks nog sneeuw vallen. Ik mag hopen dat meneer Ter Braak wel naar waarheid is geciteerd…

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

"en die meter zullen ze wel horizontaal meten."

Lol :D

Maar inderdaad, sensatie krant…

Misschien heeft de Televaag wel veel aandelen bij een touroperator ;)

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Beetje naief trouwens, om met zomerbanden in oktober Oostenrijk aan te doen. 31 augustus op weg naar het Gardameer was het op de Brennerpas 200m boven ons wit en de Oostenrijkse weerdienst adviseerde om b.v. richting Ischgl met sneeuwkettingen te rijden. Twee uur later stap ik uit de auto met 27 graden Celcius.

ik geloof ook dat telegraafjournalisten types zijn die een hoog fantasiegehalte hebben en alle beweringen baseren op basis van ‘van horen zeggen’. mgoed, ze kunnen zich krant noemen omdat het afgedrukt wordt op krantenpapier, anders zou ik haast zeggen dat het een dagelijks uitgebracht kinderboek is…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Inderdaad lol, één meter sneeuw in Oostenrijk is doodnormaal en zal elke Oostenrijker ongemoeid laten. Ik vermoed dat ze het voor de ochtend spits al schoon hadden :-)

Jeroen "in de winter liever in Alpen"

Tja, verbaast me niet dat dit bericht uit de Telegraaf komt. Dit soort sensatieverhalen staan wel vaker in de Telegraaf…

Wat verwacht je ook van de Telegraaf?
Half debiel Nederland leest em, dat zegt wel genoeg.
Een krant die goed genoeg is voor de kattebak en verder niet.
;-)

Tja, de telegraaf, de krant van sensatie zoekend Nederland!

Zijn net terug van een week vakantie in het zillertal (Tux). Geweldig! Prachtig weer, ongeveer 25 cm verse sneeuw op de hogere delen maar het merendeel is s’nachts gevallen. In de dalen windstil. In Hintertux was het op de gletsjer geweldig skieën. Kortom, absoluut geen chaos of wat dan ook.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie