Hoe kleed jij je op de piste?

Rogier op 30 oktober 2010· 34 reacties

null

De één is gevoelig voor mode en de andere is meer praktisch ingesteld als het gaat om de keuze van zijn of haar wintersportkleding. Een aantal basisbehoeften geldt echter voor ons allemaal.

Je kleding moet waterdicht zijn, beschermen tegen de kou en het moet comfortabel aanvoelen. Een veel gehoorde kreet in het outdoor circuit is het 3-lagen systeem. Maar wat bedoelen we daar nou mee? Vroeger kleedde men zich anders als vandaag de dag het geval is. Meestal bestond de outfit uit een trui en daar overheen een dikke warme jas. Als het echter even wat warmer werd, kon men de jas wel uittrekken, maar dat was net weer te koud. Andersom gold hetzelfde. Weinig flexibel dus! Het 3-lagen systeem benaderd het op een andere manier. De lagen hebben betrekking op: de basislaag, de isolatielaag en de buitenlaag. Wat de lagen precies betekenen vertel ik hier onder.

De basislaag (baselayer)
De basislaag bestaat uit technisch ondergoed voor het bovenlichaam en indien gewenst het onderlichaam. Bij voorkeur is dit ondergoed niet vervaardigd uit katoen. Waarom geen katoen? Katoen isoleert goed, maar heeft ook de eigenschap om vocht vast te houden. Als je veel zweet betekent dat je ondergoed vochtig wordt waardoor je het koud krijgt. Hoogwaardig polyester, of bijvoorbeeld Merinowol, heeft de eigenschap om vocht niet op te nemen, maar om het af te stoten. Maar waar moet dat vocht dan naar toe? Daar komt de isolatielaag om de hoek kijken.

null

De isolatielaag (midlayer)
De basislaag wil graag vocht afgeven aan de bovenliggende laag. Net zoals je basislaag is het wenselijk om niet te kiezen voor katoen, maar voor ander materiaal. Een truitje van fleece of ander materiaal geniet de voorkeur. Er is overigens een keur aan materialen, voor zowel de basis- als de isolatielaag, waar je uit kunt kiezen. Voorbeelden zijn: Coolmax en Merinowol. Bijna alle grote buitensport kleding merken voeren tegenwoordig een ondergoeds-lijn vervaardigt uit Merinoswol. . Dit zijn allemaal hoogwaardige materialen die behandeld zijn met antibacteriële middelen om vieze geuren te voorkomen.

Isolatie of buitenlaag?
De laatste jaren heeft het fenomeen ‘softshell’ zijn intrede gedaan in de sportwereld. Een softshell is een jas of jack die extreem goed ademd, beter dan Gore Tex en dergelijke, maar iets minder bescherming biedt tegen regen. Er bestaan heel wat verschillende type soft shell jassen: windstopper fleece-achtige jacks, tot dunne winddichte jasjes. Soft shell is ideaal als de derde buitenlaag als je niet continu in de regen staat. Soft shell houdt sneeuw prima tegen evenals een enkel buitje. Natuurlijk is softshell volledig winddicht.
Om nog wat onduidelijkheid de wereld uit te helpen: Softshell is geen merk of een bepaald type materiaal, maar een aanduiding voor kledingstukken die voldoen aan de eigenschappen zoals beschreven. Omdat Softshell geen merk is, zijn er enorme kwaliteitsverschillen en onduidelijkheden over deze stof. Iedereen kan bedenken dat een softshell jas van 300 euro een heel ander jack is dan een model van enkele tientjes.

Last but not least… de buitenlaag (outerlayer)
Mocht het weer toch niet meezitten, dan gebruiken we voor laag 3 een zogenaamde hard-shell. Laag 3 is de laag die je beschermt tegen weer en wind. Een dunne maar zeer waterdichte jas. Belangrijk om op te letten bij de aanschaf van zo’n jas is de waterdichtheid en het ademend vermogen. Met name het ademend vermogen is belangrijk omdat het vocht wat wordt afgegeven door de 2e laag ook afgevoerd moet kunnen worden door de 3e laag.

Ik zelf volg altijd de 3-lagen methodiek, omdat dat mij de gelegenheid geeft om mijn kleding aan te passen aan het weer van dat moment. Ik moet er wel bij zeggen dat ik altijd een rugzak draag waarin ik een softshell mee draag. Als het warm weer is of wanneer ik een berg op loop gaat mijn hardshell uit en de softshell aan. Over de verschillende soorten materialen van de lagen zal ik in een ander blog aandacht besteden.

Maken jullie ook gebruik van deze methode of hebben jullie andere gedachten over je kledingkeuze? Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik draag ook altijd 3 lagen, maar mijn derde laag is gewoon een softshell. De goeie merken (ik heb Peak Performace) maken prima softshells van gore-tex, dus die bestaan ook, bovendien gewoon sneeuw en winddicht.

Drie lagen, top! Peak Performance of Columbia.
En de vierde laag is een camel bag :-)

Ik maak gebruik van het koud/warm systeem, ik zal het even toelichten;
Bij koud weer is het; thermo ondergoed, long sleeves, trui, jas
En bij warm weer is het; thermo ondergoed, long sleeves, jas.

Werkt altijd prima :)

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

trouwens: ‘technisch’ ondergoed, bedoel je toevallig ‘thermisch’? Of is het een term die ik niet ken, kan ook :-)

Mijn methode:

T-shirt – trui van mijn werk (soort fleece) – jas van de piet kerkhof (stond toen aangeprijst als ski-jas :P )

Skibroek van Brunotti in de kleur zwart, hoef niet allemaal van die popi jopi kleuren. ;)

Skisokken, skistokken, ski’s, skischoenen.

en een muts van pepsi, unox of jagermeister… :D

Moet er wel bij zeggen dat ik het zowieso bijna nooit koud heb…

ga trouwens wel kijken voor een helm dit jaar… heb er al wel 1 maar om nou met mijn integraal helm over de piste te gaan…

weet je wat mooi is? mensen met een uitrusting van 1500 euro die geen poot kunnen skien… :')

Zwaar overdreven allemaal, freaks… Als je 't koud hebt, doe je niet genoeg je best! Uitzondering zijn de vrouwen natuurlijk, die hebben de anatomie tegenzitten.

Onderbroekje, (oversized) broek, t-shirtje en een snowboard-jas, sokken, schoenen, handschoenen, muts en de goggles, klaar! En ja, ook als het -25°C is…

Craftje (lange mouwen), dunne fleece (100) en northfacejas met uitritsbare binnenfleece. 2 Jaar Terug een Mooi Spyder broekske gekocht met classico schouderbanden (Galgen). Sokken: nog steeds de zelfde zwik als 12 jaar geleden. is het nuttig om van die dure Falke sokken te kopen? Later als ik groot ben wil ik misschien nog wel zo’n prachtige Spyderjas kopen in oostenrijk.
2 jaar terug ook ook voor 30 (!) euro 4 (!) complete retro-skipakkenbij de tweedehandswinkel gekocht: 1 oranje, 1 paars, 1 groen en 1 roze. betalen per kilo! Alle van goede merken als O’Neill en Degre 7, aanschaf was vooral om de show te stelen op de piste en daarbuiten, maar ze waren nog prima waterdicht en warm!

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

@anoniem: ik mag toch hopen dat je geen katoenen t-shirt draagt …

Zo ja, dan zit ik niet graag naast jou in een stoeltjeslift. Na een paar uur skien ga je namelijk een beetje ruiken.

@CY325i, niet alle mannen stinken na het zweten he… een lekkere spuit Sanex in de ochtend en zelfs 's avonds is er niets te ruiken. Dagelijks een schoon shirtje is al een goed begin.

ff ander vraagje, wel gerelateerd aan deze blog: laag 1 lange onderbroek, de broekspijpjes in de sokken? (zodat er geen sneeuw per ongeluk tegen je benen kan komen) of broekspijpjes opstropen tot net boven de sok, zodat ze niet dubbelvouwen bij het aantrekken van je skischoenen, zodat de functie van je sok niet verstoord wordt?

fijne site hè, dat wintersport.nl?

ik volg de mode wel een beetje,maar als je ieder jaar nieuwe jas of broek moet kopen. Duur geval. Ski met peak performance en columbia/Kjus

@ Ferdinand:
Lange onderbroek over m’n sokken heen, anders heb je van die irritante drukplekken in je been wat schuurt. Door ze eroverheen te dragen ‘dempt’ de sok de drukplek al.

Eens in de 4 a 5 jaar nieuwe broek en jas. Verder idd eigenlijk altijd lang ondergoed, met long sleeve en trui. Jas hangt helemaal van 't weer af. Liefst zonder jas, maar met m’n dubbellaags trui(winddicht).

@Sophie: ik stroop 'm op… dan maar sneeuw in m’n ondergoed als ik val (wat haast niet voorkomt)

hier trouwens spul waar geen cent teveel voor betaald is (je kunt het zo duur maken als je zelf wilt)
laag 1: hema-thermo lange ondergoed shirt en broek
laag 2: fleece trui bij kou, fietsshirtje bij warm, niks bij heet.
laag 3: jas en broek van Falcon. de jas wordt de hele winter door gebruikt… evt. outdoor-zomerjas icm laag 2 een fleece.

fijne site hè, dat wintersport.nl?

een legging onder je skibroek. Lekker warm. Nu dit alleen bij extreme kou,want anders zweet je je kapot.
Ben enkele jaren geleden op skikamp geweest. En er waren verschillende mensen die collants onder hun broek aandeden. Ok ieder hun manier van warm aankleden. Verder doe ik steeds een thermisch truitje aan, skitrui en jas. En in de rugzak neem ik bij eventueel verandering naar slechter weer,nog iets extra mee.

ik verbaas me over al die lagen :-) ik heb het altijd warm op de pistes; zelfs als het heel koud is, ben ik na de tweede bocht al warm; het moet wel een heel erg koude dag zijn voordat ik thermo ondergoed aandoe !

Blogger, skiër, verslaafd :-)

@Thijs Ik bedoel echt ‘technisch’ ondergoed. Thermisch ondergoed is bedoeld om je warm te houden, maar je hebt ook ondergoed wat bedoelt is om je droog te houden. We praten hier niet over Sloggi slipjes :-)

When life gets too complicated.... SKI

@Ferdinand Het zou niet uit mogen maken of je je ondergoed in of over je sokken hebt. Afhankelijk van de stretch van het materiaal zou het enigszins kunnen gaan trekken als je het in je sokken hebt zitten. Mocht je sneeuw in je sokken krijgen dan zou ik serieus op zoek gaan naar een andere skibroek :-)

When life gets too complicated.... SKI

Ik snap wel waarom mensen zoveel dragen op de piste, maar dat komt ook omdat ze zich naar mijn mening te weinig inspannen ;-) (lees te langzaam naar beneden knallen)

Of het moet echt hard vriezen en waaien maar anders alleen een t-shirt, onderbroek, sokken die boven je snowboard boots uitkomen en een ski broek en jas. Heb nog nooit iets anders dan alleen een onderbroek onder mijn snowboard broek gedragen. En als het héél hard waait dan wil ik nog wel een fleece trui en eventueel een sjaal aandoen die ik in mijn rugzak heb zitten net zoals een bivakmuts voor het geval het ook nog sneeuwt.

Maar normaal gesproken heb ik het altijd warm!

@alex: ik val niet vaak, maar als ik val is het een serieuze crash :) dan zit de sneeuw overal waar je het niet wilt…
ik vroeg de vraag over de skisok eigenlijk om discussie op gang te krijgen over de werking van goede skisokken.
want: verstoring van hun functie (door bijv lange ondergoed) kan al zorgen voor een minder prettig gevoel tijdens het skiën. Voor mij iig altijd technische skisokken, geen sokken meer van de actiesport ofzo…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Ik draag ook altijd drie lagen, Pearl Izumi ondershirt, fleece shirt en gore-tex jack. Nooit te warm of te koud.
Eigenlijk een simpel iets, goed dat jullie hier de uitleg geven, zeker m.b.t. het gebruik van katoenen shirts.

Ja ja,ik skie echt wel veel en hard maar ben een koukleum DUS:TWEE merino onderlijfjes vd northface,een dikke fleece en een skijas en als ik helemaal kouwelijk ben een donsjasje zonder mouwen onder de jas. Dit is allemaal zo goed gemaakt dat je het niet voelt. Dan nog de warmste skisokken en een muts-helm. En mijn ski schoenen heb ik een speciale binnenschoen die ze naar de voet aanpassen,een bijkomend voordeel(voor mij) is dat dzez ook warmer zijn.

@ferdinand trek je je gammaschen ver genoeg over je skischoenen (of ben je boarder?)

When life gets too complicated.... SKI

He daar,

ik zeg een paar sokken: falke
een paar ski schoenen: speedmachine van het merk Nordica
verder niets! kinky he?

Ik loop 3x in de week 10 km hard. Met een katoenen t-shirt aan zou ik drijfnat worden en gegarandeerd dat dit na een uur behoorlijk gaat ruiken (lees: stinken). Daar helpt Sanex absoluut niet tegen. Katoen is nu eenmaal een stof die in de basis vocht vast houdt.

Tall t’s en baggy pants… welkom bij het nieuwe skien

@CY325i, dat is een garantie waar ik niet zo trots op zou zijn… ook ik stuiter met grote regelmaat wat km’s bij elkaar, survivalbaantje hier en daar en op de ronde rubbers worden nog wat aanvullende meters gemaakt, maar van stinkende katoenen shirts zodat je in de buitenlucht niet naast me zou kunnen zitten is er niet bij hoor.

@Newschooler, gelukkig wel… die strakke, verwijfde bilnaadkruipers van de gemiddelde skiër mogen wel wat meer flatteus.

Hoe beter je techniek, hoe minder inspanning skiën kost, en hoe kouder je het dus krijgt! Mensen die het snel koud hebben op de piste, kunnen dus wel eens een stuk beter skiën dan sommigen hier denken!
Wat mij betreft: Op koude dagen draag ik thermisch ondergoed, een fleecepully en eventueel nog een trui. Daaroverheen skibroek en ski-jas.
Wat ik wel nooit begrijp: mensen die bij bloedwarm weer nog steeds een muts dragen, en die zelfs in een dampend pisterestaurant niet afdoen. Pffff…

Bij het skiën zelf heb ik het nooit koud, het gaat meer om de (soms vrij lange)zitjes in de liften brrrrrrr

@Paul: helemaal mee eens. Ik ski nu zo’n 20 jaar (+/- 40 weken) en de eerste jaren was het zwoegen en had ik het altijd heet. Tegenwoordig heb ik hier gelukkig geen last meer van; moet er eerder op letten niet te weinig aan te doen.

Op koude dagen: thermo shirt + broek, fleece trui, skibroek en een ski jack. Op minder koude dagen: thermo shirt, fleece trui, skibroek en een soft shell. Een helm heb ik altijd op.

Ik ben zowel in de zomer als in de winter veel in de bergen te vinden en kies eigenlijk altijd voor drie lagen. Je temperatuur is op deze manier gewoon het beste te regelen.

In de zomer kies ik vaak voor thermo, een fleecetrui, bij kou een softshell of bij harde regen een Goretex Proshell (3laags). In de winter meestal thermo en goed ski-jack bij goed weer, met in de rugzak een extra fleece.

Bij goed winterweer maakt het niet zoveel uit qua kwaliteit wat je aan hebt, als het maar warm genoeg is en doet wat het moet doen.

De betere materialen die in het artikel genoemd zijn, zullen zich absoluut onderscheiden bij een weersomslag of bij slechte weersomstandigheden (regen, natte sneeuw, harde wind of een white-out). Dit zijn ook de omstandigheden waar je altijd rekening mee moet houden.

Op zo’n moment kun je maar beter goede kleding aan hebben, dit maakt een wezenlijk verschil.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie