Geschiedenis van het skiën... (deel I)

Rogier op 12 november 2010· 25 reacties

null

Als ik mijn gloednieuwe materiaal in mijn gang neerzet staan de ski’s naast een paar oude houten latten die ooit hypermoderne ski’s waren. Deze oude ski’s heb ik ooit van de vuilnishoop gered… Alhoewel de ski’s op mijn muur niet eens zo heel oud zijn skiet de mensheid al heel, heel erg lang. Deel I van de geschiedenis van het skiën.

Scandinavië
De geschiedenis van het skiën gaat terug naar zo’n 10.000 jaar geleden. In de Altaic regio in China zijn rotstekeningen gevonden die doen vermoeden dat de mens toen al op ski’s stond. Maar het eerste bewijs van ski’s komt uit Scandinavië. In grotten bij Rødøy staat een primitive tekening van een skiër met een stok in zijn handen. Omdat de ski’s zelf van hout en leer (bindingen) werden gemaakt zijn deze helaas niet gevonden, vergaan door de tand des tijds, dus het blijft gissen naar hoe de ski’s er precies uitzagen. In Jämtland is de oudste Scandinavische ski gevonden die waarschijnlijk 4500 jaar oud is. Maar van modern skiën kunnen we natuurlijk amper spreken. Ski’s werden lange tijd slechts gebruikt voor het voortbewegen in diepe sneeuw. In feite als soort sneeuwschoen waar ook mee gegleden kon worden.

Jagen en oorlog
Het gebruik van ski’s maakte het mogelijk voor de mens om achter wild aan te jagen en oorlog te voeren, ook in de winter. In 1522 wint de koning van Zweden ‘zijn’ land dankzij een leger op ski’s! Noorwegen creëert niet veel later ook een speciaal regiment op ski’s. Het nut van de lange latten heeft zich zeker bewezen.

null

Leger
Het leger blijkt een belangrijke impuls aan het skiën te geven, ook in de Alpen. Veel later dan in de Scandinavische landen zijn het in de Alpen de militairen die als eerst het nut onderkennen van ski’s. Maar wel moeten tot 1902 wachten totdat de eerste ski’s fabrieksmatig gefabriceerd gaan worden door de gebroerders Rossignol in Briançon in Frankrijk. Waar ook in in 1905 de eerste skischool van Frankrijk (en waarschijnlijk van Europa?) wordt geopend. Uit deze school komt echte ski propaganda: “Wees een ski apostel in je dorp ; laat aan jullie vrienden zien hoe effectief ski’s zijn ; leer je mensen skiën ; leer mensen ski’s maken… en jullie bewijzen je mede landgenoten en land een grote dienst”

Eerste wedstrijden
Het is niet veel later dat de eerste internationale skiwedstrijden worden georganiseerd. In Montgenevre op steenworp afstand van Briançon, waar dan ook een de eerste sleepliften ter wereld staan is het een drukte van jewelste tijdens dit evenement. Het is de eerste wereld oorlog die de opmars van het skiën doet stokken.

Burgers
Voor de gewone man (uit de Alpen) is de ski vooral een ideaal middel van transport richting besneeuwde bergtoppen. In 1903 maakt Docteur Payot samen met zijn gidsen Joseph Ravanel et Alfred Simon de eerste overschrijding tussen Chamonix en Zermat op ski’s. Deze tocht is nog steeds een beroemde toerskitocht die door duizenden toerskiërs per jaar wordt ondernomen. Maar skiën laat zich al vanaf het begin als gevaarlijke sport kennen. Het eerste bekende ski-lawine ongeluk in de Alpen gebeurt reeds in 1899 op de Col du Susten.

null

Tussen de oorlogen
Het is tussen de twee wereld-oorlogen dat het skiën op het hedendaagse skiën begint te lijken. Langzaamaan herrijzen er skigebieden, vaak enkele liften. In Megève en in Davos wordt er vanaf hard 1933 aan de weg getimmerd om het vervelende omhooglopen met ski’s tot een minium te beperken en alleen het plezier van het skiën te hebben. Hierna gaat het snel met de skisport. Overal herrijzen skigebieden. Vanaf de zestiger jaren moest en zou iedereen kunnen genieten van de skisport. Het is ook vanaf die tijd dat het toerskiën zich afsplitst van het ‘alpine’ skiën, het skiën in de skigebieden die wij nu kennen. Ook ontstaat er vanaf dat moment een enorm verschil tussen de verschillende Alpenlanden met aan de ene kant Frankrijk die dorpen creëert waar er geskied kan worden en Oostenrijk aan de andere kant waar er gebieden worden gemaakt waar mooie dorpen liggen…

Lees ook:
Geschiedenis van het moderne skiën… (deel II)
Themapagina: Geschiedenis van de wintersport

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

leuk om te lezen! Ben benieuwd naar het vervolg!!

Is er ook bekend sinds wanneer er wordt gesnowboard?

Ik heb ok Discovery Channel (ja ik ben een liefhebber) ooit een filmpje gezien over het begin van skieen/snowboarden en volgens mij waren de Turken daar het eerste mee, weet jij hier iets meer van?

p.s. Prachtige webblogs schrijf je!

Snowboarden sinds de jaren 70 toch?

Het snowboarden werd inderdaad ‘hip’ vanaf de jaren 70. Maar net als met skiën heeft de mensheid al eeuwen lang gebruik gemaakt van planken om van de berg af te glijden, en dat waren dus ook soms een soort snowboards. De eerste snowboarder, M.J. “Jack” Burchett, waarvan bekend is dat hij zijn beide voeten op een plank vast maakte was in 1929… Maar ook over snowboarden snel meer…

Click. Click. Peace

Leuk! Ik heb ook wel eens gehoord dat het skieën is uitgevonden door een Zwitserse pastoor, die via de ski’s zijn parochieleden in het dorp ging bezoeken. Wat daarvan op waarheid berust weet ik ook niet…

Bij de springschans Holmenkollen in Oslo hebben ze een ontzettend leuk museumpje over de geschiedenis van de skisport. Daar hebben ze ook enkele eeuwenoude ski’s waarmee men vroeger in Noorwegen jaagde. Oa ski’s van verschillende lengte: je linkerski 3m voor glijden en je rechterski een stuk korter en je enige skistok was multifunctioneel: daar kon je ook je beer/ eland mee neersteken…

mooi heel mooi !!!1komt er nog een vervolg

super dit helpt me bij mij spreekbeurt.
dan je wel.

Leuk en leerzaam!

ik heb een spreekbeurt over skien en dit is interesant

doe meer schrijven

leuk blog

dit is heel handig voor mijn spreekbeurt!!!

ik hou mijn spreekbeurt over wintersporten en dit help me erg. heel erg bedankt :D

Snowboarden bestaat nog niet zo heel lang.
Het begon allemaal in Amerika eind jaren 60.

Leuk

stom zeg mee info!

stom zeg meer info!

saai

grappig

slecht geef meer uileg ik kan dit niet gebruiken voor mijn spreekbeurt

echt een super uitleg leuke website handig!!

Leuk

heel leerzaam en leuke info!

dit hept mij heel goed met spreekbeurt dank

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie