BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Wintersport in Oostenrijk of Frankrijk?

Wintersport in Oostenrijk of Frankrijk?

martijn op 12 oktober 2006 · 2 reacties

Veel wintersporters twijfelen bij het kiezen van een wintersportbestemming tussen Oostenrijk en Frankrijk. Een simpele vraag zonder kant-en-klaar antwoord. Om je toch op weg te helpen hebben wij de verschillen tussen Frankrijk en Oostenrijk op een rijtje gezet.

Skigebieden
Frankrijk staat bekend om de grote aaneengesloten en uitgestrekte skigebieden. Na 1950 pakten de Fransen het wintertoerisme planmatig aan. Zo werd op de tekentafel nieuwe moderne recht-toe-recht-aan skistations ontworpen, waarvan er heel wat te vinden zijn. Ze zijn speciaal gebouwd voor de wintersporters en hebben relatief weinig permanente bewoners. Veel Franse skistations staan nog vol met lelijke betonnen flats uit de jaren 70, maar nieuwe bebouwing is gelukkig vaak een stuk sfeervoller. De skigebieden liggen gemiddeld hoger dan in Oostenrijk. Het hooggebergte is in Oostenrijk een stuk steiler van structuur, wat het aaneensluiten of uitbreiden van skigebieden moeilijker maakt. De hoge ligging van Franse skigebieden betekent echter niet dat ze meer sneeuwzeker zijn dan lager gelegen Oostenrijkse skigebieden.

Type wintersporters
Oostenrijk is al jaren het favoriete vakantieland van Nederlandse wintersporters. Ruim de helft van onze landgenoten gaat jaarlijks naar Oostenrijk. Nederlanders lijken zich onmiddellijk thuis te voelen in dit wintersportland. Gezinnen lijken door het kleinschalige en gemoedelijke karakter voor Oostenrijk te kiezen. Ook Nederlandstalige skileraren blijven nog steeds een belangrijke rol spelen in de keuze voor Oostenrijk. Franse skigebieden trekken daarentegen meer sportievelingen aan door de uitgestrekte skigebieden en goed doordachte infrastructuur. Voor wintersporters met een kleine beurs hebben een aantal Franse skigebieden zich ontpopt als budgetbestemming. Voorbeelden hiervan zijn Les sybelles en Devoluy.

Prijs
De accommodaties in Frankrijk zijn in de regel goedkoper, maar kleiner en minder comfortabel dan in Oostenrijk. Het komt nog regelmatig voor dat Franse appartementen en hotelkamers die door de grote touroperators worden aangeboden van het formaat “kippenhok” zijn. Een voordeel van Frankrijk is dat de accommodaties vrijwel altijd direct aan de pistes liggen, dus geen gezeul met de uitrusting in overvolle skibussen. Ga je wat eten of drinken op de piste houdt er dan rekening mee dat Frankrijk vaak een stuk prijziger is dan Oostenrijk. Tenslotte worden skipassen in de grote Franse skigebieden vaak voor een deel van het skigebied aangeboden. Tegen een meerprijs kan een skipas voor het hele skigebied worden aangeschaft. Gemiddeld kom je dan 20 euro duurder uit dan in de grote Oostenrijkse skigebieden waar een skipas voor het hele skigebied vaak standaard is.

Après-ski
Après-ski mogelijkheden zijn er zowel in Frankrijk als in Oostenrijk. In Frankrijk ontbreekt volgens velen vaak de gezelligheid en de sfeer, Oostenrijk daarentegen wordt geprezen om haar “gemutlichkeit”, die zelfs in de grotere wintersportplaatsen is te proeven. Franse skigebieden kennen geen traditionele après-ski, maar in de grote skistations is voor een jong publiek wel vertier te vinden in discotheken en bars.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Reacties

 • webman 21-09-08 13:03
  webman 21 september 2008 · 13:03
  Wij gaan januari 2009 naar Sant Francois Longchamp om daar te gaan skien.
  Voorheen gingen we altjd naar Ellmau Oostenrijk,nu wil dat mijn vrouw is gevallen twee jaar terug en de angst is nu een groot probleem voor haar.
  Ze wil nu wel nog een keer proberen op een brede blauwe piste,ik hoop die daar te vinden zodat ze weer plezier krijgt in het skien.
  Als er mensen zijn die mij meer kunnen vertellen over dat gebied zou ik willen vragen of ze mij hun ervaringen willen vertellen.
 • tom
  tom 4-11-08 12:07
  tom 4 november 2008 · 12:07
  vorig jaar in de kerstvakantie ben ik daar gaan snowboarden, het was mijn eerste keer op een piste, en ik meot zeggen dat je daar echt een hele mooie brede blauwe piste hebt, ik heb het daar rustig op mijn gemak kunnen leren.
  ik heb geen ervaring maar ik vond het ideaal.
  groetjes

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.