Alpenweerpraat: nordstau op de kaart

Roel op 08 december 2010· 16 reacties

null

Al meerdere dagen kondigen we hem aan maar nu staat ie ook op de kaart. De nordstau die vanaf vannacht op gang gaat komen. Tot en met zondag valt er, de ene keer wat intensiever dan de andere, vooral in Oostenrijk veel sneeuw. Dan is het aan de noordkant gedaan met dit soort webcambeelden, zoals in het Grosses Walsertal (Vorarlberg).

De sneeuwverwachtingskaart voor de komende 48 uur:

null

Wettersturz
Een neerslagzone die al dagen boven Duitsland sleept en de scheidingslijn vormt tussen kou bij ons en zachte lucht boven de Alpen trekt vannacht naar het zuiden. Met deze verplaatsing buldert de kou de Alpen binnen. Wordt het vandaag op 2000m hoogte nog +7 graden, morgenmiddag daalt het kwik naar -12!

De hele noordkant profiteert vannacht en morgen van de nordstau. Vanaf vrijdag ligt het zwaartepunt in Oostenrijk. In Frankrijk, het westen van Zwitserland en Italië zal het vrij zonnig worden doordat deze gebieden in de luwte komen te liggen van het noordwest-geweld. Hieronder een animatie van de neerslag die de komende dagen tegen de Alpen wordt gedrukt. De gestreepte neerslag is sneeuw.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Nog kouder
Volgende week breidt het hogedrukgebied boven de Britse Eilanden zich uit naar Scandinavië. De stroming kantelt daarmee naar het noordoosten waarmee nog koudere lucht binnenstroomt. De sneeuwkansen nemen wat af en de zon komt ook aan de noordkant wat meer tevoorschijn.

ECMWF-kaart voor volgende week donderdag. Winterse hogedruk smelt samen boven Groenland en heeft heel Europa in zijn greep.
ECMWF-kaart voor volgende week donderdag. Winterse hogedruk smelt samen boven Groenland en heeft heel Europa in zijn greep.

Later in de week breidt de hogedruk zich verder naar het noorden uit en maakt verbinding met een hoog boven Groenland. Lagedruk concentreert zich dan op Midden-Europa waardoor de kans op sneeuw weer wat toeneemt. Het is natuurlijk nog ver weg maar het zijn extreme kaarten die de modellen ons voor volgende week voorschotelen. Dergelijke drukverdelingen zijn we in Europa niet gewend. Zoals de Duitse weerman Christian Häckl zou zeggen: Der Winter kommt, und bleibt!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

He Roel dit zijn de verwachtingen die we graag horen! Zeker als je 17 december afreist naar Oostenrijk! Krijg er steeds meer zin in!

hallo roel zit de kou er ook in voor de laagelanden of niet en kom er nog sneeuw op ons af ???

kijk dit is goed nieuws!
en hopen dat het in nederland ook weer winter wordt maar dan zonder al die sneeuw op het ijs:)

wow, wij gaan 20 december naar zillertal

@Nico, hier in Limburg sneeuwt het op dit moment. In de Benelux wordt het volgende week opnieuw winter, eerst droge kou. Later misschien weer sneeuw.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Het is inderdaad vrij groen in Raggal

Nou ik verwacht echt niet dat dit nog goed komt voor de kerst:

https://www.wintersport.nl/skigebieden/superdevoluy/webcams…

Ik wil zaterdag (11dec) weg. Waar kan ik het beste naartoe?

zie ik dat de franse noordkant (portes du soleil) nog wat meepakt aan het begin van de nordstau? hard nodig daar, ik vrees dat daar anders de opening in gevaar komt

Joepie!! Volgende week vrijdag reizen we met de caravan af naar Gaschurn. Dat wordt genieten daar als ik jou zo hoor (lees).

@Roel
Roel, verwacht je nog sneeuw voor les deux alpes?
Ik vertrek de 22ste die kant op en als ik momenteel op de cams kijk word ik niet vrolijk. hopelijk kan jij mij nog een beetje gerust stellen, want er veel vertrouwen heb ik er niet in. groeten Robbert

yes, dat is goed nieuws, wij gaan de 17de richting Fiss. En verse sneeuw is lekkerrrrrrrrrr

Roel,
wanneer veranderd de trekriching van de enorme neerslagzone die nu van zuidwest nara noord oost gaat naar het zuiden richting Alpen ? Is dat al vannacht of pas morgen ?

alvast bedankt

@Niels, voor verse sneeuw naar Oostenrijk. Voor zon naar Italië en Frankrijk. Beste keus is Italië want daar heeft de dooi het minst kwaad gedaan.

Robert, Les Deux Alpes krijgt vannacht misschien wat sneeuw. Daarna blijft het er veelal droog helaas.

@Marc, vannacht begint dat. Morgenvroeg ziet het er op veel plaatsen al heel anders uit.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Laat maar komen die sneeuw, morgen vertrek naar Engelberg.
komt net goed uit!

Hallo Roel,

Bedankt voor je gedetailleerde analyses! Vraag: voor vertrek op vrijdag 17 december. Welk gebied in Oostenrijk (evt. Zwitserland) raad je aan; de weersites geven allemaal verschillende voorspellingen…

Bedankt! Andre

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie