Kerst in de sneeuw

Ruud op 14 december 2010· 24 reacties

null

Pas gevallen sneeuw bij de Kerstboom in plaats van mist en regen. Een heerlijke helling in plaats van bezoek aan de familie. En rinkelende arrensleeën in een witte wereld in plaats van kruitdampen en oliebollen. Misschien heb ik te veel gekeken naar 't clipje “Last Christmas” van Wham, maar skiën met Kerst en Oud en Nieuw; het staat op mijn verlanglijstje. Het is er helaas nog niet van gekomen. Doen of niet ?

Wij gaan met het gezin altijd in de februarivakantie skiën. En verder weekeindjes tussendoor. Maar met Kerst en Oud en Nieuw zijn we altijd in Nederland. Gezellig met de familie en met alle tradities die daarbij horen. Maar het lijkt me ook super om eens helemaal wat anders te doen. En dat betekent voor mij dan vanzelfsprekend; op de latten! (Ik zou er zelf niet aan moeten denken om midden in de winter bv in de Tropen te zitten !)
Wat zijn zoal de argumenten om met de feestdagen de bergen op te zoeken ? Of juist niet ?

null

Waarom wel ?
• Heerlijk; even niet al die “verplichte nummers”. Ten slotte kun je je familie het hele jaar door zien. Niet met stapels kookboeken op de bank op zoek naar een origineel menu. Wat altijd een lijst onmogelijke ingrediënten oplevert. En dus niet hectisch boodschappen doen in overvolle winkels op zoek naar “Afrikaans citroengras” of”kokkels” Yes !
• Waar in Nederland maar 7 op de 100 keer een Witte Kerst voorkomt, is in een beetje goed gelegen wintersportplaats bijna iedere Christmas “white” !
• Niet zitten en eten, maar lekker actief bezig zijn. En in plaats van drie kilo erbij op de weegschaal in januari, zou het best eens kunnen dat je helemaal niks bent aangekomen, door al dat sporten. Als je je tenminste niet te goed hebt gedaan aan te veel Apfelstudel mit VanilleSoße en pullen bier.

null

Waarom niet ?
• Niet alle gebieden zijn met Kerst al sneeuwzeker (alhoewel;… met de huidige kunstsneeuwtechniek…) en groene hellingen… da’s wel een schrikbeeld.
• De dagen zijn kort (in veel gebieden zijn de liften ook minder lang open) en het kan veel kouder zijn dan later in het seizoen.
• Je mist de hele Kerstsfeer. Je kunt ten slotte de hele winter nog naar de bergen en het is maar 1 keer per jaar Kerst en Oud en Nieuw.
• Je krijgt ruzie met je (schoon)ouders omdat je niet aan de Kerstdis verschijnt…

Hoe beleven jullie dat ?
Ik vraag me af wat jullie ervaringen zijn. Wie gaat met de feestdagen naar de sneeuw ?
Hoeveel merk je eigenlijk van de kerstsfeer in een wintersportgebied ? Of kan je dat helemaal niet schelen ? En hoe vier je Oud en Nieuw ? Pakken oliebollenmix mee en dan bakken in je
appartement? Of gewoon gaan voor de plaatselijke specialiteiten ?
En het nieuwe jaar inluiden zonder vuurwerk; gaat dat ? Of ben je juist blij van al dat geknal
af te zijn ?
En voor diegenen die 1 keer per jaar gaan; is het niet moeilijk dat je dan alles in december al weer voor een heel jaar achter de rug hebt ?
Hoe is de kwaliteit van de pistes in het algemeen ? Dit jaar zal het goed zijn in de meeste gebieden; maar hebben jullie weleens meegemaakt dat er slechte condities waren ?

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Laatste 2 keer halverwege de kerst vertrokken naar de sneeuw voor hogere doel Wintersport. Een kerstdiner meepakken en gaan met die banaan. Vooral oud/nieuw was chil in de sneeuw geen kruitdampen wel feest en geen kaartjes kopen voor een feest (ver voor dat je er uberhaupt zin in hebt, etc
Laatste keer was het weer wel minder en was het ook spannend hoe het gebied erbij zou liggen, maar wel gewoon elke dag kunnen SNOWBOARDEN.

wij gaan normaal altijd de hele kerstvakantie en altijd top ski weer gehad, en meestal minder toeristen dan in februari. In Frankrijk, waar we altijd heengaan, is de kerstsfeer als je het mij vraagt zelfs beter. En ziet het er allemaal wat leuker uit dan hier in Nederland. En er is toch niks mooiers dan een witte kerstavond in de bergen?

Ik ga sinds 2008 elke Kerstvakantie (2 weken) naar Oostenrijk, en moet zeggen dat het me geen enkele probleem kost om daar te zijn. Inmiddels daar goede vriendschappen ontwikkeld, waardoor we op 1ste Kerstdag met een groep van ongeveer 20 man in een restaurantje op de berg genieten van de sneeuw en elkaar. Dan op Oudejaarsavond kijken naar de fantastische show van de skischolen op de muziek van Vangelis - Conquest of Paradise, dus ik blijf nog wel richting de sneeuw gaan aan het eind van het jaar!

Het leuke aan een witte kerst is de gezelligheid, met z’n allen kerst vieren binnen aan het kerstdiner en dat het buiten wit is! Wij zijn vorig jaar met kerst en oud en nieuw in Les Deux Alpes geweest dit doen we nooit meer! Met elkaar was het natuurlijk erg gezellig, maar in Frankrijk doen ze niet aan kerst zoals wij dat kennen en oud en nieuw al helemaal niet wat een aanfluiting was dat! Wij gaan altijd buiten het hoogseizoen op wintersport, het was dus ook erg wennen aan al die drukte en de gigantische wachtrijen bij de liften! Daarnaast is het de duurste periode van het jaar, wij kunnen 3 x op wintersport voor het geld van die ene week! Kortom wij gaan lekker na kerst in januari lekker de rust op zoeken, Naar beneden boarden en meteen weer de lift in!!! Deze kerst vieren wij het lekker in Nederland en maar hopen dat dit jaar een van 7 jaar ( in de 100 jaar) is met een witte kerst!

gewoon doen,eender wanneer je kan gaan skieen is goed,en kerst of geen kerst, ik wil gewoon skieen;tot hiertoe trouwens altijd redelijk weer gehad en kunnen skieen(frankrijk-boven 2300m)

Wij gaan dit jaar voor het eerst met Kerst en Oud&Nieuw op skivakantie. We zijn benieuwd naar de sfeer in Oostenrijk. Lijkt mij heerlijk, een week skiën in de donkere dagen na Kerst. Was wel wat huiverig voor de berichten over de sneeuwcondities tijdens deze weken en daarom een hoog gelegen gebied gekozen alhoewel dit nu niet nodig lijkt te zijn.
Drukte zijn we wel gewend want we gaan ook altijd in de Krokusvakantie maar dan wel in een kleiner gebied.
Maar… als dit bevalt ga ik er zeker over nadenken om dit elk jaar te doen. En niet om de verplichtingen te ontlopen maar gewoon omdat we van skiën, de sfeer en de sneeuw houden.

kerst in nederland: in 1 woord vreselijk!
vind kerst in de kerst bergen geweldig , geen familieverplichtingen ,lekker skien terwijl je je anders alleen maar vol eet en drinkt… voor mij geen kerst in nederland!!

Wij gaan altijd met de kerst en oud en nieuw op wintersport. En onze hele familie doet dat, dus we zijn sowieso gezellig bij elkaar. En meestal ligt er gewoon sneeuw, soms heb je er eens een slechter jaartje tussen zitten. Maar dan nog geniet je ervan. En in Oostenrijk is genoeg kerstsfeer, met lampjes, grote versierde bomen, arreslee etc.

Ik zou wel willen helaas laat m’n budget niet toe. Het is mij gewoon te duur. Iemand nog tips voor betaalbaar verblijf in die periode?

Als redelijk budget op vakantie wilt dan is kerst sowieso geen optie. Meestal vlak na de kerst of in maart. Dit jaar wordt het 8-15 januari. Samoëns here we come!!

Ik ga voor het eerst met de kerst en jaarwisseling naar Flims in Zwitserland. We hebben een drietal appartementen in het Hapimag hotel. Dus echte luxe! Ik heb geen idee hoe de sfeer daar is met kerst, misschien iemand van jullie?
Ik ga het meemaken! Wellicht komt er nog een toppic na de jaar wisseling waar iedereen zijn of haar ervaring kwijt kan. :-)

In ieder geval wens ik iedereen die gaat akvast een heerlijke kerst-ski-vakantie toe!

26 jaar lang ben ik altijd met kerst en oud & nieuw naar Oostenrijk geweest om lekker te skiën. Dit jaar, voor het eerst in mijn hele leven, ben ik in Nederland. De kerst is nog niet eens begonnen, maar ik weet nu al dat het niet hetzelfde zal zijn.
In Oostenrijk wordt kerst nog steeds erg vanuit het katholieke geloof gevierd (tenminste, dit merkje als je echt in een klein, niet al te toeristisch dorp verblijft). Persoonlijk vind ik dat de sfeer altijd goed is; er wordt uitgebreid gegeten en iedereen is welkom, of je nou uit het dorp komt of niet.
Oud en nieuw is gewoon geweldig…winkels sluiten al rond een uur of 1 en elk dorp heeft zo zijn eigen tradities, bijv. met de plaatselijke harmonie elk café, gasthof of pension aflopen en traditionele muziek maken.
En ja, dan het vuurwerk. Niets is mooier dan vanuit het dal om je heen kunnen kijken en het vuurwerk van elk dorp in de omgeving te kunnen zien…en hoe geweldig is het dan als er dikke vlokken sneeuw naar beneden komen vallen (niets is leuker dan dat er op 1 januari een verse laag poeder ligt en de pistes vrijwel leeg zijn!).
En natuurlijk geen oliebollen, maar een schnaps en voor degene die echt trek hebben een heerlijk stuk sachertorte!
Dus ja, ik kan me niet voorstellen dat kerst en oud & nieuw in Nederland veel beter zal/kan zijn…

In de laatste 25 jaar 1 keer met kerst thuis geweest. Was vreselijk saai!!! Al die andere jaren op wintersport en vrijwel altijd voldoende sneeuw gehad: WITTE KERST.
Kerst zegt mij persoonlijk niets, dus lekker op de latten en niet met familie hele dagen thuis zitten te eten en te drinken. Mijn kinderen zijn heel lang meegegaan. Nu gaan ze zelf op wintersport en gaan mijn vrouw en ik weer heerlijk naar Oostenrijk. Kerst is voor mij bijzaak. Met oud en nieuw idem. Niet te idioot laat op bed en op 1 januari om 9 uur lege pistes. Heerlijk.Geen ouders en schoonouders om de tenen, wat wil een mens nog meer!
Kan me 1 keer herinneren dat de sneeuw erg slecht was. Dat was in Les Sybelles, bloedheet. Het leek wel juli i.p.v. december. Wij boeken altijd een hotel in een hooggelegen dorp met pistes boven de 2000 meter. Dit jaar Zillertal 3000. Hintertux altijd sneeuwzeker.

Wij gaan al zo 10 jaar met de kerst op wintersport soms met de hele fam en soms met ons gezin en kennissen ,wij hebben bijna elk jaar genoeg sneeuw gehad ,maar een keer wat minder ,wij gaan met de kerst omdat dat goedkoper is als in de voorjaarsvakantie ,wel is het vaak kouder en minder zon .

Wij gaan nu voor de derde keer in de kerstvakantie naar onze caravan in Brixen (Oostenrijk) en ik moet zeggen: ik vind het een verademing om daar te zijn met de feestdagen. Ik heb namelijk niets met de kerstdagen hoe ze hier gevierd worden, het zijn er nog twee ook!

Mijn moeder gaat altijd met ons mee en mijn schoonouders gaan af en toe ook mee met hun eigen caravan. Verder hebben we soms ook andere familieleden of kennissen te logeren, dus gezelligheid genoeg (naast de buren op de camping).

Lekker met de kerstdagen skiën en dan genieten van een simpel maar lekker kerstdiner, heerlijk. En vuurwerk genoeg met oud en nieuw om naar te kijken, geweldig.

Oliebollenmix nemen we trouwens wel mee, is toch wel een erg lekker oudjaarsavondsnackje :D

Altijd met gezin met kerst op wintersport. Waarvan één keer in Frankrijk maar geen vlokje kerstsfeer te vinden. In Oostenrijk erg kitsch maar wel leuk. Enne… leer mijn schoonmoeder kennen en je gaat liever met je gezin in een rioolbuis ergens in Albanië zitten.

Skiën met kerst, heerlijk!
Het is niet eens echt de keuze voor kerst, maar van de vrije school weken komt kerst echt het beste uit. De kerstweek is ook duidelijk de aller rustigste en goedkoopste week om in te skiën van alle vakantieweken!

Wij gaan dit jaar voor het 5e jaar skien met kerst. We hebben een heerlijk kneuterig (en niet duur) appartementje gevonden in het Paznauntal en genieten elk jaar weer van een witte kerst. Het ligt eraan wat je je voorstelt van kerst. Inderdaad geen familie, maar hoe erg is dat? Die druilerige dagen in Nederland met een opgefokt sfeertje. Dat is toch ook niet alles. In Oostenrijk weten de kerkklokken van geen ophouden rond die tijd, onze gastvrouw komt zelfgebakken kerstkoekjes brengen, overal branden kerstlichtjes en voor oudjaar is genoeg vuurwerk in de supermarkt te vinden. De dagen zijn wat korter en het kan flink koud zijn, maar het is ook minder druk dan met de voorjaarsvakantie. Ik zou niet anders meer willen.

Wij gaan al jaren juist met Kerst en Oud en Nieuw naar de Alpen. Vaak met vrienden en soms met familie. Geen verplichte nummers in NL en in Frankrijk hebben ze altijd een prachtige vuurwerkshow. En als extra bonus sta ik op 1 januari altijd als eerste bij de lift en dan kun je werkelijk helemaal los tot een uur of 11.00 omdat iedereen nog in zijn bed ligt. De afgelopen 15 jaar 2 keer matige sneeuw maar altijd kunnen skien. Als het aan mij ligt weet ik wel wat de komende 15 jaar te gaan doen. PS over een weekje zitten we er weer! Helemaal top.

Wij zijn afgelopen jaar voor het eerst met kerst wezen skieen en ons is het niet zo bevallen. Ik denk dat het weer wat roet in het eten heeft gegooid, want het regende een aantal dagen en dan gaat de lol er wel een beetje vanaf.

Het feit dat het minder druk is als met de krokus vond ik wel een groot pluspunt

Member of global cooling initiative

Vroeger met de kinder altijd een dag of 10, afhankelijk hoe de vakanties in de Kerstweken vielen, skiën. Inderdaad altijd een pak oliebollenmix, rozijnen mee, poedersuiker en olie. Zelf ben ik panisch van alles wat knalt, gelukkig is vuurwerk in Zwitserland verboden, maar meestal gingen we naar Oostenrijk en daar barst het van de Nederlandse jongelui die het geweldig vinden om rotjes en erger uit de liften te gooien. Maar de OOstenrijkers zelf houden er ook van alleen op de pistes zijn ze "netter" dan Nederlanders, die vinden denk ik dat de regels niet voor hen bedoeld zijn. Maar ook in Oostenrijk gaat het met enorme knallers los om 24.00 uur.
Oudejaarsdag bleef ik altijd thuis om oliebollen te bakken om me niet steeds rot hoeven te schrikken van die lolbroeken met vuurwerk. Er werd wel vaak tegen opgetreden door de pistecontrole. Zwiterserland is betere optie voor vuurwerkhaters.
Mijn ondertussen volwassen kinderen denken dat er tijdens kerst en Oud en Nieuw altijd sneeuw lag (in Nederland)maar dat komt omdat wij toen altijd naar de Wintersportlanden gingen. Vacuumverpakt gourmetvlees mee, sausjes en het gourmetstel. Vaak gingen er meer stellen mee en ook vaak vrienden van onze kinderen. Het waren heerlijke relaxte (behalve op Oudejaarsdag van ondergetekende na)heerlijke vakanties.Vaak in particuliere huizen deden de eigenaars ook hun best om er iets van de te maken vooral op Kerstavond, kwam de hele familie langs om muziek te spelen en met een aardigheidjes voor de kinderen, of we kregen een megagroot zelf gebakken Kerststol. Ook schalen met zelfgebakken koekjes en een Kerstboom zetten ze ook vaak al neer, Kerstavond gevierd in de plaatselijke Brandweer kazerne; zo leuk we waren samen met vrienden en hun gezin, we zullen het nooit vergeten. Allemaal best wat truttig voor Nederlandse begrippen zoals het daar gevierd wordt, maar zelfs mijn tienerkinderen toen, waren onder de indruk en nu (als volwassenen met eigen gezinnen) praten ze vol lof over die tijd. Nee Kerst vieren in Wintersportlanden als de mogelijkheid er is, doen!!!

Ik ga al sinds mn 4de met kerst skien. Ik heb dan ook echt geen idee wat kerst precies inhoudt in Nederland. Volgens mijn ouders moet ik daar ook maar blij om zijn haha.
Wij vertrekken altijd voor kerst en komen, als het zo uitkomt, pas na nieuwjaar terug. Dit jaar gaan we van 19december t/m 1januari. Kerst en nieuwjaar in Oostenrijk dus.
Op kerstavond halen we allerlei lekkere dingen in huis en maken we het gewoon gezellig, en op 1ste kerstdag gaan we uiteten. De laatste jaren is er ook familie waarmee we een heel goede vriendschappelijke band hebben op wintersport in hetzelfde gebied als ons en daar gaan we dan op 1ste kerstdag mee eten. Toch een beetje kerst met de familie;)
Skien met kerst is trouwens wel echt een aanrader. Geen duitsers, geen mensen uit het gebied zelf, de pistes zijn dus heerlijk rustig:)

Met nieuwjaar is het in het skigebied zelf altijd een feestje, en dat vuurwerk in de bergen is gewoon prachtig. De vorige jaren sliepen we wat hoger op de berg en hadden we een prachtig uitzicht over het dal en konden we iedere vuurpijl zien die werd afgestoken.

Dit jaar voor de eerste keer kerst en nieuwjaar in ons eigen huisje. Toch een beetje thuis vieren haha.
Ook dit jaar weer een kerstboom voor de sfeer (alleen nog een goede neppe vinden waar we een paar jaar mee vooruit kunnen)
Ik ga maar weer eens verder inpakken. De skibox staat al op de auto en de kriebels beginnen nu echt te komen!
frohe weihnachten!

wij gaan nu voor twee weken naar huis om kerst te vieren met onze moeder van 95 jaar.We zijn al twee weken op een camping in Prutz,en skien in Serfaus.Na de kerst gaan we terug naar Oostenrijk om daar oud en nieuw te vieren.
Wij zijn meestal bijna het hele seizoen in Oosterijk,anderen gaan naar de tropen,maar wij lekker naar de sneeuw,en die is op dit moment top.
Wat het volgende week wordt zien we dan wel,we hebben tijd genoeg.Wij hoeven in iedergeval niet de hele dag op de latten te staan,als het weer niet meezit gaan we lekker naar onze caravan en nemen een borrel.het is heerlijk om niet meer te werken,dus alle tijd.
Alle skiefanaten een hele fijne vakantie gewenst.

wij gaan nu voor twee weken naar huis om kerst te vieren met onze moeder van 95 jaar.We zijn al twee weken op een camping in Prutz,en skien in Serfaus.Na de kerst gaan we terug naar Oostenrijk om daar oud en nieuw te vieren.
Wij zijn meestal bijna het hele seizoen in Oosterijk,anderen gaan naar de tropen,maar wij lekker naar de sneeuw,en die is op dit moment top.
Wat het volgende week wordt zien we dan wel,we hebben tijd genoeg.Wij hoeven in iedergeval niet de hele dag op de latten te staan,als het weer niet meezit gaan we lekker naar onze caravan en nemen een borrel.het is heerlijk om niet meer te werken,dus alle tijd.
Alle skiefanaten een hele fijne vakantie gewenst.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie