Peiling: Harder met helm?

Rogier op 16 december 2010· 20 reacties

null

Tegenwoordig skiet bijna iedereen met een helm. Een goede zaak lijkt mij. Vaak hoor je echter als argument tegen de helm dat mensen sneller gaan skiën en het dragen van een helm dus gevaarlijker is? Klopt dit?

Harder
Is dat zo? Skiën wij als we ons veilig voelen in een helm harder? Een helm geeft natuurlijk een gevoel van veiligheid? Maar gaat dat zo ver dat we de remmen losgooien en veel harder skiën dan zonder helm?

Wat hebben jullie hier als idee over? Skiën of boarden jullie met of zonder helm? Wanneer zijn jullie een helm gaan dragen en wie skiet er nu harder nu hij of zij een helm draagt?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

staat een foutje. nee, wat ik – nee, want

Ik ski met helm en heb mijzelf er op betrapt dat ik steeds harder ben gaan skien (voorheen tegen de 55km/h nu zeker 70/75 km/h. Ik ben dus zeker vanwege mijn helm nog harder gaan skien.

Echter beschik ik daarintegen wel over een goede techniek, dus houdt (bijna) altijd absolute controle over de ski’s. Helaas zie je op de piste’s genoeg mensen die wel denken dat ze de techniek hebben, maar uiteindelijk (door hun gebrekkige techniek) lelijk ten val komen, of erger nog, iemand anders letsel bezorgen…

Dat je probeerd je grenzen te verleggen juich ik alleen maar toe, maar doe dit wel op een verantwoorde manier. Oefen dit op piste’s waar het niet druk is, zodat er minder kans is op frontale botsingen. Probeer stukje voor stukje je vaardigheden te verbeteren om uiteindelijk een (nog) betere skier/snowboarder te worden!

Ik heb sinds vorige winter een helm, in Oostenrijk met m’n ouders zag ik het nut er echt niet van in, maar ging 2 weken later met een groep studenten naar Frankrijk. Wat was ik toen blij dat ik een helm had. Fransen die soms op net een meter voorbij razen(en ik ski al 19 jaar, dus ik ben niet echt een beginner meer te noemen), maar dat was gewoon niet prettig.

Verder heb ik niet het idee gehad dat ik harder ben gaan skiën, hield zowieso wel van snelheid, maar wel zodanig dat ik de controle kan bewaren.

Door het dragen van een helm wordt de snelheid niet gehoord. Dus is de kans groot dat er sneller wordt gegleden.
Dat was 25 jaar geleden het motief om geen helm te dragen.
Nu is het motief je beschermen tegen hen die roekeloos naar beneden glijden.
Dus helm dragen.

Ik kan niet echt vergelijken, want ik snowboard al van bij het begin met helm, maar - zeker met de oorflappen op - zit je iets meer in je eigen wereldje waardoor je misschien iets minder de snelheid voelt…

Geek, Snowboarder, iPhone developer

In februari voor het eerst op pad met een helm.
Maar denk niet dat ik hier door sneller ga skieën.
Samen met mijn vrienden skieën we pas 4 jaar dus de snelheid zal vooral af hangen van onze vooruitgang in techniek.

Al vond ik betrapte ik me er vorig jaar wel op dat het steeds sneller gaat. En toen vond ik het wel tijd worden voor een helm. Zeker nadat een familielid van mij vorige jaar een zwaar snowboard ongeluk heeft mee gemaakt.

Waarom risico lopen als je jezelf kan beschermen.
Ook al komt het vaak niet door jezelf maar door een ander.

Nee, wa(N)t ik ski of board zonder helm… ?

Lijk me niet slim zonder helm, ik heb wel een helm en protectors, en ik ga wel harder met helm dan zonder helm…

Ik moet eerlijk zeggen dat ik na 10 minuten niet meer weet of ik een helm of een muts op mijn hoofd heb. Ik moet dan even voelen of ik mijn helm niet vergeten ben. Dus, nee, ik denk niet dat ik er sneller door ga skiën of boarden.

Helm of niet, ik kan niet meer harder.

Ik ski/board nóg zonder helm… maar doordat daar de laatste jaren veel vooruitgang in zit ben ik nu wel sterk aan het overwegen om er alsnog een aan te schaffen…

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Bij mij is het juist andersom. Ik ben een helm gaan dragen omdat ik steeds harder ging.

En ik heb het altijd zo snel geskied als dat ik zelf en de situatie aankon(meestal dan, we zoeken allemaal wel es het randje op), daar heeft de helm niet echt een verandering in gebracht.

Afgelopen winter ging ik zooo hard naar beneden zonder helm en kreeg ik een botsing.Open achterhoofd en verlies van vele hersenen.
Nu draag ik een helm , niet ter bescherming van , maar puur uit noodzaak tegen bevriezing van al het water in mijn hoofd.
De helm is dus puur voor goede isolatie…

ik snowboard al 4 jaar met een helm en ben daar zeer tevreden over :) het is niet aleen veilig maar ook ng és lekker warm.
en ok ja ik ga wel iets rapper met een helm en in het funpark doe ik veel "zottere" dingen met een helm en rugbeschermer dan zonder dus ja… ik vind een helm ook wel gemaklijk zitten.

wat tum schrijft: ik overweeg exact hetzelfde.

eerst komende vakantie maar eens kijken of daarna nog hetzelfde erover denk.

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Ik dacht in maart nog: wat lomp zo’n zwaar ding op je kop. Toch heb ik uit voorzorg een helm ( http://k2skis.com/helmets/crossfire-pro ) gekocht en twee weken geleden in Willingen ‘uitgeprobeerd’. Inderdaad het zit heerlijk warm. Er kan geen muts tegenop en geeft heerlijke bescherming voor je schedel. TIP: bezuining hier niet op. Je hebt helmen van 50 maar ook van 500 euro. Zoek er 1 die echt heerlijk/goed zit en leuk staat en loop er een half uur meer door de winkel. Elk hoofd is qua vorm anders en kies daarom een helm die perfect zit net als je schoenen.

Ik zal het in januari laten weten, dan ski ik voor het eerst met een helm op… :P

Sinds ik enkele jaren geleden met mach 3 over de piste gesodemietert ben ben ik wel wat rustiger gaan doen, dat was zonder helm overigens, en gelukkig niks aan over gehouden…

Ik heb vorig jaar voor de lol eens een gps-meting gedaan, naar aanleiding van de resultaten toch maar een helm gekocht. Als je met 100 Km/u naar beneden kan wordt het tijd voor wat extra bescherming.

@ roland, ik denk dat het voor jou niet alleen tijd is voor een helm, maar ook voor een fatsoenlijke gps

Ik ben niet persé harder gaan skiën, maar je voelt je toch een stuk zekerder met een goede helm op. Daarnaast voor de warmte echt een aanrader!!

"Tegenwoordig skiet bijna iedereen met een helm."

Welke gebieden zijn dat?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie