Peiling: Skiles nodig?

Rogier op 07 januari 2011· 48 reacties

null

Je hoort het vaak: “Ik heb nooit skiles gehad en ga al makkelijk een zwarte piste af”. Maar even vaak hoor je: “Wat een boel slechte skiërs en boarders op de piste: ‘levensgevaarlijk’.” Is skiles nodig? Wie heeft er veel les gehad, wie heeft er geen les gehad?

De ene kant: Makkelijke ski’s en boards
Moderne ski’s zijn makkelijk, je denkt jezelf bijna een richting op. Al beweeg je je kniën maar iets naar links of rechts vlieg je al meteen die kant op. Een kind kan de was doen! Een paar leerzame woorden van wat vrienden en je komt zo een piste af. Daar hoef je geen honderden euro’s voor lessen voor te betalen toch? Zo moeilijk is skiën niet. Hetzelfde geld voor boarden, de eerste paar uur zijn lastig maar als je eenmaal rechtop je board staat dan kun in binnen no-time zelfs de meest moeilijke pistes af. Toch?

null

De andere kant: Levensgevaarlijk
Tegenwoordig denkt iedereen te kunnen skiën. Soms zonder ook maar enige techniek duiken mensen de pistes af. Iedereen denkt snel de moeilijkste pistes aan te kunnen, maar de gipsvluchten liggen er vol mee. Skiën moet je leren en met een goede skitechniek haal je veel plezier uit je vakantie, toch?
Het lijkt nog erger met boarders ze kunnen amper bochtjes en dalen side-slippend pittige rode en zwarte pistes af. Dat kan je geen boarden noemen of wel? Zou het voor die mensen niet beter zijn om wat lessen te nemen?

Wat vinden jullie heb je skilessen nodig voordat je veilig op een piste kunt gaan? Tot wanneer moet je lessen? En heeft lessen echt zin? Wie heeft er nooit gelest? Wie gaat elk jaar weer even op les op de puntjes op de I te zetten? Wij zijn benieuwd!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik vind skilessen uiterst belangrijk. Ikzelf heb mijn 1e 4 jaar op kamp geweest met 6 dagen de hele dag groepsles. Nu ga ik met vrienden weg die nooit les hebben genomen en idd, ze kunnen de pistes af, maar dat wel zonder enige techniek en als ze naar de zwarte kant neigt zoals gezegd hierboven al ‘roetsjend’. Hierdoor zullen ze nooit zo goed kunnen boarden als wanneer ze wel zouden les hebben gehad. Plus het is ook gewoon gevaarlijker en minder leuk als je nooit les hebt gehad en dus minder kunt boarden.

Ik vind skiles erg belangrijk. Vooral omdat ik toen ikzelf op les zat eens onderuit ben geskied door iemand die dacht dat hij het ook wel kon… Mijn plezier in de les was weg en de angst zat er goed in… ik heb daarna nog wel een aantal keren les gehad en ook priveles… Nu doe ik dat niet meer omdat ik de techniek onder de knie heb en beheerst overal naar beneden kan in mijn eigen tempo. Mijn dochter van 11 lest wel elk jaar. In Frankrijk doet ze dit jaar 3 dagen slalomles voor de techniek en ze gaat mams en paps voorbij…
Ik hoop dat dit word opgepakt door die enge kamikazepiloten…

Skiles moet verplicht worden. Ikzelf heb 8 jaar les gehad en dan valt er weinig meer te leren. Veel beginners die geen les gehad hebben zijn een gevaar voor zichzelf en de rest op de piste. Daar komt bij dat als je een goede techniek hebt het ook leuker wordt.

Les is belangrijk om de eerste basis onder de knie te krijgen. Als je dit eenmaal kunt heb je geen lessen meer nodig. De rest kun je jezelf wel leren. Ik heb zelf tijdens mijn eerste wintersportvakantie met school de eerste 2 dagen les gehad, en nu ga ik met gemak de zwarte pistes af.

Lessen is natuurlijk belangrijk. Ik heb altijd les gehad en dat is ook veel leuker voor jezelf op de piste! Je kan meer en veel sneller en beter de berg af. Dit geldt zowel voor skiles als snowboardles. Zo hoef je niet te roetsjen. En zelf leren heeft geen zin, mensen leren dingen verkeerd aan waardoor de kans op blessures groter is.

Ik ben nu zo’n tien keer op wintersport geweest en heb al die jaren geen les gehad. Mijn vrienden hebben mij de basisbeginselen uitgelegd en voor het overige heb ik het skiën geleerd door goed naar anderen te kijken.

Ik ben ervan overtuigd dat skilessen nuttig zijn, met name voor het leggen van een technische basis. Bij mijzelf merk ik dat het qua techniek nog beter kan, maar ook dat ik met het jaar beter ga skiën.

Op zich gaat mijn mindere techniek niet ten koste van het skiplezier. Ook zie ik mijzelf niet als een gevaar op de piste, aangezien ik er altijd voor zorg dat ik alles onder controle heb. Ben mij echter ook terdege van bewust dat er een groot aantal mensen zijn die als ongeleide projectielen naar beneden vliegen. Dit zijn vaak mensen die geen skiles hebben gehad, maar dit is niet altijd het geval.

Ski/Board les zou veplicht moeten worden. Ik heb zelf van mn 3e tot 13e skiles gehad. Als we qua techniek niks meer bij konden leren gingen we wel andere dingen doen. Zoals off-piste of stunts!
Sinds 3 jaar geef ik zelf skiles en merk bij mezelf dat ik me altijd dood erger aan de mensen die geen flauw benul hebben wat ze nou precies aan het doen zijn! Daarbij heb ik ook veel heftige ongelukken zien gebeuren met onervaren skiërs/boarders. Ze hebben gewoon geen controle, het is al een risico sport waarin veel ongelukken gebeuren, met dit soort ramptouristen wordt dat alleen maar erger.

Er zou eigenlijk strenger toezicht moeten komen op dit soort mensen, of het verplicht afleggen van een cursus waar ook eens goed alle FIS-regels worden uitgelegd. Veiligheid op de piste is 1 van de belangrijkste dingen en daar moeten we met elkaar voor zorgen!

Les is zeker wel handig en aan te raden. Paar dagen les en dan zelf verder lijkt me voldoende.

Als mensen 10jaar les hebben dan moeten ze zich eens flink achter de oren krabben en bedenken of skien uberhaupt wel iets voor ze is.

Als men niemand hindert of in gevaar brengt mag van mij iedere amateur zo de piste af…

Skiles is belangrijk! Ja, dat vind ik ook… Ik heb zelf een week lang les gehad bij de ESF in Frankrijk. Super leerzaam en je leert de techniek goed. Omdat ik skiën geleerd heb rond m’n puper leeftijd gingen de skileraren wat rapper met ons, onder het motto: “Learn or die”. De skileraren waren overigens wel heel vriendelijk en als groep van school konden we goed met hem en haar (2 leraren) opschieten en was het gezellig.

Verder heb ik mijn techniek zelf vooral verbeterd. Zeker nu op m’n nieuwe ski’s gaat de ontwikkeling behoorlijk snel. Veel tips die ik met skiles heb meegekregen heb ik in m’n zelfstandige ontwikkeling kunnen gebruiken.

Wel ben ik van plan om zo af en toe wat skiles bij te nemen, om de puntjes op de i te zetten. Het probleem alleen is dat je als ‘gevorderde’ niet overal kan instromen en die skischolen vaak de gehele dag lessen, i.p.v. gewenste halve dagen.

Wat betreft de FIS-regels. Alvorens ik op mijn eerste skivakantie ging, moest ik van mijn school de FIS-regels doorlezen en werden die zelfs overhoord! Wellicht moeten ze dat meer doen.

Minimaal aantal skilessen verplicht maken? Een goed plan! Verplicht een certificaat halen dat je op een bepaald niveau kan skiën? Dodelijk voor de gehele commerciële sector in de wintersport buisnis. Ik denk dat dan ineens veel minder mensen gaan skiën en dat daar de complete toeristische industrie onder zal gaan lijden, wat grote gevolgen zal hebben. Geen goed plan dus!

Verplicht FIS-regels leren vind ik overigens ook erg goed plan. Wellicht iets om mee te beginnen. Kan heel eenvoudig en is uitvoerbaar. Verplicht minimum aantal skilessen wordt alweer lastiger te controleren.

Uiteindelijk zal iedereen z’n gezonde verstand moeten gebruiken en bij zichzelf gaan nadenken skiën en/of snowboarden veilig te doen! Dus het is eigenlijk diep triest dat mensen van mening zijn om skilessen verplicht te maken.

Mijn grootste ergernis op de pistes zijn inderdaad ook die beginners, wanneer ze midden op de pistes plotseling stilstaan of maar ‘wat uitproberen’. En vooral snowboarders die geen controle meer over hun board hebben en dan als een moordmachine overal langs flitst totdat hij of zij keihard over iemand valt.

Het kan ook nog de andere kant op. Mensen die ‘wonderschoon’ skiën erg belangrijk vinden en niet alleen hun techniek willen verbeteren maar ook nog ‘mooier’ maken. Tegen die mensen zeg ik: “Skiën blijft skiën (een extreme sport) en is geen dressuur proef!” Topsport skiërs hebben toch ook geen ‘wonderschone’ techniek?

@RR pardon:P! Lessen gaat niet alleen om het leren, het is bijvoorbeeld ook erg leuk! Daarom heb ik lang gelest, omdat het echt leuk was om te doen. Bij ons in de skischool, waar ik les geef, is er een heel programma voor gevorderden. Zoals funsporten (denk aan: skifox, zeiltjes, snowbike, bigfoots, smx etc etc),leren stunten in het funpark of off-piste skiën. De hoelang iemand lest heeft niks te maken met hoe goed of niet diegene kan skiën. Ik ben nou eenmaal zeer vroeg begonnen en dus ook lang kunnen lessen omdat ik nog zo jong was. Dat je op je 6e met de leraar de zwarte piste afkomt hoeft niet te betekenen dat je uitgeleerd bent, er zijn zoveel verschillende stijlen om te leren… Alleen maar een beetje paralelbochtjes maken is natuurlijk geen uitdaging!

Een aantal lessen voor de basistechniek en beginselen zijn absoluut nuttig. Zo leer je de basisbeweging ook goed aan. Hoe lang je dan door wil lessen is afhankelijk van hoe snel je het oppikt en hoe zeker je je voelt. Zonder lessen wat gaan prutsen op goed geluk kan goed gaan als je snel oppikt maar ook gevaar opleveren. Doe die paar basislessen en ga vandaar uit verder!

Skiles is nuttig en nodig. Goede vrienden zullen elkaar geen lesgeven, of ze moeten ervoor opgeleid zijn.
Het materiaal is veranderd en daardoor ook de benadering van het materiaal.
Helaas wordt er nog veel te vaak volgens verouderde principes instructie gegeven. Hierdoor veel kans op blessures. Er zijn veel skileraren die niet up to date zijn qua technische ontwikkeling.

Skiles hoeft niet per sé verplicht te worden, mensen zouden alleen hun hersens moeten gebruiken. Safety first, of je nu wel of geen les hebt gehad. Wel is het natuurlijk zo dat een goede techniek het wintersporten een stuk gemakkelijker kan maken, maar goed, dat moet iedereen voor zich bepalen.

Running against the wind

jah, wel skiles gehad en ook de basistechniek was ook echt nodig, meer ook niet. Maar er is wel een ‘maar’: ik leer van wat ik zie. ik doe het na, kopieer het, probeer het uit, faal soms, maar dan: ik kan het!

Dat kan niet iedereen zeggen, als je een moeilijke motoriek hebt of meer met jezelf bezig dan naar anderen kijken, of leer je moeizaam of ben je beperkt: dan is lessen volgen tot je erbij neervalt echt noodzakelijk.

Met 't boardje schrapen over rode pistes heb ik een hekel aan. het vern**kt de piste drastisch en het hoopt losse sneeuw op op plekken waar het onlogisch is: dender je dus met noodvaart van een aalgladde piste af, wordt je ineens gelanceerd door zo’n sneeuwhoop-schraapsel.

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Wat loopt iedereen nou te lullen dat lessen alleen maar is voor het leren skiën…? Is natuurlijk bullshit! Naast dat je nog es wat kan leren van mensen is het ook nog es ontzettend gezellig en leuk!

Basislessen verplicht en als je verder door wilt lessen prima:)!

Ook hier spelen vaak denk ik toch ook weer economische motieven mee om geen les te nemen of maar een keer.

Aan het begin van het seizoen neem ik nog steeds een keer een dag les gewoon gezellig en weer even op verschillende puntjes worden gewezen vind ik erg prettig.

Mijn kinderen krijgen ook elk jaar een week les en hier in nederland nog wat uren op de borstelbaan.

Ben alleen benieuwd wanneer je nu kan zeggen dat ze geen les meer nodig hebben? Lees hier dat de eens is gestop met 13 (heb ik zelf voor de kids ook in gedachte) en de ander gaat nog een paar jaar door.

Member of global cooling initiative

IK neem eigenlijk (6e jaar) omdat mijn vrouw en ik op verschillend niveau skieentijd les. Zo hebben we beide plezier en skieen 2 a 3 dagen ook nog samen.

Skilessen zijn zeker belangrijk. Mijn vriend en ik nemen voordat we gaan wintersporten nog een aantal lessen in Nederland;
1 Het vergroot de voorpret van je vakantie.
2 Je kan je op vakantie weer op nieuwe dingen focussen wat techniek betreft. Wat ons elk jaar dus weer nieuwe uitdagingen geeft.

Ik wil op de piste goede controle hebben en dus goede techniek. En lessen zijn hiervoor wel nodig vind ik.
Maar ik heb ook genoeg vrienden die zonder lessen prima de piste afkomen. Dit zijn overigens de mannen, de vrouwen hebben allemaal lessen gehad (inclusief ikzelf dus).

Vind het moeilijk te zeggen, ik heb zelf een jaar of 6 les gehad en doe nu elk jaar 5 a 6 lessen op de borstelbaan en moet zeggen en valt altijd wat te leren aan de andere kant ga ik dit jaar skien met een vriend en die heeft nu drie lessen op de borstelbaan gehad en we zijn van plan hem gewoon mee te nemen overal naartoe zolang dat gaat natuurlijk.

En idd kostenmotief is jammergenoeg leidend hierin maar ook het feit dat het niet echt leuk is samen te gaan skiën als de 1 alleen in klasje zit.
Aan de andere kant heb ik wel gemerkt dat hij er zeker aanleg voor heeft en dat ik hem samen door de lessen die ikzelf neem op de borstelbaan aardig wat kan leren.
maar het is toch afwachten, voor hetzelfde geld moet ik de hele vakantie gezellig blauwe pistes afgaan :(. En dat ben ik toch echt ontgroeit.

Heb vanaf mijn 5 tot 12/13 jaar les gehad. Daarna met de ouders mee. Enorm veel geleerd en een leuke tijd gehad. Nu zie je vaak mensen op de piste die geen idee hebben wat ze doen en bovendien zichzelf en anderen in gevaar brengen.

Uiterst belangrijk dus!

Ik wintersport al sinds mijn 8e. Eerst altijd skiles gehad en geskied en sinds een jaar of 10 board ik.
Het boarden heb ik zonder les van een ski school gedaan maar wel onder begeleiding van iemand die er wel verstand van heeft. Nu durf ik wel te zeggen dan ik inmiddels beter kan boarden dan skien!

Het gaat denk ik om een paar dingen.
Basis, plezier en dicipline.
Basis moet je zien te vergaren om leuk naar beneden te komen. Plezier krijg je erin als je leuk naar beneden komt en dicipline heb je nodig om je zelf steeds verder te ontwikkelen.

Verder is het belangrijk dat je altijd controle hebt over het geen wat je doet. Ook in onverwachte omstandigheden moet je de controle kunnen behouden en je aan de piste regels houden. Als dat allemaal in orde is wie maakt het dan nog uit les of geen les!!

Ik zelf heb lessen altijd leuk gevonden. En zie dus niet wat het bezwaar ertegen is. Je leert een prachtige sport; skieen of snowboarden en gaat dat door de lessen ook veilig doen voor jezelf en medeskier. Wat kan daar nou vervelend aan zijn? Gewoon doen! Ook voor de gevorderden onder ons is het leuk!

Veel plezier

Les nemen moest verplicht worden ben ik het helemaal mee eens want inderdaad iedereen komt naar beneden maar hoe !zelf hebben wij de eersta jaren les genomen het eerste jaar zelfs op een kunsborstelbaan daar leer je pas techniek en wat een plezier heb je op de piste als de techniek goed beheerst nu skieen we ons eigen tempo na 20 jaar waarvan de eerst 10 jaren altijd les

Ik heb zelf 10 jaar les gehad en ski totaal 25 jaar. Dan zie je van die nederlanders (want dat zijn het vaak) met een grote mond bij de lift staan, te vertellen dat ze overal goed vanaf kunnen komen. Nou, dat zien ze dan goed verkeerd ( in de oud hollandse poep houding). Het is inderdaad levens gevaarlijk. Als je netjes aan de zijkant staat te wachten komen ze stuurloos op je af en moet je maar hopen dat ze langs je heen gaan. Met lessen leer je ook de regels op de piste die ook niet geheel onbelangrijk zijn. Als ik een verzekeraar zou zijn zou ik niet uitkeren als iemand geen les heeft gehad.

Ski nu vier jaar en heb tot nog toe altijd les gehad. eerste drie jaar vijf dagen en het laatste jaar drie dagen.
Ik kom nu makkelijk en met goeie techniek rooie en zwarte pistes af, dus in die zin is het niet meer nodig, maar ook al "kan ik nu niks meer leren", dingen als wedstrijd- en offpiste skien leer je zelf toch echt niet!

Als je leert fietsen ga je ook niet direct de Tour de France rijden toch? Uiteindelijk kan iedereen altijd weer bijleren, maar als je op een "normale" manier van de piste af wil en geen extreme omstandigheden op zoekt dan moet een aantal jaren les voldoende zijn. Aanleg is overigens ook handig…

Heb zelf maar 1x les gehad, de rest van mijn vriendin geleerd. Ik geloof zeker dat skiles veel nut heeft. Het argument wat hier veel wordt genoemd "een gevaar voor anderen" ligt mijn inziens met name aan het verantwoordelijksheid gevoel van die persoon, en dat leer je niet op de les, dat is opvoeding! Vaak zat mensen met veel techniek super asociaal van de piste zien komen (veel te hard op plaatsen waar het echt niet kan en strak langs mensen opgaan). Dus lessen lijkt me raadzaam maar verplichten gaat mij te ver.

Ook ik vind dat je lessen moet hebben gehad om ook maar veilig voor jezelf en zeker ook andere de piste af te kunnen komen.

Hoe vaak zie je niet dat er zo’n kamikaze piloot het verprutst voor zichzelf of andere.
voorbeeld: ik ben afgelopen kerst een weekje gaan skien, en op dag 1 kom ik zo’n tobber tegen. Onverantwoord!!! blijkt ook, kom ik terug in mijn hotel (naast de dorp Arts) wie ligt er op de Banaan? idd, de sufkop en kamikaze idioot die 's-middags nog een ervaren skier omver had geskiet!!

Op de opmerking dat modern materiaal zo makkelijk is tegenwoordig… Is dat wat we willen? we moeten toch ook op zwemles voor we denken te gaan zwemmen. Er zijn ook hulp middelen die ons helpen te kunnen drijven, maar ik moet er niet aan denken dat je aan het strand zo’n loser zie verdinken.

Skilessen zijn voor mij een noodzaak! Het is natuurlijk van belang voor je techniek, maar ik kan me nog vaag herineren dat ik het ook erg gezellig vond.
Ook als je met een leraar het gebied in gaat kan hij je "veilig" pistes laten zien die aan je niveau voldoen. Ook zal een leraar je het belang van de 10 belangrijkste piste regels bij brengen… en wie ken ze?

Ja ik vond het zeer belangrijk. Het gaat immers om een stukje techniek en veiligheid.

Ik hoop dit jaar een paar keer te kunnen gaan skiën en zal na de eerste keer weer 1 of 2 lessen nemen om de verkeerde gewoontes weer af te leren en de techniek te verbeteren…

Persoonlijk heb ik liever dat iemand roetsjend naar beneden gaat, vergissen is menselijk nietwaar? Als je eenmaal van start ga kan je meestal niet zomaar terug…
Liever dat men dan voorzichtig naar beneden gaat dan als een ongeleid projectiel.

Er zijn hier reacties van mensen die lessen nuttig vinden (voor anderen waarschijnlijk), maar zelf in het eerste jaar 2 dagen les hebben gehad… en nu de zwarte piste af gaan …
Zij vinden zichzelf geen gevaar op de piste. Natuurlijk niet, dat vindt niemand van zichzelf.

Laten degenen die minder dan 4 a 5 weken les hebben gehad zich goed realiseren dat wat voor natuurtalenten ze ook zijn … de kans is 95% dat anderen je WEL als een gevaar op de piste beschouwen!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie