Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Diefstal van wintersport materiaal: Wat te doen?

Rogier op 09 februari 2011· 54 reacties


Wintersportspullen, en dan vooral ski’s en snowboards worden gestolen. Helaas zijn er ook dieven op pad op de pistes. Materiaal wordt gestolen van particulieren, van particulieren die huren en van winkels (die verhuren). Wat kun je doen tegen deze diefstal? En wat doet de politie?

Vervelend
Er is niets vervelender dan van een terrasje weg te willen te skiën en dan te zien dat je ski’s er niet staan of je snowboard niet ligt waar je hem had neergelegd. Je moet dan lopend de pistes af, schuldbewust (en het is niet eens jouw schuld) langs bij de verhuur, langs de lokale politie en zorgen dat je nieuwe spullen krijgt. Kortom iets wat je absoluut niet wilt op vakantie.

Geloof
En dan kom je bij de skiwinkel waar je je ski’s gehuurd hebt en die geloven je niet. Wijs geworden door de jaren heen, weten skiwinkels dat 90 procent van het gestolen materiaal van de klanten door diezelfde klanten is ontvreemd. De klanten maken gebruik van hun verzekering en denken zo goedkoop aan hun ski’s te komen. Dus je moet sowieso langs de politie, en ook deze zal je aan een ‘verhoor’ onderwerpen om zeker te weten dat je de ski’s niet zelf heb meegepakt. Kortom weg skidag en weg ‘lekker vakantie’ gevoel.


Eigen ski’s
Of het waren geen huurski’s, maar het waren je eigen latten of board. Na jarenlang twijfelen heb je de knoop doorgehakt en ski je op de mooiste en beste latten door de sneeuw. Boards of ski’s zijn snel een paar honderd euro, dus een flink bedrag. Als je dan ziet dat iemand ‘jouw trots’ heeft ontvreemd is dat op zijn minst vervelend. En dan sta je aan het eind van de week nog op huurski’s waar eindelijk vanaf dacht te zijn…

Wat er tegen te doen?
Het is makkelijk te begrijpen wat en ‘ramp’ het is als je materiaal wordt gestolen. Maar wat is er tegen te doen? Ten eerste zorg dat je je materiaal niet uit het oog verliest. Zet de ski’s of boards vlak bij je op het terras zodat je ze een beetje in de gaten kunt houden. ten tweede (en dit werkt heel goed) maak ongelijke paren. Zet je ski weg met een ski van iemand anders uit dezelfde groep. Zodat de ski’s geen paar meer vormen en dus niet snel weggepakt kunnen worden…
Als laatste kun je denken aan het kopen van een slotje voor je ski’s. Iemand die graag wil stelen zal niet onder de indruk zijn van dit soort sloten, maar de gelegenheidsdief zal liever een paar ski’s zonder slot pakken…

Wie van jullie
Wie van jullie heeft het wel eens meegemaakt dat de ski’s of board zijn gestolen? Wat hebben jullie toen gedaan (langs politie). hebben jullie tips voor andere wintersporters?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Bob9 februari 2011 · 15:39

Ik heb voor mijn snowboard een slotje gekocht. Zo een met een cijfercombinatie, volgens mij gewoon bij de Perry verkrijgbaar. Voorkomt in iedergeval gelegenheidsdiefstal en daar gaat toch meestal om!

ReneD9 februari 2011 · 15:47

Doe het eigenlijk nooit, maar de wisseltruc is volgens mij het beste middel tegen diefstal. Moet je natuurlijk niet zo slim zijn om ze alsnog naast elkaar te zetten ;p.

Ski’s met een slotje er omheen trekken volgens mij juist sneller de aandacht ‘die zullen wel wat waard zijn’. De gelegenheidsdief wordt hierdoor misschien juist getriggerd in plaats van ontmoedigd!

Tot nu toe heb ik blijkbaar gewoon geluk gehad (of beter gezegd; geen pech gehad). Misschien toch maar wat vaker de wisseltruc toepassen volgend jaar. Zou inderdaad zonde zijn van een dag skieën. Het materiaal krijg je wel weer vergoed van je verzekeraar (je claim is tenslotte legitiem). Die dag skieën die je daardoor kwijt bent doet me meer pijn.

Bob9 februari 2011 · 15:48
Bob9 februari 2011 · 15:50

Gelukkig niet. Al lees ik wel allerlij nuttige tips, zoals met je ski partner wisselen en op verschillende plaatsen.

Bob9 februari 2011 · 15:51

Ik gebruik tegenwoordig ook een slotje, nadat een keer in Frankrijk mijn ook een keer mn (huur) snowboard gejat is. Aangifte doen bij de Franse politie is ook niet het makkelijkste wat er bestaat, gelukkig is mijn verzekering toen akkoord gegaan om zonder aangifte geld terug te krijgen.

Bob9 februari 2011 · 15:52

Mijn ski’s zijn 1,5 week geleden gestolen in Serfaus. Bij het laatste restaurantje dat we aandeden op de berg. Bij de politie aangigte gedaan en werd behoorlijk aan de tand gevoeld! Nu in afwachting van wat de verzekering zegt.

Jammer dat anderen niet van andermans spullen af kunnen blijven en hen zo op kosten jagen (nieuwe spullen), maar vooral een rotgevoel veroorzaken.

Bob9 februari 2011 · 15:58

Tip als je aangifte doet bij de politie (zeker in Frankrijk): neem, indien aanwezig, de reisleider van jouw reisorganisatie mee! Deze spreken over het algemeen redelijk Frans en hebben vaak al contacten met de lokale politie. Daarnaast weten ze vaak ook bij welk politiebureau (Gendarmerie of Police) je moet zijn. Aangifte gaat hierdoor een heel stuk soepeler! (Tenzij je reisleider een absolute nono is natuurlijk, hetgeen helaas ook wel eens voorkomt)

Bob9 februari 2011 · 16:04

Ik mis de tip: ga in Zwitserland skieën.

Niet dat het daar niet voorkomt maar toch heel wat minder dan in de andere landen eromheen.

Bob9 februari 2011 · 16:17

het is me inmiddels voor een 2e keer overkomen. ca 5 jaar gelden in oostenrijk. dit jaar (laatste week januari) in winterberg duitland. Ga je even gezellig een weekendje skien mag je 3 uur offeren aan wachten op agenten. En of het nu gelegenheid of wat dan ook was. de ski’s stonden met een slot vast. men hoort gewoon van je spullen af te blijven. helaas kan niet iedereen dit.

FrankW9 februari 2011 · 16:58

Ik twijfel heel erg om een slotje te halen. Heb net nieuwe ski’s gehaald en inderdaad de prijs is aanzienlijk om niet te zeggen gewoon duur. Maar wat is het voordeel van een slotje, ik ben zuinig op m’n materiaal dus heb ze eigenlijk altijd in het zicht. In 20 jaar is er nog nooit wat gebeurd klopt af dus zie niet in waarom nu opeens wel.

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.
Bob9 februari 2011 · 17:08

12 jaar geleden had mijn nichtje van 14 in villard de lans net nieuwe skis gekocht ,ze had gespaard en daar was er uitverkoop vandaar ,eerste de beste terrasje ,skis gepikt ,kind huilen ,naar de politie (gelukkig spreekt mijn man vloeiend frans) en terug naar de winkel voor huurskis ,die mevrouw van de winkel kreeg zo een medelijden met het kind dat ze dezelfde skis en een slotje meegaf met de vraag of ze ze wilde betalen als de verzekering uitbetaald had …zoveel vriendelijkheid heb ik zelden meegemaakt ,affijn de les was wel dat wij allen ,een groep van 30 man een slotje hebben gekocht en de ski`s altijd in verschillende paren wegzetten

Bob9 februari 2011 · 17:36

Van de eerste dag dat ik mijn eigen snowboard heb gebruik ik een slot… het is zelfs zo een ordinair fietskabelslot… en dit werd eigenlijk door de meesten op gelach onthaald.
Onlangs enkele dagen naar La Bresse geweest en toen ik mijn board en de latten van de kompanen aan het vastleggen was werd ik weer bekeken en ‘uitgelachen’ alsof ik gek was… toen we een uur later buitenkwamen stonden die die net uitbundig aan het lachen waren met de handen in het haar… want hun huurmateriaal (4 setten latten en 2 boards) waren weg… en hadden ze nu net geen verzekering genomen …

Dus… neem een slot mee… het neemt 5sec om het op slot te doen en dan nog eens 10sec om het los te maken…

Wt9 februari 2011 · 17:37

Heb het ooit bijna meegemaakt. Ik was nog een klein jochie en stond te wachten op mijn moeder die iets aan het halen was uit de auto op de parkeerplaats halverwege de piste. Ski’s stonden naast de piste en ik zag dat deze meegenomen werden, maar riep een paar keer en hij liet de ski’s vallen en rende weg.

Een oplossing is om gewoon slotjes kopen, zijn klein en eenvoudig in de zak te bewaren. Alleen het nummer onthouden, geen sleutel nodig. Ik gebruik ze ook kostten 12 euro per stuk in Oostenrijk, maar besparen veel geld en vooral ellende. Je kunt er overigens meerdere paren ski’s aan vast maken. En je bind ze gewoon vast aan iets, zodat het zeker opvalt als iemand het probeert te jatten. Natuurlijk zijn die slotjes makkelijk door te zagen/knippen. Maar het weerhoudt ze er wel meer van, want ze nemen liever een makkelijkere prooi. Dure ski’s gewoon in het oog houden.

Bob9 februari 2011 · 17:38

Ben het met Gijs eens, kom al zo’n 15 jaar in Zwitserland en nog nooit iets gestolen. Het volk in Zwitserland doet netter aan.

FrankW9 februari 2011 · 17:51

Is dat niet gewoon evenredig aan de prijs die je betaald voor je wintersportvakantie?

Overigens ben ik nog steeds niet geheel overtuigd van de slotjes. Want als iemand ze mee wil nemen, dan worden ze ook wel met slotje meegenomen volgens mij.

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.
Bob9 februari 2011 · 18:19

Ergens in de begin jaren 2000. In Harrachov.

Gloed nieuwe Head ski’s, mee op vakantie. Hele week op kunnen staan gelukkig. Echter de laatste dag, in een pension wat gedronken en ik had mijn ski’s al bij de kapostok binnen neer gezet.

De oude huurski’s van mijn vrienden stonden nog netjes buiten, maar mijn nieuwe heads waren uit het pension gejat.

Toen met een fles whiskey naar het politiebureau omdat men anders geen aangifte op neemt. :-(

Bob9 februari 2011 · 18:21

Die Zwitersland tip vind ik echt geweldig, alsof het uitmaakt in welk land je bent. Ik ga tien jaar naar Oostenrijk en Frankrijk, nooit wat gebeurt, maar dat komt omdat ik gewoon mijn gezond verstand gebruik, ski’s in het zicht houd en anders de wisseltruc doe. Denk er echter wel aan om een slotje te kopen.

Bob9 februari 2011 · 18:33

Spijtig genoeg zijn onze snowboards een aantal weken geleden ook gestolen in Serfaus.
2 spiksplinternieuwe boards weg op een uur tijd.
Mijn vriendin en ik kwamen buiten en alles was verdwenen.
Nooit heb ik zoiets meegamaakt in 30 jaar winterverlof!
De dag erop nieuw materiaal gekocht en nu verlizen we ze geen seconde meer uit het oog.
Ook een slot erop en ze niet te ver van ons weg plaatsen.
Toen we aangifte deden wisten ze ons te vertellen dat ons gebied geteisterd word door een dievenbende die alle bars en hutten afgaat op zoek naar nieuw materiaal.
Dus mensen die Serfaus nog bezoeken in de toekomst, weees gewaarschuwd!

Bob9 februari 2011 · 18:46

ik heb zeer goedkope slotjes,daar een nep zoemertje op gekleeft met een stikertje met 120db op.

Frans9 februari 2011 · 18:57

@Gijs en Mauk:
En ik ben het ook met jullie eens! ;-)

In Zwitserland wordt inderdaad heel weinig gestolen. De mensen leven dan ook veel meer in vertrouwen. Ook in de zomer kan men dit goed merken. Als je op de ski’s langs boerderijen op de Alm komt, dan kan je die zomaar naar binnen skiën en/of wandelen. Dure familie bezittingen liggen er zo voor het oprapen, maar niemand doet dat.

En omdat er altijd nog douane staat bij de grens, wordt het stelen door buitenlanders een heel stuk minder interessant. Verder komen in Zwitserland heel weinig tot geen mensen uit Oost-Europa.

Daarom vind ik het in Zwitserland zo heerlijk om je ski’s gewoon ergens neer te zetten en dan gewoon vol van vertrouwen erbij kan weglopen zonder naar gevoel in je buik.

In skigebieden in Duitsland, Frankrijk of Oostenrijk doe ik dit echter nooit zomaar. Dan neem ik desnoods mijn ski’s in het restaurant mee. Mochten ze om commentaar vragen, dan leg ik ze haarfijn uit dat ik ze gewoon niet gestolen wil hebben. En niemand die mij ooit nog de deur heeft gewezen. Ze willen hun klant niet kwijt…

Ricardo9 februari 2011 · 19:02

ja dit jaar gelukkig had ik huurskis en verzekerd voor diefstal is een paar euro duurder maar blij dat ik het gedaan heb alleen bij de politie verklaring moeten afleggen duurde een dik uur dus wel laat op de piste dat was dan wel weer jammer was in kaltenbach gebeurd bij de postalm zillertal

Bob9 februari 2011 · 20:23

Vorig jaar in Biberwier, onderaan de piste zijn mijn splinternieuwe Atomic Nomad ski’s meegenomen. Flink balen. Mij viel op dat er op de plaats waar ze gestaan hadden nog wel een ander paar (rode ipv oranje en ruim 20 cm korter)stond van de lokale verhuurder. Deze heb ik toen meegenomen naar de verhuurder en daar mijn gegevens achtergelaten. De volgende ochtend werd ik gebeld dat de huurder per ongeluk mijn ski’s had meegenomen en deze bij de verhuurder had gebracht. Eind goed, al goed. Nu pas ik wel beter op en zet steeds ongelijke paren neer of neem ze mee om dichter bij me te houden. Gelukkig heb ik nog niet gehoord van bendes die daar actief zijn. Van de slotjes had ik nog niet gehoord, maar ik zal er toch maar een paar kopen, want als we straks weer gaan zijn we met z’n zessen en als dan alles ineens gestolen wordt… Ik moet er niet aan denken.

Bob9 februari 2011 · 20:24

Ik vraag mij toch af hoe men dat doet. Bedoel, diefstal onderaan, bv bij de apreski in het dorp, kan ik nog snappen gezien men daar gewoon naar toe kan lopen. Maar diefstal op de berg, dat lijkt mij toch erg vreemd. Bedoel, hoe moet je ze meenemen. De skis op de schouders meenemen zou toch opvallen denk ik.

Gelukkig heb ik het de afgelopen jaren niet meegemaakt.

Ferdinand9 februari 2011 · 20:30

oh… ik dacht dat deze Blog tips en tricks had om juist ski’s te stelen! :O

ff serieus, ik doe een rode skistrap om mijn ski’s en plaats ze in het zicht van het terras of restaurant, zodat ik er telkens een blik op kan werpen. werkt goed zonder helemaal paranoia te zijn…

fijne adv. site hè, dat wintersport.nl?
Bob9 februari 2011 · 21:27

Vorig jaar in Avoriaz was mijn vrouw ook slachtoffer van een verwisselvergissing, omdat we bij wijze van uitzondering geen ongelijke paren gemaakt hadden. De vergissing was duidelijk, naast haar skis stonden ook zwarte huurskis die haar pasten. Daar voorlopig op doorgeskied en de verhuurder gebeld, later de skis achtergelaten zodat de verhuurder ze kon ophalen. Uiteindelijk heeft de verhuurder (nadat de huurder onze skis had ingeleverd) deze op zijn kosten naar Nederland gestuurd. We hebben nog contact met de franse gendarme gehad, die zeer voorkomend was en via een telefoontje heeft bijgedragen aan de bereidwillige opstelling van de verhuurder.
Een slotje lijkt mij zo’n gedoe, wisselen is naar mijn ervaring absoluut adequaat.

Bob9 februari 2011 · 22:53

Vorig jaar in Lermoos waren mijn man zijn huurski’s ook verdwenen, hebben dit gewoon gemeld aan de verhuurder en die heeft hiervan geen enkel probleem gemaakt, onmiddelijk nieuwe ski’s gekregen, hebben geen aangifte moeten doen bij de politie. Dat van ongelijke paren maken zullen we dit jaar zeker toepassen.

Bob9 februari 2011 · 23:11

Vorig jaar is mijn jas gejat in een restaurant in Ischgl… Bij aangifte hoorde ik van de lokale politie dat het schering en inslag is daar. Ook viel me op dat er in St Anton veel meer politie en beveiliging in het dorp is overdag en vooral s’avonds dan pak weg 5-10 jaar geleden toen je zelden politie zag s’avonds. Geen goede ontwikkeling… Misschien moeten ze de skipassen gewoon flink verhogen in prijs (500-1000e per week lijkt me prima) dan blijven alle tokkies weg en zijn we van zowel de diefstallen als de lange rijen bij de liften af… :)

Bob10 februari 2011 · 00:46

@D: Niet iedereen kan €500 -€1000,- voor een skipas betalen, en dat zijn niet allemaal tokkies.
Maar triest dat dit soort dingen gebeuren. Ik hoor ook wel eens dat er skies gestolen worden en ingegraven worden in de sneeuw waarna ze 's avonds opgehaald worden. En ja, het schijnen vaak oost-Europeanen te zijn.

Ferdinand10 februari 2011 · 07:54

@T: maar wat moeten oost europeanen met gejatte ski’s als ze die niet eens kunnen meenemen in het vliegtuig?
De meeste oost europeanen die komen skiën hebben het geld er wel voor, waarom zouden zij moeten stelen?
M.i. wordt er iets te gemakkelijk naar O-Evropa gewezen, ik denk namelijk dat verveelde locals hier ook debet aan zijn…

fijne adv. site hè, dat wintersport.nl?
Bob10 februari 2011 · 08:48

500-1000 euro? Dat is grappig. Dat kunnen alleen maar Oost-Europeanen betalen! (voor hun is geld geen probleem heb ik vaak genoeg gezien!).
Andere optie: eerst een paar ski’s stelen, zodat je met de winst je skipas kan kopen…
Dom plan…

Plaats een reactie