Zin en onzin over warme ondergrond

Rogier op 16 september 2011· 9 reacties

null

Elke herfst is er dezelfde droom. Elke herfst is er het wachten op de eerste sneeuwvlokken. Na elke regenachtige nacht durf ik amper de gordijnen open te doen, ik hoop elke keer dat de bergen om mij heen hun witte dekens weer terug hebben. Een ding is zeker elk jaar komt het er een keer van, de eerste echte sneeuwdump. Een heerlijk gevoel, een beetje als Sinterklaasavond of Kerstochtend. voor mij in ieder geval wel. Deze dump gaat vaak gepaard met een discussie over al dan niet een te warme ondergrond. Het is tijd om duidelijkheid te scheppen in deze niet zo heel makkelijke materie.

Simpel, of niet?
Het lijkt logisch, boven nul graden dan smelt sneeuw onder nul graden blijft sneeuw mooi sneeuw. Was het maar zo simpel. Sneeuw, of eigenlijk water is een bijzonder stof die een heleboel rare dingen doet bij verschillende temperaturen. Daarnaast is sneeuw ook nog eens een perfecte isolatielaag. Verder is sneeuw afhankelijk van de hoeveelheid water of vederlicht of loodzwaar, allemaal zaken die meespelen of sneeuw goed blijft liggen of niet.

Vrieskou nodig
Veel mensen denken dat de ondergrond keihard bevroren moet zijn voordat de sneeuw valt omdat het anders niet blijft liggen. Dit klopt niet helemaal. Een te koude grond heeft zelfs een aantal nadelen. Maar laat ik beginnen uit te leggen waarom een grond niet kouder hoeft te zijn dan nul graden. Dit is vanwege de simpele reden dat sneeuw een perfecte isolatie laag is. Onder een laag sneeuw zal de grond temperatuur altijd rond de nul graden zijn (off piste skiërs met lawine kennis weten dit). Dit komt door de temperatuur van de aarde en de isolerende werking van de sneeuw. Dus hoe koud de grond ook is, een mooie laag sneeuw laat de grond snel terugkomen naar nul graden.

null

Te koud
Als de ondergrond te koud is blijft de sneeuw te poederig, deze kan dus zo wegwaaien en als het allemaal echt heel koud is zelfs nog verder omvormen naar ‘gobelets’, sneeuwkristallen die geen enkele binding met elkaar hebben en dus zeker een slechte onderlaag vormen. Een te koude ondergrond is dus zeker niet goed voor de sneeuwlaag. Deze zal te erg gevoelig blijven voor wind en te poederig om als goede onderlaag te dienen.

null

Te warm
Het spreekt voor zich dat als de grond twintig graden is dat de sneeuw erg snel zal smelten. Maar de grond zal zelden zo warm zijn bij de eerste sneeuwval, en zelfs dan blijft de sneeuw vaak nog redelijk liggen. Er zijn zelfs voordelen aan een ietsjes warme grond. Als er genoeg sneeuw valt, zal deze sneeuw ietsjes dooien door de warme grond en daarna bij een koele en heldere nacht opvriezen. Deze sneeuw zal niet meer weg kunnen waaien en een sterke en goede onderlaag vormen voor de rest van de winter. Natuurlijk op het moment zelf een niet ideale ski-sneeuw.

Het beste
Al met al een lastig verhaal. Wat is nu het beste voor de aller eerste sneeuwlaag? Het beste is een ondergrond van rond de nul graden en een sneeuwbui van niet al te poederige sneeuw, zelfs een beetje nat is geen probleem. En daarna goed koude nachten. Dit creëert een harde onderlaag waar alle sneeuw daarna op kan vallen en waarbij skiërs geen kans hebben om hun ski’s op stenen o.i.d. te beschadigen. Ook is deze harde onderlaag veel minder gevoelig voor temperatuur invloeden en zelfs regen.

null

Dieren?
Alhoewel dit voor skiërs ideaal is, voor dieren is dit een stuk minder rooskleurig, twee jaar geleden hadden wij precies zo’n winterstart, de harde sneeuwlaag maakte het voor de lokale steenbokken bijna onmogelijk om te eten, de helft van de populatie stierf.

Skigebieden
Ik heb het nu alleen nog maar over natuurlijke sneeuw gehad. Skigebieden houden er soms nog hele andere ideeën op na. Deze hebben graag dat de eerste sneeuw laag, een laag van kunstsneeuw is. Want kunstsneeuw blijft langer liggen dan natuurlijke sneeuw en dus kunnen de gebieden makkelijker lang openblijven…

Dit zeggende maakt het mij niet zoveel uit bij welke temperaturen de sneeuw valt, als deze maar valt en in grote hoeveelheden dat komt alles van zelf helemaal goed!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Kijk dat is nu eens een goed verhaal met achtergrond!

hihi, was dit verhaal naar aanleiding van mijn opmerking in Roel’s weerbericht van afgelopen week? :)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Heel interessant Rogier, laat die dump van dit weekend dus maar lekker komen! Volgens ZAMG zou de grootste dump op maandag komen in de buurt van Mayrhofen…

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Let it snow, let it snow, let it snow!!! Lekker hoor!!!

Fijn dat dit onderwerp is uitgeklaard, Rogier.

@ Ferdinand, jep en omdat jij niet de enige bent die dit vraagt of het erover heeft. Nu hebben we een blog waar we naar kunnen verwijzen…

Click. Click. Peace

Zo, kunnen we weer een hoop onzin verhalen van de aardbodem schuiven.

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Interessant verhaal. Ik had zelf het vermoeden dat het een aardige tijd kan duren voordat de aarde een beetje afkoelt. Maar de eerste laag zal op zich snel afkoelen.

Maar voor kunstsneeuw heb je temperaturen nodig van min 4 of minder en een koude ondergrond, anders blijft het echt niet liggen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie