De balans van 18 en 19 september

Roel op 20 september 2011· 10 reacties

null
Dikke sneeuw in de bergen boven Innsbruck (Nordkette), bron: WZ

We kunnen de balans opmaken van een bijzondere gebeurtenis: de sneeuw van 18 en 19 september 2011. Vanaf 1000m is het in zowel Oostenrijk, Italië als het oosten van Zwitserland tot een flink sneeuwdek gekomen. Leuk om te lezen is dit chronologische fotoverslag van deze Nederlanders in Oostenrijk die enigszins overvallen werden.

Meter sneeuw?
Maandagmorgen is de neerslag ook in lagere gebieden overgegaan in sneeuw. In het weerbericht van gisteren haalde ik Innsbruck al aan, daar sneeuwde het op slechts 560 meter hoogte. Sinds 1936 is dit niet voorgekomen in september.

En die aangekondigde meter, is die nu gevallen? Volgens de Tiroolse lawinedienst wel. Langs de Alpenhoofdkam en in Osttirol maar waarschijnlijk ook in de Italiaanse Dolomieten viel in de bergen meer dan 100cm.

Wel varieerde de sneeuwgrens van dal tot dal. Zo kreeg ik op twitter door dat het maandagmiddag in Cortina d’Ampezzo (Italië) nog regende op 2000m hoogte terwijl het in Alta Badia, luttele kilometers verderop, zwaar sneeuwde op 1200m. Dit wordt bevestigd door de satellietfoto van het oostelijk Alpengebied vandaag. In de cirkel liggen de Dolomieten en Osttirol waar groene en witte dalen abrupt in elkaar overgaan.

null

Oudewijvenzomer
De komende dagen verdwijnt de sneeuw vrij snel. Vandaag verlaat de laatste vlok sneeuw Oostenrijk. Elders is het flink opgeklaard en dat is het begin van een ouderwetse nazomer. Sneeuw valt er voorlopig niet meer en de temperaturen klimmen aan het eind van de week richting 25 graden. Op 2000m hoogte stijgt het kwik naar 12 graden zodat toeristen in plaats van skilatten de bergschoenen weer kunnen aantrekken.

Vandaag en morgen doet het ondanks de zon echter nog ‘winters’ aan, op de gletsjers heersen nu geweldige sneeuwcondities. UPDATE: Vandaag maakte de Stubaier Gletscher bekend dat zij morgen de deuren weer opent!

null
Webcam Val di Fassa, Belvedere (I)

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Schitterend plaatje van Val di Fassa Roel!!

Mogen we al????!!!!

Dit is fantastisch!!
Was het over drie maanden ook maar zo’n feest!

Heerlijke plaatjes!

Seriously snow addicted family!

Nice pics
valt er al iets te zeggen over een zeer lange termijn verwachting voor aankomende winter of gaan die niet zo ver?

Hi Roel,
Wat leuk dat je ons genoemd hebt!
Morgen inderdaad zonnetje en 17 graden. Maar het was even genieten van deze vroeg witte deken!
Zonnige berggroet, Nel

@Anoniem, er zijn vele winterverwachtingen van diverse instituten. Binnenkort zal ik er eens wat over schrijven!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Mooi hoor, helaas moeten we nog ff wachten tot de echte winter begint!

Sweeeet!

Yes!

Ik arriveerde net een paar dagen te laat. De pieken zijn voor het grootste gedeelte alweer sneeuwvrij en men loopt weer met korte broek over straat.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie