Derde serieuze sneeuwdump voor de deur

Roel op 18 oktober 2011· 30 reacties

null
Nu is het nog groen, maar straks is alles weer wit.

Voor de sneeuwliefhebbers die elke dag de webcams in de gaten houden zijn het gouden tijden. De derde serieuze sneeuwdump komt er al weer aan! Vandaag schijnt op veel plaatsen nog volop de zon, maar een actief koufront zorgt de komende dagen voor nieuwe sneeuw in de Alpen. De sneeuwgrens daalt daarbij van 2000 naar zo’n 1000 meter. Boven pakweg 800m ligt donderdag verse sneeuw en het feit dat de zon daarna terugkeert maakt het alleen maar mooier. Plaatstelijk valt er tot wel een halve meter sneeuw.

Het is geen unieke situatie voor de tijd van het jaar, maar we worden weer flink verwend met witte beelden. Nu maar hopen dat de rest van het seizoen net zo sneeuwrijk gaat verlopen. Wie wil genieten van een pak verse sneeuw op de gletsjers stapt nu in de auto.

Complete weeromslag
Er staat ons morgen een forse Wettersturz te wachten, het mooie weer slaat volledig om. We hebben het al een paar keer meegemaakt deze herfst en vannacht zien we het opnieuw. Een koufront dat vanuit het noordwesten nadert neemt belangrijk koudere lucht mee die als eerste Zwitserland bereikt.

Frankrijk
Morgenvroeg begint het in Zwitserland te sneeuwen en die sneeuw breidt zich uit tot over de Franse Alpen. Hier gaat het een paar uur behoorlijk doorsneeuwen, in een korte tijd valt er 20 tot 30 cm sneeuw. Voor de eerste keer dit jaar krijgen ze in Frankrijk ook een dump te verduren. Voor de Franse gletsjers die al open zijn - of komend weekend opengaan (Les Deux Alpes) - een echte opsteker.

Oostenrijk
Vervolgens is het de beurt aan Oostenrijk waar het vooral in de avond en nacht tot sneeuwval komt. Ook hier valt ongeveer 30 centimeter, maar meer naar Alpenhoofdkam gaat meer vallen. Doordat zich een kleine storing boven Noord-Italië vormt wordt de sneeuw richting de zuidkant van de Alpen geleidelijk intensiever. De Mölltaler Gletsjer krijgt bijvoorbeeld de volle laag. Donderdagochtend kan het zelfs tot op 600m sneeuwen, alles zal dan wit kleuren.

null
Dit is de sneeuwverwachting tot donderdagochtend 8 uur, daarna sneeuwt het nog even door.

Fantastisch weekend
In vergelijking tot de vorige twee dumps kunnen we na de sneeuwval een paar dagen genieten van volop winterse omstandigheden. Een hogedrukgebied breidt zich vrijdag over het Alpengebied uit waardoor de koude lucht gevangen wordt. Op 1500m blijft het een groot deel van de dag vriezen, en met een zonnetje biedt dit natuurlijk geweldige omstandigheden.

Vanaf zondag draait de wind naar het zuiden en stroomt geleidelijk zachtere lucht binnen. Er steekt dan een föhn op die vooral aan de noordkant van de Alpen mogelijk flink gaat doorwaaien. Daardoor zullen wellicht de skiliften op de gletsjers dicht moeten door te harde wind. Die wind doet echter weinig af aan het zonnige weer. Voorlopig dus geweldige omstandigheden voor de tijd van het jaar!

Het is herfstvakantie in een groot gedeelte van Nederland; wie gaat er genieten van de verse sneeuw?

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Van Frankrijk springt de sneeuw over naar Oostenrijk of krijgt Zwitserland er ook nog sneeuw bij?
Groeten uit het Aletschgebied!

"Voor de eerste keer dit jaar krijgen ze in Frankrijk ook een dump te verduren"

Pardon? Foutje zeker? :-)

Frankrijk heeft wel wat sneeuw gehad, maar ik geloof niet echt een dump…

Het is natuurlijk ook dit seizoen en niet dit jaar ;-) En inderdaad zoals BartP zegt van een dump hebben we hier nog niet kunnen spreken.

Click. Click. Peace

@Paul, die 20-30cm staat voor zowel Frankrijk als Zwitserland.
Verder is het wat Rogier zegt, de Franse Alpen kwamen er dit najaar nog met een relatieve sisser van af.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dat wordt morgenvroeg webcams van Zwitserland controleren :) spijtig dat Franse webcams nog weinig up to date zijn heb ik de indruk?

Die laatste lift halen...

@stijn dat kan kloppen. Sommige skigebieden hebben er een handje van om de webcams pas aan te zetten als alles wit is ;)

Morgenochtend met een bak koffie webcams kijken heerlijk!!!

Seriously snow addicted family!

"Voor de sneeuwliefhebbers die elke dag de webcams in de gaten houden zijn het gouden tijden"

  • Momenteel in Flims, heerlijk om de webcam komende dagen niet te hoeven checken: gordijn open en live beelden.

Morgenmiddag vertrekken we voor een paar dagen richting Oostenrijk (montafon). Dat wordt genieten!!! :-)

leuk dat je dit doet,ik kijk ervaak na omdat ik regelmatig naar valgerdena ga.bedankt

geen tijd nondedju

Ik ben heel benieuwd. Op andere plekken op het internet wordt de sneeuw voor Zwitserland en Frankrijk pas voor morgen de tweede helft van de dag voorspelt. Morgenochtend de cams kijken! Helaas geen gelegenheid nu al naar de Alpen te rijden… Moet wachten tot januari.

Dat ziet er goed uit. Twee dagen naar de Kaunertalgletscher dit weekeinde.

de kaarten die gsf nu laten zien, daar teken ik direct voor. Geen sneeuw tot in de dalen. Maar op grotere hoogte krijgen de gletschers een mooie poederlaag erbij.

Gute Scheisse, vanaf volgende week donderdag 3 dagen naar Hintertux in het app hebben ze al fohns dus @Roel zet jij ze maar uit!

Volges mij is er niet veel van waar, ik zie nog nergens sneeuw in Zwitserland, wel dichte bewolking. Misschien valt de sneeuw pas later op de dag of morgen?

Die laatste lift halen...

@Stijn even geduld. De neerslag is net de Zwitserse grens gepasseerd. Ik heb ooit een radarpagina gemaakt waar je het op kunt volgen: http://www.weeractief.info/alpen/radar.html

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hier in Frankrijk worden de wolken steeds donkerder. Wanneer zullen de eerste vlokken vallen?

Click. Click. Peace

ik zie helaas nog altijd geen witte cambeelden :(

Wie ziet de eerste witte webcambeelden? Stijn, Eric en ik zijn vast niet de enige die op sneeuw op de webcambeelden wachten…

Click. Click. Peace

Vooral veel mist op de meeste webcambeelden op dit moment, misschien in het noorden van Zwitserland al wat sneeuw?

Go big or go home.

Belalp, Sparrhorn. Dat lijken sneeuwvlokken of beeld ik mij dingen in?

inderdaad auke! trouwens heel mooie wandeling naar sparrhorn! deze zomer nog beklommen! prachtig zicht!

Ik denk dat ik dat om 14h25 goed zag! Het is er nu wit aan het worden.

En Aletsch, Fiescheralp laat ook een wit laagje zien. Maar beelden van een flinke laag sneeuw zullen we pas morgen kunnen bekijken, vrees ik. Het wordt zo al donker…

Jaja het sneeuwt nu wel duidelijk in Zwitserland :) Frankrijk kan je helaas niet bekijken via Feratel

Die laatste lift halen...

In Val Tho wordt het steeds witter, hopen dat het nog even doorgaat… https://www.wintersport.nl/dorpen/val_thorens/webcams…

Click. Click. Peace

De sneeuw in Flims laat nog steeds op zit wachten, regen regen en nog eens regen. Waar blijft de sneeuw…

http://www.webcam-hd.com/orcieres_1850.php?idCamera=1… als je op deze webcam wat rond draait zie je heel mooi de sneeuwgrens … wel mooi om te zien

Die laatste lift halen...
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie