Vanuit het vliegtuig snel op de piste

Ruud op 06 november 2011· 35 reacties

null
Met het vliegtuig naar de sneeuw? Welke gebieden zijn ‘echt’ dichtbij door de lucht?

In onze wintersport wiki staat over ‘Vliegen naar de sneeuw’ te lezen: "Steeds meer wintersporters gaan met het vliegtuig op wintersport. Het grote voordeel van vliegen is de snelheid. Wie een goed skigebied uitzoekt kan de dag van vertrek nog skiën”. Maar welke skigebieden zijn dat dan? Waar stap je uit het vliegtuig ècht binnen korte tijd op de piste? Een voorzetje:

De info op de websites
De meeste skigebieden weten uit marktonderzoek dat de populariteit van vliegen naar de sneeuw toeneemt. Ze proberen aan te haken bij die trend door informatie te verstrekken op hun websites over de toegankelijkheid van hun gebied “via de lucht”. Overal is er geïnvesteerd in lijnen en netwerken van shuttlebussen die skigebieden verbinden met de vliegvelden van Genève, Chambéry, Grenoble, Lyon, Zürich, Bern, Innsbruck, Salzburg, Turijn en Milaan-Bergamo. Daarnaast zijn er natuurlijk de vele lijndiensten van bus en trein die de Alpen doorkruisen.

Transfers die uren duren
Maar al met al valt die toegankelijkheid toch vaak tegen; weliswaar kun je tegenwoordig heel veel gebieden bereiken met het vliegtuig, maar de transfer is vaak tijdrovend en kostbaar. Heb je na je comfortabele vliegreis nou wel zin nog drie/vier uur te hobbelen in een bus…?

Anderhalf uurtje onderweg
Er zijn wel gebieden die echt redelijk vlakbij een vliegveld liggen. Dat zijn niet altijd de grootste of bekendste gebieden. Maar als je bijvoorbeeld een weekeinde naar de sneeuw gaat is het misschien juist wel eens leuk je te laten verrassen en een wat minder bekend gebied te bezoeken. Hierbij wat voorbeelden van gebieden die zo ongeveer maximaal anderhalf uur reizen van een vliegtuig liggen.

Oostenrijk
In Oostenrijk vind je in een straal van een uur of anderhalf rondom de vliegvelden van Innsbruck en Salzburg natuurlijk meerdere skigebieden: Axamer Lizum ligt bijna in de buitenwijken van Innsbruck. En ook Fulpmes in het Stubaital ligt om de hoek. Iets verder weg, maar ook goed bereikbaar vanuit Innsbruck zijn Pitztal, Achensee, Alpbachtal, Hochzillertal, Wilder Kaiser, Kitzbuhel en Sölden Vanuit Salzburg zit je snel in Kaprun, Zell am See Saalbach Hinterglem, Hochkönig.

Frankrijk
De Chamrousse, de Vercors en Les sept laux zijn alle drie gebieden “in de achtertuin” van Grenoble. Of Le Massif des Aravis (La Clusaz en Le Grand Bornand) en Les Monts Jura (een echt lokaal gebiedje) die allebei vlakbij Genève liggen. Maar ook bekendere gebieden als Mégève en Flaine liggen maar op een uurtje van de landingsbanen van dit vliegveld af. En –iets exotischer-: Plaatsen als Auron en Isola 2000, zijn goed bereikbaar vanuit Nice. Eerlijk is eerlijk; wel 2 uurtjes in de bus. Maar juist in winters waarin de Zuid-Alpen veel sneeuw hebben vind je hier vaak verrassend goede condities.

Zwitserland
Naar Zwitserland kun je rechtstreeks vliegen op Genève, Zurich of Bern. Maar dan sta je nog niet ‘een, twee, drie’ in een skigebied. De meeste gebieden liggen toch in reistijd vrij ver van de vliegvelden af. Bij Zürich en Bern zijn in de omgeving wel een paar locale en een echt kleine skigebieden. Het enige skigebied dat een beetje in de buurt van een “Flugplatz” ligt is volgens mij Flumserberg. Of zie ik wat over het hoofd? Iemand ervaring met vliegen naar Zwitserse gebieden?

null
Dankzij het vliegtuig slechts op een paar uurtjes, of is het verhaal niet zo simpel?

Italië
In Italie sta je snel op de latten in Kronplatz (vanuit Innsbruck!) en San Martino di Castrozza vanuit Venetië, Via Lattea en Bardonnecchia , Courmayeur vanuit Geneve of Turijn en Pila vanuit Turijn en Limone Piemonte vanuit Nice (iets boven de grens van anderhalf uur).

Dit is uiteraard geen compleet overzicht. En zoals gezegd kun je naar veel meer skigebieden vliegen als je een langere transfer voor lief neemt. Jullie kennen vast meer voorbeelden van gebieden die dichtbij een vliegveld liggen. Kom maar op met die tips!

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Engelberg ligt goed bereikbaar in Zwitserland!

Net als Interlaken (Grindelwald etc.) en Adelboden overigens.

ga het 23.12 testen naar Serfaus Fiss Ladis!

JAB

Leysin, Les Diablerets, Villars, Champéry zijn goed bereikbaar vanuit Geneve, Gstaad is ook goed bereikbaar vanuit Bern.

Ook Flims/Laax, Arosa, Lenzerheide en Obersaxen/Mundaun liggen op ongeveer 1.5 uur rijden vanaf Zurich.
Ik kan me verder herinneren dat ik in Utah, USA ook zo in de skigebieden zat, al was de vlucht natuurlijk wel wat langer. Vanaf Denver naar Summit County (Keystone, Breckenridge, Copper Mountain was ook maar een kleine 2 uurtjes.

ik zie nog niet zo veel voordeel met het vliegtuig.
je moet minimaal 2 tot 3 uur voor vertrek van de vlucht thuis vertrekken.
je moet je auto goed kunnen parkeren wat ook niet gratis is of je moet je laten wegbrengen door familie of vrienden die dan midden in de nacht voor jouw moeten opstaan.
ook met het vliegtuig heb je kans op vertraging
na ongeveer 2 uurtjes sta je op het vliegveld waarna je na ongeveer 1 uur je bagage hebt.
dan nog een paar uur in de bus en dan ben je na ongeveer 7 a 8 uurtjes bij je hotel als alles meezit.
je hebt de hele week geen vervoer ter plekken en moet dus overal heen met het openbaar vervoer.
je hebt je 4 keer met je bagage lopen sjouwen alleen al de heenreis, dat ook nog voor de terugreis.
je kunt maar beperkte bagage meenemen.
als je dat vergelijkt met de auto dan ben ik met de auto misschien 1 a 2 uuurtje langer onderweg maar dan heb ik de volgende voordelen
goedkoper als je met een gezin bent
ter plekke altijd vervoer.
veel minder gesjouw met je skipullen
veel meer bagage mee te nemen.
veel meer vrijheid de hele vakantie
ik zie geen voordelen met het vliegtuig of ze moeten je met een helikopter bij je hotel/appartement afzetten en een gratis huurauto ter beschikking hebben,dus niet.

Dortmund Airport ligt ook maar 1.5u van Winterberg af…

Vanuit Geneve ben je in iets meer dan anderhalf uur bij Veysonnaz of Verbier

Ik denk dat alles in Zwitserland goed bereikbaar is per vliegtuig doordat bijna in elk skigebied wel een treinstation staat, waardoor ook de transfer nog goed meevalt qua prijs.

Ruud, je vergeet Morzine in Les Portes du Soleil (600 km piste) op 1,5 uur rijden van Geneve Airport! (Veel transfer mogelijkheden vanaf het airport naar dit gebied).

chamonix 1 uur van geneve,wegen altijd vrij…knallen dezelfde dag nog!!

Vanaf Geneve zit je heel snel in Flaine of Portes du soleil.

Als je wil vliegen naar de piste moet je dus een skigebied kiezen vlakbij een luchthaven. Zo werkt het toch niet? Eerst kies je toch een gebied en dan het vervoer?

ALs je op transavia kijkt vliegen ze tussen 2 en 4 naar een bestemming. Tel je vluchttijd, bagage e.d. en transfer naar het wintersportgebied erbijop en je bent ook een dag kwijt!

Maar je bent wel fitter moet ik zeggen. Maar die transfer val vliegveld naar bestemming is ook zo’n gedoe om te regelen/uit te zoeken.

Als je op Sion kunt vliegen, zijn er in Zwitserland veel goede mogelijkheden! Bv. Verbier, Zermatt en Saas Fee.

Leuk verhaal Ruud, maare wat mag dat kosten… En hoe verhoud zich dat tot alternatieven?

Met Benny eens, zoveel tijdwinst levert het toch niet op?,
Maar behalve alle andere gemakken en ongemakken, wat is het kostenplaatje?
Met de auto, reken de afschrijving niet mee, dus puur de kosten,
Bij 950 km moet ik in een vakantie totaal heen_terug 4 a 5 x tanken a 70 euro en dat omgerekend naar 5 personen, wat zou dat kosten per vliegtuig? Winterbanden en sneeuwkettingen heb ik al,dus die tel ik ook even niet mee,
Verder kan ik skischoenen en skis meenemen in auto en hoef ze dus tp niet te huren, dat heeft natuurlijk eens wel een investering vereist, maar als je een abonnement hebt, is dat gauw terugverdiend,
Ik weet het klopt niet helemaal qua kosten vergelijk, maar wat zou het zijn als je een gemiddelde over 5 jaar zou hanteren?

Als je met een gezin gaat zul je met vliegen nooit goedkoper uit zijn… Maar als je bijvoorbeeld alleen of met z’n tweeen/drien gaat, kan vliegen een stuk goedkoper uitvallen dan met de auto erheen te knallen…

Ski-uitrusting kan je gewoon meenemen in een vliegtuig. Naast je koffer (max 20kg), handbagage boek je voor een tientje het meenemen van ski’s en schoenen.

Bij een beetje touroperator kan je een vlucht inclusief transfer boeken, dus ik zie je probleem van het regelen niet zo…
Met die transfer wordt je voor de deur van je hotel gebracht en ook weer opgehaald.

Dan de berekening van hoe lang je kwijt ben:
Vertrek vanaf Rotterdam: een uur van te voren inchecken (geloof me: doe ik al jaren), vlucht naar Innsbruck of Salzburg, koffer pakken en lopen naar die al gereedstaande taxi voor de transfer: duurt totaal 2 1/2 uur.
Als je vervolgens een skigebied hebt op max anderhalf uur rijden vanaf het vliegveld schiet het aardig op dacht ik.
Met andere woorden: ik sta 's ochtends nog in Rotterdam en zit aan de lunch in het hotel, dat doet geen auto sneller.

het is idd duurder, maar daar kom ik dus sneller en minder vermoeid voor op mijn bestemming.

Sluit me aan bij Hans,

vorige jaar maart 7.30 vliegen vanaf Rotterdam naar Innsbruck.

Taxi naar het Hotel in Solden om 12.30 aan de piste op 1950m in het zonnetje aan de lunch.

Zeker als je normaal met zijn tweeen met de auto gaat en niet in het hoog seizoen vliegt vallen de kosten ook nog mee mischien is nog wel het duurste dat je al snel een dag pas extra nodig zult hebben.

Jaa en deze winter vliegt Transavia vanaf Groningen naar Salzburg en Innsbruck!! Half uurtje rijden voor ons en pas om een uurtje of 10 van huis i.p.v. half 5 'sochtends! Lijkt me leuk om een keer mee te maken maar ik zal wel wat creatiever moeten zijn met inpakken. Gelukkig zijn er nog vrienden die met de auto gaan dus die nemen onze ski’s en schoenen mee! We moeten nog even kijken hoe we het in Innsbruck gaan doen, het is nog een 100 km naar de bestemming, we kunnen met trein of taxi. Trein zijn we langer onderweg maar we hebben de hele middag de tijd, taxi is duurder.

Wij vliegen met Transavia vanaf Rotterdam naar Innsbruck. Vertrekken om 0730, aankomst Innsbruck om 09.00 uur. Dan een taxi naar Neustift, waar we dan rond 1000 uur zijn. Eigen spullen mee, omkleden in het hotel en door naar de Stubaier Gletscher waar je voor 1200 op staat. Ideaal :-)
Parkeren en inchecken op Rotterdam gaat supersnel, wel even iets anders dan Schiphol.

@stephan: natuurlijk kies je normaal gesproken eerst je gebied, maar als je een weekeinde wilt, ben je misschien minder kieskeurig qua gebied.

@lemming en cees: als je maar buiten de vakantieperiodes gaat, en je gaat alleen of met zn tweeen, dan kan vliegen echt concurerend zijn, met een gezin of tijdens de vakantieweken absoluut niet.

@ hans: alles staat of valt met je persoonlijke situatie en keuzes; als je vlak bij een vliegveld woont en je kiest een gunstig gelegen gebied dan kan het echt snel zijn. Kijk maar naar de berichten van Frank en Sietske

Verder een nog niet genoemd argument : ik ken mensen die uren in de auto zitten haten.

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Dank aan Coen en anderen voor het toevoegen van Zwitserse gebieden

Over het algemeen valt het me op dat er aan de info over transfers naar skigebieden op de sites van de diverse vliegtuigen nog heel veel te verbeteren is: je zoekt je soms rot

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Iedereen moet dat voor zichzelf uitmaken, laat iedereen zijn ding doen mensen…

Auto : Meer vrijheid, goedkoper met 4 personen , meer bagage, duurder alleen of met 2, winteruitrusting,…
Vliegtuig : Geen aanschaf grote wagen (veel mensen kopen een grote wagen om 1 of 2 keer per jaar op vakantie te gaan) , geen winterbanden, geen kettingen nodig, sneller, niet vermoeid, duurder met gezin, goedkoper alleen of 2,…

Zelf ga ik met de wagen (vrouw+kind) , gewoon omdat ik graag rij en niet graag vlieg. Al geven ze me een volledig gratis transfer met het vliegtuig, dan nog zeg ik bedankt en neem ik de auto…

Maar wederom, dat moet ieder voor zich uitmaken.

Ik woon zowat naast schiphol maar omdat we met een grotere groep (familie) gaan is het niet rendabel. Omdat we met een groep gaan wisselen veel chauffeurs lekker af en spelen we onderweg spelletjes of praten wat over walkie talkie. Ik moet zeggen ik kom best ontspannen aan. En heb daar het gemak van een auto. Maar kwa tijd wint het vliegtuig natuurlijk! Kwa geld zeker niet terug rekenen naar 4 a 5 pers per auto.

Seriously snow addicted family!

vergeet niet dat je ook naar frederinkshaven kunt vliegen in Duitsland. Dit heeft een goede verbinding met vorarlberg en arlberg,zoals Silvretta nova skigebied.

Wij gaan meestal met de auto, omdat we het gewoon makkelijker vinden om daar een auto te hebben. En als we naar onze familie gaan kunnen we met onze auto gewoon een half uurtje rijden en dan zijn we bij familie, dus wij gaan veel liever met de auto dan met het vliegtuig. Het vliegtuig is bepaalde opzichten wel handiger maar als je eenmaal bij het ski gebied bent is het toch wel fijn om een auto te hebben!

Geheel toevallig staat in Ski magazine van de NSkiV van deze maand een prijsvergelijking tussen trein, auto en vliegtuig.
Uitgangspunt is een reis voor 2 personen van Bussem naar Zell am See. Wat kosten betreft, incl. parkeren en transfers, was vliegen het goedkoopst, dan de auto en de trein het duurst.
Het scheelde allemaal niet zo heel veel, zo uit het hoofd iets van EUR 25,-- p.p. tussen vliegen en treinen.

Wat betreft reistijd was vliegen ook het snelst.
Maar dit is natuurlijk ook sterk afhankelijk van de reistijd vanaf je woonplaats naar de luchthaven.

Vanaf dit seizoen kan je met Transavia uit RTM naar CMF (Chambery) en vandaar sta je snel in alle skigebieden van de Maurienne: Les Sybelles bijvoorbeeld (600km piste) ligt op 1u15 transfertijd van Chambery

Zoals Martijnski al eerder vermeldde zijn Arosa, Lenzerheide, Laax/Flims ook zeer goed te bereiken vanaf Zürich en Friedrichshafen. Meestal zijn er shuttlebussen naar de gebieden vanaf de luchthaven. Transavia vliegt aankomende winter op Friedrichshafen vanaf Rotterdam en op Zürich vanaf Eindhoven. Als je een beetje gunstig boekt ben je voor 80-100€ p.p. incl. skimateriaal daar. Andere goede optie is zeker ook AirBerlin vanaf Düsseldorf. Klein uurtje over de grens. Maar vliegt een keer of 5 per dag op Düsseldorf en is zeer goedkoop en ook gratis skimateriaal meenemen. Ik ben afgelopen jaar 3x met AirBerlin gevlogen vanaf Düsseldorf en is voor mensen in het (Zuid)-Oosten van Nederland echt een aanrader. Ze vliegen namelijk ook regelmatig op Salzburg. Qua reistijd win je inderdaad maar 2-3 uur. Maar je komt wel een stuk minder vermoeid aan.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie