Routeadvies naar het Sauerland

martijn op 14 november 2011· 16 reacties

null
Op de zaterdagochtenden om 08:00 uur is de hoofdweg naar Winterberg nog heerlijk rustig!

Niets is zo vervelend op een dagje Sauerland dan tijd en energie kwijt te raken aan de autorit ernaar toe. Files, ongelukken, onverwachte sneeuw en afsluitingen zijn zaken die roet in het eten kunnen gooien. Een goed voorbereide reis - ook al ga je maar voor een enkele dag - is erg belangrijk. Bijna al het wintersportverkeer neemt als een soort van automatisme standaard dezelfde route, terwijl je als wintersportfreak veel sneller en comfortabeler op je bestemming kan aankomen zonder stress.

De verkeersdiagnose
Normaliter gooit het einde van de Autobahn A46 bij Bestwig en de daarop volgende dorpspassages het meeste roet in het eten op je weg naar de skigebieden. Vooral op de vrijdagmiddag, zaterdag- en zondagochtend betekent het vaak in de file aansluiten en heel langzaam richting Olsberg verder rijden. Gelukkig is sinds vorig jaar een nieuwe weg om de dorpen Bigge en Olsberg aangelegd, waardoor het tweede deel aanzienlijk beter opschiet. Verder heb je vooral op vrijdagmiddag rondom Dortmund veel files die voor flinke vertragingen zorgen. Op tijd op vrijdagmiddag vertrekken voor een weekendje Sauerland is daarom ook sterk af te raden. Daarnaast rijdt vaak het verkeer na recente sneeuwval bijna stapvoets vanaf de snelweg tot Winterberg of Willingen en dat is flink balen. Maar ook na een dag van veel skiplezier kan de weg naar huis behoorlijk ophouden. Bij verse sneeuwval duurt het soms een uur alvorens je Winterberg echt uit bent.

null
Bij file wordt standaard de binnendoor route naar Winterberg vanaf afrit Meschede aanbevolen.

“Nebenstrecke Winterberg” - De oplossing?
De voorlaatste afrit van de Autobahn A46 bij Meschede staat al sinds jaar en dag aangegeven met het bord “Nebenstrecke Winterberg”. Deze route wordt namelijk standaard als alternatief geadviseerd om naar de wintersportgebieden in en rondom Winterberg te rijden. Vergeleken met de hoofdroute naar Winterberg is de route weliswaar aanzienlijk rustiger, maar er zitten ook veel meer hellingen en scherpe bochten in. Bovendien is de weg grotendeels in slechte staat en zijn er tal van wegversmallingen. Een route die je in de winter uitsluitend met winterbanden kan rijden. Enige ervaring met hellingen, wegversmallingen en haarspeldbochten is daarbij erg aanbevolen. Automobilisten die hiermee geen ervaring hebben kunnen beter de hoofdroute volgen. Hiermee doe je zowel jezelf als je medeautomobilist een groot plezier. Langzaam rijdende auto’s zijn op deze route helaas geen uitzondering.

Reis plannen
De allerbeste remedie tegen files is een juiste tijdsplanning. Het meest comfortabelste rijd je hoe dan ook over de normale doorgaande wegen, zoals Autobahnen en Bundesstraßen. Wanneer je op zaterdagochtend zo snel mogelijk in Winterberg of Willingen wilt arrivieren, dan moet je zorgen dat je al rond 08:00 uur Dortmund voorbij bent. Op de terugweg is het zelfs aan te raden om niet direct om 17:00 uur al in de auto te springen, maar eerst op je gemak te dineren, zodat je later achter de file aan kan rijden. Helaas valt een dagje skiën niet altijd zo ruim te plannen, maar probeer wel zo vroeg mogelijk van huis weg te gaan.

Route vanuit Zuid-Nederland & België
In tegenstelling tot de ruime meerderheid is er voor onze wintersporters uit Zuid-Limburg en België een geheel andere aanrijroute aanbevolen, namelijk de route via de Autobahn A4. Deze snelweg loopt vanaf de grens met Nederland bij Aachen via Köln naar Olpe en Siegen. Vervolgens gaat de route vanaf Krombach over de B517 verder naar Kirchhundem, vanwaar de B236 via Schmallenberg naar Winterberg gaat. Deze route is aanzienlijk rustiger dan de standaard route via Bestwig en Olsberg.

null
Vanaf de Autobahn A4 gaat de route richting Winterberg via de B517 en de B236.

Filevrij naar Willingen
In vergelijking met Winterberg heeft Willingen de luxe van een comfortabele aanrijroute, alhoewel bijna al het verkeer naar Willingen ook de Autobahn A46 richting Brilon volgt. Jammer, want wanneer je vanuit Dortmund op de Autobahn A44 in richting Kassel verder doorrijdt kan je alle files en vertragingen vermijden. Vervolgens kan je bij afrit Erwitte/Anröchte de Autobahn verlaten naar de B55 in de richting van Warstein. Hierna volgt de route zich naar Brilon en Willingen vanzelf. De B516 naar Brilon is heerlijk rustig en rijdt lekker door. Bovendien hoef je veel minder dorpen te passeren dan via de standaard route langs Bestwig. De wegen op deze route zijn breed uitgebouwd en van goede kwaliteit. Hellingen zijn er vrijwel niet. Kortom: Een hele comfortabele en snelle route die slechts 9 kilometer verder is. De tijdwinst haal je er met groot gemak uit.

null
Comfortabel en snel naar Willingen zonder stress en files via afrit Erwitte/Anröchte.

Duitse verkeersregels
Tot slot is het natuurlijk ook erg belangrijk dat iedere automobilist op de hoogte is van de Duitse verkeersregels. Het belangrijkste verschil met Nederland is uiteraard de winterbandenplicht bij winterse omstandigheden. Omdat je in het Sauerland altijd winterse omstandigheden (soms overwacht) kan aantreffen zijn winterbanden een absolute múst (en dus verplcht). In het bijzonder op lokale wegen, zoals op de Nebenstrecke Winterberg, zijn winterbanden onmisbaar. Een tweede belangrijk verschil met Nederland is de maximumsnelheid buiten de bebouwde kom. Deze is in Duitsland 100 km/u i.p.v. de 80 km/u in Nederland. Probeer je dan ook zoveel als mogelijk is aan deze snelheid te houden wanneer de omstandigheden dit toelaten. Let overigens wel goed op je snelheid in Duitsland, want flitspalen loeren op elke hoek van de straat. Een derde belangrijk aspect is dat Duitsland niet voor niets de 130 km/u adviessnelheid in het leven heeft geroepen. Bij een ongeluk kan namelijk de automobilist die harder dan 130 km/u reed gedeeltelijk of geheel schuldig bevonden worden.

Wat is jouw route naar het Sauerland?
Netzoals naar Rome, leiden ook vele wegen naar het Sauerland. De bovenstaande routes zijn uiteraard lang niet alle mogelijkheden die je hebt om in het Sauerland te komen. Wat te denken van bijvoorbeeld de B54 die vanaf Enschede via Gronau naar Münster loopt? Het is de geheimtip om tijdens de spits het Ruhrgebied te vermijden. Wie van jullie heeft nog meer van dit soort geheimtips? Kiezen jullie vaak voor de standaard route of rijden jullie liever binnendoor?

martijn
begon in 2002 deze website. Later was hij verantwoordelijk voor inhoud, techniek en de indeling.

Plaats een reactie

Ik kan de opmerking inzake de bruikbaarheid van de ‘Nebenstrecke’ absoluut onderschrijven. Het is een goed alternatief voor wie ervaren is in het rijden onder winterse omstandigheden maar niet aan te bevelen voor de incidente wintersporter. De aanwezigheid van scherpe bochten, m.n. de bocht vlak voor Siedlinghausen waar je ook nog eens daalt kan minder ervaren rijders (en de passagiers!) angstige ogenblikken opleveren. De tijdwinst ten opzichte van de hoofdroute is door het vele lokale verkeer (trekkers) en het (hoewel officieel niet toegestane) vrachtverkeer vaak marginaal.
Een optie om de file aan het einde van de A46 te vermijden is er wel bij Meschede af te gaan en richting Winterberg te volgen maar vanuit het centrum van Meschede op een zeker moment niet meer de richting Winterberg, maar de richting Bestwig te volgen. Je rijdt dan parallel aan de A46 maar komt niet al op de A46 in de file terecht. Mocht er een file tussen Bestwig en Nuttlar staan kun je een andere binnendoorweg overwegen, t.w. richting Fort Fun (afslag Ostwig), voor Gevelinhausen richting Elpe en zo over Elpe, Siedlinghausen en Silbach naar Winterberg. Ook een redelijk smalle weg met wat bochten en hellingen dus voor de ervaren rijder!

Heel simpel: zorg dat je vóór 8.45 uur in Winterberg bent (bij goed weer is dat: 6.00 uit Eindhoven / Arnhem / Enschede vertrekken, 5.00 uur uit Rotterdam / Amsterdam), dan heb je geen files, het eerste uur maagdelijk lege pistes (en de tijd om op tijd naar de Kappe uit te wijken als het echt druk wordt).

Als je goede winterbanden hebt:
A46 Arnsberg - Afslag Meschede-Enste - B7 - alternatieve route Winterberg

Ook belangrijk : geen coyote meenemen naar Duitsland, dat is daar namelijk verboden itt België en en Nederland

Helemaal eens met Harry.
Ik vertrek altijd om 6 uur en dan ben je voor 9 uur op de parkeerplaats dichtbij de piste zonder files.

Omdat ik nu in Hengelo woon ga ik het dit jaar eens over Munster proberen.

Don`t eat yellow snow

wij rijden altijd over munster, ook als we naar oostenrijk gaan. woon zelf in enschede.
bevalt zeer goed

Waarom kaartjes en hele lappen tekst als iedereen tegenwoordig navigatie heeft?

@Harry: Daarom moet je om 08:00 uur Dortmund al voorbij zijn om zo goed als alle files voor te zijn. Of je nu om 08:45 of 09:00 in Winterberg of Willingen arriveert is dan geen thema. ;)

@Johan487: Omdat zo goed als alle navigatie apparaten geen rekening kan houden met alle hindernissen die je richting het Sauerland tegenkomt. Daarnaast kunnen navigatie apparaten hele vreemde ‘alternatieve routes’ genereren. Richting Winterberg ben ik al wel eens een kilometers lange grindweg ingestuurd.

Op een grindweg kun je ook rijden, vooral als er sneeuw ligt.

@Johan487: Niet iedereen heeft navigatie. Ik heb er een hekel aan en vindt dat je het beter met gewoon ouderwets kaartlezen moet doen. Dan weet je tenminste waar je bent ook in geval van een omleiding.

Don`t eat yellow snow

Dat zegt naar mijn idee meer over jou dan over een navigatie ;). De reden die je aangeeft om geen navigatie te willen gebruiken is invalid.

Mijn Subaru met winterbanden gaat door alles heen en navigatie stuurt vaak iedereen dezelfde weg op, ik kan kiezen uit 3 routes maar weet inmiddels de weg uit mijn hoofd, ook de Nebenstrecke met nog wat alternatieven. Wat ook mijn ervaring is vóór 08:45 op de parkeerplaats staan belangrijk is dan ben je iedereen voor, zeker als je op zondag gaat. Wel ooit een flitser in NL gezien, op de A77 net voor de grens naar D (06:45 zondagochtend!). Verder is door de week een absolute aanrader, gewoon met een paar maten een dag vrij nemen en een dagje aanrommelen.

In dit artikel worden met name suggesties gedaan voor het laatste gedeelte van de reis. In september zijn wij vrijdagmiddag gaan rijden. Dit valt enorm tegen. Ik heb het idee dat dan heel Duitsland al vrij heeft. Het laatste gedeelte verliep vlekkeloos, maar wij hebben wel enorm lang stil gestaan bij onder meer Essen. Met deze wetenschap zijn wij terug anders gereden. Niet over A40/A45/A1, maar "boven langs", na Venlo ga je dan bij Moers een klein stukje A57 en daarna volg je lange tijd de A42. Deze route rijdt vele malen prettiger, geen wegwerkzaamheden, en in kilometers is het niet heel veel langer. Al weet ik niet met zekerheid of dit ook op andere tijdstippen zo is? In december gaan wij deze route ook op de heenweg proberen. Delen jullie die ervaring voor het Ruhrgebiet? koen

@koen:
Bij grote drukte in het Ruhrgebied kan je via de snelwegen A57, A59, A43, A45 en A1 (noord-zuid v.v.) laveren tussen de snelwegen A40-B1-A44 / A42 / A44 en A3. Let op de file-info.
Snelste route in drukke weekenden is meestal (vanaf Venlo) A40-A57(Nijmegen)-A42(Dortmund)-A43(Wuppertal)-A1(Bremen)-A44(Kassel)-A446-A46(Arnsberg),
vanaf Arnhem: A3(Oberhausen) - A2(Hannover) - A1(Köln) - A44(Kassel) - A446/46(bij file rond Kamener Kreuz pak je A45Frankfurt - A1Bremen

Klein foutje in bovenstaande routevanaf Venlo; vanaf de A43 (Witten) moet je via de 44 (Dortmund) naar de 45 (Frankfurt) en dan naar de 1 (Bremen).

@koen: Het probleem van de vrijdagmiddag had ik onder ‘verkeersdiagnose’ wel kort aangekaart in m’n blog. Inderdaad is het dan heel erg druk op de snelwegen, omdat dan al het pendelverkeer richting huis op gang komt. Duitsers die meer dan 100 kilometer van hun werk wonen verblijven meestal doordeweeks vlakbij hun kantoor en gaan op de vrijdagmiddag massaal naar huis. Dit betekend dus ook dat het op zowel de zondagavond als de maandagochtend richting het Ruhrgebied ook heel druk kan zijn.

@Harry (Winterberg): De snelste route vanuit Venlo in drukke weekenden is meestal toch wel simpelweg de A2 vanuit Oberhausen richting Hannover. Je volgt dan inderdaad de A40, A57 en de A42, maar bij Oberhausen volg je de A3 richting Oberhausen die verderop automatisch overgaat in de A2 richting Hannover. Deze weg rij je gewoon uit tot het Kamener Kreuz, vanwaar je de borden Kassel volgt (via A1 en A44). De A44 bij Witten is weliswaar rustig, maar de A43 en de A42 kunnen ook behoorlijk druk zijn, omdat ze maar 2x2 rijstroken hebben. Daarnaast is de A45 op de vrijdagmiddagen wegens wegwerkzaamheden ook erg druk. De A2 bovenlangs het Ruhrgebied met continu 2x3 rijstroken is dan de beste optie.

Desalniettemin kom je hoe dan ook op de A44 tussen Unna en Kassel in de file op de vrijdagmiddag. Je kan dit stuk wel omzeilen door op de A2 vanaf het Kamener Kreuz verder door te rijden tot Hamm, vanwaar je de B63 kan volgen richting Werl. En bij Bestwig staat het dan op vrijdagmiddag ook zo goed als altijd vast.

Als ik om 10 uur wil skiën in Winterberg, dan ga ik om 9:40u van huis weg en rij vanuit de richting Medebach-Küstelberg via Elkeringhausen en dwars door Winterberg en parkeer bij de Nordhang. No problemo. In 20 minuten te doen… Maar ik ga eigenlijk niet als het zo druk is.

Gekkigheid natuurlijk (maar geen woord gelogen) maar de les is, als er file is voor Winterberg: bij Niedersfeld richting Medebach, maar als je dan op de weg tussen Winterberg en Medebach komt, ff richting Winterberg (100m) en dan naar beneden richting Elkeringhausen en dan weer naar Winterberg en rij vervolgens dwars door Winterberg heen ipv de hoofdroutes.

Maar neem een overnachting of beter nog, neem er twee of drie! Lang weekendje met een man of 4 kost je 50-100 euro p/p. Pizza voor 6 euro… Dönner voor 4 euro. Zat leuke tentjes hier…

Grußen aus dem Sauerland
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie