Sneeuw wordt wéér uitgesteld

Roel op 21 november 2011· 43 reacties

null
Boven een scherpe sneeuwgrens is er bij Rogier poeder te vinden, elders lukt dat veelal niet.

Het is herfst, en gisteren waren er mensen die aangaven niet te begrijpen waarom we ons in de herfst druk maken of er genoeg sneeuw ligt. Die mensen worden onbedoeld op hun wenken bediend, de sneeuw wordt opnieuw naar achteren geschoven. Dit weekend geeft waarschijnlijk nog steeds niet dat langverwachte witte landschap. Alleen de Noordalpen hebben zaterdag kans op een dun laagje.

Zeldzaam
Lange termijn verwachtingen hebben per definitie een mate van onzekerheid, en dan is het maar goed dat we nog niet de vlag hebben gehesen. Gisteren gaf ik op twitter een bedenking over de laatste computerberekeningen en dat wordt vanochtend bevestigd, van wat de modellen sinds gistermiddag uitspugen wordt je niet vrolijk! Hogedrukgebied Yana krijgt versterking van het Azorenhoog en zet daarmee een streep door eerdere verwachtingen.

null
Biathlon op kunstsneeuw vanochtend in Obertilliach, een doorgaans heel sneeuwzeker dorpje.

Ik heb vaker meegemaakt dat zo’n ‘Eurohoog’ een lange adem heeft, maar dat dit exemplaar het zo lang uithoudt is extreem. Dat betekent dat de droogte waar ik eerder uitvoerig over sprak gewoon voortduurt. De storing die voor de sneeuwval had moeten zorgen wordt nu door het zich versterkende hogedrukgebied naar het noorden afgebogen. Wat overblijft is een zwak koufront dat de Alpen nog wel net weet te bereiken. Het koelt daardoor af maar veel sneeuw verwacht ik er niet uit.

Oostenrijk
De eerste dagen blijft het zonnig en droog. Zaterdag neemt de bewolking op nadering van een koufront toe maar we mogen blij zijn met maximaal 5 tot 10 centimeter vanaf 1200m. Daarna keert de zon terug en is het wachten op een volgende kans. Het wordt wel koeler dus er zal meer door sneeuwkanonnen gespoten kunnen en moeten worden.

Zwitserland
Veel zon en droog. Zaterdag toenemende bewolking en kans op wat sneeuw vanaf 1200m. Daarna snel opklarend en weer droog. Wintersportmogelijkheden blijven beperkt tot de gletsjers.

Frankrijk
Door wat lagedrukinvloeden vanaf de Middellandse Zee hangt er vandaag en morgen wat meer bewolking. Wel blijft het grotendeels droog. Vanaf woensdag weer meer zon. Zaterdag vanuit het noordwesten tijdelijke toename van de bewolking maar overwegend droog, daarna klaart het snel op. Uitgestelde seizoensopeningen worden mogelijk verder uitgesteld.

Italië
Tot en met dinsdag in Piemonte wat meer bewolking maar vrijwel droog. Verder veel zon en vanaf zaterdag wat koeler. Nulgradengrens ligt zondag rond 1400m.

Waar dan wel?
De kansen op sneeuw dit weekend zijn dus flink geslonken. Een verrassing is nog steeds mogelijk maar gezien het voortraject geef ik Yana eerlijk gezegd meer kans dan die oceaanstoringen. Voor sneeuw kun je je nu beter richten op Scandinavië. Vorige week was Lapland aan de beurt, dit weekend wordt het sneeuwruimen in de Noorse skigebieden.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik doe vanavond voor het slapengaan een sneeuwdansje!
Wie weet…

man man man, nog drie weken en dan moet er toch sneeuw liggen in Ischgl!! Trouwens Ischgl is dat de noordalpen? Dan toch 5 tot 10 cm sneeuw :-)

@Roel: Is in het verleden gebleken dat zo’n slechte start resulteert in meer sneeuw laat in het seizoen?

Wij gaan nu een aantal jaar in Maart en dan is de sneeuw niet altijd ideaal meer. Wilde eigenlijk dit jaar weer eerder gaan maar met deze berichten ben ik daar nog niet zo zeker van…

misschien veranderen de modellen wel weer… :D

Ik weet dat zo lang vooruit kijken niet kan, maar rond de Kerst zal er toch wel sneeuw liggen in de Alpen?

Ik begin me al aardig druk te maken over mijn Wintersport eind December… We zullen zien!

@Gerrit, Klopt Ischgl is Noordalpen maar ik schrijf dat we met zo’n laagje blij mogen zijn. Ik hoop dat Yana niet nog meer roet in het eten gaat gooien.

@SkiBroekie, Nee het voorseizoen zegt niks over de hoeveelheid sneeuw straks in het hoogseizoen. Ik ken meerdere voorbeelden van een sneeuwrijke herfst in combinatie met een heel mager hoogseizoen. Voorbeelden andersom zijn er ook, zie 2005-2006 zoals gisteren aangehaald.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

We wachten rustig af, gister ski’s gekocht dus nu MOET er sneeuw komen! ;-)

Seriously snow addicted family!

Als je in november wilt gaan skiën dan lijkt het mij beter om de pijlen te richten op de sneeuwzekere Canadese Rocky Mountains (Lake Louise, Banff, Canmore, Jasper…) dan op de Alpen… Elk jaar lijkt de kans op sneeuwval in november in de Alpen wel een loterij terwijl in Canada je altijd zeker bent van sneeuw midden-november / eind november…

Als je in november wilt gaan skiën dan lijkt het mij beter om de pijlen te richten op de sneeuwzekere Canadese Rocky Mountains (Lake Louise, Banff, Canmore, Jasper…) dan op de Alpen… Elk jaar lijkt de kans op sneeuwval in november in de Alpen wel een loterij terwijl in Canada je altijd zeker bent van sneeuw midden-november / eind november

waarom kan zo’n hogedrukgebied zich verdomme niet in de zomer voordoen, dan heb je een prachtige zomer ipv zo’n zomer zoals dit jaar vol stormen, regenvloed en miserie!

Die russen die weten hoe met bepaalde stoffen de wolken weg krijgen boven Moskou (bij die parades zorgde dat altijd voor mooi weer). Miscchien kunnen de russen het hoge druk gebied laten verdwijnen… :-)

Nog 5 weken tot de kerst wordt het spannend of krijgen we 2e week december een dump in de Noordalpen?

op naar Solden…

heb horen fluisteren dat la nina vanaf begin december europa helemaal wit schildert!!

Het begint zich inmiddels echt te vormen tot een thriller… wanneer komt de ontknoping! En valt alles letterlijk op zijn plek…

Ik voorspel een minidumpje van 5 a 10 cm de 25e en 26e…

I even pee standing sideways...

Het blijft spannend! ik houd geen duimen meer over door al dat duimen voor een beetje sneeuw in Val Thorens voor volgende week…

9 december naar risoul. Ook ik begin het nu te knijpen…

de natuur kan je niet dwingen

Elk jaar weer maak ik me zorgen of het wel goed komt met die sneeuw (ook nu weer, stom he) en elk jaar hebben we redelijk tot goed kunnen skien. Ik duim voor iedereen dat het binnenkort los gaat!

Sicco, ik hoop dat de weergoden waren die je hoorde fluisteren :-)

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa geen ski-opening in sankt anton dus waarschijnlijk. Dit kan niet waar zijn!!! Ik dans mee (de hele avond…:()

Ik ben geen weerkundige, maar alle sneeuw die nu zou vallen, is volgens mij redelijk snel weer weg doordat die aardbol nog zo warm is van de goede nazomer. Eerst zal die temp toch ook een tijdje rond het vriespunt moeten blijven.

Wat was het gezegde ook alweer? -“schep 't en je heb 't”. Komt ie: volgens mij krijgen we dezelfde december als vorig jaar: kou en sneeuw!!

(Dus iedereen… laat maar horen/ lezen!!!)

pfffff… 10 december naar Ischgl…
Nog meer wintersporters die rond die tijd ook gaan?
Ik begin hem nu echt te knijpen…

@Remco, de temperatuur van de bodem maakt niet zoveel uit. Zo gauw er sneeuw ligt gaat de temperatuur van de grond naar nul graden. Als het nu zou gaan sneeuwen blijft die goed liggen op niet-zonhellingen. Tenzij het dooit natuurlijk :)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Gelukkig is de temperatuur niet al te dramatisch. Kijk maar eens naar de prachtige plaatjes van Nauders;

null

''Powder to the people''

Oh nee…! D:
Voor de eerste keer met een vriendin op wintersport, gebeurt er DIT! Ik dans net zo hard mee. Fingers crossed, alle hoop op een lekker pak sneeuw!
Oke, nu ga ik me toch wel zorgen maken…! Hogendrukgebied, VERDWIJN! Sneeuw, KOM!

Volgens mij is al die neerslag al in oktober gevallen en toen heel vlug weer weggedooid. In Italië zijn ze dat nog steeds niet vergeten.

Ik hoop maar dat er 16 december sneeuw ligt in de haute alpes!
Maar ik houd zeker hoop. Gezien alle berichten en ervaringen van ‘collega wintersporters’!

@lotus: hoe gaat dat sneeuwdansje?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie