Lichaamsbescherming

Goede lichaamsbescherming voor tijdens de wintersport is nooit weg. Want veiligheid op de skipiste blijft een actueel onderwerp. En terecht ook. Want skiën en snowboarden is leuk, maar dan liefst wel zonder ongemakken, ongelukken en blessures. Maar welke lichaamsbeschermers draag je op de piste en welke bij het racen? Gebruiken snowboarders andere beschermers. We geven alle antwoorden omtrent lichaamsbescherming tijdens de wintersport.

null

Vermoeidheid en pisteregels

Naast het gebruik van lichaamsbescherming heb je zelf ook veel invloed op je eigen veiligheid op de skipistes. Ga bijvoorbeeld goed uitgerust de berg op, en houd ook tijdens de dag de vermoeidheid in de gaten. Ben je moe, dan is je coördinatie duidelijk minder, en is de kans dat je een blessure oploopt vele malen hoger. Houd je daarnaast aan de pisteregels. Zo beperk je de kans op ski-ongelukken voor jezelf en een ander.

Wat behoort tot de wintersport basisuitrusting?

Maar er zijn meerdere manieren om jezelf te beschermen. Een goede basisuitrusting is bijvoorbeeld belangrijk. En daarnaast zijn er nog tal van andere producten die je kunt aanschaffen om je lichaam te beschermen op de piste. We leggen uit wat tot de basis ski-uitrusting behoort.

Ski’s, binding, skistokken en skischoenen

Iedere skiër heeft ski’s met binding en skischoenen nodig om überhaupt de skipiste af te komen. Daarnaast is een paar goede skistokken ook prettig. Zorg voor ski’s die passen bij je niveau en eisen. Zorg daarnaast dat de bindingen goed zijn afgesteld! Bindingen die te los of te strak staan kunnen zorgen voor lelijke valpartijen en blessures. En dan de skischoenen. Ook niet onbelangrijk. Te grote schoenen veroorzaken ongemakken en soms zelfs blessures. Denk aan de enkel die niet goed gefixeerd is. En tot slot zijn skistokken in de juiste lengte ook niet onprettig. Te kort of te lang zorgt voor een ongelukkig houding op de ski’s.

Handschoenen

Een ander belangrijk onderdeel van de basisuitrusting wordt gevormd door de handschoenen. Daar zou je misschien niet in eerste instantie aan denken. Zorg voor degelijke handschoenen. Die bieden niet alleen protectie tegen de kou, maar ook tegen de sneeuw en de staalkanten van de ski’s. Als je valt op blote huid, dan kan de sneeuw lelijke schuurplekken veroorzaken. Sneeuw is ook vaak vies, wat in dat geval kan leiden tot infecties. En wat dacht je van de bescherming tegen de kanten van jouw of andermans ski’s? Als je tijdens een val je ski verliest, wil je niet dat deze in je hand snijdt. Denk je dat dit maar zelden gebeurt? Vaker dan je verwacht! Handschoenen dragen dus! En ook altijd de armen bedekken!

Zonbescherming

Met bovenstaande onderdelen van de uitrusting zijn we er nog niet. Lichaamsbescherming tegen de zon wordt vaak vergeten, maar is zo verschrikkelijk belangrijk. Want de kans op verbranden is groot. Door de ijle lucht (30 procent sterkere straling op 2.000 meter hoogte dan op zeeniveau) en de weerkaatsing op de witte sneeuw (ruim 80 procent van de straling wordt weerkaatst), is de straling veel sterker dan je zou verwachten op basis van de niet zo sterke winterzon. En zodoende vergis je je daar snel in. Niet doen dus!
Smeer daarom altijd je gezicht goed in met zonnebrandcrème, en vergeet niet om de lippen te verzorgen met een lippenbalsem. Zorg voor een voldoende hoge factor. Smeer op een gletsjer het liefst factor 50, en tijdens de winter factor 30! Kies ook voor een product dat geschikt is voor de wintersport: op oliebasis. Crèmes op waterbasis zijn niet geschikt voor de wintersport, want deze kunnen bevriezen op de huid. De crèmes op vetbasis beschermen ook tegen de kou.
Denk ook aan het beschermen van de ogen tegen de zon. Want natuurlijk krijgen ook de ogen de straling te verduren die vele malen sterker is dan deze lijkt. Draag daarom een goede skibril of zonnebril die voldoende bescherming biedt. Bij onvoldoende bescherming loop je kans op sneeuwblindheid.

null

Welke lichaamsbescherming heb je nodig voor op de skipiste?

Bovenstaande artikelen mogen in je uitrusting als wintersporter niet ontbreken. Het is van oudsher de bekendste lichaamsprotectie voor op de skipiste. In de loop der jaren zijn daar beschermaccessoires bijgekomen. We lichten ze toe.

Bescherm je hoofd met een skihelm

Tegenwoordig is de skihelm niet meer van de piste weg te denken. In Oostenrijk en Italië geldt inmiddels een helmplicht voor kinderen tot respectievelijk 15 en 14 jaar. En voor degene die nog steeds denkt dat je met een skihelm een zwaar, onhandig en zweterig potje op je hoofd hebt: wordt wakker! De moderne wintersporthelm is hip – vooral de skihelm met vizier is populair – en zit lekker. Maar het belangrijkste blijft natuurlijk de bescherming die het aan je kop biedt. Volgens Oostenrijkse piste wijsheid: “Wie hersens heeft, beschermt ze”.

Rugbeschermer voor de wintersport

De rugbeschermer, ook wel backprotector geheten, is nuttige lichaamsbescherming voor als je valt of juist op een drukke piste wordt aangeskied van achteren. Veel wintersporters vinden het echter nog onnodig. Maar dat vonden de meesten destijds ook van het dragen van een skihelm! En ook voor de rugbeschermer geldt tegenwoordig dat dit geen onhandig ding meer is. De moderne rugbeschermer is er in vele varianten, en is gemaakt van materiaal dat zich door de warmte van lichaam naar je rug vormt. Vaak draag je de rugbeschermer als een soort vest. En anders zorgen een band om de buik, en banden over de schouders, dat deze netjes op z’n plaats blijft zitten. Een rugbeschermer absorbeert zo veel mogelijk energie die ontstaat bij een val. Daardoor is de klap op je lichaam minder groot, en zorgt dit voor minder schade.

H3 TIP: Bescherm je portemonnee. Zorg te allen tijde dat je goed verzekerd op wintersport gaat. Mocht je ondanks je lichaamsbescherming toch een breuk of blessure oplopen op de piste dan weet je in ieder geval zeker dat je kosteloos omlaag wordt vervoerd.

Welke lichaamsbescherming heb je nodig voor snowboarden?

Als snowboarders halt houden, dan zie je vaak op de billen en knieën zitten. En als ze onderuit schuiven, dan is dat vaak op de billen. Om de billen te beschermen zijn er beschermbroeken, waar vulling in zit. Deze broekjes, die ook wel crashpants worden genoemd, trek je over een eventuele laag thermokleding aan, en onder je broek. Op verschillende strategische plekken zit lichaamsbescherming zodat je zachter landt.
Om de knieën te beschermen kun je kniebeschermers dragen die gebruikt worden met bijvoorbeeld volleybal. Niet alleen fijn om op de zachte padding te leunen, maar ook nog eens lekker warm. Een ander gevoelig gewricht bij snowboarders is de pols. Deze kan natuurlijk beschermd worden met polsbeschermers zoals je bij het skaten gebruikt. Maar tegenwoordig zijn er ook handschoenen waar een polsbeschermer in verwerkt is.

Welke lichaamsbescherming heb je nodig voor freeride en cross?

Bij het beoefenen van meer extreme wintersportdisciplines zoals het freestyle en ski- of snowboardcross, is het geen overbodige luxe om je te beschermen. Bij de skicross niet alleen met het oog op een mogelijke val, maar ook bescherming tegen de tegenstander. Bescherming die in deze disciplines gebruikt wordt, zijn een crashpants, ook wel beschermbroek zoals hierboven beschreven, en vaak ook lichaamsbescherming voor de armen en schouders. Deze armbescherming zit verwerkt in een vest dat je onder de jas kunt dragen. Sommige van deze beschermingsvesten bestaan zelfs uit een geheel van armbescherming en rugbeschermer, als een soort harnas. Het beschermstuk voor het hoofd is veelal een integraalhelm die het hoofd helemaal omsluit middels een uitstekend kaak/kinstuk.

null

Welke lichaamsbescherming heb je nodig voor alpineskiën?

In de alpinewedstrijden zoals slalom en reuzenslalom dragen de alpineskiërs altijd lichaamsbescherming. Dit begint bij minimaal een helm. Dat is verplicht. Daarnaast draagt vrijwel iedereen een rugbeschermer, velen ook al in de slalom. Op de slalomhelm zit vaak een beugel om te beschermen tegen de palen. En om de knieën en schenen te beschermen tegen de palen, draagt iedereen plastic of carbon platen voor de schenen en knieën, die kniekappen heten.
In de reuzenslalom en super-G wordt meestal ook bescherming gedragen voor de armen. Deze lichaamsbescherming kan bestaan uit een plaat voor de onderarm boven het pak, of skibescherming voor de hele arm die je onder je racepak draagt.
Goede handschoenen zijn voor alle disciplines een must. Vaak biedt de racehandschoen ook bescherming tegen de palen door plastic delen of extra vulling.
Tot slot dragen sommige skiërs een bitje. Deze beschermt in de slalom niet alleen tegen de palen, maar beschermt het gebit ook bij een val, en verminderd de impact op je hoofd bij een val.

Top 10 belangrijke wintersport lichaamsbescherming

  1. Geschikte ski’s of snowboard
  2. Goed afgestelde bindingen
  3. Juiste lengte skistokken
  4. Goed passende skischoenen of softboots
  5. Degelijke handschoenen
  6. Zonnebrandcrème plus lippenbalsem geschikt voor wintersport
  7. Goede goggles of zonnebril
  8. Helm
  9. Rugbeschermer (optioneel)
  10. Crashpants (optioneel)