Kilometers pistes, klopt het?

Rogier op 14 januari 2012· 36 reacties

null
Kloppen de kilometers pistes waar skigebieden mee pronken wel?

In navolging van het blog van Roel over de sneeuwhoogtes die soms wel op bijzonder wijze worden gemeten, of in ieder geval doorgegeven, kunnen wij ons ook afvragen of de doorgegeven kilometers aan pistes wel kloppen. Volgens mij bewijzen skigebieden ook daar regelmatig dat ze niet kunnen tellen. Of klopt het volgens jullie wel?

Buitenbocht
Ik sprak een keer een directeur van een skigebied aan op de rare hoeveelheid kilometers van dat betreffende gebied, hij antwoordde lachend, “we moeten wel want andere gebieden overdrijven even hard”, om te vervolgen, “misschien komen we in de buurt als je telkens de buitenbocht neemt”. Maar hij gaf ruiterlijk toe dat de kilometers wel wat overdreven werden.

Nagerekend
Wie van jullie heeft de kilometers wel eens nagerekend, dat zou toch mogelijk moeten zijn. Ik heb het nooit gedaan maar verwacht zeker dat we voor verrassingen zouden komen te staan.

null
Toch is het een aardig handvat die kilometers want immers alle gebieden overdrijven

Handvat
Toch is het een aardig handvat die kilometers want immers alle gebieden overdrijven en dus is het duidelijk dat een gebied dat zegt tweehonderd kilometer aan pistes te hebben groter is dan een gebied van honderd kilometer.

Welke kennen jullie?
Welke overdrijvende skigebieden kennen jullie? Bij welke skigebieden klopt het echt voor geen meter? Of denken jullie dat het wel meevalt, en kloppen de kilometers?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

wel ik vraag mij dat ook af,ik denk dat ze zowel de afdaling en de beklimming rekenen…

Voor mij voelde SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental niet zo groot aan, maar dat kan ook door de hoogte komen.
Verder is het aantal kilometers van Olympia SkiWelt Innsbruck hier op de site veel te veel natuurlijk.

les Sybelles beweert volgens mij ongeveer 300 km aan piste te hebben, maar daar klopt niets van… Eerder richting de 200 km dan richting de 300 km…

Tja hoe wordt er gemeten. In een rechte streep naar beneden, of met 50% bochten. Dan verdubbeld het aantal km’s wat je skiet meteen. Ach het is een goede indicatie; dat is het belangrijkste.

Ik stoor me er vooral aan dat men skigebied kilometers samen telt bij gebieden die niet per skilift onderling te bereiken zijn.

Ik kijk gedeeltelijk naar de aantal km’s piste die ze claimen te hebben, maar een kaart van het gebied schept vaak ook al direct duidelijkheid of ze het wel waar maken. Hoe meer lijnen en hoe langer, hoe beter ;)

zijn net terug uit Wilder Kaiser volgens wintersporters 279km , maar ik geloof er niks van (niet nagemeten) binnen 3dagen gehele gebied doorkruist.en zo kan er nog wel een paar opnoemen,verder kan ik mij aansluiten bij Niels.

Alpe d’huez beweert 240 km aan pistes te hebben. Dit wordt alleen gehaald door het onderste gedeelte van het gebied net boven het dorp en rond Le Signal in te vullen met allerlei parralel lopende groene en blauwe pistes. Terwijl dit eigenlijk een grote brede piste is. Zo komen ze eenvoudig aan een flink aantal kilometers, maar echt kloppen doet het niet.

Soms voelt het zeker kleiner als een skigebied heel veel dezelfde pistes naast elkaar heeft. Flachau heeft dat bijvoorbeeld.

Ik heb het al eens nageteld in het skigebied Folgarida-Marilleva: normaal 50km pistes en ik geloof dat ik maar aan iets van 35km pistes uitkwam. Ik denk dat ze de toekomstige skipistes er ook bij tellen.

Nu zou het skigebied Folgarida-Marilleva-Madonna Di Campiglio-Pinzolo aaneengesloten met 150km pistes
Folgarida-Marilleva: 43,680 km pistes
Madonna Di Campiglio: 55,330 km pistes
Pinzolo: 32,299 km pistes

Totaal: 131,309 km pistes

Nu heb ik alles wel niet meegeteld en ik vraag me eigenlijk wel af of die er zijn en of je ze kunt meetellen als ze er zijn, als je ze meeteld kom je iets boven de 150km uit.

http://www.campiglio.it/skiarea/skireport/

0 Dos de la Pesa - Orti - M1400 3200
0 M.Vigo - Marilleva 1400 4800
0 M.Vigo - Mastellina 4000
0 M. Spolverino - Folgarida 3150
Snowpark Folgarida Beginners 80
Snowpark Panciana Advanced 110
(zoals je ziet hebben al deze pistes het nummer 0 gekregen)

DoloMitica Tour 5500
Dolomitica Star 3600
(deze 2 hebben geen pistennummer, die zijn te vinden in Pinzolo)

verleden jaar was er enkel de verbinding Folgarida-Marilleva-Madonna di Campiglio en zou toen 120 km pistes tellen: zelfs nu als je Pinzolo eraf trekt dan zit je op nog geen 100km pistes en als je de pistes met het nummer nul erbij telt (is ook nog maar sinds dit jaar) dan kom je op nog geen 115 km pistes.

Een decennia geleden zeiden ze ook 120 km pistes. Toen waren er nog niet alle pistes in dit skigebied die er nu zijn.

Skigebied Adamelloski (Tonale + ponte Di Legno): nu normaal 100km pistes voorheen (denk z’on jaar of 6 geleden 80km pistes)

Op wintersporters.nl 62km pistes: uitgerekend 61,929km pistes. http://www.adamelloski.com/it/piste-aperte/

http://www.adamelloski.com/documenti/istituzionale/ADAMELLOi… Via deze link “100 km of ski runs, 30 lifts, abundance of snow on all tracks: this is the area for ski lovers”.

Zie ook http://www.adamelloski.com/defaultSKI/default.aspx?ID=4548…

Of type gewoon bij google Adamelloski Adamello Ski: tra Passo Tonale e Passo Adamello: 100 km di piste e 30 impianti di risalita per una splendida Vacanze sulla Neve e Settimana Bianca in …

Dat zijn maar 2 skigebieden maar toch al veel informatie vind ik. Voor Frankrijk, Welke skigebieden ken jij zoal Rogier en mogen we ook weten van welk skigebied die directeur is waarover jij het hebt ?

Begin dit jaar ook in Wilden Kaiser geweest, maar daar vind ik het aantal kilometers wel aannemelijk. Doorkruisen betekend niet alle pistes doen.

Ik vind niet zo zeer belangrijk hoe veel km pste een gebied heeft, maar wat de mogelijk heden zijn,een gebied met weet ik hoeveel km piste gaat toch niet in een week en zo wel heb je alles maar een keer gedaan.

Dont worry Ski happy

Er zijn veel gebieden die overdrijven lijkt me. Bekijk altijd eerst de pistekaart voor je je naar het aantal km pistes wendt. Dat maakt vaak heel veel duidelijk. Volgens mij zijn ze in Zwitserland wel correct met hun kilometers.

Een aantal gletsjergebieden lijken me vooral te overdrijven met hun pistekilometers: Stubaier Gletsjer (meer dan 100km), Mölltaler gletsjer (ca 75km), Hintertuxer Gletsjer (65 km),…

Ook grote gebieden tellen wel heel snel kilometers bv. Les Sybelles, Wilder Kaiser Brixental,…

Er zijn ook skigebieden die het een beetje sluw aanpakken, ze rekenen hun skiroutes erbij. De skiroutes zijn dan wel vaak dicht of lopen naar een dal waar de helft van het seizoen geen sneeuw ligt. Bijvoorbeeld Beckenried-Klewenalp heeft 40km aan pistes. 15km aan skiroutes naar het dal, die zelfs in deze tijd gesloten zijn (waarschijnlijk door sneeuwgebrek in het dal), dus blijft er nog 25km over. Als ik deze 25km dan nog eens vergelijk met sommige skigebieden in Frankrijk dan merk je het duidelijk…

Vaak hebben alle gebieden ook een aantal groene paden, gewoon om extra km’s te hebben, maar waar verder niemand op skiet.
Verder is voor mij veel belangrijker om aaneengesloten pistes te hebben, niet dat de skibus moet bijspringen om in feite een hele hoop kleine gebiedjes in de buurt met elkaar te verbinden zoals in Oostenrijk vaak het geval is!

@ruben zou kunnen, een redelijk rodelpad is al 5km. idd. met allerlei andere paden erbij kom je al snel aan redelijk km’s

Leuk topic ik vroeg me dat altijd al af, hoe ze het precies meten. Vooral bij de piste’s in sauerland is het duidelijk fout. Daar zijn sommige liften bijvoorbeeld 800m, en de pistes 1,5km!

De manier van meten is onduidelijk, en maakt dat gebieden kunnen overdrijven. In de V.S. wordt de oppervlakte van een gebied aangeven. Voor Europa zou je dat in hectare kunnen doen. Dat zou het veel duidelijker maken. Makkelijker na te meten, en geen "extra"pistes op hetzelfde stuk. En je ziet meteen of het 50 km over smalle paden skiën is, of over brede carvestukken.

Fai Della Paganella: http://www.paganella.net/sito/piste.php

Normaal en ook volgens wintersporters.nl 50km pistes. Uitgerekend kom ik op iets meer dan 31km pistes.

http://www.kronplatz.com/nl/skiregio/
Is niet alleen de grootse skiberg van Zuid-Tirol, maar ook de modernste. 114 kilometer pistes en 32 skiliften van de nieuwste generatie garanderen eindeloos pisteplezier.

Volgens wintersporters.nl 90km pistes.

http://www.kronplatz.com/nl/skiregio/skipistes/ Uitgerekend kom ik op 73,284 km pistes (alle pistes dus ook F1 + F2).

Ik denk dat ik zo nog wel kan blijven doorgaan met Italië, toch in de dolomiten. Hoe zit dat eigenlijk met Frankrijk, ken jij z’on gebieden Rogier ?

Ik heb in Ischgl ooit de "Eleven" (11 km lange dalafdaing) nagemeten met de gps, en ik kwam op 7,9 km uit. Misschien kan je er nog 1 km bij doen als je overal het weggetje helemaal volgt en de bochten niet afsnijdt (alhoewel de piste wel zo staat aangeduid). Ook in Galtür worden er zeker pistes dubbel geteld. Zo komen er volgens het pistenkaartje verschillende blauwe en rode pistes van de Alpkogel naar beneden, terwijl het in de praktijk om één grote brede piste gaat. Ook Crans-Montana in Zwitserland maakt zich schuldig aan dit dubbel tellen.

Bestaat er niet een DIN of ISO-norm voor dan?

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Volgens mij overdrijft Les Sybelles (Corbier, Sorlin etc) behoorlijk met hun 300 KM aan pistes… Ik schat 'm meer op de 250.

De stubaier gletscher zegt 110km te hebben.
Wij waren er toen alles open was en hebben echt elke piste gedaan in één dag! dat kan dan toch niet???
Wat inderdaad bijzonder misleidend is dat gebieden roepen dat ze 1200 km pistes hebben alleen dan verdeeld in 8 niet met elkaar verbonden gebieden!!!

Dit is een hele leuke. Zelf geloof ik al die KM niet. Kom vaak in een gebied waar ze zeggen dat ze 3 km zwart hebben. Volgens mij is het 150 meter. Het totale gebied omvat volgens de geleerden 35 KM. Nou dan zou ik 105 KM skieen op een dag als ik daar ben. Dacht het niet met al die apreski tussendoor. Anyway, wat maakt het uit. Plezier is waar het bij ons om draait. Thuis fiets ik ook vaak steeds hetzelfde fietspad…

Ik had zelf nu in Solden het gevoel dat er helemaal niks van klopte. Volgens het kaartje lopen er 4 of 5 afdalingen van de gletsjer, terwijl dit er 2 zijn. Nog een aantal plekken daar zijn zeker dubbel geteld.

Erg veel liften stonden nooit aan, of draaide wel en draaide dan puur alleen om te zeggen dat er weer een extra lift aan stond. Ook veel liften die niet effectief doorlopen. Om bijvoorbeeld naar de gletsjer te komen heb je vanaf het deel van Solden waar wij zaten 6 liften nodig!!! Ik denk dat je dan maximaal 10 km geskied had. Al met al een beetje teleurstellende cijfers als je je instelt op meer…

Avoriaz spreekt over 650km pistes… Maar of ze echt aaneengesloten liggen zoals ze zeggen…

@ Nathan: nope. dat is dus niet het geval. bij portes du soleil ligt niet alles aaneengesloten. Voor les 3 Vallees geldt dat wel.

Ik heb persoonlijk mijn twijfels bij les 3 vallees en espace killy: 3V heeft 600 kmpistes en EK 300. Maar voor mijn gevoel is 3V echt niet 2 keer zo groot als EK…

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

Wij zijn ook net terug uit Solden en ik herken het probleem. Als er vier lijntjes op een berghelling getekend staan worden deze als vier aparte pistes gerekend, terwijl je deze in feite met 1 afdaling allemaal wel hebt gezien. Op deze manier kunnen gebieden inderdaad behoorlijk sjoemelen met de aantallen kilometers, met als gevolg dat wij het gebied in zo’n beetje een dag wel hadden gezien (exclusief gletsjer want die ging pas halverwege de week open). Gelukkig nog een dagje in Obergurgl/Hochgurgl bijgeboekt en gisteren nog een dagje in Hochoetz meegepakt, zo hebben we toch de nodige variatie gehad de afgelopen acht dagen. Zou dit overigens ook een reden zijn waarom veel gebieden terughoudend zijn met het aangeven van lengtes van de pistes? Het valt me op dat die informatie vaak moeilijk te vinden is…

Beetje lastig hoor dit. Want ik kan nu net als iedereen hier zeggen dat dit skigebied kleiner voelt dan dat. Maar als je bedenkt dat je snel een km of 50 of 60 naar beneden gaat. En de meeste pistes een minuut of 7 duren dan is 1 piste vrijwel 7 km. En de van de hoge toppen naar beneden vaak een 20 minuten. Dus 14km tel dan alle aardig lange pistes bij elkaar op en dan zal het bij de meeste gebieden echt geen 30% schelen(zoals bijvoorbeeld die post over les sybelles vrij bovrnaan). Ik wil niet zeggen dat het altijd klopt want dat geloof ik ook niet. Maar wil je dat weten moet je proberen in te schatten. Je eigen snelheid kennen( de mijne was in les deux alpes als top 70 en gemiddeld 40. Dus vandaar dat ik 50 en 60 als voorbeeld pakte), dan moet je na een week weten hoeveel gemiddeld lange pistes je had in het gebied en dan kun je redelijk inschatten. Ik maak zelf zo min mogelijk een zelfde rit per afdaling oftewel het liefste kies ik steeds een andere route.

Maar om toch een voorbeeld te noemen voelt het skigebied van les deux alpes aardig compact aan. Wel ver van het dorp maar alles gaat richt dat ene dorp. Dus dan voelt het klein. Maar volgens mij valt dat wel mee.

Gewoon allemaal de app Ski Tracks op de iphone zetten, dan kun je zien wat je afgelegd hebt ( en hoe snel)

ik vond persoonlijk de 225 km van La Plagne (zonder Les Arcs) toch echt veel groter dan de 201 van Les Deux Alpes

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie