Sauerlandse sneeuwkanonnen draaien!

martijn op 15 januari 2012· 18 reacties

null
De sneeuwkanonnen kunnen na een lange periode met hoge temperaturen eindelijk gaan draaien!

Een korte vorstperiode is voor het Sauerland in aantocht. Het moment waarop alle Sauerlandse skigebieden al sinds eind november zitten te wachten. Eindelijk kunnen de pistes 's nachts met een flinke laag kunstsneeuw besproeid worden. Daar is men inmiddels ook wel aan toe, want de skigebieden hebben in de afgelopen weken flink lopen aanmodderen (letterlijk) met zeer afwisselende condities. De sneeuw was keer op keer snel weg. Het wordt voor de skigebieden dus langzamerhand tijd dat de sneeuwkanonnen zich laten uitbetalen in veel besneeuwde skipistes. Op alle plaatsen in het Sauerland waar de temperatuur lager is dan -2°C zijn de sneeuwkanonnen in werking gesteld.

Weekend met weinig aanbod
Op het ogenblik zijn nog weinig skipistes in het Sauerland geopend. Alleen Winterberg heeft een behoorlijk aantal pistes kunnen openen, voornamelijk de blauwe afdalingen. De deelgebieden Kappe en Büre blijven gesloten. In Neuastenberg, Altastenberg en Züschen zijn slechts één à twee pistes geopend. Willingen blijft voor wintersporters zelfs helemaal gesloten. De kunstsneeuw moet hier aankomende week verandering in brengen. Daarnaast zal er vooral in Winterberg de hele week door natuursneeuw vallen. De Ettelsberg in Willingen zal eveneens van de lage temperaturen meeprofiteren, maar in het dal blijft alles wat twijfelachtig.

null
Foto van afgelopen zaterdag bij de St.-Georg-Schanze in Winterberg via Sneeuwhoogte+.

De winter moet nog komen
Alhoewel er nu een vorstperiode voor de deur staat, blijft langdurige kou nog uit. De sneeuwcondities zullen daardoor verre van stabiel blijven. Het blijft dag voor dag afwachten hoe het weer en de condities zich zullen ontwikkelen. Op het moment van schrijven verwacht men aanstaande zaterdag alweer flinke dooi. De échte winter maakt in ieder geval geen haast om in het Sauerland zijn intrede te doen. Desalniettemin zullen de condities in deze nieuwe week prima geschikt zijn om een dagje te komen sfeer proeven.

Wie van jullie is in de afgelopen dagen in het Sauerland geweest? Hoe vonden jullie het aanbod van geopende pistes? En wie verheugd zich al op volgende week?

martijn
begon in 2002 deze website. Later was hij verantwoordelijk voor inhoud, techniek en de indeling.

Plaats een reactie

Volgende week met school richting Altastenberg! hoop dat er een beetje te skien valt!

altijd mooi om te horen

Ik zit nu in Landal Winterberg. Vandaag topdag gehad. Niet eens megadruk en door 10cm neuschnee van eergister en gister prima condities met de blauwe lucht van vandaag.

Ga komend weekend weer, naar onze appartementen ben blij dat we indertijd niks in Willingen hebben gekocht daar de liften nog niet open geweest…

Het kan me geen zier schelen!
Ik snap niet dat er mensen naar Winterberg kunnen gaan als ze ooit in de Alpen geskied hebben.
Een paar uurtjes verder rijden en je zit in de hemel!
Winterberg betekent voor mij: grote drukte, te korte hellingen, geen mooi landschap, te veel Nederlanders, een "nep-wintergevoel", …
Klinkt wel negatief, hé. Ik kan er ook niks aan doen.

Waarom Winterberg/Willingen?

Omdat niet iedereen voor een lang weekend weg in totaal een hele dag in de auto wil zitten.
Als geld geen rol speelt kan je altijd het vliegtuig nog pakken…

Ben,

Voor mij biedt het Sauerland een voldoende mate van afwisseling qua pistes en landschappen. Ook is de drukte goed te ontlopen door op hoogtijdagen voor wat minder bekende skigebiedjes te kiezen. De Alpen zijn prachtig, maar voor een dagje zeker niet te doen en voor een weekend bij hoge uitzondering. Dus wat mij betreft biedt het Sauerland een ideale mogelijkheid om wat extra skidagen aan het skiseizoen te plakken.

Frans,

Eén van de redenen dat je in het Sauerland bent gaan wonen is om er te gaan skiën wanneer je er zin in hebt. Ik heb je echter dit seizoen nog met geen enkel live-verslag voorbij zien komen. Heb je het te druk met je studie of zie je het domweg niet zitten om je ski’s eraan te wagen met de condities van de afgelopen weken?

Als ik een bestelling bij je mag doen :)
Graag zie ik een live-report uit het Harz-gebergte tegemoet! Je bent er namelijk altijd zo lyrisch over. Dus ik wil graag met beeldmateriaal overtuigd worden.

Een dagje op en neer naar Winterberg doe ik liever dan Zoetermeer.
4 weken geleden voor het laatst geweest, perfect!

@Paul E: Dat ik nog geen live report heb gemaakt heeft te maken met examens die ik in Nederland moet afronden. Deze zijn eind januari geheel afgerond en dan zit ik weer voltijd in het Sauerland.

Een live report vanuit de Harz staat overigens al op het programma! ;)

Harztikke goed! Nu maar hopen dat er eindelijk sneeuw blijft liggen i.p.v. blijft wegsmelten.

@Ben

Reageer dan gewoon NIET!
Wees blij dat er op zo’n korte afstand van NL zulke mogelijkheden zijn tot skiën in de natuur.
Voor mij vanuit Groningen kleine 3,5 uur. Alpen is toch wel meer dan het dubbele.

Winterberg is druk bij tijden, maar er zijn genoeg andere leuke gebieden in de buurt.
Nep-wintergevoel? Voor paar weken terug weekend geweest. Verse sneeuw, alles was wit. Wat is daar nep aan? Was zelfs 100% natuursneeuw.

Waarom altijd vergelijken met de Alpen. Hou daar gewoon eens mee op. Laat iedereen lekker doen waar die zelf zin in heeft en reageer op onderwerpen die je wel interesseren. Blijkbaar interesseert het Sauerland je toch, anders reageer je niet.

Veel plezier iedereen die nog gaat skiën, waar dan ook!!

Vandaag voor de tweede keer dit jaar in Winterberg geweest. Wat een Heerlijke! dag. Hoewel de sneeuwcondities toch wel matig waren, was het heerlijk winterweer. Ik heb genoten met mijn twee oudste kinderen van 8 en 5.

vanavond teruggekomen uit Altastenberg, gisteren nog gewandeld over de pistes, gisteravond zijn de kanonnen aangegaan en hebben vandaag de hele dag doorgedraaid.
Er waren vandaag 3 liften open, voor ons te weinig en hebben dus niet geskied.
Natuurlijk genoten van het fantastische weer vandaag.

Loat goan

Winterberg is top .
Ik ga iederjaar een lang weekend we huren een gezellig huisje met 7 vrienden .
Je bent er binnen 4 uurtjes en kunt er heerlijk skiën , roddeln en gezellig apreskiën .
Kortom het is altijd top in winterberg .

Daarom snap ik de reactie van @ben niet .
Erg jammer dat er zo een negatieve reactie word geplaatst .

Ik verheug me ontzettend op mijn lang weekendje winterberg :):):):)

Ben waarom Winterberg zo af kraken. Het is toch geweldig zo’n gebied in de omgeving, op rij afstand.Heerlijk een dagje/weekendje op en neer. Oke, jammer dat het dan zo druk is.En de piste’s zijn misschieneen beetje te kort, maar het is een mooi voor proefje. Om alvast in de sfeer te komen.

Hey allemaal,
Door de negatieve berichten zoals Ben hierboven had ik een beeld van Winterberg alsog het 4 hollandse heuveltjes waren met 5 sleepliften. Vorige week zondag voor het eerst toch maar meegegaan. Viel me 100% mee als je je op een blauwe piste kan vermaken! Veel groter gebied dan verwacht, niet spannend maar inderdaad heerlijk om in de sfeer te komen! Drukte viel me allerzins mee voor een zondag. Een enkele keer 5-10 minuten moeten wachten en eigenlijk alleen te druk aan de bar!

zijn een paar weken geleden een paar dagen gaan "inskiën" in Winterberg en het was fijn. Als je kan skiën is 1 of 2 dagen genoeg, wegens te weinig uitdaging. Een aanrader tijdens de weekdagen!!!

Ik ben met mijn vrouw en dochter, schoonzoon en drie kids, 1, 4 en 5 jaar, in Willingen geweest. We hebben gelogeerd in Hotel Berghof Willingen, een aanrader, wanneer de ski-omstandigheden niet ideaal zijn. Want er is in het Hotel een zgn. "Badelandschaft" zwembad, wirlpool enz. Twee nachten geweest, goed vermaakt.Een heel "kindvriendelijk" Hotel, prijs kwaliteit verhouding prima, heerlijk ontbijt en heerlijk eten, klinderen waren niet weg te slaan uit speciale speelkelder. Skën was alleen mogelijk in Winterberg ong. 25 km van Willingen vandaan. We hebben één middag geskied, ging wel, maar was niet ideaal. Het gras en de grond kwam op plaatsen uit pistes, maar inderdaad we hebben geskied.Er waren afgelopen zaterdag 6 pistes in gebrtuik. In Willingen wel met de gondel naar boven geweest, rond 13.00 uur was men daar al men daar al in après-ski sferen. Sauerland is me meegevallen, wat betreft ski-mogelijkheden, ondanks het feit dat er dit jaar bijna geen sneeuw ligt. Winterberg, ligt kennelijk gunstiger dan Willingen. Willingen lijkt me ook een heel mooi gebied maar er moet wel natuursneeuw komen. De sneeuwkanonen stonden er zondag wel aan.groeten, Gerhard.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie