BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Skiën in de Harz

Skiën in de Harz

martijn op 30 januari 2012 · 27 reacties

De Bocksberg in Hahnenklee. Sinds 1970 één van de best bezochte skigebieden van de Harz.

Onbekend maakt onbemind. Een uitspraak die zeker van toepassing is op de Harz; het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. In de jaren zestig was de Harz al een grote wintersportregio buiten de Alpen. Hier pronkten de nieuwste kabelbanen, terwijl het Sauerland toen nog ver achterbleef. Mensen uit het noorden van Duitsland - en zelfs uit Denemarken - kwamen hier om 'dichtbij' te kunnen skiën. Onder Nederlanders en Belgen is de regio echter nooit bekend geworden. Terecht of onterecht?

Meer Alpen gevoel
De Harz heeft veel meer een berglandschap dan het Sauerlandse laaggebergte. De hoogteverschillen zijn groter en de pistes zijn langer. De Wurmberg heeft zelfs hoogteverschillen tot zo'n vierhonderd meter en een dalafdaling van vier kilometer. Bovendien valt er gemiddeld meer sneeuw in de Harz dan in het Sauerland. Vooral de Brocken vangt als hoogste berg van Noord-Duitsland de meeste sneeuw van de regio. Langlaufers kunnen hun hart ook helemaal ophalen met het uitgebreide langlauf netwerk. De après-ski is in de Harz iets anders dan in de Alpen, maar blijft even goed erg gezellig in de plaatselijke cafés.

De skigebieden
De belangrijkste skigebieden van de Harz zijn de Wurmberg, Bocksberg en de Matthias-Schmidt-Berg. Het zijn drie rustige bestemmingen tijdens de krokusvakantie, alhoewel het tijdens de weekenden hier behoorlijk druk kan worden. Wachttijden van ruim een uur zijn bij goede condities dan ook geen uitzondering. Gelukkig zijn er in de weekenden ook genoeg rustige alternatieven te vinden, waaronder Torfhaus en de Ravensberg.

De Wurmberg typeert zich met haar lange pistes als het grootste skigebied van de Harz, terwijl de Bocksberg zich meer profileert als een belevenis berg voor de hele familie. De Matthias-Schmidt-Berg is er daarin tegen meer voor de gevorderde wintersporter, dankzij de steilere pistes. Zo is er in de Harz voor elk wat wils.

Tijdens de krokusvakantie zijn de pistes in de Harz heerlijk uigestorven.

Vergane glorie
De skigebieden in de Harz hebben zich sinds het fantastische begin nooit verder ontwikkeld. Het is alsof de tijd heeft stilgestaan. Alleen de Wurmberg in Braunlage heeft in 2000 een moderne kabinebaan laten bouwen, nadat de twee voormalige kabinebanen met pensioen moesten gaan. Er zijn echter nooit grote kunstsneeuw installaties geplaatst en er zijn ook nooit nieuwe pistes ontstaan. De financiële problemen hebben zich vervolgens opgestapeld. Gelukkig zijn er sinds 2010 nieuwe investeerders actief in de Harz, waardoor de regio geheel opnieuw op de kaart gezet zal worden. De drie grootste skigebieden zullen hierdoor flink kunnen uitbreiden. De Harz heeft immers talloze mogelijkheden om uit te kunnen groeien tot een grote en volwaardige wintersport regio. Bovendien zal er in de Harz flink worden geïnversteerd in sneeuwkanonnen, zodat de regio een bijna sneeuwzekere bestemming kan worden.

Bereikbaarheid
De Harz is vanuit Nederland en België een behoorlijk eind rijden voor een middelgebergte. Uiteraard is het dichterbij dan het Zwarte Woud of de Alpen, maar met ruim 480 kilometer vanaf Utrecht altijd nog een behoorlijk eind verder dan het Sauerland. En dat terwijl het Sauerland juist een veel modernere infrastructuur heeft. Daarnaast ligt de Harz in één rechte lijn naar het oosten, waardoor je onderweg naar de Alpen er nooit langs komt. Persoonlijk denk ik dat vooral deze redenen de doorslag hebben gegeven bij het feit dat de Harz nooit echt bekend is geworden onder de Nederlanders en Belgen.

Heerlijke en tamelijk steile pistes op de Matthias-Schmidt-Berg in St. Andreasberg.

Eindoordeel
Skiën in de Harz is een unieke ervaring. Letterlijk een wereld van verschil met het Sauerland. Niet zozeer qua mogelijkheden, maar vooral qua sfeer en uitstraling. De Harz is immers een schitterend natuurgebied. Deze redenen moeten dan ook voornamelijk de doorslag geven bij de keuze. Je kan immers ook ruim twee uur langer doorrijden naar de Alpen. Verplichte kost voor iedereen die eens iets anders wil zien dan de welbekende Sauerlandse skigebieden!

Wie van jullie is al eens naar de Harz geweest en wat vond je ervan? Was het de moeite waard?

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Niels 30-01-12 07:52
  Niels 30 januari 2012 · 07:52
  Jammer dat het zo ver ligt. Vanuit België al snel 500km.
  Upcoming Trips: Valmeinier (30 Jan - 6 Feb) // La Plagne (26 Mrt - 2 Apr)
 • Cees 30-01-12 08:11
  Cees 30 januari 2012 · 08:11
  Winterberg 300 km
  Harz 480
  Zwarte Woud ?? Km
  Alpen 950
  Kwa km zou het inderdaad een goed alternatief kunnen zijn voor de alpen, want ff doorrijden is toch wel 500 km verder x 2, maar gevoelsmatig, als ik dan al zo'n eind ga rijden, dan maar gelijk de hoogbergen van de alpen erbij
  *modbreak*.
 • Cees 30-01-12 08:16
  Cees 30 januari 2012 · 08:16
  Althans als ik een volle week de tijd heb, maar voor een shortskitrip (3 dagn oid) zou het zeker wel de moeite waard kunnen zijn,
  Dat het onbekend is blijkt ook wel uit het feit, dat de verschillende weermannen dit gebied nauwelijks noemen, trouwens het zwarte woud ook niet..
  *modbreak*.
 • Kees
  Kees 30-01-12 09:41
  Kees 30 januari 2012 · 09:41
  Als je naar Frankrijk via Zwitzerland gaat kom je er wel langs hoor, maar maakt nu niet echt veel indruk op mij.
 • Saint Usuge
  Saint Usuge 30-01-12 09:54
  Saint Usuge 30 januari 2012 · 09:54
  Voor mij is het verschil tussen winterberg en Harz ongeveer 100km. Dit is niet zo veel aangezien het laatste deel van de reis naar Winterberg naar mijn weten trager verloopt dan naar de Harz. Reistijdverschil dus ca 30min. Als het er dan ook nog rustiger is dan in Winterberg dan kies ik voor de Harz ipv Sauerland. Ik hoop er deze winter nog een dag naar toe te gaan. 'smorgens om 6:00 vertrek en 's avonds om 21:00 weer terug is mijn plan.
 • Saint Usuge
  Saint Usuge 30-01-12 09:55
  Saint Usuge 30 januari 2012 · 09:55
  @Kees, ik weet niet waar je vandaan komt maar als je uit Nederland komt rij je een heel eind om als je via de Harz naar Zwitserland en dan naar Frankrijk gaat. Kijk maar op google earth.
 • Maarten
  Maarten 30-01-12 10:03
  Maarten 30 januari 2012 · 10:03
  Het is een erg mooi gebied met veel geschiedenis. Als je er bent loop dan net als wij hebben gedaan even ''over'' de welbekende muur. Erg indrukwekkend. We zijn wel in een periode geweest zonder al te veel sneeuw, terwijl het toch februari was. De sneeuwzekerheid is dus niet te garanderen. Verder een mooi gebied met heel veel potentie om uit te groeien tot een wintersport paradijs!
 • Marco K 30-01-12 10:33
  Marco K 30 januari 2012 · 10:33
  Als je vanuit Groningen komt dan is het verschil tussen het Harz en Hoch Sauerland slechts een kwartier, beide ongeveer 4 uur rijden.
 • Peter
  Peter 30-01-12 11:08
  Peter 30 januari 2012 · 11:08
  De Harz is vooral fantastisch vanwege de enorm pitoreske stadjes die daar liggen, zoals Quedlinburg, Goslar, Wernigerrode, Stolberg etc. Deze unieke middeleeuws aandoenende plaatsen in combinatie met het natuurgebied maakt het geweldig. Dat je er dan ook nog 1 dag op de piste kan staan is eigenlijk alleen een extra'tje, dat moet niet je hoofddoel zijn.
 • Bertjan 30-01-12 11:25
  Bertjan 30 januari 2012 · 11:25
  voor mij is het maar 20 minuten verder 😋 vanuit friesland!

  zal er eens over nadenken.
 • Harry (Winterberg)
  Harry (Winterberg) 30-01-12 12:40
  Harry (Winterberg) 30 januari 2012 · 12:40
  De Wurmberg was aardig, maar de pistes niet veel langer dan die in Willingen en Wibterberg, met uitzondering van de inderdaad 4 km lange dalafdaling, die echter voor het grootste deel uit pad bestaat. Een vergelijkbare piste op de Kappe deed 2500 meter op de teller van de Touraeg van de chef van de Kappe. Bocksberg en St Andreasberg zijn vergelijkbaar met de Sauerlandse skigebieden en hoogteverschillen.

  Wel is het zo dat ze veel zouden kunnen onrwikkelen. In die zin kunnen ze veel meer dan het Sauerland. Alleen het Sauerland heeft het voordeel dat er 40 miljoen relatief rijke mensen op "dagtochtafstand" wonen, bij de Harz is dat aanzienlijk minder. Dan zijn ze in het Erzgebergte beter bezig, met de koppeling naar Tsjechie
 • Anoniem
  Anoniem 30-01-12 17:05
  Anoniem 30 januari 2012 · 17:05
  Ik zou niet weten waarom deze 3 skigebieden voor Nederlanders of Belgen bekend zouden moeten zijn. Het grootste skigebied blijkt 11km pistes te hebben en het kleinste dacht ik 3km.
 • Erik F
  Erik F 30-01-12 19:58
  Erik F 30 januari 2012 · 19:58
  Vanaf Groningen slechts vier uurtjes rijden. Ik kom er vaak. Meestal om te langlaufen (schitterende tochten kun je er maken in de imponerende natuur). Skieen kan ook, heb ik wel een gedaan op de Sonnenberg. Ben van plan om binnenkort naar Altenau te gaan.
 • Frans 30-01-12 20:28
  Frans 30 januari 2012 · 20:28
  @Harry (Winterberg): Het Sauerland vergelijken met de Harz gaat redelijk moeilijk. Vooral omdat de uitstraling, opzet en sfeer zo anders is. De Wurmberg heeft twee lange pistes. De langste afdaling (4 km) is inderdaad vlak, maar de dalafdaling van 3,5 km is daarin tegen een stuk aantrekkelijker. De Bocksberg is qua lengte weliswaar net zo lang als Willingen, maar de pistes zijn totaal anders ingericht, evenals St. Andreasberg.

  @Marco K & Bertjan: Goede aanvulling! Het verschil in afstand tussen de Harz en het Sauerland is vanuit Groningen en Friesland inderdaad zeer gering. Voor de meeste Nederlanders geldt dit helaas niet.

  @Peter: De stadjes in de Harz zijn inderdaad erg mooi. De voorouders van het Nederlandse koningshuis komen zelfs deels uit Wernigerode en Stolberg. Bovendien staat het centrum van Quedlinburg op de werelderfgoed lijst.
  Sauerland² + Tatra² = Alpen²
 • Frans 30-01-12 20:35
  Frans 30 januari 2012 · 20:35
  @Cees: Vanuit Utrecht is het ruim 680 km rijden naar het Zwarte Woud. Alhoewel dit in kilometers aanzienlijk verder is, ben je er qua tijd niet veel meer voor kwijt. De Harz ligt vanuit de meeste plekken in Nederland niet gunstig. Bovendien zijn er op de Duitse A2 heel vaak files. Omrijden via Kassel is dan geen overbodige luxe.
  Sauerland² + Tatra² = Alpen²
 • Hermann
  Hermann 30-01-12 21:23
  Hermann 30 januari 2012 · 21:23
  Maarten, de MUUR heeft daar nooit gestaan, alleen in Berlijn.

  En Frans (blogger) vanuit Leersum met een goede auto via Oldenzaal 4,5 uur rijden tot Braunlage Wurmberg

  Gr.Hermann
 • Harry (Winterberg)
  Harry (Winterberg) 30-01-12 23:43
  Harry (Winterberg) 30 januari 2012 · 23:43
  @hermann
  Ik herinner me nog dat je op de Nordhang op de Wurmberg nagenoeg tegen het ijzeren gordijn kon skien, onder toeziend oog van DDR-militairen. Griezelig....
 • Marc
  Marc 31-01-12 00:07
  Marc 31 januari 2012 · 00:07
  Hallo ik ben begin jaren tachtig in de Harz wezen skiën. Het is wat betreft natuur een schitterend gebied.Het ski materiaal wat er toen te huur was kwam nog uit de jaren zestig/zeventig. De liften waren voor die tijd ok. Hoe het op dit moment aan toe gaat durf ik niet te zeggen.
 • Hermann
  Hermann 31-01-12 11:13
  Hermann 31 januari 2012 · 11:13
  In Braunlage is men nu aan het debateren over uitbreiding van het skigebied Wurmberg. Er moet veel bos gekapt worden richting Schierke. Ook zou er dan een nieuwe cabinebaan moeten komen vanaf Schierke.Men wil dan Braunlage ook weer vernieuwen en zou de oude cabinebaan naar Hahnenklee gaan.
 • Daan
  Daan 31-01-12 14:19
  Daan 31 januari 2012 · 14:19
  Ik ben als kind wel een paar keer in de Harz gaan skiën, wat een goede ervaring was. Inderdaad een mooie moderne lift op de Wurmberg, en genoeg te doen doordeweeks op de zeer rustige pistes. Vooral de dalafdalingen zijn lekker, omdat ze door het bos heen gaan en best wel lang zijn voor dit gebied. Ook de Mathias Schmidt berg was makkelijk te bereiken en goed te skiën. Al met al zou ik er naartoe gaan voor een korte trip, maar niet als gevorderde wintersporter die echt een boel kilometers wil maken.
 • Arjan Bos
  Arjan Bos 1-02-12 17:02
  Arjan Bos 1 februari 2012 · 17:02
  vanaf aankomend seizoen word er een nieuwe stoeltjes lift gebouwt op de Wurmberg De dalstation zal lager liggen dan de huidige Kaffeehorstlift deze lift zal eindigen op de Wurmberg bij de Wurmberalm . De Kaffeehorstlift zal blijven staan en is afgelopen zomer vervangen door een elektromotor. Ook zullen er 1 of 2 pistes bij worden gebouwt. De voormalige pistes zullen verbreed worden en voorzien worden van sneeuwkannonen ook worden er lichtmasten geinstalleerd om savonds ook te kunnen avondskien. verder worden de parkeerplaatsen uitgebreid voor de dagjesmensen en een kleine rodelbahn en funpark gerealiseerd worden.

  Op de Bocksberg gaat ook geinvesteerd worden in nieuwe gondels en aankomende seizoen zal er ook een stoeltjeslift de wintersporters naar boven brengen.
 • Ivo
  Ivo 1-02-12 17:47
  Ivo 1 februari 2012 · 17:47
  Heb meerdere jaren in Hannover gewoond en was bij sneeuw af en toe in het weekend een dagje in de Harz te vinden. Een schitterend natuurgebied, waar je naast skiën, ook prima kunt wandelen, sleeën en langlaufen. Erg ontspannen allemaal en nog geen grote commercie. Zelf meerdere keren geskied en dat is voor een dagje prima te doen. Zeker om te oefenen. Voor 1 dag vanuit Nederland te ver, maar voor een weekend prima. Zoals al eerder gezegd: er is nog veel meer te doen, dus te vervelen hoef je je niet. Geen top skigebied, maar weleen echt wintersportgebied, voor elk wat wils. Prijsniveau erg acceptabel, zowel voor zaken als skihuur en -pasje als eten en drinken.
 • Gast517
  Gast517 21-01-13 09:50
  Gast517 21 januari 2013 · 09:50
  Skien in de Harz is super te cobineren met een verblijf in het gezellige stadje Bad Harzburg. Villa Radau is een 4 **** sterren vakantie appartement en de verblifskosten zijn slechts Euro 45,00 per dag.
  http:www.appartementbadharzburg.nl
 • Gast517
  Gast517 21-01-13 09:54
  Gast517 21 januari 2013 · 09:54
  Skien in de Harz is super te combineren met een verblijf in het 4 **** sterren vakantie appartement Villa Radau in het gezellige stadje Bad Harzburg.
  De verblijfskosten bedragen slechts Euro 45,00 per dag
 • jos van leeuwen 10-02-13 11:11
  jos van leeuwen 10 februari 2013 · 11:11
  Hallo allemaal, is er iemand die net terug is uit de Harz of er op dit moment nog is? Wij gaan volgende week zondag de 17e weg. Ik zie dat de pistes open zijn. Er valt wel weinig sneeuw. Is er dan nog wel goed te kien?
  Alvast bedankt voor jullie antwoord.
 • maarten62 31-10-14 13:46
  maarten62 31 oktober 2014 · 13:46
  Is er voor het komende seizoen al weer wat gemoderniseerd? Of vergeet de glorie steeds verder?
 • Gast199
  Gast199 31-10-14 14:05
  Gast199 31 oktober 2014 · 14:05
  vergaat natuurlijk.

  welk dorp moet je hebben om zo op de piste te kunnen?

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.