De pijn van het beschadigen van ski's en boards

Rogier op 08 februari 2012· 50 reacties

null
Zelfs onder zo’n fantastisch wit sneeuwdek is het mogelijk om een steen tegen te komen

Iedereen die zijn eigen materiaal heeft, en ik hoop ook zij die spullen huren, kent het gevoel bij het beschadigen van een ski of een board. Je suist lekker de berg af en opeens voel je, en hoor je, een klap. Een steen of iets anders hards schraapt een deel van je belag weg. Een hap uit je mooie ski’s. Het hoort er helaas af en toe bij, maar bij mij doet het altijd pijn, bij jullie ook?

Kom er niet onder uit
Waar gehakt wordt vallen spaanders en waar geskied wordt daar beschadigen ski’s (of boards). Elk jaar raak ik her en der wel eens een steen, hoe beter het seizoen, hoe minder ik oplet en hoe vaker ik hard in aanraking kom met een paar ‘haaienvinnen’, zoals wij hier zeggen. Zeker in off-piste terrein gebeurt het nog wel eens dat een haaievin opeens vanonder de poedersneeuw opduikt. Natuurlijk allemaal geen probleem en er zijn ergere dingen in de wereld maar bij mij doet het pijn.

Band met mijn ski’s
Misschien komt dat omdat ik een band met mijn ski’s heb. Ik ben gek op mijn ski’s, en ik kan er slecht tegen als ik ze beschadig. Hebben jullie dat ook? Zelfs als ik mijn ski’s betitel als ski-cailloux, steen ski’s, nadat ik nieuwere ski’s thuis heb staan doet het mij pijn als ik hard in aanraking kom met een haai. Buiten het feit dat ik het altijd zonde vind van mijn ski’s skiet het ook nog eens heel erg vervelend.

null
Als het niet eigen ski’s zijn, doe je dit dan makkelijker? (Foto: Bas Vernooij)

Huurski’s
Dat geldt natuurlijk voor iedereen die zijn eigen ski’s heeft. Bijna iedereen met eigen ski’s doet er voorzichtig mee en probeert alle beschadigingen zoveel mogelijk tegen te gaan. Echter ik zie veel wintersporters die materiaal huren wel erg makkelijk met hun spullen omgaan. ‘Klunen’ over sneeuwvrije wegen, keihard over stenige pistes knallen en ga zo maar door. Gedrag wat natuurlijk discutabel is, of vinden jullie van niet?

Pijn of niet?
Doet het bij jullie ook pijn als jullie je ski’s beschadigen, of maakt het jullie allemaal niet zoveel uit? Ben benieuwd.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik heb mijn eigen stokken en skischoenen, de ski’s huur ik altijd, maar daar probeer ik gewoon voorzichtig mee te zijn, het is tenslotte een ander zijn spul.

Ik heb mijn eigen board en vorig jaar is er in het depot een enorme diepe kras in mijn belag gekomen. Ik was echt enorm pissig dat ze mijn board hebben beschadigd

mijn nieuwe schoenen zijn beschadigd in de sleeplift baal er goed van!steeds tikt je buurman ertegenaan met z’n schnallen…

Erg zonde

Seriously snow addicted family!

Ik huur mijn ski’s altijd, maar ben er zeker wel voorzichtig mee. Het is toch iets van normen en waarden denk ik. Zie inderdaad ook wel eens mensen in 't dal bijvoorbeeld tot aan de bus skiën, over een pad dat meer steentjes als sneeuw bevat. Je wilt, als je huurt, toch ook een week van je ski’s genieten?!

Heb een paar jaar geleden een stok gebroken (huur); dan zeggen bij de verhuur: "die dingen kosten toch niks, hier heb je nieuwe". Goede service natuurlijk, maar totdat ik beneden was zat ik er wel degelijk mee.

Afgelopen zaterdag deed het nog pijn… Stond in Winterberg iets verder dan de uitgang van een lift, ruimte genoeg in ieder geval. Komt er een onervaren iemand opeens vol van achter op m’n board geknald. Resultaat is een flinke hap aan de zijkant van m’n tail… Ik vraag me zelfs af of dit niet op een reisverzekering te verhalen is?

Hoe dan ook; ik probeer ook altijd mijn spullen zo heel mogelijk te laten, maar het ligt grotendeels aan andere of zij ook zo ook zo met je spullen om willen gaan. Denk aan spullen bij een restaurant/cafe in een rek neerzetten en terugkomen dat je board op de grond ligt, andere skieers die met hun stokken zitten te prikken en strepen achterlaten. Erg erg zonde van je al te dure spul :(

Waar ik niet tegen kan zijn mensen die niets om het materiaal van andere geven gewoon met de skis over je board heen vegen met je skistokken rond staan zwaaien terwijl je je board/skis in je handen heb, echt vervelend zo’n mensen.

Haaienvinnen vind ik ook zuur als zoiets gebeurt maarjah wat je zegt waar geskied word komen krassen,bramen etc op je board/ skis dat gebeurt nu eenmaal

Altijd jammmer, maar kan gebeuren, het is niet anders… bij een (diepe) kras in het belag gooi ik er wat repair in, klaar! Cosmetische beschadigingen boeien me helemaal niets; dat geneuzel laat ik aan de ‘kijk mij’-sneeuwhappers over.

mijn skis en boots zijn om mee te skieën en niet om mee te knuffelen… Maar dat is mijn mening. Goed onderhouden die boel en repareren indien nodig. Gelukkig hebben we epoxy-harsen, base-repair-kits en in veel gevallen is het terugzetten van een staalkant ook vaak mogelijk!

Ik ken de prijs van mijn board en kan er daarom al slecht tegen wanneer skieers bij de lift hun stokken erop zetten. Supervervelend! Zoiezo zijn die stokken erg onhandig. Hoevaak ik mijn ogen heb moeten beschermen tegen die mafklappers is niet te tellen.

@Oscar: daarom leg ik mijn board nooit in een depot. Anderen die bij mijn board kunnen dat zint me echt niet.

Vooral de eerste snee in je board doet zoveel pijn… Maar het blijft een gebruiksvoorwerp en hoe dan ook zal het na een tijd verslijten… Al ben ik wel aan mn boardje gehecht en draag ik er veel zorg voor.
En inderdaad veel skieers die aan de lift staan aan te schuiven en die zo opdringerig zijn dat ze continu over je board/ski’s heen staan te schuifelen of met hun stokken staan te prikken :(

Mieke,

Dat zijn zeker niet alleen skiërs die aan de lift over en tegen je materiaal schuifelen. Laat ons niet weer beginnen met boarders Vs. skiërs… Ik hou van beiden evenveel :)Opdringerige mensen zijn altijd lastig, maar zeker als ze je materiaal beschadigen.

Afgelopen vakantie mijn Board off-piste erg hard geparkeerd op een Rots. Tot op de kern gebroken :(

Gelukkig heeft me board de klap opgevangen is me lichaam redelijk heel gebleven. De emotionele schade was groter dan de blauweplek!

@Rene

Jaren geleden had ik net nieuwe Salomon all-mountain ski’s gekocht a 1500 gulden. Helemaal blij natuurlijk, zat er meteen de 1e vakantie een dikke ‘haai’ onder de poeder, knie zat zowat tegen mijn kin en een stuk van de staalkant was naar buiten gekomen.

Ski’s afgeschreven en ik balen, maar mijn reisverzekering (NSkiV/europeesche) keerde netjes het volle bedrag uit! Je kan het in ieder geval proberen.

nou, dat plaatje is voor mensen die geen idee hebben wat skies waard zijn en hoe lastig het is ze goed te repareren.
als ik mijn skies open haal of die ene kras van een steen hoor word ik helemaal gek, het is zoo vervelend als de mooie gladde onderkant is veranderd in een onderkant vool krassen en gleuven. het doet inderdaad pijn het is erg vervelend als je eigen skies hebt, vooral omdat nieuwe skies jammer genoeg toch aardig prijzig zijn

@Twist, dank voor je antwoord! Ik ben ook verzekerd via een lokale verzekeraar bij de Europeesche. Wellicht toch even proberen dan…

Natuurlijk zijn het je latten, die ervoor zorgen dat je lekker de berg af komt. En soms net wat sneller bij een tijdmeting dan je buurman. Dus vooral snel opvullen/bijkanten en opnieuw waxen, als er wat mee gebeurt.
Zo gemiddeld 1x per twee jaar krijgen de ski’s een verwenbeurt. En als dat niet eer helpt, dan wordt het tijd voor nieuwe. En natuurlijk zoek ik het niet op; een steen kan gebeuren, maar het asfalt oversteken?

Onlangs mijn nieuwe skies uittesten in Winterberg, waar de condities prima waren! Helaas na een dag skien toch moeten constateren dat er een redelijke kras in zit van zo´n meter lang. Niet dramatisch, maar wel jammer!

Vorige week in La Plagne/Les Arcs ging het bijna goed. Tot ik de vrijdag op een fijn stuk offpiste een heel nare rots tegen kwam. Diepe guts uit mijn Burton Custom :-S dat doet me inderdaad pijn! De afdaling was wel erg vet trouwens! :-P

Ben net terug uit chatel , 2 dagen geklim om nog een offpiste stukje te rijden en heb mijn board naar de knoppen gereden.In 2 stukken dus.Daaag boardje van 750,00 euro.

Als men slecht omgaan met andermans spullen dan ben je gewoon een fout en slecht mens. Dan krijg je van mij gewoon een dikke stempel op je harses.
Ik heb een Burton Vapor met heel wat beschadigingen maar deze heb ik eigenhandig allemaal gerepareerd. Een snowboard is fragiel maar goed en makkelijk te herstellen mits men weet hoe.
Je bouwt idd. een band op met het materiaal, onderhoud daarom je spullen goed en stuur 'em af en toe naar een plastisch chirurg. Met materiaal moet je denk ik wel een jaartje of 5 of 6 moeten kunnen doen, maar in veel gevallen heb je dat grotendeels zelf in de hand.

Na 2 weken boarden met mijn wat was een gloednieuw boardje zitten er al flink wat krassen en butsen in het belaag… Heel jammer. Dit jaar maar weer een nieuw board kopen. Kan mijn broertje op mij "oude".
Ik zag in Val Tho inderdaad ook genoeg mensen op gehuurde spullen over een geasfalteerde weg heen glijden. Zo een waar dan net 0.5 cm sneeuw op ligt en allemaal kleine steentjes uitsteken. Dat vind ik echt niet kunnen. Zo ga je toch niet met die dure spullen om?

Stond afgelopen weekend in Winterberg in de rij voor de skilift. Komt er een jongetje (ca 4 jaar, nederlands) aangelopen en stapt op het bord van mn vriend. Maar wij dachten dat hij dat per ongeluk deed, dus reageerde er niet op.
Vervolgens staat hij achterons te wachten samen met zn pa(?). Even later zien we hem een aanloop nemen om nogmaals met zn voet (skischoen) op het bord te gaan staan. We konden het jongetje net optijd tegen houden. Met boze stem aangegeven dat dat dus niet mag. Hij kroop geschrokken weg achter zn pa die zag wat er gebeurde, maar er niets van zei. Het jongetje begreep dat hij niet meer op andermans spullen mag gaan staan, alleen jammer dat hij dat niet van zn pa geleerd heeft, maar van ons…

Gewoon zuinig zijn op je spullen, gehuurd of niet

Ik ken het gevoel, band hebben met je materiaal, skies of snowboard. Toen ik mijn eerste snowboard kocht had ik gelijk de 1e vakantie al een zware beschadiging in zitten, door een “haai” de staalkant kapot. Dit nog wel kunnen repareren en nog een paar weken prima gebruik van kunnen maken.
Vooral in de liften kan ik mij dood ergeren aan mensen die continu op je board gaan staan met de boots, skies of stokken. Vorig jaar een kerel zo’n duw gegeven dat hij viel. VOordat je het weet is je strap kapot en kun je die weer gaan vervangen, is mij al enkele malen overkomen.
Dat mensen met hun huurmateriaal er zo mee omgaan is belachelijk, totaal geen respect.

Als je belag of kanten beschadigen zuigt dat natuurlijk behoorlijk, krassen op de bovenkant interesseert me minder omdat het voor de performance geen fluit uitmaakt. Mensen die zich ergeren of agressief worden omdat je toevallig op de bovenkant van hun latten of board prikt of glijdt kan ik niet begrijpen. Het kan in de liftrijen nu eenmaal druk zijn en daarbij is het soms gewoon onvermijdelijk, je wordt zelf namelijk ook alle kanten opgeduwd of je glijdt een stukje als er wat reliëf is, dat krijg je als een grote menigte door een smalle doorgang moet. Beetje begrip hebben voor elkaar en vriendelijk met elkaar omgaan, dan kom je een heel eind.

Ik betrap mezelf er regelmatig op "au" te zeggen als ik weer iemand over de onbesneeuwde weg zie banjeren. Ik begrijp niet dat mensen zo met spullen om kunnen gaan.

Serfaus

Ik zie bijna iedereen zijn ski’s uittrappen met de andere ski die je nog aanhebt! Dit kan ik echt niet begrijpen dat doe je toch niet? maar ja in de meeste gevallen zijn het gehuurde ski’s

Aja 2 dagen terug in Les Arc kom ik aan de lift en stel ik vast dat de kant helemaal is losgekomen van mijn ski, er is helemaal geen beschadiging te zien en heb ook niets geraakt ofzo, ski is een goed jaar oud hoop dat dit onder garantie valt

null

puure pijn, heb twintips en zie ze zachtjes aan overlijden, ze zijn pas 1 jaar oud…

null

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie