'Prins Johan Friso onder lawine vandaan gehaald'

Rogier op 17 februari 2012· 38 reacties

null
In Vorarlberg zijn veel liften en pistes gesoten vanwege lawinegevaar. Foto: Hans ter Braak

Vandaag is er een lid van de Koninklijke Familie onder een lawine bedolven. De Oostenrijkse krant Krone zegt dat om prins Johan Friso gaat. Hij is tijdens het off-piste skiën (waarschijnlijk op een ski-route) bedolven geraakt onder een lawine. Dankzij zijn lawinepieps of Recco is hij relatief snel (20 minuten) gevonden, zegt de burgemeester van Lech op Vol.at. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is hij nog steeds in levensgevaar. Het zal veel wintersporters niet ontgaan zijn, dat er een hoog lawine risico heerst in de Alpen. Veel sneeuwval en wind hebben voor zeer gevaarlijke condities gezorgd, vaak lawinestufe 4.

null
De locatie waar volgens vol.at het ongeluk heeft plaatsgevonden.

Overlast
Afgelopen dagen waren veel wegen in Oostenrijk gesloten en daarmee waren zelfs enkele dalen van de rest van de wereld afgesloten. Ook heel wat skigebieden zijn slechts deels geopend vanwege het hoge lawine gevaar. Komende dagen zullen skigebieden steeds meer openen, maar naast de piste blijft het levensgevaarlijk. Opletten geblazen.

Waarschuwen
Het Zwitserse SLF waarschuwt voor “Considerable avalanche danger - very treacherous avalanche situation widespread” wat natuurlijk al veelzeggend is. Kijk voor meer uitleg en informatie hier. Maar de gevaarlijkste condities zijn momenteel in Oostenrijk, dat is duidelijk te zien op lawinen.at. Een mix van lawinestufe 3 (gevaarlijk) en 4 (heel erg groot lawinegevaar). Een zeer gespannen situatie dus. In Frankrijk heerst er op de meeste plekken een lawinegevaar 3, daar wordt vooral gewaarschuwd voor windslab lawines.

null
Zeer hoog lawinegevaar in grote delen van Oostenrijk

Komend weekend: Poederstress
Komend weekend zal een gevaarlijk weekend worden in de Alpenlanden. Heel veel mensen zijn op vakantie en velen zullen graag door de poeder willen knallen. Een gevaarlijke combinatie. Omdat de druk voor de eerste sporen hoog zal liggen, zullen veel wintersporters hellingen induiken, die te gevaarlijk zijn. Voor komende dagen is een grote dosis ervaring en kennis nodig om veilig off-piste te gaan. Zomaar onder de omheiningen van een gebied door te skiën is niet verstanding.

Naast de piste: Off-Piste
Het kan niet vaak genoeg herhaald worden, maar elke meter naast de piste is off-piste. Zeker tijdens gespannen situaties zoals nu, is elke meter naast de beveiligde pistes onveilig. Even snel een spoortje naast de piste trekken is erg af te raden, ook als anderen het doen. Wees verstandig en blijf op de piste als je niet de kennis, ervaring en materiaal hebt om veilig off-piste te kunnen skiën.

Genieten op de piste
Ik zou iedereen die niet voldoende kennis en ervaring heeft, afraden om naast de pistes te skiën komende dagen. Met deze condities is heel veel kennis nodig. Laat anderen doen wat ze willen, en doe niet zomaar mee met onbekenden (je vertrouwt een onbekende toch niet je leven toe?). Heb je wel voldoende ervaring en kennis, laat je niet meenemen in de poederstress (wie lang leeft kan heel veel poeder-skiën). Heb je geen kennis en wil je toch absoluut naast de piste skiën? Huur dan een gediplomeerde berggids in.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Las het op nu.nl. Wel goed dat ie een pieper bij zich had. Hij moest wel gereanimeerd worden blijkt.

Waarom ga je dan ook offpiste als je weet dat er een enorm risico is op lawines? Hoop verder wel dat ie 't goed maakt.

Ojee, dat wordt weer één en al drama op tv vanavond. Wat als het Jan de Groenteman was geweest? Maar hieruit blijkt wel weer, zelfs Friso met al z’n voorlichters en mannetjes om hem heen kan een halve meter vers poeder niet weerstaan.

Dat is niet zo slim om met lawine gevaar toch off-piste te gaan…Hopelijk hersteld hij snel en heeft hij hiervan geleerd…

Dat is niet zo slim om met lawine gevaar toch off-piste te gaan…Hopelijk hersteld hij snel en heeft hij hiervan geleerd…

misschien omdat hij prins is dat hij wat meer mag permiteren zekers… overal staat het dat het op deze moment levensgevaarlijk is doe het dan niet, moeder natuur is nog steeds de sterkste… hopelijk komt hij erdoor en heeft hier een les uitgeleerd

Je gaat toch ook niet offpiste skien als het lawinegevaar zo hoog is.
Dat is wel het onheil over jezelf afroepen naar mijn mening.

Het ongeluk is in het dorp gebeurt. Zie:
http://www.zie.nl/video/algemeen/Prins-Friso-in-levensgevaar…
Ik zou daar niet snel een lawine verwachten.

@ Paul E: Volgens het bijschrift zijn dit foto’s van gisteren.

Click. Click. Peace

tis al niet slim om off piste te gaan met lawine 4 maar ook nog zonder 3 eenheid :s

Het is arrogant om te denken dat je het van de natuur wel kunt winnen, maar het zal je man, vader, zoon of broer maar zijn…sterkte!

Gelukkig dat hij toch zo’n lawinepieps meehad.
Ik zag daar onlangs nog een interessant nieuwsbericht over op de Zwitserse televisie (SF). Blijkbaar werken niet al die lawinepieps even goed (tenminste wanneer er op een beperkte oppervlakte 2 of meer mensen bedolven zijn onder een lawine). http://www.kassensturz.sf.tv/Nachrichten/Archiv/2012/01/24/T…

Maar het blijft uiteraard nog steeds vele malen beter dan geen lawinepieps :)

jammer genoeg had hij nog niet zo’n mooie airbag.

@ Koen: hoorde op 1 Vandaag dat hij die Pieps niet zelf bij zich had maar één van zijn "begeleiders"…

Droevig dat sommigen hier meteen hun oordeel klaar hebben op basis van onvolledige informatie. Is een menselijke coping-strategie om gevaar en angst te bezweren: ‘was mij niet gebeurd, zal mij niet gebeuren’. Zijn situatie klinkt overigens weinig hoopgevend, dubbeltje op zijn kant.

De beelden van Zie.nl kloppen niet, het was in het gebied Liezen-Zugertobel, achterin het skigebied. Daar komen geen auto’s en zijn geen huizen

En laat iedereen zich hier a.u.b. terughoudend en respectvol gedragen, ondanks de evt. domheid van de prins!!

Ik leef heel erg met de familie mee en veel sterkte!
Ik vind het persoonlijk wel dom van hem.Zelfs als je veel ervaring hebt heb je evenveel kans op een ongeluk als geen ervaring

@Koen,

die test die je linkt heeft nogal wat kritiek gekregen. De opzet van de test zou niet deugen.

Voor alle mensen die off-piste willen gaan is een cursus bij het SSC een must en dan een goede 3 eenheid kopen en dan pas off-piste skieen. Welke 3 eenheid je zou moeten kopen leer je ook bij de cursus en de trainers zullen je graag adviseren. 1 tip: koop absoluut een 3 antenne pieper 1 en 2 antenne piepers zijn voor zeer getrainde mensen en dat worden wij laaglanders nooit.

‘Het gebruik van je verstand is het belangrijkste van je uitrusting’

Uiteraard hoop ik het beste voor prins Friso en dat hij er zo goed mogelijk van afkomt.

Freeheelrider

Heb ooit het genoegen mogen hebben om met Friso te mogen golfen: aardige, integere, intelligente vent. Een echte sportman en gentleman.

Onbegrijpelijk dat hij ondanks alle entourage (=adviseurs) die de Koninklijke familie heeft, off-piste is gegaan bij lawineniveau 4, ook met pieper etc. Kan alleen maar een grove inschattingsfout van de entourage zijn!

Net zo onbgrijpelijk als destijds Willem-Alexander met zijn crash in zijn Volvo op de Duitse Autobahn. Een Kroonprins mag niet meer zelf autorijden, zijn rol voor de natie is te belangrijk. Het verkeer op de weg is te risicorijk voor voor personen die zo belangrijk zijn. Een hoogopgeleide beroepschauffeur is mi. de enige die dit soort personen mag rijden!

De Koninkljke familie staat helaas voor hen in het voetlicht, elke kleine onvolkomenheid wordt uitvergroot, opgeblazen, gedramatiseerd. Ze betalen een hoge prijs voor hun privileges.

Ik kan ongelooflijk goed begrijpen dat Friso graag een wellicht door hem al tientallen malen gevolgde skiroute af wilde gaan, ook hij zou daar kunnen genieten van het pure genot van een first track. Dit seizoen had hij echter behoed moeten worden voor het risico, juist door zijn entourage. De omstandigheden dit jaar zijn echt extreem!

Ik kan alleen opmerken dat dit vreselijk is voor alle betrokkenen en dat ik van harte hoop dat Friso snel en vooral volledig herstelt!

Voor wie graag off piste gaat, maar onvoldoende kennis heeft om zelf een verantwoorde inschatting te maken van het lawine gevaar (en dat geldt voor verreweg de meesten !!) zijn de eerste dagen na een dik pak verse sneeuw inderdaad vaak moeilijk. Je ziet overal in het gebied skiërs door de verse sneeuw stuiven, en steeds meer sporen overal verschijnen. Ook als er stevig gewaarschuwd wordt voor aanzienlijk of hoog lawinerisico.
Best moeilijk om dan je verstand de voorrang te geven en voor veilig te kiezen !
Eventueel "compromis" kan zijn een leraar/gids te huren, voor een paar uur poederles of poederen(op volgens skischool/gidsenbureau veilige hellingen) .

En ja, ik zeg het misschien vaak. Pieps is een must. Maar als die pieps ertoe leidt dat je je risicogrens een stuk opschuift is het valse veiligheid.

Goede post Jaap, helemaal met je eens.

Click. Click. Peace

prins of geen prins iedereen maakt wel eens een fout alleen het probleem is dat de een, een wat grotere maakt als de desalniettemin blijft het zuur,onze gedachten gaan naar de familie sterkte toegewenst

Precies Jaap! En soms baal je even dat je zelf besloten hebt om niet te gaan en dan vanuit een lift overal sporen ziet lopen, daar waar jij besloten had dat het te risicovol was…maar dan denk ik er achteraan: ik wil heelhuids thuiskomen en op de piste kan je ook fun hebben.

mama on a mission in the snow

In feite maakt iedereen dezelfde fout.
Alleen de gevolgen zijn niet voor iedereen hetzelfde.

Blind een helling in duidekn en dan wel of niet in een lawine terecht komen heeft niet te maken met een grote of kleine fout. Maar met puur geluk…

*duiken

Niet slim wat ze hebben gedaan. Maar ik hoop wel dat hij er goed vanafkomt!! Sterkte man!!

Vraagje als beginnende skier die volgende week naar de Franse Alpen gaat: In hoeverre is er lawinegevaar als je op de piste blijft?

Verwaarloosbaar klein.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie