Test Thermisch Ondergoed

martijn op 22 februari 2012· 40 reacties

null
Sandra tijdens het testen van X-Bionic shirt tijdens het toerskiën, een extreme activiteit die een ideale testomgeving bleek.

Onder moderne skikleding moet vaak een laag thermokleding gedragen worden. Thermokleding is de eerste kledinglaag die direct op het lichaam gedragen wordt. Dit ondergoed heeft een belangrijke functie, namelijk het lichaam op de goede temperatuur houden. Thermokleding is speciaal ontworpen om overtollig transpiratievocht naar een volgende kledinglaag af te voeren en daardoor de huid droog (en warm) te houden. Er is veel keuze in Thermokleding. Wij hebben verschillende merken getest. Onze ervaringen.

Wat is thermokleding.
Thermokleding heeft zoals hierboven geschreven een belangrijke functie en dat is de lichaamstemperatuur zo constant mogelijk op de goede hoogte houden. Niet te koud maar ook zeker niet te warm. Dit om het gewoon aangenaam te hebben, maar ook om zo sportprestaties mogelijk te maken. Verschillende fabrikanten gebruiken verschillende materialen en technieken voor thermokleding. Voor elke wintersporter kunnen de eisen anders zijn. De een is kouwelijk en wil voornamelijk een zo warm mogelijke laag onderkleding terwijl de ander juist kleding wil die prestatiebevorderend werkt. De één wil een zo technische mogelijke en strakke snit en de ander wil juist een wat lossere snit. Gelukkig is er voor iedereen wat wils.

null
Om een hele dag te skiën is goede thermokleding van groot belang. Om het niet te koud te hebben in de lift en niet te warm tijdens het skiên.

De test
Zoals bij andere testen van wintersporters.nl (bekijk ook onze skisokkentest in het Wintersporters Magazine) is gebruiksgemak het belangrijkste testcriterium. Hoe voelt en werkt het in de praktijk, want daar gebruiken we de spullen. Dit is dus geen laboratorium-test. Al het ondergoed is door meerdere personen getest (dames en heren), de kleding is allemaal minstens tien keer gewassen en gebruikt in verschillende temperaturen (van -25 tot + 10). We hebben getest tijdens actief sporten (toerskiën) en rustigere activiteiten (skiën en boarden). Toerskiën is een zeer goede test vanwege de warmte tijdens het omhoog lopen en kou tijdens de afdaling. We hebben gekeken naar draagcomfort, geurtjes, temperatuurregulatie en hoe snel de kleding droogde. Ook hebben we op de looks van de kleding gelet.

X-Bionic
X-Bionic is anders dan andere thermokleding merken. X-Bionic wil tijdens de inspanning het lichaam helemaal niet droog houden. Overtollig transpiratievocht afvoeren, dat wel. Maar echt droog houden, nee. Volgens X-Bionic zweten wij namelijk niet voor niets. Daar zit natuurlijk wel wat in. X-Bionic werkt met reliëf in de kleding waardoor de het ondergoed niet overal op dezelfde manier de huid raakt. Verder gebruikt X-Bionic ook gebruik compressie voor prestatieverhoging.

null

Geteste modellen X-Bionic: Shirt Long Sleeve Turtle Neck, Energy Accumulator (Women/Men)

Het eerste wat je merkt als je X-Bionic aantrekt is dat het strak zit. Strakker dan andere merken. Je voelt dat je de kleding aanhebt. Dat komt voornamelijk vanwege de compressiezones. Door op bepaalde plekken druk uit te oefenen op de spieren, stabiliseert deze kleding de bloedvaten en zorgt het voor minder trillingen. Hiermee presteer je beter volgens X-Bionic. Het is persoonlijk of je dit prettig vindt zitten. De meeste testers vonden deze sportieve snit een groot pluspunt. Verder ziet de kleding er zeer technisch uit, een coole en stoere look, maar misschien niet de ideale ‘après-ski’ outfit. Tijdens het sporten is X-Bionic ideaal. Het lukt deze shirts inderdaad heel erg goed om de lichaam goed op temperatuur te houden. Het niet afvoeren van transpiratievocht klonk op het eerste gezicht nogal apart, maar de dunne laag zweet die bij X-Bionic op het lichaam blijft geeft helemaal niet het gevoel nat te zijn. Eenmaal gestopt met de inspanning of in de stoeltjeslift voelt het lichaam gewoon droog aan. Mede omdat het reliëf in de stof ook voor stilstaande lucht zorgt, voelt de onderkleding na het sporten (en flink zweten, ook getest met toerskiën en langlaufen) nog lekker aangenaam warm. Verder legt X-Bionic uit dat door het gebruik van zogenaamde ‘Expensionribs’ de ellebogen en knieën ook als zij volledig gebogen zijn, en stof dus uit elkaar getrokken wordt, nog steeds goed geïsoleerd zijn. Ook dit bleek te kloppen tijdens het testen. De kleding van X-Bionic is kostbaar en daarmee vooral geschikt voor (winter)sporters die vaak technische kleding dragen. Het ondergoed van X-Bionic is onze aanrader.

Conclusie: X-Bionic is niet goedkoop, maar de kwaliteit is er naar. Het product werkt en is bedoeld voor de actieve sporter die prestaties belangrijk vindt. Zeker geen casual shirt. De aanrader voor actieve (winter)sporters. Voor ons de testwinnaar.

Shirt Long Sleeve Turtle Neck dames en heren € 129,95
Energy Accumulator dames en heren € 135,95

Odlo
Odlo is een grote naam in de wereld van thermo-ondergoed. Het merk heeft een naam hoog te houden en dat hebben ze ook gedaan in onze test.

null

Geteste modellen: Pants ¾ EVOLUTION WARM, shirt l/s EVOLUTION WARM (Men Women)

Al bij het aantrekken van de Odlo shirt en broek was het duidelijk; de kleding zit lekker en je voelt het eigenlijk niet op je lichaam. Dit in tegenstelling tot X-Bionic die je wel duidelijk voelt. Ondanks de ‘warm quality’, die wij getest hebben, dus het dikkere ondergoed, vergeet je meteen dat je het ondergoed aan hebt. Het sluit heel goed aan op het lichaam. Dit is dus een zeer positief punt. Het shirt is een zeer technisch sportshirt dus eveneens niet de ideale après-ski kleding. Odlo ondergoed gebruikt speciale zones om al dan niet sneller transpiratievocht af te voeren op de plekken waar je veel transpireert of juist om het lichaam warmer te houden. Dit werkt prima, tijdens het sporten blijf je goed droog en het shirt houdt je prima warm. Op de functionaliteit is niets aan te merken. Volgens Odlo zijn de naden compleet ‘plat’ dankzij een speciale 3D weef-techniek, dit klopt wel, maar een aantal testers voelde de naden rond de hals, zonder dat dit echter problematisch was. Iets om even op te letten tijdens het passen. Kortom een shirt en broek om bij veel sporten en zeker bij het wintersporten met veel plezier te dragen. De 3/4 broek heeft precies de goede maat om te dragen met skischoenen en skisokken, iets dat niet altijd het geval is. De warm Quality is al lekker warm, maar voor koukleumen bestaat ook de X-warm, ideaal voor de koudste dagen of voor koukleumen.

Conclusie: Odlo is op zeker gokken, prima kwaliteit voor een prima prijs. Met kleding die je niet op je lichaam voelt. Gewoon goed.

Pants ¾ EVOLUTION WARM , dames en heren € 59,95
Shirt l/s EVOLUTION WARM dames en heren € 64,95 (lange mouwen) of € 59,95

Smartwool
Smartwool ondergoed bestaat voor honderd procent Merinowool. Het gebruik van dit natuurproduct heeft een aantal voordelen. Ten eerste het feit dat het veel minder snel geurtjes afgeeft dan kunststofkleding. Veel mensen vinden Merionowol producten ook ‘lekkerder’ dragen dan kunstofondergoed. Ook voelt het als het nat is geworden van transpiratiezweet vaak wat minder klam en kleverig aan dan ander thermisch ondergoed. Om meteen duidelijkheid te geven over het ‘kriebelen’, want daar denk je toch aan als je aan wol denkt: Merinowool kriebelt absoluut niet. Dit komt omdat de haren van het Merionschaap veel langer zijn dan van ‘gewone’ schapen. Hierdoor steken er minder haartjes uit het gesponnen draad. Heel soms komt het voor dat bij de eerste keer dragen kleding van Merionowol een heel klein beetje kriebelt door wat restjes wol, een keertje binnenste buiten wassen en dat probleem is opgelost.
Verder heeft Merinowol van nature goede ademende eigenschappen en werkt dit natuurlijke materiaal beter samen met de huid dan synetische stoffen. Ook is Merinowol van nature natuurlijk een goed isolatiemateriaal en is het niet snel te warm als het warm is en isoleert het warmte goed als het koud is.

null

Geteste modellen Midweight Zip T Midweight Hoody Midweight Bottom (Men Women)

De snit van de Smartwool kleding is minder technisch dan de andere geteste merken, althans het zit minder strak. Het is persoonlijk of je dit prettig vindt. Smartwool shirtjes zijn daardoor zeker meer geschikt om mee op een terrasje te zitten. Maar door deze lossere snit wordt transpiratievocht wel minder snel van het lichaam afgevoerd, de kleding heeft een meer casual look. Verder zit het ondergoed erg aangenaam en is erg warm (maar niet te bij warmte). Ideaal voor de koude dagen. Het grootste pluspunt van de smartwool shirtjes is dat deze ondanks de antibacteriële behandeling van het andere geteste ondergoed zonder Merinowool, echt duidelijk langer fris blijft ruiken. De tights die we van Smartwool testten blonken uit in hun warmte, dit waren duidelijk de warmste broeken van de test die op de koude dagen dit seizoen uitkomst brachten. De Men’s en Woman’s midweight hoody is een lekker shirt die wij beter geschikt vonden als tweede laag dan als eerste laag, of het moet erg koud op de pistes zijn. De capuchon is ideaal voor de koudste dagen en om onder een helm te dragen. Een lekkere dunne trui die op erg koude dagen zijn dienst bewijst. Weinig testers hadden zin om dit shirt aan het eind van de dag uit te trekken. Evenals de andere smartwool producten heeft dit shirt een iets meer casual look dan de andere geteste producten.

Conclusie: Smartwool is ideaal voor iedereen die geen strakke kleding wil en die een zeer comfortabele stof op het lichaam prefereert. Evengoed een shirt om gewoon lekker aan te hebben alsmede een hoogwaardig sport-shirt. Voor veel wintersporters een goede keus. Het feit dat deze shirtjes minder snel ‘geuren’ is een enorm pluspunt.

Midweight Zip T dames en heren 79,-
Midweight Bottom dames en heren > 69,95

Craft
Craft is net als Odlo een grote naam in thermisch ondergoed. Ook dit is niet voor niets. Craft maakt technisch goed ondergoed in verschillende diktes voor warm, koel en koud weer. Wij waren vooral te spreken over de Pro Zero serie die zeer goed temperatuurregulerend werkt.

null

Geteste modellen: Pro Zero Xtreme Zip tutrle neck, Layer 1 Warm Crewneck (Women Men), Layer 1 Warm Knicker (Woman / men)__, Zero Xtreme Knicker (Woman / men)

In de Pro Zero serie van Craft gebruikt het merk een holle fiber die tegen de huid aanzit. Hiermee zorgt de onderkleding voor snel vochttransport tijdens zweten en warmte als het koud is. Deze kleding is daarmee zeer breed inzetbaar en dat beaamde alle testers. Vooral tijdens zware lichamelijke activiteit in erg koud weer kwam Craft Pro Zero positief naar voren. Evenals de geteste Odlo kleding is deze Craft Pro Zero licht en heb je nauwelijks door dat je de kleding aan hebt. Een positief punt. De Pro Zero kleding is duidelijk ondergoed en daarmee niet ideaal om zichtbaar te dragen. De koukleumen vonden het Pro Zero op de koudste dagen aan de koele kant.

In tegenstelling tot de Pro Zero Xtreme serie is de Warm Collection ondanks de technische look en snit duidelijk beter casual te dragen en heeft zelfs enkele modellen met al dan niet stoere of mooie looks. De warme collectie is goed warm maar niet overdreven en had een zeer goede snit. Ook bij Odlo zijn de 3/4 broeken de goede maat.

Conclusie: Craft is goed, en de Pro Zero serie is fantastisch, deze reguleert de temperatuur heel erg goed. De verhouding Prijs kwaliteit is heel erg goed. Craft is een heel goede keus. De warme variant is warm maar niet overdreven (te koud voor koukleumen). De meer casual look van ‘Warm Collection’ is een groot pluspunt. De Pro Zero extreem heeft volgens ons de beste prijs kwaliteit verhouding.

Pro Zero Xtreme Zip tutrle neck, dames en heren € 54,95
Layer 1 Warm Crewneck dames en heren € 65,-
Zero Xtreme Knicker (Woman / men) € 39,95
Layer 1 Warm Knicker €47,-

Kruidvat technisch ondergoed
Het lijkt mooi: voor amper een tientje per kledingstuk technisch ondergoed. Maar het blijkt dat simpelweg kunststofkleding niet meteen thermisch ondergoed is. Helaas was geen enkele tester te spreken over de kwaliteit van het Kruidvat ondergoed. Ten eerste waren bij alle mannen de armen te kort. Veel testers klaagden over harde naden (onder de oksels). Ook droogden deze shirts duidelijk minder snel dan de andere modellen. Verder begonnen de shirts al na een paar keer gebruik snel onaangename geuren te verspreiden. Maar ondanks deze negatieve kritiek was iedereen het erover eens dat dit ondergoed nog altijd veel beter en effectiever is dan een katoenen shirt. Een oplossing voor mensen die maar een paar dagen per jaar op de piste staan. Prijs: 10-15 euro per kleding stuk. Prijs shirt € 7,49 Prijs broek € 7,49.

Conclusie: Prima voor een keertje. Mensen die vaak op de ski’s staan en/of sporten: kijk verder. De prijs is natuurlijk erg laag. Altijd beter dan katoen.

martijn
begon in 2002 deze website. Later was hij verantwoordelijk voor inhoud, techniek en de indeling.

Plaats een reactie

Gesponserde test?

Inderdaad aub geen (gecamoufleerde) reclame op deze site; dat is het begin van het einde…

Waarom zit het merk Falke hier niet bij? Hebben een super lijn met thermo producten. In mijn optiek de beste.

Waarom testen jullie bijna nooit de artikelen van Decathlon?

@ Stephanie, MHJ deze test is op geen enkele manier gesponsord.

Click. Click. Peace

Mijn tip: Helly Hansen. Ik board hier al jaren in en het bevalt prima. Daarbij is de prijs/kwaliteit verhouding zeer goed, aangezien dit ieder jaar wel bij de Perry in de aanbieding is.

Waarom zou dit een gesponsorde test moeten zijn? Komt op mij redelijk objectief over. Zelf ben ik erg tevreden met mijn € 7,50 Perrysport shirts, maar ik kan mij voorstellen dat voor de iets veeleisender wintersporter dit een waardevolle test kan zijn.

Waarom niet de shirts van Icebreaker getest? Zeker een grote naam en ook 100% merinowol. Prijs ligt lager dan smartwool.

…uuuuuhm, de test is niet gesponsord, dus ik denk niet dat het budget toereikend is om tientallen merken uit te proberen…Maar wel leuk en praktisch getest!

zie de site van under armour.eu
ben er heel tevreden over

Eerste week van februari heerlijk geboard met mijn Hema thermo onderkleding…

Ik heb thermisch ondergoed van Quechua gekocht (16 euro voor bovenstuk en 15 voor de broeken). Beide hebben me met temperaturen van -20°c warm gehouden. Die hier werden getest zullen wel beter zijn maar prijs kwaliteit zijn die van decathlon voor de meeste voldoende.

Ik ben zelf ook erg tevreden over mijn Helly Hensen set van de Perry. Wel betere kwaliteit en pasvorm dan de allergoedkoopste, en nog steeds betaalbaar.

@TuurDS Bij een test zoals deze heb je natuurlijk altijd merken die niet aan bod komen. Het is erg onpraktisch om een volledige test van alle varianten thermoondergoed te doen.

Overigens vind ik het jammer dat er vaak mensen zijn die zodra er een test of review verschijnt meteen gaan roepen dat er wel een commerciële insteek achter moet zitten. Ik heb er het volste vertrouwen in dat de jongens hier neutraal mee om gaan.

Wel is het zo dat de kritische noot wat mij betreft een beetje ontbreekt, er wordt vrijwel alleen positief gesproken over de producten.

Hema?
die hebben een speciale lijn voor ski-thermo ondergoed met merinowollen delen afgewisseld met kunststoffen delen.
Het zit prima, is wel een beetje rechttoe rechtaan, maar ik vind het fijner zitten dan mijn craft spullen.
Het lekkerst vind ik Brynje (http://www.brynje.no/) dat zit echt als gegoten en houd me warm als het koud is, maar koelt als het warm is…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Nuttige en leuke test.

Leuke test zeg! 5 Verschillende merken is toch een goeie test! Het is niet te doen om alle thermoshirts goed te kunnen testen. Zo lang duurt de winter niet :P

Maar die X-Bionic valt me dan toch tegen in de review kwa prijs/prestatie. Gezien de prijs/kwaliteit van Craft.

Mis toch echt Mons Royal! Veruit het mooiste merk nu verkrijgbaar!

Hier nog iemand die tevreden is over de Hema lijn ;) Zoals in de test al aangegeven staat, ga ik niet te dure thermospul kopen voor die 3/4 keer per jaar :)

Ik krijg eerder het idee dat hieronder mensen staan die bij de Hema of bij Helly Hansen werken en zo hun producten onder de aandacht willen brengen…

Ik gebruik al jaren X, daarvoor Falke, en ja, het kost wat, en daarom doe je er ook jaren mee :)

eh…sorry…‘hierbóven’ , niet ‘hieronder’ ;)

X-bionic. Geen betere. Sokken ook top.
Eenmaal aan wil je niets anders en voor actieve sporter geen betere.

Hema thermo ondergoed, doet t prima hoor. Ik heb ook Odlo, maar ze doen hier niet voor onder!

Craft longsleeve-shirt (geen idee welk type, 40 piek bij de perry) vind ik prima. Ook een longsleeve thermo van Hema van een paar jaar terug (20-), maar die is kouder en plakkeriger (yek) bij transpireren, zit geen wol in overigens

Draag zelf altijd een lekker shirt en broek van icebreaker. Dat is 100% merinowol en draagt perfect.
Zit niet zo strak als technisch ondergoed, maar dat vind ik nou juist erg prettig.

Het is natuurlijk onmogelijk alle thermo te testen, maar er is nog een hele markt tussen thermo van rond de 50 euro,en goedkope synthetische spullen van het kruidvat.

Het is natuurlijk onmogelijk alle thermo te testen, maar er is nog een hele markt tussen thermo van rond de 50 euro,en goedkope synthetische spullen van het kruidvat.

Aan iedereen hierboven , de Hema heeft prima spul maar als je X-Bionic gedragen hebt merk je echt wel verschil! Voor mij niets anders meer.
Ja, het is een hoop geld maar kwaliteit heeft een prijs!!

Aan iedereen hierboven , de Hema heeft prima spul maar als je X-Bionic gedragen hebt merk je echt wel verschil! Voor mij niets anders meer.
Ja, het is een hoop geld maar kwaliteit heeft een prijs!!

Aan iedereen hierboven , de Hema heeft prima spul maar als je X-Bionic gedragen hebt merk je echt wel verschil! Voor mij niets anders meer.
Ja, het is een hoop geld maar kwaliteit heeft een prijs!!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie