Tweede week voorjaarsvakantie, hoe was het?

Rogier op 04 maart 2012· 22 reacties

null
Hoe was jullie voorjaarsvakantie?

De tweede week voorjaarsvakantie zit er ook al weer op. Voor veel Nederlanders en Belgen is het wintersportseizoen ten einde. Sommigen gaan nog een keertje extra, maar de voorjaarsvakantie is toch wel ‘de vakantie’. Wie is er net terug, waar vandaan? en hoe was het?

Warm Afgelopen week was een bijzondere week. Het was warm, heel warm. Bij mij in de uurt zag ik evenveel fietsers in korte broek op de fiets als auto’s met ski’s op het dak. Temperaturen die we normaal alleen pas in april meemaken. 's Ochtends waren de pistes goed, maar 's middags werd het niet te papperig? Hadden jullie veel last van de warmte?

null
's ochtends strakke pistes, en 's middags?

Genoeg sneeuw Er lag in ieder geval genoeg sneeuw? In de meeste gebieden ligt nu namelijk meer dan genoeg sneeuw. Alleen Zuid-Tirol blijft wat achter. Wie was er in Zuid-Tirol afgelopen weken?

Nog een keer? Voor wie was dit de laatste (of enige) wintersport vakantie van het seizoen? Wie gaat er nog een keertje dit seizoen?

Kortom, hoe was jullie wintersportvakantie? Ik ben benieuwd

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Wij zijn gisteren thuis gekomen van een heerlijke week wintersport! Tiroler Zugspitze Arena!!!

Jack

Net terug uit St. François. Meer dan genoeg sneeuw, prachtige condities. Halverwege de week wel erg warm onderin, maar op de noordelingen en de hoger gelegen pistes was het prima skieen. Genoeg mensen gezien in tshirts op de piste en op het terras, heerlijk!

Tweede helft van de week nog een paar dagen Tannheimer Tal meegepakt. Sneeuw was inderdaad 's ochtends hard en 's middags pap. Echter, als we 's middags een gebied met voornamelijk noorderhellingen opzochten was het tot laat in de middag prima skiën! We hebben een paar heerlijke dagen gehad, nu op naar het voorjaar!

Zijn gisteren teruggekomen uit Ischgl. De hele week zon gehad, wel beetje warm aan het einde waardoor de sneeuw wat papperig werd. Maar verder was het prima skiën. Gelukkig ligt het skigebied vrij hoog, zodat de sneeuw over het algemeen nog best goed bleef. 's Morgens waren de pistes wel erg ijzig, maar zodra de zon erop scheen, was dat over. Ook met de drukte viel het redelijk mee. Sommige liften moet je op bepaalde tijdstippen mijden, maar als je het gebied goed kent, kun je de drukte prima omzeilen. En gewoon 's morgens als eerste bij de gondel aankomen, dan ben je de grote drukte voor…

Ondanks de hoge temperaturen, het was echt een geweldige week.

Gisteren (zeer laat door flinke drukte) thuisgekomen van een weekje Fiss Oostenrijk. Begin van de week was goed te doen met goede sneeuwcondities,vooral de hoger gelegen pisten.
Vanaf dinsdag liepen de temperaturen enorm op waardoor de condities hollende achteruit gingen. Uiteraard werden de dalafdalingen eerst papperig,maar vanaf 11.00 u s,ochtends werden ook de hoogste pisten halverwege de week erg slecht met halverwege de dag enorme hopen en bulten. Ook de aanwezigheid van de grote drukte in het gebied speelde hier erg in mee.
Nadeel van de hoge temperaturen was ook het feit dat er een sterke toename van lawines was; heb zelden zoveel kunstmatige lawine manipulaties gezien en gehoord als afgelopen week. Dat dit niet overdreven was,bleek wel uit het feit dat wij rond 17.00u (pistes waren net vrij van skieers) vanuit onze hotelkamer twee aanzienlijke lawines naar beneden hebben zien komen van ong. 30x150 meter. Voor diegenen die het gebied kennen; naast de zwarte ‘‘kamikaze’’ afdaling. Gevolg: alle rode afdalingen in een wijde kring om het lawinegebied compleet afgesloten de gehele week.
Door deze omstandigheden hebben wij maar de pisten aan de noordzijde opgezocht waar de omstandigheden nog redelijk te doen waren.

Tot 14.00 uur goede sneeuw tot dal, na 14.00 uur alleen boven geweest in Serfaus-Fiss-Ladis. Schitterend weer, wel wat te warm beneden 1500 meter. Nog 1 puntje: het was erg druk op de pistes en bij de gondels in Fiss, 30-45 minuten in de rij vanaf 9.00 uur. Verder prachtige 10 dagen gehad.

@ Jan; ‘alle rode afdeingen in een wijde kring compleet afgesloten’ Goh Jan, dan was ik zeker in een ander gebied. Ik heb ook verschillende lawines gezien in SFL, al dan niet met gas opgewekt. Maar ‘compleet afgesloten’ is erg overdreven.

Wij zijn helaas deze voorjaarsperiode niet op wintersport geweest. We zijn in de kerstvakantie 2 weken geweest en gaan met Paen nog 4 dagen. We kunnen het niet laten…En anders duurt een jaar wel erg lang.

Net terug uit Ellmau. Was er super warm boven op de Hartkaiser (1555m)12,5 graden. In de ochtend goede pistes in de middag papperig en veel hobbels. Wel een SUPER GEBIED

Wij zijn naar Wallis in Zwitserland geweest. (Aletsch Arena)
We hebben prachtig weer gehad. Vanaf zondagmiddag hebben we geen wolkje meer gezien.
De sneeuw werd in de middag wel wat papperig, maar doordat er zo’n grote hoeveelheid lag was het nog goed te doen. In de middag werd het wel erg warm, erg zweten in je warme skikleding.
Dit was onze enige wintersport vakantie, we kunnen er weer een jaar op teren!

Ik hoorde vandaag mensen die ook in Wallis waren die afgelopen week in bikini op hun terras hebben gezeten. En als ik er de webcams van Oostenrijk op nakijk is het onwaarschijnlijk hoe fel het sneeuwdek gesmolten is op 7 dagen tijd :(

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

@Jan Misch keer de skiroute Kamikaze en hooguit Kerbodenabfart maar meer niet. Het complete gebied afgesloten heb ik alleen met de kerst en oud en nieuw 2011/12 1 dag meegemaakt maar met voorjaarsvakantie 2012 niet

JAB

Net terug uit Kirchberg. Echt een top week gehad, eerste drie dagen nog wat sneeuw en bewolking gehad daarna heel lekker weer, zon en rond de 13 graden. In het begin van de week was de sneeuw erg goed later werd het door het warme weer wel papsneeuw / bugel pistes

we zitten nu in de bus vanuit Finkenberg richting Nederland. Was een schitterend weertje hier. Met 14 graden “iets” te warm voor wintersport. Was aan de kwaliteit van de pistes niet zo te merken overigens. 's ochtends uitstekend 's middags nog dik voldoende. Afgelopen dagen mooie afdalingen gemaakt in Rastkogel / Hintertux jammer dat de mini ski voorbij is. Kijken nu alweer uit naar volgend jaar.

Zaterdag terug gekomen van een lekkere week Serfaus, Fiss en Ladis. De aankomst was drama voor iedereen die over de Fernpass kwam. Achteraf hadden we dus geluk dat we door de tunnels gingen. De zondag en dinsdag waren de minste dagen. De rest was goed tot zeer warm (donderdag en vrijdag). De sneeuw was op die dagen al om 11.30 uur op 2.000 meter minder. Niet vaak mee gemaakt. Maar als dat het ergste is…

@Jan Je hebt gelijk. Wij zaten in Serfaus en konden makkelijk naar de Massner. Volgens mij was de route "bovenlangs" Serfaus-Fiss afgesloten vanaf donderdag middag. Vanaf de Königsleithbahn moest je volgens mij direct een dal afdaling maken.

Op zaterdag 17 maart vertrekken wij weer richting de sneeuw om een heerlijk weekje te skien. Bestemming nog onbekend… (tips altijd welkom)

S-F-L

@ Jan; ‘alle rode afdeingen in een wijde kring compleet afgesloten’ Goh Jan, dan was ik zeker in een ander gebied. Ik heb ook verschillende lawines gezien in sfl, al dan niet met gas opgewekt. Maar ‘compleet afgesloten’ is erg overdreven

@S-F-L

Als je eens de moeite had genomen om goed mijn tekst door te lezen dan had je mogelijk begrepen welke afdalingen ik bedoelde. Om het je wat makkelijker te maken(mocht je het terras van de Hexenalm beter kennen dan het gebied…) zal ik hieronder even vermelden welke pisten daadwerkelijk afgesloten waren na de (al dan niet kunstmatige opgewekte) lawines.

Vanaf Mittl. Sattelkopf
Jochabfahrt (rood)
Kerbbodenabfahrt (rood)

Vanaf Zwölferkopf
Kamikaze (zwart)
Direttissima (zwart)

Vanaf Schönjoch
Schönjochabfahrt West (rood naar zwart)
Schönjochabfahrt (rood)

Bovenstaande pisten zijn dus de (hogere) pisten die in een kring om het meest risicovolle lawinegebied (dus de zuidelijke zijde waar de kamikaze afdaling zich bevind)liggen.
Feit was dus dat als je met de Schönjochbaan 1 en 2 naar boven ging je vanaf hier dus alleen aan de noordzijde afdalingen kon maken.

@Jurgen Elshof Klopt helemaal wat jij zegt.

Wij zaten in Oostenrijk, Wildschonau, tevens geskied in het Skiwelt gebied. Ik vond de pistes erg meevallen, blijkt dat je in de zachte, langzame sneeuw heel goed je techniek kunt oefenen. Zogauw je goed carvt voel je je snelheid toenemen, sta je plat op de skies is het net of de handrem wordt aangetrokken. Daarnaast hadden we twee kinderen (7 en 8 jr.) mee op de piste, daardoor ben je toch al langzamer. En de hopen sneeuw, ja die zijn er, maar het zijn geen harde buckels en daar valt heel goed doorheen te carven. Oftewel, afgezien van een uurtje regen (koud, brrrr) heb ik een prachtige week gehad. De Pistes in het Wildschonau gebied bleven gedurende de hele dag mooi doordat er veel minder mensen op de piste stonden dan in het grote Skiwelt (Brixen, Ellmau, etc) gebied waar het gezellig druk was. Overigens nergens langer dan 5 minuten hoeven wachten bij een lift.

Topweek gehad in Saas Fee (CH).
Vanaf de eerste dag tot en met de laatste dag alleen maar strakblauwe luchten gezien en in tshirt op het terras.
De dalafdalingen werden iedere dag wat minder, maar boven was en bleef de sneeuw perfect.
Geen enkele file gehad dankzij het feit dat we op vrijdagochtend voor de drukte uitreden en op de terugweg pas halverwege de middag weggingen achter de drukte aan.
Perfecte vakantie, behalve dat de CHF nogal prijzig is tegenwoordig :-(

Hi,

Net terug van weekje Trentino - Val di Sole. Bij aankomst was het al duidelijk dat het voorjaar was. Maandag en dinsdag harde sneeuw; daarna veel te warm, met grootste deel van de dag papsneeuw, maar het gleed nog best ;-)De strak blauwe luchten en het uitzicht op de Brenta maakte alles goed. Weekje winter en zomer in één, is ook niet weg.

Groet

Wij zijn vorige week naar Ortisei geweest. Blijft een geweldig skigebied! Eerste 2 dagen was de sneeuw perfect (en met onze nieuwe ski’s is ook een ijzig stuk geen probleem meer) daarna werd het steeds warmer, maar nog steeds goed te doen. We hebben zelfs mensen met hun zwembroek een afdaling zien maken! Ondanks de weinige sneeuw in het gebied was het toch prima te doen, al zal het voor de beginnende skier wel lastiger zijn geweest, doordat sommige pistes veranderden in Buckels. Gelukkig volg maand nog een weekje voor de boeg naar St. Anton am Arlberg!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie