Morgen vooral in Oostenrijk sneeuw

Roel op 06 april 2012· 3 reacties

Nachtelijke buien hebben op de Patscherkofel bij Innsbruck een dun laagje sneeuw achtergelaten.

Van rustig voorjaarsweer is even geen sprake meer. Het is grauw en morgen gaat het vanuit het noorden op steeds meer plaatsen sneeuwen. Tijdelijk want het wordt even wat rustiger voordat vanaf dinsdag een volgende storing sneeuw brengt, maar vooral hogerop.

Morgen sneeuw
Vandaag vallen er verspreid een paar buien bij een hoge sneeuwgrens. Morgen begint het vanuit het noorden echter af te koelen op de nadering van een koufront. Eerst regent het maar in de middag en avond sneeuwt het op steeds meer plaatsen, uiteindelijk vanaf 800-1000 meter. In Oostenrijk gaat er boven 2000 meter 30 tot 40 centimeter vallen. Naar het westen toe en vooral in de Franse Alpen waarschijnlijk duidelijk minder zoals onze sneeuwverwachtingskaart keurig weergeeft.

Verwachte sneeuw tot en met zondag.

Vanaf dinsdag zuidkant aan de beurt
De temperatuurdip en sneeuwval is tijdelijk want vanaf zondag zien we de zon terug en wordt het zachter. Doordat de wind naar het zuidwesten draait loopt het maandag in de dalen weer tegen de 20 graden aan. Het is de inleiding van een volgende storing die vanaf dinsdag voor veel sneeuw zorgt in eerst de Zuidfranse Alpen en daarna langs de hele zuidkant van de Alpen. Ik hoop dat Val Thorens hier genoeg van mee kan pikken maar het is een grensgeval, dat geldt zeker voor Tignes.

Ander punt is de sneeuwgrens, zuidwestenwinden zijn in deze tijd van het jaar behoorlijk zacht en dan moet de neerslag erg intensief zijn om het lagerin te laten sneeuwen. Vanaf 2000 meter valt er op diverse plaatsen in vooral de Zuidalpen wel meer dan een halve meter.

Frankrijk
Dit weekend enkele regenbuien en geleidelijk koeler. Vooral morgen kan er ook sneeuw tussen zitten vanaf 1500 meter. Daarna een paar dagen met meer zon. Vanaf dinsdag bewolkt en in de Zuidfranse Alpen flink wat sneeuw vanaf 2000 meter, later misschien ook lager. Richting noorden minder sneeuw.

Zwitserland
Enkele buien, morgen intensiverend en op steeds meer plaatsen overgaand in sneeuwval. Het meeste in Graubünden waar de sneeuwgrens tijdelijk rond 1000 meter ligt. Vanaf zondag meer zon en zachter. Vanaf woensdag vooral in het zuiden veel sneeuw vanaf 2000 meter.

Oostenrijk
Grijs en buiig. Morgen vanuit het noorden op steeds meer plaatsen sneeuwval, in de avond vanaf 800-1000 meter. Zondag langzaam opklarend, maandag en dinsdag vrij veel zon en zacht. Woensdag bewolkt en vooral in Osttirol, Karinthië en langs de Alpenhoofdkam sneeuw vanaf 2200 meter. Elders föhn.

Italië
Enkele buien. Vooral morgen op steeds meer plaatsen met een winters karakter. Zondag en maandag vriendelijker en zachter. Vanaf dinsdag neemt de bewolking toe en gaat het vanuit het westen flink sneeuwen boven 2000 meter.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Ronald36 april 2012 · 14:38

All right volgende week zaterdag vertrek ik naar Livigno om mijn winterseizoen in schoonheid af te sluiten, bedankt Roel ziet er goed uit.

RoCo
piet6 april 2012 · 19:24

ben de auto aan het pakken komt mooi uit …

piet7 april 2012 · 17:18

@jeroen nee dat kan ik niet

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.