Column: Vijftig cent

Ruud op 12 oktober 2012· 28 reacties

null

Ik stond bij de benzinepomp en zocht koortsachtig in het handschoenenvak naar mijn tankpasje. Door mijn woeste gezoek dwarrelde er een blauw-groen-wit bonnetje uit; een Sanifair-voucher. Onmiddellijk schoten er wintersportbeelden door mijn hoofd. Gezellig met het hele gezin op weg naar de wintersport. En dan onderweg stoppen voor tanken en plassen.

Want wie kent hem niet, die Wert-bon van € 0,50 die je in Duitsland “krijgt” als je in een Tankstelle naar de wc gaat ? “Plasbonnen” noemen wij ze, niet al te smakelijk. Commercieel ongetwijfeld een succes en eerlijk is eerlijk; sinds die invoering van die vouchers zijn de wc’s altijd goed schoon. Maar wat een gedoe, die dingen. Met een gezin van 5 personen moet je nog je best doen om ze ook weer uitgegeven te krijgen, die rotbonnen. Het vergt een heel plasbonnenmanagement, zal ik maar zeggen.

Reken maar mee; 5 personen, twee keer stoppen op de heenweg, twee keer stoppen terug en dan nog eens een verdwaalde plasser tussendoor; dan zit je zo op 22 bonnen. Dat is wel 11 eurootjes. Die wil je toch wel verzilveren. We zijn en blijven Nederlanders (Belgen hoeven zich hier dus niet aangesproken te voelen ) natuurlijk.

Maar ja, hoe gaan die dingen, bij de kassa mag je meestal geen vijf bonnen tegelijk inleveren; moet je kinderen allemaal apart laten afrekenen. Of je koopt iets en vergeet ze in te leveren. Of ze hebben alles al gescand en gaan je dan pas zeggen dat ze maximaal twee bonnen willen. En verlopen bonnen, dat hebben we ook al gehad: “Die sind zu alt” O ja, waar staat dat dan?
En dan is er altijd wel iemand die pas naar de wc moet nadat je hebt afgerekend. Heb je weer een extra bon. Trouwens; soms wil je helemaal niks kopen.

Wij hielden dan ook altijd bonnen over. Die vervolgens gingen zwerven. Stonden we bij de eerste Tankstelle in de rij bij de kassa, bleek dat de plasbonnen thuis in de la lagen. Of in het handschoenenvakje van de auto. Waar ze op de meest onverwachte momenten weer uitdwarrelen.

Nee, ik ga op de volgende vakantie maar eens instellen dat er alleen maar wildgeplast mag worden.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Nooit problemen mee gehad … alleen met (vul stereotype nationaliteit hier in) bezoekers die poortjes gaan springen.

En dingen ermee kopen? Drinken, chocolade, kruiswoordpuzzel/sudoku, foute CD, … hell, het is vakantie voor iets!

Geen problemen mee gehad, we geven ze meestal direct uit en anders zomers op weg naar Italie!

“zu alt” heb ik nog nooit gehoord er is geen verval datum namelijk dat staat nergens!
Anders gaan ze mee met een familie lid die ook die kant op gaat! Afgelopen week 2 keer in Duitsland geweest voor het werk, 5 tegelijk en “voordelige” koffie ;-)

Helaas vond ik er wel 1 bij thuiskomst in het middenconsole en die kwalificeerde zeker als wintersport voorpret!

Seriously snow addicted family!

Quote
“Nee, ik ga op de volgende vakantie maar eens instellen dat er alleen maar wildgeplast mag worden.”
Unquote

Nee dat is wijs, lekker aso ook. Voordat die kaartjes er waren moest je toch ook geld op een schoteltje leggen??? Toen kreeg je geen bonnetje welke je kon inleveren. En nog iets, je heb vakantie waar maak je je druk om?

Hahaha, lol, smakelijk moeten lachen om je stukje Ruud :-)
De term plasbonnetjes wordt bij ons ook gebruikt :-)
Zijn ze inmiddels niet al 0,70? Anyway, wij hebben in al die jaren nog nooit meegemaakt dat ze te oud zijn, stop ze normaal gesproken in de reisportefeuille maar vind soms nog een verdwaalde bij het uitbaggeren van mijn auto, nooit probleem geweest. Ook niet met inleveren van meer dan 2 bonnetjes. Ennuh…verwen je kids eens met een rolletje snoep ;-)

mama on a mission in the snow

Leuk stukje Ruud :) Echter toen ik afgelopen zomer naar Bichlbach ging was het inderdaad zoals Rachel P. al zijn 70 cent. terwijl je nu toch maar 50 cent terug krijgt. Dussss 22 x 0,20 cent :D hebben ze weer 4 euro verdiend

Ik vind 0,70 p.p best wel veel om alleen maar te plassen. Ik geef ze niet uit want mijn eigen koffie is goedkoper. Wildplassen gebeurt bij ons ook wel eens al is het misschien Aso. …En nog iets wat Aso is…doen we ook wel eens. We gaan met z’n 2en tegelijk door het poortje.

@Gast605 Het is een column hé, niet te serieus nemen en gewoon als vermaak en voorpret aannemen.

to ski or not to ski, thats no question

@gast605, het herkennen van sarcasme is niet een van je sterke punten? ;)

Je kan lullen wat je wil de toiletten zijn daar inderdaad altijd goed schoon.
Wij hebben nog wel regelmatig gehad (omdat wij vaak snachts rijden) dat de poortjes gewoon open stonden, scheelt ook weer.
Daarnaast zijn wij met groep vrienden dus dan is een toilet aan een parkeerplaats ook al prima (als je je neus even dicht houdt)

Is het al bijna januari?

Haha, mijn portemonnée zit er vol mee… :p

Trouwens, ik vind dat ze dat in Nederland ook moeten invoeren, als dat tot gevolg heeft dat de wc’s hier ook zo schoon zijn als in Duitsland bij de benzinepomp. In Duitsland ga ik graag een plasje plegen, waar ik dat in Nederland probeer te vermijden…

Inderdaad Harm, ook mijn gedachte.
Probeer eens bij een tankstation in Nederland je kind van een schone pamper te voorzien. Da’s haast een onmogelijke opgave!
Bij de Duitse sanifairs haast een uitkomst, zo goed voor elkaar.

By the Way, ik zou thuis ook wel zo’n urinoir willen hebben. Hoef je nooit schoon te maken, nooit door te spoelen en hij stinkt ook niet.

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Alleen die 70 cent zou ik op failliet gaan :)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Ik vind de bonnen persoonlijk geweldig. Tijdens de zomer blijven ze in je portefeuille en doen ze je meteen terugdenken aan de skivakanties. En tijdens de trip naar de skioorden is het gewoon prettig om in deftige toiletten te kunnen gaan. In belgie is betalen op openbare toiletten toch al zo ‘normaal’ dat ik me er in Duitsland echt geen bal meer van aantrek. Dan liever netjes, en dan vooral voor onze vrouwelijk medepassagiers natuurlijk :)

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Die 70 cent leg ik zelf graag neer. Je krijgt er tenminste fatsoenlijke toiletten voor terug. En ja, ook hier in de auto liggen er al wat opgestapeld. Meestal geven we ze direct weer uit aan koffie e.d. , maar je hebt nu eenmaal niet altijd trek in iets ;)

Wij hebben ook goede ervaringen. Soms leveren wij een heel stapeltje bonnen tegelijk in en nooit is gekeken naar de ‘houdbaarheidsdatum’. Volgens mij staat wel ergens op de bon dat ie tot een jaar na uitgifte in te wisselen is. Maar zoals gezegd: er is nog nooit naar gekeken.
Wel opmerkelijk: kostte het eerst 50 cent, nu is dat op bijna alle plaatsen 70 cent. Maar goed, 20 cent voor een brandschoon toilet, waar heb je dat in NL nog?

@gast 605: niet alles zo serieus nemen ;-) We staan gerust niet met de hele familie aan de rand van de parkeerplaats te z…en :-) Keurig opgevoed zijn we allemaal :-)
@rachelp: was je bang dat mijn kids iets te kort komen LOL ?
En ja, ik geniet ook van die schone wc’ s.
Ha ha, wat een topic, wat zo’n bonnetje allemaal niet teweeg kan brengen op deze site :-)

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Overigens: ik heb al een paar keer meegemaakt dat ze ze " te oud" vinden…
Wel bijzonder dat niemand van jullie dat ooit te horen kreeg…
Misschien hebben die mensen hun dag niet als wij langskomen LOL

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Een pracht uitvinding, die bonnen! Je moet het zo zien: 50 cent voor gebruik van een schoon toilet is niet zo prijzig en dan mag je ook nog eens een Mars reep kopen voor de helft van de prijs!
Dat ik ze soms vergeet of dat je er soms teveel of te weinig hebt, ach… dat hoort er een beetje bij.

Nee, je moet het zo zien: 20 cent voor gebruik van een schoon toilet. Je betaalt 70 cent, maar je krijgt 50 cent terug. Als ik ze niet allemaal gebruik, laat ik ze gewoon in m’n portemonnee zitten en gebruik ze dan de volgende vakantie. Wij hebben het ook nog nooit mee gemaakt dat ze te oud waren, terwijl ze soms toch al wel eens 1,5 jaar oud waren. En ik lever ook gerust 10 tegelijk in. Ik vind het een ideaal systeem.

En toch mis ik het oefenen van de ‘ski’ spieren op de heenreis tijdens het hangen boven een gigantisch smerig toilet voor een grote boodschap :)

Pannenkoek; een castrerende discus die door een agrarische autochtoon tussen je benen geramd wordt

Toch zoek ik meestal een boom op als het enkel om een kleine boodschap gaat. Maar aah ik wordt zot van Wintersporters en hun verhaaltjes. Moet nog 2 godslange weken wachten :o!!!

Die laatste lift halen...

Een boom zoek ik eigenlijk enkel op als het kot in de nacht is, het vrouwtje rustig slaapt en ik niet te veel tijd wil verliezen op de route :) Maar dat is eerder uitzondering dan regel.

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Het probleem met die bonnetjes is, dat er zoveel per dag doorgaan dat ze meer bomen moeten kappen en dat de wildplassers straks geen boom meer hebben om tegen te “zeiken” :-)

Alle gekheid op een stokje, ik vind het een schitterend systeem, met plezier doe je daar een toiletbezoek! En na het lezen van dit artikel vlug nog even in mijn portefeuille gekeken en ja ik heb er ook nog :-)

Onlangs hebben wij de bonnen bekeken omdat wij inderdaad ook van een houdbaarheidsdatum hadden gehoord. We konden op de bon zelf niets vinden, maar ik heb gehoord dat ze tot 1 jaar na afgifte geldig zijn. Blijkbaar wordt hier in Duitsland verschillend mee omgesprongen. Vroeger ‘gratis plassen’, nu dus EUR 0,20. Een koopje voor die schone toiletten. Mijn zoon en ik zingen altijd als we staan te plassen “Urimat, das wasserlose unrinal”. Dan weten we allebei: het is vakantie!!

Piste riderrrrr

Kijk maar uit dat je niet gesnapt wordt.
Wildplassen is over het algemeen duurder dan een plasbonnetje vergeten.
Ik heb er overigens nooit problemen mee gehad.
Ik mocht er zelfs 10 tegelijk inleveren.
En voor die 20 cent die je uiteindelijk betaal heb je wel een heerlijk schoon toilet.
En niet zo’n vieze ijzeren pot die vaak tot de rand vol ligt met…??

Heerlijk die schone WC’tjes!!

immer gerade aus

Hierbij een waardebon voor gratis gebruik van de natuur, s.v.p. inleveren bij de boswachter.

null

Niet schrikken, Sanidinges is inmiddels 70 cent geworden in Duitsland, maar de bon blijft 50 cent.

Verder betaal ik liever 70 cent voor een schone WC, dan gratis in de smerige WC’s op de parkeerplaatsen langs de Autobahn.

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

laflaps

Ben het helemal mee ens dat de wc’s van de "Raststätte"weliswaar veel schoner zijn geworden maar dat het wel omslachtig is, ik ga tegenwoordig zoveel mogelijk naar de “Autohof”, grote tankstations die net van de snelweg afliggen, veel goedkoper, met name waar het E10 betreft en rustiger met gratis wc’s die meestal ook erg schoon zijn, de extra 10-20 min die dit kost zijn op een trip naar de Alpen te verwaarlozen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie