Kitzsteinhorn, ‘de Nederlandse berg’.

Gijs-JanLaven op 31 oktober 2012· 4 reacties

null
Kitzsteinhorn

De Alpe d’Huez in Frankrijk wordt ‘de Nederlandse berg’ genoemd vanwege de vele Nederlandse etappeoverwinningen en het grote aantal Oranje toeschouwers op deze berg in de Tour de France. Als het om sneeuwsporten gaat lijkt het er op of de Kitzsteinhorn bij Kaprun ook wel ‘de Nederlandse berg’ genoemd kan worden. Dat is zeker het geval in de herfstvakantie weken. Tijdens deze periode lijkt Nederlands de voertaal te zijn op de Kitzsteinhorn. Het is er een gezellig weerzien van vele bekende die werkzaam zijn in de sneeuwsport en de sfeer is er één van ‘ons kent ons’.

null
De ‘Nederlandse berg’

Veel trainingen
De afgelopen week was ik op de Kitzsteinhorn om een Snowboard Anwärter opleiding te geven aan Nederlanders die een winterseizoen willen gaan werken in de sneeuw, we waren er met een groep van ruim honderd sneeuwsporters. Naast de ski en snowboardleraren opleidingen van Snowsports Academy was ook het Racing team van Snowsports aanwezig om‘tussen de palen’ (Slalom en Reuzenslalom) te trainen. Verder is de Kitzsteinhorn de ‘huisberg’ van de Nederlandse Selectie skiërs en snowboards van de Nederlandse Ski Vereniging die gehuisvest zijn in Piesendorf. Ook waren er een aantal Nederlandse rolskibanen met hun lerarenteams aanwezig voor een bijscholing of training voor aanvang van het nieuwe winterseizoen.

Geschikt voor opleidingen
De Kitzsteinhorn is uitermate geschikt voor opleidingen en trainingen. Dat komt doordat de gletsjer bestaat uit vier lange en brede pistes waarvan de ‘vallijn’ loodrecht naar beneden loopt. Dit betekent dat de pistes niet naar een bepaalde richting hangen. Daarnaast lopen de 3 ‘hoofdpistes’ (alleen deze waren afgelopen week geopend) van vlak naar steil. Ideaal dus om je les of training methodisch op te bouwen. De gletsjer kijkt naar het noorden, dat zorgt ervoor de zon niet recht op de pistes schijnt maar juist met de hellingshoek van de pistes mee schijnt. Daardoor blijft de kwaliteit van de sneeuw op de pistes, ook met warm weer, erg goed. Zelfs op warme dagen ontstaat er pas aan het eind van de dag wat natte, pap sneeuw.

null
Nevel in het dal en zon op de gletsjer

Druk
De afgelopen week was het druk op de gletsjer maar door de enorm brede pistes ontstaan er geen buckels of losse hopen sneeuw op de pistes. Tot het eind van de dag liggen de pistes er gewoon strak bij ondanks het intensieve gebruik door wintersporters. Nog een groot voordeel van de Kitzsteinhorn is dat als er nevel in de dalen hangt het vaak schitterend weer is op de gletsjer. Dit zorgt voor een fantastisch panorama op de bergen noordelijk gelegen van de Kitzsteinhorn die boven de nevel uitsteken.

null
Met een fantastisch uitzicht

Niet alleen maar Nederlanders
Niet alleen de Nederlanders kunnen niet wachten tot de winter echt begint, maar ook de Oostenrijkers staan te popelen om voor het eerst de ski’s, het snowboard of de tourski’s onder te binden. Dat was goed te merken afgelopen vrijdag toen het in Oostenrijk een nationale feestdag was. Het leek wel of dat iedereen die van wintersport hield afgelopen vrijdag hetzelfde idee had over hoe zijn of haar vrije dag te besteden, namelijk een paar bochten trekken op de Kitzsteinhorn.

Het was er een drukte van jewelste en opeens waren de Nederlanders niet meer in de meerderheid op de Gletsjer.

Gijs-JanLaven
is in de winter dagelijks in de sneeuw te vinden. Hij houdt ons op de hoogte van de sneeuw en zijn avonturen.

Leuke plaatjes! Keep up the good work Gijs-jan

Ze moeten eens beginnen aan die berg in Nederland ;)

Is een geweldige gletsjer om op te skieen.

Deze week zijn wij (de Belgen) aan zet op de Kitz! Enkele honderden skileraren zijn samen met de opleidingsorganen BLOSO, BVSI en SNOWSPORTS hun techniek aan het bijschaven of volgen er een opleiding! Wij van http://www.axionskiteam.com zijn alvast met een 70-tal!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie