BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Helm of geen helm?

Helm of geen helm?

Rogier op 4 november 2012 · 143 reacties

Steeds meer helmen

Het dragen van een helm tijdens het skIën en boarden is steeds normaler. Tien jaar geleden waren het voornamelijk kinderen en de 'freeriders' die helmen droegen. tegenwoordig zie je steeds meer wintersporters met helmen op. Een goede tendens lijkt mij, zeker op de pistes met de hoge snelheden die met carve ski's al snel halen. Maar nog lang niet iedereen draagt een helm, is dit erg? Dragen jullie altijd een helm?

Locals nog niet echt aan de helm
Steeds meer skiërs en boarders dragen een helm. Maar een aantal wintersporters willen er nog niet aan. Zeker bij locals in Frankrijk merk ik een bepaalde aversie tegen helmen. Lekker met je haren in de wind door de sneeuw knallen. En zo'n vaart zal het toch lopen, en een ander argument is 'helmen zijn zo warm'. Op deze argumenten kom ik zo terug. Maar eerst de vraag waarom willen locals niet zo makkelijk aan de helm in Frankrijk? Misschien is dit dezelfde reden dat Nederlandse stads-fietsers ook zo goed als nooit een helm op hebben (ook daar is geen echt steekhoudend argument voor om het niet te doen). Veel locals zijn gewoon niet gewend om een helm op te zetten.Van jongs af aan staan ze zonder helm op de pistes. De keren dat ze een helm op hadden was toen ze nog in de lokale ski-teams zaten, en dat was al weer even terug, toen waren de helmen nog niet zo comfortabel als dat ze nu zijn. Veel locale skiërs die nu een moderne helm op zetten willen daarna niet meer terug.

Verbeteringen
Dat helmen aan populariteit winnen heeft volgens mij met een aantal zaken te maken. Ten eerste wordt het steeds 'cooler' gevonden om een helm te dragen. Steeds meer top-skiêrs skiën met een helm en staan met helmen op film en posters. Ook zijn helmen veel mooier geworden afgelopen jaren. Misschien wel het belangrijkste, helmen zijn heel veel comfortabeler geworden. Moderne helmen zitten even goed als een muts, zijn in koud weer lekker warm en dankzij goede ventilatie openingen zelden te heet. Er is in dat opzicht eigenlijk geen reden te bedenken om geen helm te dragen.

Geen helm
Een aantal argumenten die je wel eens hoort voor het niet dragen van een helm is dat deze te warm zijn, niet lekker zitten, teveel geluid wegfilteren (je zou andere wintersporters niet meer horen) en dat een helm een extra gevoel van veiligheid geeft waardoor je harder gaat skiën. De eerste argumenten kloppen volgens mij met moderne helmen niet meer. Harder skiën met helm? Ik geloof dat zelf ook niet zo. Maar waarom glijden er dan nog wintersporters zonder helm naar beneden? Omdat zij dit gewoon lekkerder vinden, dat mag, want helmen zijn (nog?) niet verplicht op de pistes. Wie van jullie draagt er geen helm en waarom niet?

Iedereen een helm, gelopen race?
Al zien we de toename van helmen op de pistes dan zou je denken dat het een gelopen race is en dat zo meteen iedereen een helm op heeft. Zal dat zo zijn? Of blijven er mensen die liever geen helm op zetten? Wie van jullie zet geen helm op, waarom niet? En helmvoorstanders zouden jullie voor een helm-plicht op de pistes zijn?

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Jeffrey 4-11-12 10:04
  Jeffrey 4 november 2012 · 10:04
  Geen plicht! Ik draag een helm alleen als het koud is moet ik eerlijk bekennen..
  Seriously snow addicted family!
 • Sandor 4-11-12 10:07
  Sandor 4 november 2012 · 10:07
  Ik baal nu sterk als ik 'm vergeten ben. Het is lekker warm, maar nog nooit gehad dat het tè warm was. Ook niet eind maart.

  Voelt nu een beetje als een autogordel tijdens het rijden. Als je die niet om hebt voelt het ook kaal.
 • Gast201
  Gast201 4-11-12 10:10
  Gast201 4 november 2012 · 10:10
  Voor mij ale jaren geen discussie meer. Toen mijn zoon een paar jaar geleden met zijn vriendin meeging moesten zijn vriendin en haar broer een helm op. Wij vonden dat hij dan ook een helm op moest. Dan vind ik het niet meer dan loigisch om zelf ook een helm op te zetten om dat te ondersteunen. Sindsdien ook best wel eens een flinke klapper gemaakt en blij geweest da ik mijn helm op had. Dus ga ik niet meer zonder.

  Ook tijdens warm weer met de Pasen houd ik mijn helm gewoon op. Ja, het is warm, maar ik wil geen risico lopen op schade aan mijn hoofd door een val.
 • Esbenito 4-11-12 10:20
  Esbenito 4 november 2012 · 10:20
  Ik ski ook al een aantal jaren met helm. Ik vind de vergelijking met de fiets in de stad wel een goeie. Ik wed dat de mensen die op skivakantie een helm dragen dit niet in het drukke verkeer doen. Ik denk dat dit voor locals precies hetzelfde principe is.
 • Roelien1976 4-11-12 10:23
  Roelien1976 4 november 2012 · 10:23
  Ik ben absoluut een voorstander van de helm. Ten eerste omdat het je beter beschermt als je valt, daarnaast vind ik het ook lekker warm aan mijn hoofd. Je bent op de piste niet alleen afhankelijk van jezelf, er zijn mensen genoeg die zonder ervaring zomaar de piste op komen stuiteren en jou als argeloze skiër dan behoorlijk in gevaar kunnen brengen. Ik ski inmiddels een jaar of vijf met helm, en net als mijn rugbeschermer voelt het gewoon 'kaal' als je ze niet draagt. Ik kan iedereen aanraden om er eentje te kopen, mocht je nog niet overtuigd zijn!
 • Gast638
  Gast638 4-11-12 10:28
  Gast638 4 november 2012 · 10:28
  Geen helm...vrije keuze...
  Grappig om te zien dat alle hollanders hun kinderen ( vaak een slecht passende) helm opzetten, maar wel naar school sturen door de stad op hun fietsje zonder helm...
  Kijk verder maar eens gied om je heen. De meerdrheid heeft nog steeds een goedkope K.. Helm, zet er een dikke muts onder, draagt z'n kinbandje los en dan mij gaan vertellen dat ik er een op zo moeten doen.. Yeah right.
  Oftewel graag iedereen zich bemoeien met z'n eigen zaken en natuurlijk geen helmplicht. Leer fatsoenlijk skieen en denk om anderen . Snelheid en KIJKEN als je wegskiet!
 • Gast602
  Gast602 4-11-12 10:29
  Gast602 4 november 2012 · 10:29
  Afgelopen jaar voor het eerst aan de helm gegaan is prima bevallen. Erg comfortable en bij koud weer heerlijk warm.

  Ik was een ware helmhater maar zou niet meer zonderwillen
 • Gast455
  Gast455 4-11-12 10:30
  Gast455 4 november 2012 · 10:30
  Zonder helm had ik waarschijnlijk nooit nog op wintersportvakantie moeten gaan. Vorig jaar gevallen, uit mijn ski's gelanceerd en head first met redelijke snelheid tegen een pistepaaltje gevlogen. Resultaat: helm kapot, maar zelf enkel een schaafwondje op mij voorhoofd. Zonder helm was dit mogelijks een schedelbreuk geweest.

  Voor mij is er dus al lang geen discussie meer: altijd met een helm. Veel nadelen zijn er ook niet meer aan. Als je de tijd neemt om er een te kopen die perfect past en goed ventileert, merk je zelf bij warme temperaturen niet meer dat je hem op hebt.

  Eigenlijk is deze discussie net dezelfde als die over het nut van winterbanden: zonder gaat ook en met is geen garantie dat je niets overkomt, maar je vermindert wel het risico en sluit een aantal gevaren uit. Het is wel geen vrijbrief om zo maar ongecontroleerd te gaan vlammen.
 • Mattz 4-11-12 10:34
  Mattz 4 november 2012 · 10:34
  Nog geen helm, ben wel van plan me er eentje aan te schaffen. Zeker omdat ik meer en meer wil gaan freestylen 😉 Meer gevoel van veiligheid he...
  Go with the snow!
 • Gast142
  Gast142 4-11-12 10:42
  Gast142 4 november 2012 · 10:42
  Helm is net als handschoenen gewoon doen. Ik ben hem gaan dragen nadat mijn kinderen er een moesten dragen in Oostenrijk. Ik moet zeggen ik heb er nog geen dag spijt van. Alle vooroordelen zijn mijn inziens niet waar maar de mooiste is slecht horen is belachelijk als je ziet dat sommige met hun oordoppen heel de dag na muziek luisteren die ik ook hoor als ik naast ze in de lift zit/sta terwijl ik mijn helm op heb.
 • Steven 4-11-12 10:42
  Steven 4 november 2012 · 10:42
  Helm! Altijd! Heb nu al een aantal jaren een helm op tijdens het boarden, het heeft me nog nooit gehinderd, het is nog nooit te warm geweest. Mijn grootste vrees was inderdaad dat het te warm zou zijn. Ik zette eigenlijk enkele een muts op op echt koude dagen, anders was een muts veel te warm. Ik vreesde dus dat een helm altijd te warm zou zijn, maar als je investeert in een goede helm, met goede verluchting, dan heb je er helemaal geen last van.

  grtjs,

  Steven

  ps: 10 jaar geleden hard met m'n hoofd op een ijsplek geknald, toen zonder helm, 2 dagen hoofdpijn op de piste... 😞
 • Leo van der Meer 4-11-12 10:44
  Leo van der Meer 4 november 2012 · 10:44
  Ik draag al een paar jaar een helm. Harder met helm op? JA. Ik wel, volgens mijn familie. Mijn broer vond zelfs dat ik gevaarlijk ging doen.
 • frederik 4-11-12 11:00
  frederik 4 november 2012 · 11:00
  Al enkele jaren draag ik een helm ik zou niet meer zonder kunnen want ik voel me er veiliger in en het is ook een stukje warmer . Een echt helmplicht op de pistes zou ik dan weer niet invoeren want het is iedereen zijn recht om al dan niet een helm te dragen en lokale skiërs die kennen meestal de pistes goed en weten ook waar de gevaren zijn .
 • Alke 4-11-12 11:03
  Alke 4 november 2012 · 11:03
  Ik ben erg benieuwd hoe ik het ga vinden. Heb dus gisteren een helm gekocht en ga er binnenkort een keer mee skiën. Ik heb tot nu toe nog nooit met een helm op geskied op de piste. Met skitoeren heb ik wel mijn klimhelm bij me en dan heb ik het toch al gauw te warm en zodra ik vindt dat het niet meer nodig is dan doe ik de helm dan ook af.

  Mijn argumenten zijn ook altijd precies die geweest die Rogier nu opnoemt. Vooral de warmte (als iedereen al drie mutsen opheeft dan ski ik nog zonder) en het feit dat mensen die ik ken mij eerst niet konden bijhouden en sinds ze een helm hebben moet ik mijn best doen om hun bij te houden. Een helm waarin een audiosysteem zit vindt ik echter uit den boze, dan hoor je dus echt niks van wat er om je heen gebeurt en dat vindt ik gevaarlijk.

  Anyway, binnenkort weer skiën en dan hoor je wat ik er van vond 😉
 • Jurian 4-11-12 11:05
  Jurian 4 november 2012 · 11:05
  Ik heb 2 jaar geleden voor 15 euro de goedkoopste helm van decathlon gehaald omdat ik nog niet overtuigd was van het nut van een helm.
  Ik had het geluk dat hij goed zat en mooi aansloot op mijn skibril.
  Sinds de aanschaf ben ik om. Een helm mag niet ontbreken bij standaard wintersportuitrusting.
  Ik ben nogal lang en beetje lomp, de helm heeft me al zo vaak beschermd tegen lage liftdeuren.
  Ik zeg nu tegen al mijn vrienden: koop gewoon eem zo goedkoop mogelijke helm die goed zit. De bescherming van goedkope helm is al zo veel beter dan een muts. En beter helm vaak vervangen zodat plastic niet bros word.

  Ik ben wel tegen helmplicht. Een keer rustig bochtjes draaien op een warme dag met losse haren moet kunnen.
 • Gast064
  Gast064 4-11-12 11:06
  Gast064 4 november 2012 · 11:06
  Zolang het niet wordt verplicht zal ik hem ook niet dragen,ik hou van een totale vrijheid in de sneeuw en daar hoord de helm nog niet bij.Ik hoor bij de generatie die nog zonder gordels of traphekjes,zijwieltjes,fietshelmjes en ander savetyspul toch gewoon groot geworden/ wij kunnen gelukkig nog zelf denken en keuzes maken.
 • Lieven 4-11-12 11:07
  Lieven 4 november 2012 · 11:07
  Helm! Zowel op de fiets als op het snowboard! Ik heb m'n fietshelm eigenlijk pas na m'n snowboardhelm gekocht. Vreemd eigenlijk, want ik loop wellicht meer risico door dagelijks door het drukke verkeer te fietsen dan een paar weken per jaar op een snowboard te staan...
  Geek, Snowboarder, iPhone developer
 • Gast441
  Gast441 4-11-12 11:08
  Gast441 4 november 2012 · 11:08
  Zeker een helm, al is het alleen maar om die ellendige sleepjesliften niet tegen je kop gegooid te krijgen.
 • Gast005
  Gast005 4-11-12 11:12
  Gast005 4 november 2012 · 11:12
  Dit zou geen discussie mogen en kunnen zijn, helm verplicht stellen voor alle leeftijden.
 • William 4-11-12 11:13
  William 4 november 2012 · 11:13
  100% Helm, zelf een keer een ongeluk gezien op de piste waar iemand met de trauma helicopter werd afgevoerd. Ben geen arts, maar heb het zien gebeuren en ben 95% zeker dat ie "niet veel had gehad" met helm op. Ik woon in Munchen, en hier draagt ook 95% een helm op de fiets.... kwestie van gewoonte denk ik.
  Reactie van Gast064 vind ik grote onzin.... Je kan "vroegah" niet vergelijken met nu; alleen het vergelijk met gordels doet m'n tenen krommen. Als je jezelf kan beschermen, waarom zou je het niet doen?
  Maar; vrijheid blijheid!
 • Gast368
  Gast368 4-11-12 11:15
  Gast368 4 november 2012 · 11:15
  Wij dragen al jaren een helm en weten niet meer beter, hoe kan je je kinderen iets verplichten als jezelf het verkeerde voorbeeld geeft. Iedereen moet dit voor zichzelf uitmaken maar het voelt wel goed
 • Robert 4-11-12 11:28
  Robert 4 november 2012 · 11:28
  Heb sinds kort ook een helm. Gezien het feit dat ik vorig jaar wel erg veel tussen de bomen/ funpark/ offpist te vinden was leek het me geen verkeerde keuze.

  verplicht stellen is onzin. Moet iedereen lekker zelf weten. Ik zet mijn helm ook echt niet op als ik gewoon een dagje rustig aan ga board, skieen
 • Gast512
  Gast512 4-11-12 11:34
  Gast512 4 november 2012 · 11:34
  Als wij als gezin geen helm waren gaan dragen, dan was me zoon er misschien
  er wel niet meer geweest, hij was 10 jaar en gingen al vroeg naar boven voor de les nog even met papa naar beneden voor dat hij naar de les ging .
  Mooie piste super strak even lekker gaan hij op zijn board ik op de ski,
  op een gegeven moment hapt zijn board en valt voor over erg hard met zijn hoofd op de piste.Het gevolg huilen en een scheur van wel 10cm in zijn helm !! wat als hij geen helm op had gehad ????
 • Sebastiaan 4-11-12 11:38
  Sebastiaan 4 november 2012 · 11:38
  Ik ski nu zelf sinds twee jaar met helm, daarvoor zonder. Dacht ook altijd dan ga je zo zweten, veel te warm, als je hem af zet, dan moet je daarna zo'n nat koud klef ding op. Toch ben ik het gaan proberen, dit omwille van de veiligheid, en moet zeggen het bevalt me uitstekend! Het is niet te warm, zit lekker en je skibril zit veel beter! Ik zou niet meer zonder willen.
 • Gast546
  Gast546 4-11-12 11:47
  Gast546 4 november 2012 · 11:47
  Met helm, ik ging veel harder dan ik dacht, regelmatig 75 km. per uur en een goede helm zit inderdaad prima. Doen dus!
 • Jay 4-11-12 11:57
  Jay 4 november 2012 · 11:57
  Vreemd, hoe iedereen ineens zo 180 graden omgedraaid is in een paar jaar.
  Ik draag zelf ook een helm, lekker warm, houdt je hoofd droog en geeft inderdaad een veilig gevoel.
  Maar een beetje relaxed cruisen in met kale kop en zonnebril moet zeker kunnen, dus niet overdrijven met een plicht.
  Er is al zoveel gereguleerd, laat dit soort zaken zichzelf nou eens regelen.
 • Michiel 4-11-12 12:01
  Michiel 4 november 2012 · 12:01
  35 jaar lang geen helm gedragen, maar nu heb ik er ook 1 aangeschaft, voor mijn eigen skikunsten ben ik niet bang, maar het is zo druk geworden op de piste en er zal maar een of andere malloot tegen jou aan crashen.. verder gaat onze dochter nu ook langzaam aan skiën en ik vind het niet meer dan normaal dat je dan zelf het goede voorbeeld geeft.
 • Gast608
  Gast608 4-11-12 12:09
  Gast608 4 november 2012 · 12:09
  Een helm dragen is heerlijk. De skibril niet meer in je zak. Altijd lekker. Mijn vrouw wil niet Zij wil de wind door haar haren voelen. Ieder doet wat hij/zij wil en waar men zich het lekkerst bij voelt.
 • Patrick 4-11-12 12:10
  Patrick 4 november 2012 · 12:10
  Nog altijd helmloos. Ooit wel een gekocht omdat het verplicht was om les te mogen geven.
  Maar ik kon er niet aan wennen, en na een week of 2 week een muts opgezet. Hier werd door de skischool ook geen probleem van gemaakt... Wel soms discussies gehad met de ouders van je kindergroep over het niet dragen van de helm.

  Ook in Oostenrijk zie je nog veel locals zonder helm.
  Ik zelf geniet veel van een luchtig zittende muts, of in maart/april enkel een zonnebril.

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.