Indoor rolskibanen of rolpistes zijn volgens mij een goede manier om de basis van het skiën en boarden onder de knie te krijgen en om jezelf klaar te stomen voor de wintersport. Een goede training voordat je de pistes op gaat. Hoe het in zijn werk gaat? bekijk de video.

Gijs-JanLaven
is in de winter dagelijks in de sneeuw te vinden. Hij houdt ons op de hoogte van de sneeuw en zijn avonturen.

Plaats een reactie

Renemoderator7 november 2012 · 08:32

Er ligt er hier 1 op een paar 100 meter afstand in Eindhoven (Ijzere man), maar ik heb altijd het idee gehad dat zo’n rollebaan een gigantische slijtage slag is voor mijn board. Kunnen jullie hier nog niets over kwijt?

Don't panic, you will always have your towel...
Gast1967 november 2012 · 08:42

Inderdaad een ideale voorbereiding: je techniek aanscherpen (leraar staat pal voor je en je ziet jezelf in de spiegel) en gelijk je spieren goed in conditie, zodat je op de wintersport veel minder last van spierpijn hebt!

bartus7 november 2012 · 08:42

Ja, heel simpel je zult er met je eigen board helemaal niet op mogen. De staalkanten zijn veel te scherp waardoor ze gaan happen en je geen enkele bocht kunt draaien. Bovendien gebruiken ze op zo een baan vaak beginners materiaal met lage stijfheid en radius zodat je op de beperkte ruimte toch behoorlijk fatsoenlijke bochten zult kunnen draaien. Ik doe het zelf trouwens elke week, 3x10 minuten aan een stuk bochten draaien is een prima training voor de beenspieren en de verschillend oefeningen zijn ook erg leerzaam en soms confronterend.

Pannenkoek; een castrerende discus die door een agrarische autochtoon tussen je benen geramd wordt
JeroenS7 november 2012 · 08:59

Ik sta ook elke week op de baan. Zoals bartus zegt erg goed voor de conditie en voor het aanscherpen van de techniek.
Bij verkeerde techniek straft de baan je direct af, daarentegen als je het goed doet voel je dat dus ook. En nadien in de sneeuw heb ik echt het gevoel dat ik er veel aan heb.
Op de baan puur techniek leren en in de sneeuw dit gebruiken om nog meer fun te hebben!

Renemoderator7 november 2012 · 09:30

@Bartus, dat wist ik niet! Maar het verklaard een hoop ;-) Wel jammer dat je niet met je eigen spul mag boarden dan. Dat voelt toch even stukken vertrouwder aan dan totaal vreemde gear. Goed, als je de techniek goed onder de knie hebt moet dat niet gigantisch veel schelen, maar ik denk wel dat je snapt wat ik bedoel.

Don't panic, you will always have your towel...
Jeffrey.7 november 2012 · 09:45

zeker goed voor je techniek, dit jaar 6 lessen gedaan. Er is echt geen ruimte voor smokkelen ;)

Seriously snow addicted family!
Gast1967 november 2012 · 10:13

heb een keer het genoegen mogen hebben om een ploegje ski experts uit Zwitserland zo’n baan op te zien gaan, van " hé dat varkentje wassen wij wel even! om daarna de een na de ander eraf te zien knallen, maar dan niet knallen zo als zij dat bedoelde! uiteindelijk kregen ze de smaak én de draad te pakken en waren ze lekker bezig maar ze gaven daarna ook toe dat dit een héél bijzondere ervaring voor ze was geweest én heel leerzaam!

bartus7 november 2012 · 10:23

@Gast, Was dat toevallig in veenendaal? Ik heb ook eens een dergelijk verhaal gehoord

Pannenkoek; een castrerende discus die door een agrarische autochtoon tussen je benen geramd wordt
Gast1967 november 2012 · 12:51

Ik heb diverse keren les gehad in Hillegom en ben er altijd zeer tevreden over geweest.
Je leert in korte tijd heel veel en het is ook lekker dat je spieren alvast een beetje getraint worden. Een aanrader voor iedereen

Miggel7 november 2012 · 14:54

Slecht voor je stance qua snowboarden, aangezien je zeker in het begin die balk wilt/moet vasthouden.
Schouders boven je board :)

Gast1967 november 2012 · 16:29

Hier vind je alle skibanen in Nederland op kaart: http://www.plandespistes.nl/nederland/skibanen-in-nederland…

Gast1968 november 2012 · 08:55

laflaps

Ben al jaren op de rolmat bezig, op ski’s en board, de beste voorbereiding die mijns inziens mogelijk is. Liever een uurtje rolmat dan een paar keer per week naar de sportschool als voorbereiding op de echte sneeuw.

Wat betreft eigen materiaal (Rene Bastaan) is uiteraard eigen ski’s of board niet mogelijk, maar wat wel kan zijn eigen schoenen! Voet/schoen is toch de interface lichaam/materiaal, hierdoor heb je ook nooit meer pijn aan voeten etc. je maakt namelijk zoals al in het filmpje aangegeven wordt flink wat (kilo)meters en voet en schoen passen zich hierdoor perfect aan elkaar aan.

Wat betreft stance op snowboard ben ik het niet met Michiel eens, de balk is voor de beginfase en zodra je los kunt boarden kun je zelfs veel gedetaileerder op je stance letten, dit door tips van de leraar, de spiegel en eventueel videoanalyse. Heel duidelijk wordt dat zelfs een heel ervaren boarder een klein verschil heeft tussen front- en backside bocht en dit kun je op de mat finetunen. Dit geldt ook voor fakey, door gewoon een hele les fakey te boarden verbeter je dat en heb je in de sneeuw soms nauwelijks meer het gevoel dat fakey wat onwennig is.

Als je wat vergevorderd bent kunt je zelfs met een schansje dat op de mat gelegd wordt en mee omhoog rolt een 180 of 360 oefenen. Ook andere techniektrainingen zoals skiën op één ski, ski’s van verschillende lengte (om goed het gevoel van kantendruk van de berg en dal ski te onderscheiden, om hiermee dat verschil te minimaliseren), achteruit skiën etc. kun je geweldig op de rolmat oefenen, met goede trainers is het dan ook een feest!

Toen mijn kinderen nog kleiner waren, leuke spelletjes en sleeën in de laatste 5 minuutjes van de les, dus ook speelse fun.

Grootste nadeel vind ik het vallen (bij los snowboarden en trucs gebeurt dat nog wel eens), de mat rol over een harde ondergrond en je valt harder dan in de sneeuw. Wij dragen dan ook altijd en helm bij het skiën en bij boarden draag ik ook elleboog/knie en crash pants.

Kan het van harte aanbevelen!

Renemoderator8 november 2012 · 09:02

Dank voor de uitgebreide comment. Ik ga eens pijlen hier in Eindhoven wat de mogelijkheden zijn. Zie dat inderdaad veel meer zitten dan de sportschool ;)

Don't panic, you will always have your towel...
Gast1968 november 2012 · 12:25

Gijs Jan, ga eens bij skischool Drachten kijken, daar hebben ze 2 banen van 7,5 m breed en 11 m lang, waarbij de banen niet alleen in steilte te verstellen zijn maar ook 10 graden overdwars naar links en rechts, waardoor je ook oefeningen kunt doen waarbij de vallijn niet recht naar beneden is

Gast1968 november 2012 · 15:07

In Hoofddorp is een roller- en een borstelbaan. Ideaal om goed te leren skiën. Eerst op de buitenbaan de basistechnieken te leren om vervolgens op de binnenbaan aan de fijne technieken te werken! Ik heb deze combinatie gekozen omdat ik het in het begin een beangstigend idee vond dat de ondergrond onder je beweegt. Door eerst buiten te skiën, op een vaste ondergrond, heb ik vertrouwen gekregen en ben het uiteindelijk op de rollerbaan gaan proberen. Ik vind het geweldig!

Ronald38 november 2012 · 17:43

Ik kende het niet en denk ook niet dat we dit in België hebben, spijtig blijkbaar.

RoCo
Gast1969 november 2012 · 17:27

Lijkt me best leuk en leerzaam maar kun je voor hetzelfde geld niet beter privéles in de alpen nemen? Als alternatieve conditietraining wordt het een
‘teures vergnügen’, met elke week 30 minuutjes zit je al snel boven de 100 euronen per maand.

Gijs-JanLavenauteur10 november 2012 · 14:11

Beste wintersporters, bedankt voor de vele, positieve reacties. Ik zou zeggen als je de mogelijkheid hebt, ga het zelf ervaren. Het is niet alleen een goede voorbereiding op de wintersport maar het is ook gewoon erg leuk. Volgens mij kan je als voorbereiding op de wintersport het beste een aantal lessen op de rollerskibaan nemen en vervolgens ook nog enkele (bijvoorbeeld 2 x 2 uur) privélessen in het skigebied zelf. Succes en veel plezier!

Gast19618 november 2012 · 11:52

Afgelopen week voor het eerst op een rolpiste gestaan… Dat viel me zwaar tegen :(… Ten eerste weekje spieprijn aan overgehouden, maar moest ook gewoon in flug beginnen en zelfs dat was al lastig… Dit terwijl ik durf te zeggen dat ik best een goede skier ben (in de sneeuw dan).

Grote vraag is nu: ga ik mezelf peinigen en nog een keer de rolpiste op? Wanneer het antwoord is: ja, moet je doen want je gaat er echt beter van skien zo direct in de sneeuw dan ga ik het doen.

Iemand deze ervaring? Dus techniek bijgespijkerd op de rolpiste om daarna veel beter te skien? Of is het toch zo verschillend en is het puur voor de fysieke training?

Hoorde daar namelijk ook aantal mensen die na weekje skien weer op de rolpiste gingen staan en de techniek van de rolpiste weer kwijt waren…

Benieuwd naar de ervaringen!

Bacchus24 november 2012 · 12:59

@Gast957: Ik heb het skiën een paar jaar geleden op de rollerbaan geleerd en heb ongeveer hetzelfde probleem als jij: Op de sneeuw kan ik ongeveer alles maar indoor heb ik grote moeite parallel te draaien.
Conditioneel is er geen twijfel: Indoor is grofweg twee keer zo inspannend als buiten en alleen al je spieren laten wennen aan de belasting van het skiën geeft je verminderde kans op blessures en in het algemeen meer plezier op de sneeuw.
Qua techniek twijfel ik: Zolang je niet zoals ik tegen een muur oploopt kun je in principe op de rollerbaan sneller leren dan buiten maar ik heb het idee dat de kwaliteit van de leraren in het algemeen iets achterblijft. Je krijgt wel zo goed als privéles van een enthousiaste Nederlandssprekende leraar.
Ik zou zeker niet na één keer proberen opgeven. De eerste les heb je bijna helemaal nodig om de bijzonderheden van de baan te aan te gaan voelen. Dat zal zeker bijgedragen hebben aan je spierpijn.

SkiDiscovery29 oktober 2014 · 14:03

In Den Haag kunt u terecht bij http://www.skidiscovery.nl

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.