Aandachtspunten voor je eerste wintersportdag

Rogier op 20 december 2012· 11 reacties

null
Rustig aan de pistes af

De vakantie komt er voor velen aan. Het zal weer de eerste dag zijn op de skipistes, voor velen na een lange tijd. Dat zal voor veel mensen toch weer even ‘wennen’ zijn. Ondanks dat we skiën of boarden nooit vergeten, net als zwemmen of fietsen, is de eerste dag toch even ‘anders’. Ook lijken al je spullen vaak opeens niet meer goed te passen of goed te zitten. Een paar aandachtspunten om zo dag goed en prettig door te komen.

Thuis: Skischoenen
Check nu meteen, zo mogelijk, of je skischoenen dicht zitten. De Schnallen moeten dichtzitten en de zooltjes in de schoon recht liggen, net als de binnenschoen. Als skischoenen niet dicht zit zul je last krijgen om de schoen goed dicht te krijgen en deze zal niet lekker meer zitten. Als deze niet dicht zit, klik de schnallen dan nu dicht. Eenmaal op de plaats van bestemming laat de schoenen dan 's nachts niet in de auto liggen, maar lekker warm binnen, anders zijn ze ‘niet aan te krijgen’.

Thuis: Spullen
Verzamel je spullen op tijd, en check al het materiaal wat je hebt. Waren er zaken die vervangen of gerepareerd moesten worden? Het is nu al wat laat voor de kerstvakantie. Maar het kan nog wel.

Op de pistes: Doe rustig aan
Begin je eerste dag op de pistes rustig. heel rustig. Hoe hard je ook hebt getraind je lichaam moet aan het skiën en boarden wennen. Natuurlijk sta je te springen om meteen naar beneden te knallen, maar hou je in. Ski of board lekker naar beneden maar ga niet meteen volle bak. Dat komt later in de week. laat je lichaam weer wennen aan je ski’s en board en geniet van de bergen waar je op staat.

null
Als je moe bent, stop of neem pauze

Op de pistes: Moe, stoppen
Als je moe bent stop met skiën. De lol gaat er vanaf en de kans op blessures neemt exponentieel toe als je moe doorskiet of board. Gescheurde kniebanden, valpartijen en ga maar door. Zondag is een drukke dag voor de pisteredding, de dag dat veel wintersporters nog moe van de reis op de pistes staan en net iets te lang doorskiën of boarden.

Op de pistes: Genoeg drinken
Zorg dat je voldoende drinkt (geen alcohol). De inspanning en de droge lucht zorgt voor snel uitdrogen van het lichaam. als je een dorstig gevoel krijgt ben je eigenlijk al te laat. Een lichaam met te weinig vocht is blessure gevoeliger en minder sterk. Dus zorg voor voldoende vocht inname.

Op de pistes: Les
Mocht je er ‘niet zo lekker’ inkomen als voorgaande jaren boek dan een skiles. Lessen is leuk en iedereen kan bijleren. Hoe beter je skiet of snowboard hoe meer plezier er uit de pistes te halen is. Dit is eigenlijk een tip die voor bijna iedereen geldt.

Hebben jullie nog tips om die eerste wintersportdagen zo goed mogelijk door te komen, met zo veel mogelijk plezier, want daar gaat het toch om?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Op de aankomstdag (zaterdag) meteen een extra halve dagpas inslaan voor die middag en gaan! Die halve dag is mooi om in te komen en warm te draaien. En het voelt als een extra dag dus de drang om maximaal te gaan is wat lager. En op de wisseldag is het gebied vaak uitgestorven op wat locals na, dus alle ruimte. (Dat geldt natuurlijk niet voor gebieden in de buurt van steden want dan is het weekend juist extra druk)

Daarnaast doe ik in de weken voor vertrek al een paar keer mijn skischoenen aan voor de tv anders kom ik de eerste dag niet door. Ze zitten perfect maar de liner moet weer een beetje naar mijn voet vormen na een zomer in de kast.

to ski or not to ski, thats no question

Daarnaast is die halve dagpas vaak goedkoper en gezonder dan de hele dag op een terrasje hangen.

to ski or not to ski, thats no question

controleer of je je auto fatsoenlijk hebt weggezet, als het sneeuwt en het aanvriest wil het nog wel is lastig wezen om weg te komen.
wij hadden vorig jaar de auto verkeerd omstaan, met de achterwielaandrijving moesten we snachts duwen bij vertrek.

Ik wil wel even een opmerking maken over dat skischoenen dicht moeten zitten. Er lopen op het forum meerdere draadjes over materiaalmoeheid. Plastic gedurende lange tijd statisch onder spanning zetten is een ideale manier om materiaal moeheid op te wekken. Persoonlijk laat ik mijn schoenen altijd los, tot een paar dagen voor ik de boel ga inpakken voor een ski trip en doe ze dan pas dicht.

Pannenkoek; een castrerende discus die door een agrarische autochtoon tussen je benen geramd wordt

@ bartus, dat klopt, maar er is een verschil tussen onder spanning zetten en dicht doen. Verder verliezen schoenen hun voorgevormde vorm als ze open staan, ik denk dat het met materiaal moeheid wel meevalt en dan is het belangrijk dat de schoenen wel de goede vorm houden.

Click. Click. Peace

In tegenstelling tot wat Simon zegt, zou ik juist adviseren om op zaterdag bij aankomst niets anders te doen dan spullen uitpakken, boodschappen doen, even een wandelingetje maken door het dorp en het appartement, huisje of hotelkamer inrichten. Na een uurtje of 10 opgevouwen in een auto te zitten, zal de vorm niet echt top zijn.

Ieder zijn of haar voorkeuren natuurlijk. Ik neem op zaterdag na een lange rit gas terug, ga vroeg naar bed en ga zondag met de eerste lift naar boven. Wat dan wel handig is: skipas van tevoren aanschaffen! Sta je niet meer in de rij op zondag om een pas te kopen.

Eet graag van twee walletjes. Dan weer twee latten, dan weer een plank.

Vul de ruitesproeier in de auto met antivries (!) en zorg eventueel voor een (kunststof) schep om de auto bij vertrek weer uit te graven…

It's all about the turns duuuuuude!

Eelco wij komen meestal tussen 8 en 10 aan en zijn met de bus dus hebben gewoon geslapen (de een wat meer dan de ander). De middagpas gaat meestal om 13 uur in. Ik ben (nog) wel zo elastisch dat ik tegen die tijd weer uitgevouwen ben :). De ochtend is als hoofdboeker meestal gevuld met een rondje door het dorp langs de skihuur, skischool, skipasverkoop en daarna ben ik er wel weer.

Maar iedereen zijn voorkeur natuurlijk,ik ga voor maximale tijd op de sneeuw voor mijn geld. Ik zal ook nooit zonder goede reden een skidag op offeren om te gaan wandelen o.i.d terwijl ik genoeg mensen ken die dat doen.

to ski or not to ski, thats no question

toevoeging op mijn auto parkeer verhaal:

zorg natuurlijk dat je sneeuwkettingen als laatste inpakt, of zorge dat ze samen met je fluoriserende hesjes voor het grijpen liggen.

ruitenwisservloeistof is ook een goed punt, zorg ook dat je een fles los bij je hebt, afgelopen winter waren me de sproeistukjes bevroren, kon de ruiten (-10 / -15 graden) alleen schoonmaken met een trekkertje en de losse vloeistof, heb er zelfs een paar keer voor moeten stoppen.

Meestalkan je niet meteen je appartement in. Dus inderdaad een halve dag extra pas aanschaffen. Lekker ff in het ritme komen en knallen de rest van de week!

liever 2 weken in de sneeuw dan 1 in de zon!!

aankomstdag neem je rust, lekker relaxen het is vakantie!!
dus na een nachtrit een slaapie doen, dorp, naar de liften skipas halen voor
de volgende dag…
en een leuke tip voor onderweg stop bij een “autohof” kan je lekker ontbijten
voor niet te veel…
en voor de auto neem een fles ruitensproeierconcentraat mee -30 die bevriest dus niet
en is beter als die kant en klare rommel als hier in de winkels verkrijgbaar is
en let onderweg op je snelheid vooral tussen koln-frankfurt, de stukken waar je 100 mag!!

erik

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie