Alpen-eten: Recept Kaasfondue

Rogier op 05 december 2012· 19 reacties

null

In Frankrijk is een fondue vanzelfsprekend een oud-Frans gerecht. In Zwitserland zijn het natuurlijk de Zwitsers die fondue hebben uitgevonden. Laten we het erop houden dat de grenzen van de landen niet altijd zo duidelijk zijn geweest. Afhankelijk van de regio worden er verschillende kazen in witte wijn gesmolten. Wat brood erbij en klaar is de voedzame maaltijd. Een goede fondue is zelf makkelijk te maken. Hier het ‘Alpen’ recept, wat bij mij in de buurt gemaakt wordt. Natuurlijk is er qua kaas af te wijken. Hebben jullie tips?

Ingrediënten

  • 1/3 Beaufort
  • 1/3 Emmental
  • 1/3 Gruyere
  • Per kilo kaas 400 ml wijn
  • Fles droge witte wijn
  • Een teentje knoflook
  • Stokbrood

De hoeveelheid kaas hangt van het aantal eters af. reken op ongeveer 150 a 200 gram kaas per persoon, 250 gram kaas voor grote eters. In de Franse Savoie (En Hautes Alpes) wordt de fondue met deze kazen gemaakt. Naar persoonlijke smaak valt natuurlijk de fondue ook met andere kazen te bereiden.

Recept
Het recept voor een echte Alpen Fondue is eenvoudig. Kaas en wijn, niets meer dan dat. Geen maïzena of niets om het te laten binden, zo ‘hoort’ het in de Alpen niet. Des te makkelijker en lekkerder eigenlijk. Om te beginnen rasp je de kazen. Wrijf hierna een teentje knoflook in de pan waarmee je de wijn gaat opwarmen. Giet de wijn in de pan en verwarm deze. Als de wijn bijna begint te borrelen (als de alcohol verdampt) voeg de kazen al roerend toe. Roer door totdat de kazen goed gesmolten zijn. Giet de fondue over in de fondue pan, of als je alles hebt opgewarmd in de fondue pan, dien deze op. Gebruik ‘ouder’ stokbrood om mee te fonduen. Deze blijft beter aan de fondue-vork zitten. Het brood een paar uur van te voren snijden zorgt ook voor ‘harder’ brood.

Erbij
Traditioneel wordt er slechts een groene salade bij de fondue geserveerd, Maar een bord met lekker vlees, in de schil gekookte aardappelen of zelf frites, het past er allemaal bij. Natuurlijk drink je er een goede fles witte wijn uit de Alpen bij, een goede Apremont is de echte aanrader.

Eet smakelijk

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Goed plan voor Sinterklaasavond! Nog gauw even naar AH.

Met Comté kaas kan het ook heerlijk zijn! ;-) kijk er al naar uit!

Lekker hoor :-) Geen wintersport zonder kaas(gerecht) :-)

When life gets too complicated.... SKI

Water loopt in mijn mond…

@rogier, de meeste waar wij het vragen (wel idd buiten de haute savoiye) worden met 2 soorten kaas gemaakt (Emmental, Gruyere)

Ik ben zo verslaafd aan de kaasfondue dat ik er een receptenboek van heb. Zal de recepten delen hier… Zitten zeer smakelijke varianten tussen (met bier enz)

Kan er ook een maken van Nederlandse kaas (boeren fondue)

Eerlijk gezegd 2x per maand zeker (ook in de zomer) tja veel calorieen, maar oh zo lekker.

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

p.s. voor de liefhebbers van de pakjes (kant en klaar)

Die van de Jumbo (ik geloof alleen bij de XL vestiging) heb je zakjes met haute savoye fondue. Die is wel goed t.o.v. de rest… Anderen waren van smerig tot te doen.

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

@ jeroen, dat komt omdat Beaufort duur is, maar Beaufort is wel de moeite…

Click. Click. Peace

Jaaaaa, begin januari weer op de Belalp kaasfondue eten en vervolgens met de slee de berg af onder een sterrenhemel…

Volgens Jessica kun je em nog upgraden door de Emmental te vervangen door Vacherin :)

Gister heb ik d’r terugontvangen in la France met een heerlijk geslaagde (al zeg ik het zelf) fondue; ideaal in combinatie met de dikke dump buiten :)

Kwijl kwijl kwijl! :D

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Laflaps

Heb een jaar of twee/drie geleden in de hut van de ski-club Haute-Nendaz net onder de Mont-Fort op 3000m overnacht, lekker spartaans, oa. zelf slaapzak menemen in je rugzak etc. en 's avonds uiteraard een kaasfondue met een flesje rode wijn dat, helaas, paste bij de spartaanse omstandigheden.

De beheerder van de hut, een dame die in de zomer 1000 schapen hoedt bij Évolene, mikte op het einde van de fondue een eitje in de fonduepan en maakte daarmee een soort kaasomelete, heerlijk op het laatste stukje brood.

Kaasfondue staat in ons ski-gekke gezin 1-2 keer per maand op de menu kaart, sinds mijn verblijf in de hut, wordt bij ons ook een eitje (van eigen krielkippen) aan het eind van de fondue er in gemikt, ik kan het eenieder aan bevelen.

Verder vind ik fondue zoveel makkelijker dan raclette, fondue is eerste keus.

Heb overigens in oa. Banff en Cervinia ook genoten van chocoldefondue!

Snufje nootmuskaat erbij en een scheutje kirsch, eventueel wat versgemalen peper. De droge witte wijn moet voor mij geen overheersend zuur hebben, mag dus iets duurder zijn dan de allergoedkoopste.

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

De beaufort vervangen door Appenzeller en met het teentje knoflook van tevoren alleen de binnenkant van de pan bestrijken. Verder naar smaak eventueel wat vers geraspte nootmuskaat en/of witte peper.

En belangrijk: Gebruik een knappe witte wijn. Een wijn die niet lekker is om te drinken is ook niet lekker in het eten!

Overheerlijk, kan niet wachten tot de volgende!!!

Voor de speciale momenten vervangen we soms de witte wijn door schuimwijn/champagne (brut) en gooien we er wat wintertruffel in! Ok 'k weet dat dit er wat over is ($), maar OSOLEKKER!! !

Op vakantie vragen we ook steeds naar een eitje. Dit gebruik kennen ze niet op alle plaatsen, maar meestal vinden ze het wel een top idee.

Vraag: ik gebruik om de boel te binden dus wel altijd een beetje maizena opgelost in een scheutje water; ik heb er altijd nog een klein laagje vloeistof op zitten als de fondue verder klaar is. Waar ligt dit aan? De temperatuur? Hoe is dit te voorkomen? Is het gewoon een kwestie van afwachten en doorroeren? Ik doe het uiteraard graag zo authentiek mogelijk…

Ik doe er altijd 1/3 jong belegen bij; wordt het lekker romig van. Verder gooi ik er soms een scheutje sherry door als de gebruikte wijn niet super is.

… en vooral alleen wijn erbij en erna drinken! (of warm water/thee), want van andere drankjes krijg je echt een onplezierig kaasblok in je maag.

Je mag mij hier altijd voor wakker maken.

Ben ik er nou ook al zo dol op? ik hanteer meestal rond de 250 gram per persoon, en dat gaat meestal nog op ook! :) Wat knoflook betreft, mik ik er circa 12 teentjes in (grof gesneden), jammie!

Hoe ze kaasfondue in (o.a.) Berner Oberland eten:
Na het serveren, nootmuskaat ((raspen tot) poeder) strooien en iets draaien aan de peper molen boven de pan.
Als je de bodem hebt bereikt zit er vaak een korstje van kaas. Pak een paar eieren en bak die er nog even in (scrumled eggs achtig) en schraap de korst los. verdeel het onder de liefhebbers!

Thee word ook vaak geschonken bij de kaasfondue.

Een regel die ook nog wel eens word toegepast is als je jouw broodje laat vallen, je een shotje kirsch moet weg drinken.

Zijn de vorige recepten ook nog ergens onder een bepaald onderwerp te vinden

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie