Een shorttrip met de bus

Ruud op 02 januari 2013· 21 reacties

null
Met de bus op wintersport, wat tips

Je kunt op allerlei manieren in een skigebied belanden. Het belangrijkste is dat je er komt. Zo gaat mijn tweede skitrip van het seizoen weer een heel andere worden dan het eerste reisje in december. Ik ga namelijk aan het eind van de week een shorttripje maken met de bus. In december ging ik naar Graubünden nog luxe vliegen en lekker in een hotel. Dit keer wordt het een stukje minder uitbundig: twee nachten in de bus en twee nachten in een appartementje.

Een krappe beurs
We kiezen deze keer niet voor niets voor de bus. Ik ga met mijn oudste twee kinderen en een aantal van hun vrienden. Het zijn allemaal studenten en de studentenportemonnee is nu eenmaal niet zo erg gevuld. De opdracht aan de organisator (aan mij dus) was: maak het niet te duur. En dus werd het na wat rekenen drie dagen skiën met de bus. Mij maakt het allemaal niet zo veel uit: als je maar kunt skiën. Begrijp me goed; ik wentel me graag in luxe, maar eenvoudig is ook goed.

Gebruiksaanwijzing
Nu wordt dit bepaald niet mijn eerste weekend met de bus, dus ik weet waar ik aan begin. Want een kleine gebruiksaanwijzing heeft zo’n reisje wel, vind ik. Door schade en schande wijs geworden, kom ik inmiddels goed voorbereid aan de start. De eerste keer ga je argeloos met je kont in de bus zitten en laat je alles op je af komen, maar dan kom je er toch achter dat er wat do’s en dont’s zijn.

Wat moet je niet vergeten?
Een kussentje en een plaid of dekentje; dat maakt het slapen in de bus een stuk comfortabeler. Meestal gaat de temperatuur 's nachts in de bus toch omlaag, dus iets om over je heen te trekken is fijn. Je wilt niet steeds wakker worden van de kou. En je kunt natuurlijk ook een opgevouwen trui onder je hoofd doen, maar ik vind een kussen lekkerder. En dan niet zo’n opblaasding; heb ik één keer geprobeerd, maar toen had ik bij het wakker worden het gevoel een nekhernia te hebben opgelopen. Er zijn mensen die zweren bij een slaappilletje, maar ik slaag er meestal wel in redelijk te slapen zonder chemische hulp. Verder is wat te eten voor de eerste ochtend ook niet te versmaden. Ik word altijd best wel vroeg wakker en dan kan het nog lang duren voordat je op de plaats van bestemming een eerste broodje naar binnen kunt schuiven. Een krentenbol, wat sultana’s of een appel kunnen dan de eerste trek stillen.

null
Goedkoper op wintersport het plezier is er niet minder om

Ook handig
Wat je zeker niet moet vergeten zijn wat extra plastic zakken. Als je aankomt ga je je omkleden en dat wil nog wel eens behelpen zijn. Soms is het een primitieve bedoening en is de grond nat. Daar wil je niet instaan met je skisokken. Het is so wie so even opletten bij dat omkleden: je bent net een beetje brak uit de bus gestapt en dan wordt er van je gevraagd dat je even goed je hersens er bij houdt. Je wilt straks op de pistes wel alles wat je nodig hebt ook daadwerkelijk bij de hand hebben. Nou is de 's ochtends vroeg bepaald niet het moment waarop ik het scherpst ben, dus ik doe het denken altijd van te voren. Ik zorg voor een lijstje waar opstaat wat ik op de piste nodig heb de eerste dag. Hoef ik alleen het lijstje af te lopen en de spullen in mijn zakken en rugzakje te stoppen.

Aanraders
Toch even de tijd nemen te ontbijten. Ik was wel eens zo gretig op de pistes te raken dat ik dacht dat ik met mijn krentenbol achter de kiezen het ontbijt wel kon overslaan. Is niet zo’n goed idee, het is ten slotte wel vakantie en van een lekkere kop koffie met een croissantje of een kaiserbroodje en een eitje knap je enorm op. Zo vind ik het ook raadzaam op die eerste dag niet tot het gaatje te gaan; je hebt meestal toch geen goede nacht slaap achter de rug en dan is een eerste dag wel heftig om tot de liften sluiten op de piste te staan en daarna de kroeg in te gaan. Ik stop meestal bijtijds de eerste dag, check in in het appartement en ga dan lekker douchen. En de belangrijkste aanrader is natuurlijk vooral: geniet met volle teugen! En natuurlijk hou ik me aanbevolen om te horen wat jullie tips zijn!

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Je was er vroeg bij met dit artikeltje! Ik rij zelf dit jaar ook de nacht door, zodat we s’morgens gelijk op de piste kunnen staan, maar ik denk dat ik gewoon de meeste skikleding al van tevoren aantrek, of is dit sterk af te raden?

Groetjes, Alex

Wat een ellende vond ik dat altijd met de bus, 's morgens ontzettend brak op je bestemming aankomen en dan gelijk de hele dag skien. Daarna 20 bier in de mik en je hele shortski is eigenlijk al naar de knoppen. Maarja wel gezellig altijd…

Leuk artikel! Ik ga al jaren met een shortski op wintersport, dus herken me er volledig in. Pak je tas van te voren zo in dat je skispullen bovenop liggen, zodat je die kan pakken zonder te graaien. Bereid je voor op een hoop gedoe en geklooi als je uit de bus komt en moet omkleden in een veel te kleine ruimte met te veel mensen. En als je weggaat, even zoeken naar een plek om te douchen, en dan uiteraard je tas zo inpakken dat je gewone kleren bovenop liggen.
Ach, het is weliswaar wat gedoe, maar ik ben alles alweer vergeten na de eerste afdaling!

@gast238: mijn slaap/ waakritme is nog een beetje verstoord door het oud en nieuwgedruis :-)
@gast 005: met 10 bier is het ook al gezellig LOL

Blogger, skiër, verslaafd :-)

ik ga meestal ook met bus, is voor mij steeds een verschrikking…maar als je dan smorgens vroeg in de vrieslucht komt met een opgaande zon en een pak sneeuw is de ellende gauw vergeten,mijn vriendin vindt de bus wel leuk,ik verkies de auto,smorgens vertrekken,af en toe een pauze,in duitsland lekker de gas open ,in de namiddag aankomen en op je gemak installeren,je verliest wel een dag zo maar ik vind het veel leuker zo…oja,laatste weekend januari naar ischgl…met de bus…

Ben 1 keer met een bus gegaan en dat was ook meteen de laatste keer! Wat een drama om zo lang in zo’n krappe bedoening te zitten.
Sinds vorig jaar gaan we alleen nog maar vliegen, heerlijk!

Dit jaar ook voor de eerste keer een shortski met de bus :) vroeger altijd auto genomen…
Ik lees wel dubbele meningen hmm

Go with the snow!

Handige tips voor een shortski, zijn er nog meer wintersporters met handige tips? Ga dit jaar voor het eerst een shortski. Ben vooral benieuwd hoe de busreis zal gaan, andere jaren altijd zelf gereden.

Voor mij niet echt een optie , ik word namelijk snel ongemakkelijk in de bus :(

Als je net een uur in de bus zit, gaan ze anderhalf uur avondeten in Weert :(
Dus beter daar opstappen!
Dekentje / oordoppen / slaappil(letje) tandenborstel / tandpasta :) / schoenen uit / koptelefoontje

Liever wintersport dan zomervakantie.

Steek alles wat je nodig heb voor de eerste dag in je snowboard zak.

Waar halen jullie de chemische slaappillen? Of moet je daarvoor eerst langs de dokter?

Ik ga elk jaar met de bus op wintersport, dus heb er wel wat ervaring mee.
Ook vanwege het budget idd.
Een dekentje en kussen is echt onmisbaar in de bus.
Trek ook gemakkelijk zittende kleding aan in laagjes. Bijvoorbeeld een sportbroek, pully en een lekkere warme trui. Dat is veel comfortabeler als een strak zittende spijkerbroek. 's Nachts is het zeker kouder doordat de airco altijd aan moet blijven staan.
Wat ik ook altijd bij me heb is oordopjes en zo’n maskertje wat je over je ogen kan doen, omdat er toch altijd wel licht en geluid in zo’n bus blijft.
En vergeet je tandenborstel niet in je handbagage te stoppen. 's Avonds laat of begin van de nacht heb je altijd nog wel een stop om je tanden te kunnen poetsen.

Leuk artikel Ruud met goede tips! Ik zou nog toe willen voegen: kijk goed naar de lokatie waar je in de bus wil stappen. Met een beetje pech krijg je er op de heen- en terugweg een sight-seeing-tour door heel Nederland bij.

Ik heb het geluk in de regio Eindhoven te wonen en stap als ik eens met de bus ga altijd in in Maastricht. Ideaal is anders in zo’n bus en ik prefereer ook de auto, maar het kost geen drol en als je in Maastricht opstapt ben je er sneller dan je denkt omdat je pas rond 20u in hoeft te stappen.

als je eenmaal aangekomen bent, waar laat je dan je spullen?

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Da’s maar net afhankelijk van de accomodatie waar je geboekt hebt. Wij konden onze spullen (ja, dus ook de koffers) in grote lockers in het appartementencomplex kwijt.

Een paar oordoppen kunnen ook handig zijn.

Je platvinkje alvast vullen ;) ga ik altijd heerlijk van slapen in een schommelende bus.

In de bus naar Spanje (20u) heb ik op de grond geslapen. Gewoon doen, voeten in het gangpad en dat gaat veel beter! Bovendien heeft degene die naast je zit dan de 2 zetels tot zijn/haar beschikking ;)

Ik ga heerlijk met de bus. Hele week gewerkt en dan hoppa, zitten! Biertje, wijntje en natuurlijk een worstje. Lekker kletsen over de aanstaande vakantie. Beetje slapen en dan idd een broodje tot het ontbijt. Heerlijk uitrekken,broodje en een kopje koffie en dan gaan met die banaan!

nou doe mij dat slaappilletje want “ik slaap niet redelijk” nee ik slaap gewoon strak 8 uur lang en ooit zelfs eens 10 uur aan een stuk. Bovendien omdat ik een hernia heb gehad en de slaappillen ook spierverslappers zijn heb ik nergens last van als ik de bus uitkom. Geen spierpijn, rugpijn of nekpijn. En fit als een hoentje, soms nog ff een uurtje of wat duf door de pil Maar het ligt er aan hoe laat en hoeveel ik neem.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie