Twee dagen Oostenrijkse neerslag van start (update)

Roel op 04 januari 2013· 37 reacties

null
De eerste sneeuw is gevallen in Obertauern, Salzburgerland

Het is begonnen. Sinds gisteravond regent en sneeuwt het licht in Oostenrijk, en dan vooral in de oostelijke landshelft. Het zwaartepunt blijft daar ook liggen. In het Salzburgerland en de Steiermark ligt zondag boven 1200 meter een dik pak sneeuw, en misschien ook wel daaronder! Daarna breidt het zonnige weer zich vanuit Frankrijk uit naar Oostenrijk. Vanaf donderdag keert de spanning voor het hele Alpengebied terug.

Gevecht tussen regen en sneeuw
Vanochtend zijn de verschillen vanwege de zwabberende sneeuwgrens al aanwezig. In het gehucht Schmalegg bij Kitzbühel op 1080 meter is het grijs en miezerig. In Obertauern ligt al een laagje sneeuw. De komende uren blijft dit nog zo omdat er nog iets zachtere lucht binnendringt. Later vandaag gaat de sneeuwgrens langzaam dalen, ik denk dat het vanavond boven 1200 meter op veel plaatsen gaat sneeuwen en ook steeds harder. Morgen sneeuwt het boven 1200 meter aanhoudend en intensief! Bovendien staat er een stormachtige wind, een aantal liften zal wel worden stilgelegd.

null
Schmalegg (1080m) bij Kitzbühel (O) ziet er nog grauw uit.

Sneeuwgrens dalend
Er gaat 50 tot 100 centimeter vallen in het Salzburgerland en de Steiermark, althans de noordelijke gebieden daarvan. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam wordt het snel minder en steekt een zachte nordföhn op. Daar zien we weinig terug van die dump. De zon schijnt er regelmatig net als in Zwitserland en Frankrijk trouwens. Uiteindelijk denk ik dat de sneeuwgrens morgen nog wel wat lager gaat uitkomen. Ik mik op in ieder geval wát verse sneeuw vanaf een meter of 1000. Zoals gezegd naar het westen en zuiden toe wordt het snel minder. Martin zal het niet graag horen maar de Arlberg wordt nu zeker niet de topper van Oostenrijk.

Zondag valt er in Oostenrijk nog steeds wat sneeuw maar vanuit het westen komen de opklaringen dichterbij. Van maandag tot in ieder geval woensdag schijnt weer overal de zon. Daarna lopen de berekening flink uiteen, er lijkt grootschalig wat te gaan veranderen op de Europese weerkaart met de ligging van de belangrijkste hoge- en lagedrukgebieden. Welke uitwerking dat op de Alpen heeft is nog moeilijk te zeggen, een nieuwe nordstau is wel één van de opties.

Frankrijk
Veel zon en droog. Dit weekend hoogstens wat sluierbewolking maar die houdt de zon niet tegen. Erg zacht, nulgradengrens rond 2800 meter.

null
Niks aan het handje in Zinal, Zwitserland

Zwitserland
In het uiterste oosten vandaag en morgen mogelijk een vlok sneeuw, verder veel zon en droog. Tot en met woensdag aanhoudend zonnig en zacht.

Oostenrijk
Het belangrijkste heb ik hierboven al genoemd. In Tirol pakken de Kitzbüheler Alpen vanaf 1000 meter nog wel wat mee van de dump. Richting Vorarlberg wordt het minder en blijft het ook wat zachter. Na zondag veel zon en droog. Nulgradengrens tussen 1800 en 1500 meter.

Italië
Afgezien van wat hoge wolkensluiers veel zon en droog. Hoogstens langs de Alpenhoofdkam een enkele sneeuwbui die overtrekt. Dit weekend een harde nordföhn waarmee het in het dal soms voorjaarsachtig aanvoelt. Begin volgende week afnemende wind maar het blijft zonnig en zacht.

Morgen geen weerbericht. Het meeste is gezegd dus we gaan achterover leunen en laten gebeuren wat er gebeuren moet. Via twitter hou ik je op de hoogte van de actuele stand van zaken en ontwikkelingen.

Update (09.15 uur)
Toch nog een korte update. Het heeft vannacht onophoudelijk geregend en gesneeuwd maar beneden 1100-1200 meter is het nog niet veel soeps, vooral veel regen! Vandaag moet de sneeuwgrens nog iets gaan zakken waarbij de neerslag zich tijdelijk naar het westen van Tirol en Vorarlberg uitbreidt. Het kan dus nog maar dan moet het voor middernacht gebeuren. Daarna trekt de neerslag zich weer langzaam terug naar de oostelijke helft van Oostenrijk.

Op veilige hoogte, zoals in Obertauern, is het wel al dikke pret!

null

Vanaf donderdag lijkt het nu belangrijk kouder te worden. Dan komt echte vrieslucht snel dichterbij uit Noord-Europa, ja zelfs voor Nederland, en dat gaat waarschijnlijk gepaard met sneeuwval tot in de dalen. Morgen meer!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hoi Roel,

Vetrekken vanncht naar Solden. Gaat dat nog wat meepakken van de dump? GSF kaarten laten toch al snel 35 cm vers zien. Hoor/lees het graag. Thanks. Cheers, Lars

Over een paar minuten naar PdS. Wat ben ik toch een geluksvogel met dit weer.
Dank je Roel voor de berichtgevingen en voorspellingen de afgelopen tijd. Het waren weer spannende weken, maar zo mooi had ik het van te voren niet kunnen bedenken. :)

Luister nu naar radio Salzburg. Das wetterbericht: Morgen samstag viele niederschlage. Ober 1000 meter 70 bis 100 cm am neuschnee!! Lekker!!

Nog veel spanning in 't verschiet de volgende week dus. Leuk. Vertrek op 12 jan naar Gerlos - Tirol. Ben eens benieuwd. Bedankt voor het interessante weerbericht Roel.

@Gast109, het zal erom hangen. 35 centimeter lijkt me voor Sölden erg positief maar wie weet we gaan het zien.

@Gast 242 ja het wordt best huge, als de sneeuwgrens eenmaal laag genoeg ligt kan er in deze situatie niet alleen op de berg heel veel vallen maar ook in het dal!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hallo Roel,

Ik zie veel berichten over Frankrijk en Oostenrijk maar eigenlijk nooit over Zuid Duitsland.
Hoe staat het weer ervoor in Reit im Winkl/Winklmoos/Steinplatte?

Roel,
Vertrek vannacht naar Serfaus, heb je enig idee hoeveel sneeuw we daar kunnen verwachten?

in Lungau lijkt het te regenen momenteel.

Seriously snow addicted family!

@Roel, wat verwacht je voor het zillertal, natuurlijk op de berg sneeuw, maar hebben we morgen vroeg een laag sneeuw er bij in het dal,

@Roel, zou je in je weerberichten het Reuzengebergte mee kunnen nemen? Dat is toch een redelijk populair gebied bij Nederlanders en Belgen? Of zijn de condities daar, gezien het landklimaat, zo stabiel dat het niet interessant is voor een weerbericht?

Hoi allemaal, het is niet te doen voor iedere plaats een aparte verwachting te geven. Bij het weerbericht hebben we gekozen voor een verder uitgesplitste verwachting voor de Alpenlanden, meestal nog uitgesplitst naar regio, plus het Sauerland (als daar wat speelt, nu dus helaas niet).

Puur omdat dit de meest populaire bestemmingen zijn en we ergens een grens moeten trekken. Anderen verwijs ik graag naar onze sneeuwverwachtingskaart die we dit seizoen ook speciaal voor de andere gebieden hebben laten maken, zoals het Reuzengebergte, Andorra, Noorwegen enz. We hopen op die manier toch zoveel mogelijk mensen te bedienen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Met link: https://www.wintersport.nl/weersneeuw/sneeuwverwachting…
Als je bij de gebieden zelf kijkt zie je hem ook staan.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

ok, begrijpelijk. Dank voor je reactie.

hallo roel
hoe zit het in sallbach zit er ook veel sneeuw in ?
en welke hoogte
groeten
bart

hallo roel
hoe zit het in saalbach zit er ook sneeuw in en welke hoogte ??
groeten

bart

Voor ik het vergeet, ga je morgen naar Oostenrijk neem echt sneeuwkettingen mee als je hoger dan 1000 meter gaat en bergop moet. Anders kon het weleens een vervelend slot van de rit worden…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Inderdaad, afgelopen nacht behoorlijke regen in Fiss

In dachstein-west regent het pijpestelen…boven 1200m veel sneeuw…

in Lungau sneeuwt het sinds 16.30, waarschuwingslampen lawine knipperen kon wel eens een ruige nacht worden!

Seriously snow addicted family!

Dank, Roel. Ik zie inderdaad op wetterzentrale.de weerkaarten met temperaturen die duidelijk zullen dalen richting het einde van januari. Waar halen ze die voorspellingen vandaan als het zo koffiedik kijken blijft? Hoe kunnen ze die verschillen in luchtdruk voorspellene en hoe groot is de kans dat zoiets uitkomt?

Dank, Roel. Ik zie inderdaad op wetterzentrale.de weerkaarten met temperaturen die duidelijk zullen dalen richting het einde van januari. Waar halen ze die voorspellingen vandaan als het zo koffiedik kijken blijft? Hoe kunnen ze die verschillen in luchtdruk voorspellene en hoe groot is de kans dat zoiets uitkomt?

@Erikkoridon, je moet het zo zien dat een model vanuit een bepaalde beginsituatie oneindig kan doorrekeningen. Maanden zelfs jaren vooruit als het moet. Hoe verder in de tijd hoe meer er verstoringen er echter optreden waar het model nu nog geen weet van kan hebben. Hoe onbetrouwbaarder dus. Ik zou daarom niet naar eind januari kijken ook al levert een model daar kaarten voor.

Op kortere termijn staan er trouwens ook al hele interessante dingen te gebeuren. Zie update.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wij zijn net terug uit de Tauplitz op ongeveer 900 meter hoogte. Daar heeft het gisteren (vrijdag) gegoten tot ongeveer 1400 meter. In het dal verdwijnt de sneeuw al rap. Boven op de berg ongeveer 10 cm nieuwe sneeuw.

May the ski force be with you !!

Zauchensee heeft bijna al haar liften gesloten ivm acuut lawinegevaar. Op dit moment zijn alleen de Gamskogelbahn I, Highliner I en de Rosskopfbahn nog open. + Nog 2 oefenliften.

Roel, tot hoelang zal dit aanhouden?

Hoi, weet iemand mij te vertellen wat de situatie in Zell am Ziller is? Sneeuw/regen?
En vanaf welke hoogte sneeuw. A.s. dinsdag gaan we namelijk naar Zell am Ziller.

Bedankt alvast.

Hoi, weet iemand mij te vertellen wat de situatie in Zell am Ziller is? Sneeuw/regen?
En vanaf welke hoogte sneeuw. A.s. dinsdag gaan we namelijk naar Zell am Ziller.

Bedankt alvast.

Als je deze webcam bekijkt;

http://panocam.skiline.cc/rosenalm

Zie je dat het hard sneeuwt op de pistes. In het dal zal het wel regen zijn.

ok thanx! die had ik ondertussen al gevonden. in het dal zal het idd wel regenen.

Op dit moment sneeuwt het lekker door in Fiss, eergisteren ´s nachts regen…

kom nu net thuis uit Brandnertal,gisteren de hele dag flinke regen en vanmorgen weer vertrokken met flinke regen,hoop voor de mensen die nu die kant op gaan dat het beter word!!!Er lag een mooie flinke hele goeie sneeuwlaag maar na een hele nacht flinke regen was het s’morgens een domper…veel bruine plekken en ijzige piste’s!!!

Silvretta Montafon Liefhebber

In Serfaus sneeuwt het de hele dag lekker door, vanochtend in het dal regen en nu sneeuw dat begint te blijven liggen. Boven non-stop sneeuwval (iets van 30cm gevallen)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie