Natte sneeuw

Roel op 01 augustus 2016

Natte sneeuw is ludiek voor goede skiërs
Natte sneeuw is ludiek voor goede skiërs

Natte sneeuw ontstaat als de temperatuur rond of boven het vriespunt hangt en/of de luchtvochtigheid hoog is. Deze papsneeuw voelt zwaar aan en zit vol water. Ideale sneeuw voor het maken van sneeuwballen, minder geschikt voor wintersporters.

Hoe ontstaat natte sneeuw?

Natte sneeuw ontstaat als de sneeuw die op de berg ligt ontdooit, meestal in het voorjaar. Dat is een inkopper, maar verse sneeuw kan ook zeer nat zijn. Op dagen dat het sneeuwt bij een luchttemperatuur van iets boven nul valt de sneeuw als zware, natte sneeuw. Zeker als het erom hangt of het sneeuwt of regent (om en nabij de sneeuwgrens). Als het regent op de sneeuw wordt de sneeuw natuurlijk ook nat en zwaar.

Slush aan het eind van het seizoen in Ischgl
Slush aan het eind van het seizoen in Ischgl

Moeilijk skiën

In natte sneeuw is het relatief moeilijk skiën. Het maken van bochten in deze ‘ontdooide’ sneeuw is zwaar en knieblessures liggen op de loer. Natte sneeuw wordt ook vaak slush of papsneeuw genoemd. In het voorjaar, aan het eind van de dag zijn de pistes vaak ‘slush’, voor goede wintersporters soms een ludieke uitdaging om hier lekker door heen te knallen terwijl minder ervaren wintersporters deze sneeuw als ‘ramp’ beschouwen.

Niet altijd nadelig

Natte sneeuw in het voorjaar is off-piste geen ramp want na een heldere (en koude) nacht verandert natte sneeuw in voorjaarssneeuw waarop het de volgende ochtend heerlijk skiën is. Natte sneeuw aan het begin van het seizoen zorgt vaak voor een harde onderlaag van het sneeuwdek. Dat vormt weer een goede basis voor de rest van het seizoen.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.