Genuadepressie

Een Genuadepressie of Genualaag is een lagedrukgebied dat vaak garant staat voor dumps in de zuidalpen. Het systeem ontstaat als er via Frankrijk koudere lucht vanuit het noorden wordt aangevoerd. Zodra deze koude bovenlucht boven het nog relatief warme zeewater van de Middellandse Zee terecht komt ontstaat er in de buurt van de Italiaanse stad Genua - waar het zijn naam aan ontleent - vaak een depressie.

Satellietbeeld van een Genuadepressie

Veel sneeuw voor het zuiden

De Genuadepressie is een begrip in de meteorologische wereld door de grote hoeveelheden sneeuw die in de zuidalpen kan veroorzaken. Die sneeuw wordt veroorzaakt door de vochtige Middellandse Zeelucht die met geweld tegen de Alpen wordt gedrukt en uitsneeuwt.

Vooral de winters van 2008-2009 en 2013-2014 stonden bol van de Genuadepressies met soms recordhoeveelheden sneeuw in de Italiaanse, Zuid-Franse en Zuid-Oostenrijkse Alpen.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.