Genuadepressie

Satellietbeeld van een Genuadepressie
Satellietbeeld van een Genuadepressie

Een Genuadepressie of Genualaag is een lagedrukgebied dat vaak garant staat voor dumps in de Zuid-Alpen. Het systeem ontstaat als er vanuit het noorden via Frankrijk koudere lucht wordt aangevoerd. Zodra deze lucht boven het relatief warme zeewater van de Middellandse Zee terecht komt ontstaan buien en ontwikkelt zich in de buurt van de Italiaanse stad Genua - waar het zijn naam aan ontleent - vaak een depressie.

Veel sneeuw voor het zuiden

De Genuadepressie is een begrip in de meteorologische wereld door de grote hoeveelheden sneeuw die in de zuidalpen kan veroorzaken. Doordat wolken tegen de wijzers van de klok om een depressie/lagedrukgebied heendraaien, wordt vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee tegen de zuidkant van de Alpen aangedrukt. De lucht wordt hierdoor gedwongen om op te stijgen, koelt af en zorgt voor zware sneeuwval. Vooral de winters van 2008-2009 en 2013-2014 stonden bol van de Genuadepressies met soms recordhoeveelheden sneeuw in de Italiaanse, Zuid-Franse en Zuid-Oostenrijkse Alpen.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.