Wat is de nulgradengrens? - Wintersportweer uitgelegd

null

Eerder in onze serie verdiepingsblogs kwam de sneeuwgrens aan bod; vandaag bespreken we het broertje: de nulgradengrens. Die gaat de komende dagen namelijk in dalende lijn.

Wat is de nulgradengrens?

Iedereen weet hoe frustrerend het is als er een dump valt, maar jouw skigebied ligt te laag waardoor het daar keihard regent. De nulgradengrens, ook wel vorstgrens genoemd, is de hoogte waarboven het vriest. Deze bepaalt of de sneeuw goed blijft liggen of niet.

Hij geeft dus niet de hoogte aan waarboven het sneeuwt - dat is de sneeuw(val)grens - maar een indicatie daarvoor.
Om teleurstelling te voorkomen moet je deze grens echter goed in de gaten houden. Een reden dat ik deze (of de sneeuwgrens) in mijn weerberichten meestal apart benoem. Hij is daarnaast te vinden in de weersverwachting van elk skigebied.

null

Hooggelegen gebieden

Zeker in het voor- en najaar, maar soms ook in het hoogseizoen willen hoge temperaturen nog weleens roet in het eten gooien. Er kan nog zo veel sneeuw vallen, als jouw skigebied niet hoger gaat dan de nulgradengrens heb je er niet zoveel aan. Winterberg heeft hier vaak last van, maar ook een relatief laag Oostenrijks skigebied als Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental. Stel het vriest pas boven 2000 meter, dan is het in dit skigebied gewoon te warm. Het gebied gaat immers niet hoger.

Dit is meteen de verklaring waarom de meest sneeuwzekere dorpen hoog liggen. Daar heb je van het begin tot het einde van het seizoen een grotere kans dat neerslag als sneeuw valt. Het mes van een hooggelegen skigebied snijdt echter aan twee kanten. Iedere keer als jouw dorp hoger ligt dan de nulgradengrens en het sneeuwt dan wordt het sneeuwdek dikker. Zit je lager, dan komt er niet alleen weinig (of niks) bij maar smelt er ook sneeuw weg. Het verschil tussen lage en een hoge skigebieden wordt naarmate het seizoen vordert dus steeds groter. Hoeveel sneeuw er precies wegsmelt onder de nulgradengrens hangt van meerdere factoren af als wind, luchtvochtigheid en de samenstelling van het sneeuwdek.

Het verschil tussen een witte en groene wereld is soms heel klein (foto: Zillertal)
Het verschil tussen een witte en groene wereld is soms heel klein (foto: Zillertal)

Nulgradengrens niet alleszeggend

Sneeuwt het niet, dan zijn gebieden boven de nulgradengrens natuurlijk ook in het voordeel. Het dooit niet dus de sneeuw blijft langer liggen. Door de zwakke, laagstaande zon vaak zelfs de hele winter. Temperatuur zegt echter niet alles. In droge lucht met lage dauwpunten en een heldere hemel blijft sneeuw ook beneden de nulgradengrens 's winters prima liggen. Op schaduwhellingen mag het dan gerust vijf graden dooien zonder dat de sneeuw eronder lijdt. Neemt de luchtvochtigheid echter toe en raakt het bewolkt, dan geeft 1 graad dooi al natte, zware sneeuw. De nulgradengrens is dus niet heilig. Eerder een stok achter de deur.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

@Roel: ik ben echt blij met jouw verdiepende blogs! Ik vind weer en klimaat uitermate interessant en zo leer ik regelmatig wat bij en kan ik jouw weerberichten beter begrijpen!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie