Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Koufront

Een koufront is een slechtweergebied dat gekoppeld is aan een lagedrukgebied, en vormt de voorste begrenzing van koudere lucht die probeert binnen te dringen. Voor het koufront uit bevindt zich warmere lucht die tijdens de passage van het front wordt opgetild. Dit gaat gepaard met forse stijgbewegingen en buiige regen- of sneeuwval. Die kan behoorlijk intensief zijn en zelfs een klap onweer of hagel met zich meebrengen.

Daarna soms meer sneeuw

Achter het front klaart het meestal spectaculair op al is dat soms tijdelijk. Vooral bij een noordwestelijke stroming liggen er vaak nieuwe sneeuwbuien op de loer die vanaf de Noordzee binnendrijven en tegen de Alpenrand samenklitten tot grotere sneeuwgebieden.

Meestal passeert het koufront na het warmtefront dat eerder voor verzachting heeft gezorgd. Op weerkaarten wordt het koufront aangegeven door een (blauwe) lijn met driehoekjes.

Copyright Kokjeroen onder GNU-licentie