Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Nordföhn

Roel op 01 augustus 2016

Föhn

Nordföhn is een droge wind uit het noorden, oftewel de noordelijke variant van föhn. Deze treedt op in de zuidalpen als het in de noordalpen sneeuwt. Deze wind is kouder (aanvoer vanuit Noord-Europa) dan de südföhn variant en heeft een vaak scherpere wolkengrens.

Wolkengrens

Op dit satellietbeeld van de NASA zie je wat er in Italië gebeurt met de bewolking als de lucht vanuit het noorden komt. Terwijl grote delen van Zwitserland en Oostenrijk onder de wolken liggen schijnt in Italië (zuidalpen) de zon. De grens ligt exact langs de Alpenhoofdkam waar de zogenaamde föhnmuur kan ontstaan die het bewolkte noorden van het zonnige zuiden scheidt.

Nordföhn: bewolking lost op boven de Zuidalpen

Veel wind

Als de lucht de Alpenhoofdkam passeert krijgt deze een versnelling mee wat verklaart waarom het soms tot zware windstoten komt. Nordföhn is echter minder schadelijk voor sneeuw dan südföhn omdat de lucht van oorsprong vaak frisser is.