Wat is de alpenhoofdkam? - Wintersportweer uitgelegd

In de serie verdiepingsblogs over weer en sneeuw hebben we het vandaag over de Alpenhoofdkam. Vaak spreken we in onze weerberichten over de noord- of zuidalpen. De sneeuw valt namelijk vaak óf in de noordalpen, of in de zuidalpen dan wel de westalpen. De bepalende factor is de Alpenhoofdkam.

Wat is de Alpenhoofdkam?

De Alpenhoofdkam is een keten van hoogste Alpentoppen die van oost naar west dwars over het Alpengebied loopt. In de Franse Alpen buigt hij naar het zuiden af richting de Middellandse Zee. Op de kaart hierboven is de hoofdkam met een dikke rode lijn weergegeven. Als ik dus spreek over de noordalpen dan bedoel ik de gebieden die ten noorden van de Alpenhoofdkam liggen.

Waarom is de Alpenhoofdkam zo belangrijk?

In tegenstelling tot ons land kan lucht in de Alpen niet ongehinderd van noord naar zuid stromen of omgekeerd. De Alpen vormen een scheiding tussen het noorden en het meestal warmere zuiden. Vochtige lucht die de Alpen nadert wordt tegengehouden en omhoog getild. Daarbij koelt deze af waardoor bewolking en neerslag ontstaat (stau). Dit proces houdt aan totdat de hoogste bergketen (de Alpenhoofdkam) is gepasseerd.

Eenmaal voorbij de hoofdkam daalt de lucht, warmt daarbij op en de bewolking lost op (föhn). Dat is de reden dat over korte afstand de verschillen tussen gebieden soms gigantisch zijn. Bij een zuidelijke stroming kun je in Italië ingesneeuwd raken terwijl er hemelsbreed 50 kilometer verderop in Oostenrijk zonnebrand moet worden gesmeerd. De grens tussen zon en wolken kan messcherp zijn. De wolken leunen soms letterlijk tegen de Alpenhoofdkam aan. Dit staat ook wel bekend als een föhnmuur.

Inneralpiene gebieden

Rond de Alpenhoofdkam liggen de zogenaamde inneralpiene gebieden. Dit zijn de wat drogere gebieden in de Alpen die afgeschermd liggen van de ergste sneeuwdumps. De wolken zijn immers al veel bergen gepasseerd waar ze hun sneeuw hebben achtergelaten. Hier valt gemiddeld dus iets minder sneeuw maar door de hoogte van de bergen (hier liggen veel gletsjerskigebieden) zijn deze bestemmingen toch relatief sneeuwzeker. Voorbeelden zijn het Oostenrijkse Sölden, Nauders en gebieden in het Zwitserse Wallis.

Benieuwd waar jouw skibestemming zich bevindt? Door boven de kaart je bestemming in te vullen zie je waar deze ligt ten opzichte van de hoofdkam.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Userd5 november 2016 · 09:39

Als de rode lijn redelijk precies geplaatst is, dan net zuidalpen (Schoneben eo) Of ook inneralpien als nauders? Waar begint dat?

*bericht bewerkt door Userd op 05 nov 2016 09:44

Timski105 november 2016 · 10:09

Dus Tignes bijvoorbeeld ligt ten noorden van de alpenhoofdkam maar wel in de westelijke Alpen. Lees ik het zo goed?

Onnem5 november 2016 · 10:44

Als de rode lijn redelijk precies geplaatst is, dan net zuidalpen (Schoneben eo) Of ook inneralpien als nauders? Waar begint dat?

Userd op 5 nov 2016 09:39

Nauders en Reschen (Schoeneben) liggen beide op het hoofplateau rond de Reschenpas. Inneralpin, de wolken waaien hier vaak door. Tot 5 km ten zuiden van Reschen (iets voorbij sankt valentin) is het een hoogvlakte, daarna gaat het steil naar beneden.

The older I get, the better I was
Roelauteur5 november 2016 · 11:32

Nauders ligt inderdaad inneralpien bijna pal op de Alpenhoofdkam. De meeste sneeuw komt daar uit het zuiden.
@Timski10 Door de knik die de Alpenhoofdkam naar het zuiden maakt valt de sneeuw in de meeste Franse skigebieden (en ook Tignes) niet uit het zuiden of noorden, maar juist uit het westen. Dit noemen we de Westalpen. Zie: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/313897/westalpen…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
GiGi5 november 2016 · 11:36

Mooi stuk weer, @Roel. Ik ben blij dat dit soort verdiepingsonderwerpen over weer en sneeuw er zijn. Zijn veel mensen mee geholpen denk ik.

Joostisandersgeaard5 november 2016 · 14:43

Ben ik nou gek of was dit topic al is geplaatst

Genieten
Roelauteur5 november 2016 · 15:17

Klopt ik heb er weleens vaker over verteld maar ik heb hem herschreven. Net als de blogs over de sneeuwgrens, nulgradengrens enz.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
RCGrootveld5 november 2016 · 23:08

Op zich een interessant verhaal, echter als ik naar het Zwitserse weerbericht luister, hebben die het altijd over ‘Alpen Süd Seite/Engadin’ als het over de weersverwachting gaat en daar valt Wallis (en dus ook het Rhonedal) ook onder.

Hoe verklaar je dit in relatie tot ‘jouw’ scheidingslijn ?

Rob
Roelauteur6 november 2016 · 09:33

@RCGrootveld Ja en nee, Wallis is een geval apart omdat er in Zwitserland nog een tweede hoofdkam ligt. De SLF tekent het zo in.


Vooral Oberwallis krijgt soms (veel) sneeuw uit het zuiden, maar niet altijd. Wallis ligt eigenlijk diep inneralpien behalve als de sneeuw uit het westen komt.

*bericht bewerkt door Roel op 06 nov 2016 09:34

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
RCGrootveld6 november 2016 · 09:35

Thanks, weer wat geleerd

Rob
Cheese12 december 2016 · 19:51

…geweldig hoeveel “google meteorologen” we toch hebben onder onze wintersporters.nl gebruikers :)

Top artikel, meer van dit, zo snapt de doorsnee jan-kaas ook hoe het zit ! thx roel !

ariep18 december 2016 · 21:52

De eerste sneeuw sinds we hier zijn (3 weken) in Gröbming Steiermark Oostenrijk.
Roel geweldig je weerbericht.Ik kijk er elke morgen naar uit.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.