BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Wat is Südstau? Wintersportweer uitgelegd

Wat is Südstau? Wintersportweer uitgelegd

Roel op 1 augustus 2016 · 0 reacties

Südstau is een vorm van stau waarbij vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee wordt aangezogen en tegen de zuidalpen botst. De veroorzaker is vaak de bekende genuadepressie. Deze kan bijzonder grote hoeveelheden sneeuw opleveren in korte tijd.

Door aanhoudende südstau-situaties zijn december 2008 en het hele seizoen 2013-2014 legendarisch geworden. Meters verse sneeuw vielen er toen in Italië en het zuiden van Oostenrijk en Zwitserland.

Warme zee

De soms gigantische sneeuwhoeveelheden worden veroorzaakt door de relatief warme Middellandse Zee die op korte afstand van de Alpen ligt. De lucht die hier overheen strijkt kan meer waterdamp bevatten dan koude lucht waardoor neerslag vaak zwaarder uitvalt. Op deze satellietanimatie zie je een voorbeeld van südstau. Een massief wolkenpakket wordt vanuit het zuiden tegen de Alpen gedrukt.

Hogere sneeuwgrens

Een risico bij südstau is altijd de sneeuwgrens. Doordat de lucht van nature zachter is dan bij een nordstau heb je kans dat het in de lagere dalen regent. Hou de nulgradengrens en de verwachte sneeuwgrens dus goed in de gaten.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!