Südstau is een vorm van stau waarbij vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee wordt aangezogen en tegen de zuidalpen botst. De veroorzaker is vaak de bekende Genuadepressie. Deze kan bijzonder grote hoeveelheden sneeuw opleveren in korte tijd. Kenmerken bij een südstau is dat de sneeuw vooral in de zuidalpen valt. In de noordalpen droogt de lucht uit en lost de bewolking op. Dit noemen we föhn.

Door aanhoudende südstau-situaties zijn december 2008 en het gehele seizoen 2013-2014 legendarisch geworden. Meters verse sneeuw vielen er toen in Italië en het zuiden van Oostenrijk en Zwitserland.

Warme zee als trigger

De soms gigantische sneeuwhoeveelheden worden veroorzaakt door de relatief warme Middellandse Zee die op korte afstand van de Alpen ligt. De lucht die hier overheen strijkt kan meer waterdamp bevatten dan koude lucht waardoor neerslag vaak zwaarder uitvalt.

Hogere sneeuwgrens

Een risico bij südstau is altijd de sneeuwgrens. Doordat de lucht van nature zachter is dan bij een nordstau heb je kans dat het in de lagere dalen regent. Hou de nulgradengrens en de verwachte sneeuwgrens dus goed in de gaten.

Gegenstromlage

Bijzondere vormen van een südstau zijn de retour d’est (lees alles over dit intense weerfenomeen) en de Gegenstromlage. Bij een Gegenstromlage trekt de südstau als het ware over de alpenhoofdkam heen, waardoor het ook aan de noordkant van de Alpen sneeuwt. Dit treedt op als de dalen in het noorden gevuld zijn met koude lucht. Omdat koude lucht zwaarder is dan de iets warmere lucht uit het zuiden kan de lucht niet dalen (er is geen föhn). Hierdoor sneeuwt het bij een Gegenstromlage ook aan de noordkant van de Alpen.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.