Wat is een Schneeloch? - Wintersportweer uitgelegd

Roel op 17 november 2016· 17 reacties

null

Sommige skigebieden krijgen meer sneeuw dan andere, dat is een feit. Veel toerismebureau’s laten je graag geloven dat hun skigebied één van hen is. Gebieden die men ook wel typeert als “schneeloch”, een populaire Duitse benaming voor plaatsen waar ten opzichte van de omgeving vaak meer sneeuw ligt. In veel gevallen is dat alleen niet zo. De hoeveelheid sneeuw hangt namelijk van allerlei factoren af waarvan we er vandaag een aantal uit de doeken doen.

Waterscheidingen

De Alpenhoofdkam kennen we inmiddels. Die zorgt vaak voor grote weersverschillen tussen de noord- en zuidkant van de Alpen. Ook is het de waterscheiding tussen noord en zuid doordat het de hoogste bergketen van de Alpen is. In dit plaatje zijn nog enkele andere waterscheidingen te zien die als gele stippellijnen zijn ingetekend.

null

We zien er drie:

  1. Berner Oberland - Zentralschweiz (CH)
  2. Arlberg - Engadin (O)
  3. Grens Karinthië – Italië

Waterscheidingen zijn bergketens die als een barrière werken voor regen- en sneeuwval, met als voordeel dat ze niet zo beschut liggen als de inneralpiene gebieden rond de Alpenhoofdkam en meer sneeuw genereren. Zit je rond een van deze stippellijnen dan kunnen de verschillen van dal tot dal groot uitpakken. Afhankelijk van de windrichting liggen hier ook de plekken waar sneeuwwolken langer blijven hangen en flink kunnen uitsneeuwen. Als je een schneeloch zoekt dan zijn dit plekken waar je ze vindt. Voorbeelden zijn Andermatt, Lech en Nassfeld.

Meer sneeuw dan gemiddeld

Hier maar ook op andere plekken verspreid over de Alpen heb je gebieden waar meer sneeuw valt dan gemiddeld. Ook meer geïsoleerd liggende uitstekende bergmassieven zorgen voor meer sneeuw. De Mont Blanc, Sella, en het Hochkönig- en Dachsteinmassief zorgen ook voor een versterkt stau-effect. Voorbeelden van skiplaatsen die daarvan profiteren zijn Flaine (F), Braunwald (CH), Arabba (I) en Filzmoos (O).

Een uniek plaatje kreeg ik van de Oostenrijkse weerdienst, afkomstig uit 1940, toen onderzoek is gedaan naar de ligging van sneeuwrijke gebieden in Oostenrijk en Italië.

null

De dikke zwarte lijn verbindt gebieden waar een gemiddelde hoeveelheid sneeuw valt voor het oostelijk Alpengebied. In de donkere gebieden valt minder dan gemiddeld. In de lichte gebieden valt meer sneeuw dan gemiddeld waarbij elke dunne zwarte lijn overeenkomst met +50% verse sneeuw. In de Arlberg alsmede in de omgeving van de Dachstein (Steiermark) valt dus meer dan 2,5 keer zoveel sneeuw als gemiddeld in het oostelijk Alpengebied.

Veel sneeuw voor “de Alpen” bestaat niet

Zo zie je dat een verwachting als “veel sneeuw voor de Alpen” eigenlijk niet bestaat. Regionale verschillen vaak erg groot zijn en een dump in de Arlberg betekent niet altijd dat ook jouw skibestemming er als een sprookje bijligt. En dan laten we de sneeuwgrens nog even buiten beschouwing.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Damuls is naar eigen zeggen maat ook naar mijn ervaring zo’n Schneeloch. Slogan van hen is ook iets dergelijks als 'het sneewrijkste gebied van Oostenrijk ’

Mooi stuk weer, @Roel. Er mist een “e” in ‘Regionale’ (laatste alinea).

Dan nog een vraag over het laatste plaatje uit 1940: welke plaats hoort bij dat Schneeloch in het midden van het plaatje? Die smalle trog? Is dat Nassfeld?

*bericht bewerkt door GiGi op 17 nov 2016 06:50

@GiGi, volgens mij is dat de Grossglockner, en dan de hoofdkam tot bij Hintertux.
Nassfeld is nog een stukje verder naar het zuidoosten in de volgende witte band.

@Gigi, bedoel je die trog op circa 2/3 van de lijn Rosenheim - Lienz? Dat lijkt inderdaad rond het Grossglockner massief. Dus in de buurt van de akkoorden Kals en Heiligenblut vermoed ik.

@Userd weet ik, het “sneeuwrijkste dorp” is dat en daar kom ik snel op terug!

Thx @GiGi, is aangepast.
De trog ten noorden van Lienz is inderdaad de Hohe Tauern omgeving Grossglockner.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel, het Pillerseetal en dan met name Waidring-Reit im Winkl wordt ook wel een schneeloch genoemd toch?

Afhankelijk van de gunstige windrichting natuurlijk…

Mooi onderwerp!

@Userd weet ik, het “sneeuwrijkste dorp” is dat en daar kom ik snel op terug!

Thx @GiGi, is aangepast.
De trog ten noorden van Lienz is inderdaad de Hohe Tauern omgeving Grossglockner.

Roel op 17 nov 2016 09:34

Haha, nu wordt ik wel nieuwsgierig! Is eigenlijk maar 1 keer voorgekomen dat ik daar niet fatsoenlijk kon skiën in al die keren dat ik daar geweest ben, dat was met een hele warme pasen (letterlijk skiën in een tshirt, mocht toen nog ;) ) en lang voor al het sneeuwkanonnengeweld gebruikelijk was. zich ineens oud voelt

@Roel, Als ik dat Oostenrijkse plaatje zo zie, lijkt het dat de Alpenhoofdkam over het algemeen sneeuwarmer is dan het gebied ten noorden van de Inn/Salzach/Enns en de wat zuidelijkere Dolomieten. Vangen die voorliggende bergketens de meeste neerslag af?

@Arjen2 het is jammer dat het plaatje geen fatsoenlijk begrenzing heeft in het zuiden en noorden. Zo lijkt een badplaats aan de Adriatische Zee onder hetzelfde klimaat te vallen als de zuidelijke Dolomieten, wat natuurlijk niet kan. Maar het klopt dat gebieden tegen de Alpenhoofdkam (inneralpien) over het algemeen wat droger zijn dan nordstau-gebieden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel, het Pillerseetal en dan met name Waidring-Reit im Winkl wordt ook wel een schneeloch genoemd toch?

Afhankelijk van de gunstige windrichting natuurlijk…

Mooi onderwerp!

PimBressers op 17 nov 2016 09:53

In Fieberbrunn zeggen ze dat ook.

@Franksplinter ligt ook in het Pillerseetal ;-)

@PimBressers

Heb je natuurlijk gelijk in, maar omdat je specifiek de Steinplatte bedoelde of benoemde.

Overigens noemde Fieberbrunn zichzelf ook altijd “das best versteckte Skigebiet”, dat is ondertussen met die nieuwe aansluiting wel verleden tijd :P

@Roel, het Pillerseetal en dan met name Waidring-Reit im Winkl wordt ook wel een schneeloch genoemd toch?

Afhankelijk van de gunstige windrichting natuurlijk…

Mooi onderwerp!

PimBressers op 17 nov 2016 09:53

Klopt. Vooral Reit im Winkl, Fieberbrunn en Hochfilzen zijn echte nordstau-plaatsen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hoe zit het eigenlijk met het kleinwalsertal? Hier hoor ik over, dat er gemiddeld altijd meer sneeuw ligt. Is het ook een schneeloch?

Overigens, ben jaren (12 jaar) in Waidring op wintersport geweest, en nog altijd kunnen skiën op prima sneeuw in de voorjaars vakantie.
Helaas dat het pillerseetal niet zo groot is. We zijn er nu echt uitgekeken.

Geniet van elke dag, het leven is al kort genoeg!

Schneeloch? Is dat niet een samenvoeging van Schnee en Arschloch als je weer eens sneeuwkettingen om moet leggen? :D

Carnas on Tour

Ja

Zelf wel eens gezien: langs de snelweg van Salzburg naar het zuiden geen sneeuw, groene velden. Angstig dichtbij de afslag naar de bestemming (Filzmoos) nog niets. Er zou 1.50- 2.00 meter sneeuw liggen, we geloofden er geen snars van. Bij Eben de autobahnafslag genomen naar Filzmoos en ja hoor: tijdens de 10 km lange rit naar het dorp werd de wereld witter en witter, de sneeuw hoger en hoger. Filzmoos zelf was een sprookje. Schneeloch dus. Maar evengoed was het twee jaar geleden in dat gebied een ramp: de hele winter nauwelijks sneeuw, strepen kunstsneeuw in het groen. die sneeuwkanonnen hebben ze dus ook in een 'Schneeloch’niet voor niets.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie