BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Wat is een retour d'est? - Wintersportweer uitgelegd

Wat is een retour d'est? - Wintersportweer uitgelegd

Roel op 24 november 2016 · 7 reacties

Alles over Südstau
Van alle weerfenomen die ik in de serie verdiepingsblogs heb beschreven is de "retour d'est" misschien wel de bijzonderste. Hij is bij ons nauwelijks bekend maar in de Zuidfranse en Italiaanse Alpen weten ze beter. Retour d'est, vrij vertaald "terugkeer uit het oosten", is sneeuwval die ontstaat uit een südstau maar van een extreme intensiteit is. Dit als gevolg van een bijzondere luchtdrukverdeling die niet iedere winter voorkomt. In het filmpje leg ik uit hoe dit werkt.

Wat gebeurt er?

Normaal gesproken trekken lagedrukgebieden van west naar oost langs de Alpen. Zo ook de genuadepressie die verantwoordelijk is voor de meeste sneeuwval in de zuidalpen. Een Genuadepressie is echter niet zomaar een lagedrukgebied, af en toe zorgt hij voor een verrassing en wel uit een ongebruikelijke hoek: het oosten.

Retour d'est
Retour d'est

Als dit lagedrukgebied lang genoeg blijft hangen stroomt vochtige lucht tegen de wijzers van de klok via een omweg tegen de Italiaans/Franse alpenhoofdkam. Omdat deze vochtige lucht vanaf de laaggelegen Po-vlakte plots tegen een muur van bergen botst krijg je sneeuwval, hele zware sneeuwval op de grens van Italië en Frankrijk. Soms valt er meer dan twee meter in 24 uur tijd! Een fenomeen wat je in andere delen van de Alpen vrijwel nooit ziet.

Slecht voorspelbaar

Vervelend is wel dat deze gebeurtenis moeilijk voorspelbaar is want lang niet elke genuadepressie heeft het in zich. Ook is er niet per se een Genuadepressie nodig en kan een "gewone" maar vochtige oostenwind ook volstaan. Op de derde plaats treedt een retour d'est vaak lokaal op. Het zwaartepunt ligt soms maar binnen een paar vierkante kilometer. Wijdverbreide retour d'ests vallen langs Italiaans-Franse grens, grofweg tussen het Aosta-dal en Limone Piemonte met de meest heftige sneeuwval aan de Italiaanse kant.

Grote verschillen

Hoe dieper Frankrijk in (gezien vanaf de alpenhoofdkam), hoe minder sneeuw er valt. Het verschil is goed merkbaar in het gebied Via Lattea. Als er in Sestrière een meter sneeuw valt blijft het in Montgenèvre soms droog en dat in één skigebied.

Rond de Col Agnel (skigebieden Queyras) kan het ook spoken, en wederom zie je dan dat de verschillen over korte afstand enorm zijn (Ceillac vaak nog net iets; Vars helemaal niets). In de Queyras wordt het dorpje Ville Vieille als grens gezien.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Veenhoorn 24-11-16 09:18
  Veenhoorn 24 november 2016 · 09:18
  Wat zou er gebeuren als de neerslang van de heftige sudstau van afgelopen week, terugkomt als een 'retour d'est'??
 • Roel admin 24-11-16 10:33
  Roel admin 24 november 2016 · 10:33
  @Veenhoorn, vandaag zien we dat min of meer. Energierijke lucht stroomt vanuit het zuid-zuidoosten binnen. Als de stroming de hele week zo had gestaan zouden we het over meters ipv centimeters hebben. Helaas ligt de sneeuwgrens nu nogal hoog.

  Weerman, skiër, Limburger
 • Alex 24-11-16 11:57
  Alex 24 november 2016 · 11:57
 • Gnurider 24-11-16 12:39
  Gnurider 24 november 2016 · 12:39
  Prachtig gedaan, dit filmpje.
  En oh, wat ben ik jaloers op die 3D-kaart 😉)
  Waar vind je die?

  Supersite!
 • Roel admin 24-11-16 14:34
  Roel admin 24 november 2016 · 14:34
  Weerman, skiër, Limburger
 • Gnurider 25-11-16 06:40
  Gnurider 25 november 2016 · 06:40
  Dankje Roel! Dat wordt een cadeautje voor mezelf met kerst 😀
 • Rogier admin 25-11-16 08:37
  Rogier admin 25 november 2016 · 08:37
  Het resultaat is vandaag goed te zien

  Iets als 'teveel sneeuw' bestaat niet.

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.