BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Westalpen

Westalpen

Roel op 1 augustus 2016 · 0 reacties

Naast de bekende noord- en zuidalpen kennen we de westalpen (westkant van de Alpen). Hier liggen de Franse en een deel van de Zwitserseskigebieden, zie de kaart hierboven. Vooral de Franse Alpen zijn enigszins een vreemde eend in de bijt. Door de knik die de alpenhoofdkam hier naar het zuiden maakt profiteren de Franse Alpen minder van een nord- of südstau maar vooral van een weststau.

De meeste sneeuw komt voor deze gebieden uit westen want bij een noordenwind liggen de Franse skigebieden (m.u.v. de gebieden rondom de Mont Blanc) in de luwte van andere bergen. Hoe verder naar het zuiden, hoe zonniger het wordt. Bij een genuadepressie liggen ze eveneens relatief ongunstig. De lucht moet zoveel bergen over dat er voor de bekende Franse skigebieden weinig sneeuw overblijft.

Alles over Weststau

Westelijke stroming ideaal

De westalpen zijn het meest gebaat bij een iets mildere aanvoerrichting uit het zuidwesten tot noordwesten, de zogenaamde weststau. Dan is de stuwing optimaal. Gelukkig komen die windstromingen regelmatig voor en liggen de meeste Franse skigebieden wat hoger, waardoor sneeuw meestal geen probleem is.

Geval apart

De zuidelijke Franse Alpen vormen een bijzonder gebied. De sneeuw komt ook uit het westen, maar hier krijgt men ook sneeuw uit het zuiden (südstau). We spreken ook wel over de westelijke zuidalpen. De grens loopt iets ten noorden van het Parc National des Ecrins.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!